Pizza
3 posters
Klea Love Forum :: Arti dhe Kultura Tradicionale :: Kuzhina Tradicionale Shqiptare :: Kuzhinat e Huaja
Faqja 1 e 1
Pizza
Pizza është një nder ushqimet me te përhapura ne bote me origjine Napolitane. Ajo behet ne një pjate te rrumbullakëte prej balti dhe piqer ne furre. Baza e saj behet prej brumi mbulohet me shtrese salce domateje dhe djathë-kaçkavall.
Origjina e picës vjen nga kuzhina Napolitane dhe ajo është përhapur ne te gjithë boten. Nje dyqan ose një vend ne te cilin bëhen pica quhet piceri. Termat "Dyqan Pizze", "Vend Pizze" janë te përdorura ne SHBA. Termi "Pizza pie" ose byreku i picës është dialektor dhe përdoret vetëm ne disa kontekste, si psh midis stafit te picerisë.
Historia e Picës
Grekerit e lashte e mbulonin bukën e tyre me ullinj, erza dhe djathë. Romaket shpiken placentën qe ishte një sipërfaqe me miell e mbushur me djathë dhe mjaltë dhe me gjethe dafine. Pica moderne e ka origjinën ne Itali dhe mban emrin "Pica Napoliane" me domate. Me pas ne 1889 iu shtua djathi. Nje histori qe tregohet për picën është qe Mbreti Ferdinand kur ishte duke vizituar një lagje te varfër ne Napoli, donte te zhyste dhembet ne një ushqim qe nga oborri mbretëror u quajt Pica.
Metodat baze te pjekjes
Baza e picës mund te jete e gjere sipas llojit te picës. Mund te jete e holle sipas stilit te Picës Romane dhe e holle sipas stilit te Pice se Çikagos. Ajo mund te jete e thjeshte, por gjithashtu mund te jete e mbuluar me gjalpë, hudhra, ose erza, ose e mbushur me djathë.
Ne restorante, ajo mund te piqet ne furra me dru, ose ne furrat e pjekjes elektrike. Furrat me dru për pjekjen e picës përdoren vetëm ne restorantet e shtrenjte. Ajo mund te piqet direkt duke e vendosur te pambuluar ose ajo mbulohet nga një mbështjellje alumini. Pica e bere ne shtepi, behet ne një furre te rregullt dhe vendoset ne ene te rrumbullakëta për te imituar formën e picës. Nje opsion tjetër është edhe Grilled Pizza ose Pica e Pjekur ne barbikju.
Origjina e picës vjen nga kuzhina Napolitane dhe ajo është përhapur ne te gjithë boten. Nje dyqan ose një vend ne te cilin bëhen pica quhet piceri. Termat "Dyqan Pizze", "Vend Pizze" janë te përdorura ne SHBA. Termi "Pizza pie" ose byreku i picës është dialektor dhe përdoret vetëm ne disa kontekste, si psh midis stafit te picerisë.
Historia e Picës
Grekerit e lashte e mbulonin bukën e tyre me ullinj, erza dhe djathë. Romaket shpiken placentën qe ishte një sipërfaqe me miell e mbushur me djathë dhe mjaltë dhe me gjethe dafine. Pica moderne e ka origjinën ne Itali dhe mban emrin "Pica Napoliane" me domate. Me pas ne 1889 iu shtua djathi. Nje histori qe tregohet për picën është qe Mbreti Ferdinand kur ishte duke vizituar një lagje te varfër ne Napoli, donte te zhyste dhembet ne një ushqim qe nga oborri mbretëror u quajt Pica.
Metodat baze te pjekjes
Baza e picës mund te jete e gjere sipas llojit te picës. Mund te jete e holle sipas stilit te Picës Romane dhe e holle sipas stilit te Pice se Çikagos. Ajo mund te jete e thjeshte, por gjithashtu mund te jete e mbuluar me gjalpë, hudhra, ose erza, ose e mbushur me djathë.
Ne restorante, ajo mund te piqet ne furra me dru, ose ne furrat e pjekjes elektrike. Furrat me dru për pjekjen e picës përdoren vetëm ne restorantet e shtrenjte. Ajo mund te piqet direkt duke e vendosur te pambuluar ose ajo mbulohet nga një mbështjellje alumini. Pica e bere ne shtepi, behet ne një furre te rregullt dhe vendoset ne ene te rrumbullakëta për te imituar formën e picës. Nje opsion tjetër është edhe Grilled Pizza ose Pica e Pjekur ne barbikju.
Re: Pizza
Llojet e Picave
Pizza Napolitana
Keto pica gatuhen me ingrediente perkates si psh : Me domatet San Marzano, te cilat rriten ne pjesën jugore te Malit Vezuvio dhe Mozarelat di Bufala Campana, te bëra me qumështin e marre nga kafsha Water Buffalo qe rritet ne zonat e Campanias dhe Lazios, ne një vend gjysme te egër qe është i mbrojtur me ligj. Per sa i përket menyres se si behet brumi : Si fillim do te hidhet mielli, kripa dhe uji. Keto do te punohen me mixerin deri sa brumi te vije ne një forme te konsiderueshme. Me pas kur i jeper forma brumit duhet punuar me dore dhe me asnje lloj makinerie. Trashesia e brumit nuk duhet te jete me shume se 3 mm. Pica duhet te piqet për 60-90 s ne temperaturën 485 °C. Picës Napolitana i është dhëne statusi "Specialiteti tradicional i garantuar" ne Itali.
Kjo lloj pice lejon vetëm tre lloj variantesh qe janë Pizza Marinara qe behet me domate, hudhër, oregano dhe vaj ulliri, Pizza Margarita qe behte me domate, mazarela e grire, borzilok dhe vaj ulliri dhe Pizza Margarita Extra e bere me domate, mozarela, borzilok dhe vaj ulliri.
Pizza Napolitana
Keto pica gatuhen me ingrediente perkates si psh : Me domatet San Marzano, te cilat rriten ne pjesën jugore te Malit Vezuvio dhe Mozarelat di Bufala Campana, te bëra me qumështin e marre nga kafsha Water Buffalo qe rritet ne zonat e Campanias dhe Lazios, ne një vend gjysme te egër qe është i mbrojtur me ligj. Per sa i përket menyres se si behet brumi : Si fillim do te hidhet mielli, kripa dhe uji. Keto do te punohen me mixerin deri sa brumi te vije ne një forme te konsiderueshme. Me pas kur i jeper forma brumit duhet punuar me dore dhe me asnje lloj makinerie. Trashesia e brumit nuk duhet te jete me shume se 3 mm. Pica duhet te piqet për 60-90 s ne temperaturën 485 °C. Picës Napolitana i është dhëne statusi "Specialiteti tradicional i garantuar" ne Itali.
Kjo lloj pice lejon vetëm tre lloj variantesh qe janë Pizza Marinara qe behet me domate, hudhër, oregano dhe vaj ulliri, Pizza Margarita qe behte me domate, mazarela e grire, borzilok dhe vaj ulliri dhe Pizza Margarita Extra e bere me domate, mozarela, borzilok dhe vaj ulliri.
Re: Pizza
Pica ne Rome
ashtu si edhe ne shume vende te tjera është e disponueshme ne dy forma : Pizza Rustica, e cila është e bere ne një ene drejtkëndëshe dhe e trashe 1 cm. Kjo lloj pice shpesh here piqet ne furrat elektronike. Forma tjetër e Picës ne Rome është ajo qe quhet Pizza Romana. Ajo ka forme te rrumbullaket dhe është e holle. Ingridientet e saj janë domate, mozarela, anchovies dhe vaj.
ashtu si edhe ne shume vende te tjera është e disponueshme ne dy forma : Pizza Rustica, e cila është e bere ne një ene drejtkëndëshe dhe e trashe 1 cm. Kjo lloj pice shpesh here piqet ne furrat elektronike. Forma tjetër e Picës ne Rome është ajo qe quhet Pizza Romana. Ajo ka forme te rrumbullaket dhe është e holle. Ingridientet e saj janë domate, mozarela, anchovies dhe vaj.
Re: Pizza
Pizza Siciliane
Ka forme drejtkendeshe dhe eshte e mbushur me salce domateje, djathe. Kjo lloj pice eshte prezantuar per herr te pare ne 1994.
Ka forme drejtkendeshe dhe eshte e mbushur me salce domateje, djathe. Kjo lloj pice eshte prezantuar per herr te pare ne 1994.
Re: Pizza
Pizza e Bardhe
Salce domateje, salce e tharte. Vendet e lindjes ne SHBA, i hedhin kesaj pice mozarela, djathe, vaj ulliri, borzilok dhe hudher.
Salce domateje, salce e tharte. Vendet e lindjes ne SHBA, i hedhin kesaj pice mozarela, djathe, vaj ulliri, borzilok dhe hudher.
Re: Pizza
Pizza Ripieno
Eshte e mbushur me ingridiente, sallam, mozarela. Kur piqet ne fillim, ka formen e nje gjysme rrethi.
Eshte e mbushur me ingridiente, sallam, mozarela. Kur piqet ne fillim, ka formen e nje gjysme rrethi.
Re: Pizza
E mi aristogata si nuk lodhesh.............
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Klea Love Forum :: Arti dhe Kultura Tradicionale :: Kuzhina Tradicionale Shqiptare :: Kuzhinat e Huaja
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi