PREZANTOJMË KRIJUES NGA DARDANA
Faqja 1 e 1
PREZANTOJMË KRIJUES NGA DARDANA
Atje në fshatrat e Gallapit në një fshat të komunës së Dardanës(Velegllavë)
me bukën e djersës dhe ujin e freskët që njomë gjakërat e burrave të guximshëm
u rrit Hysen Këqiku,i cili nga rinia e tij e hershme nuk u shkëput nga hallet e familjes,të afërmëve dhe kombit
u stërvit dhe fitoi qëndrushmëri të shkrij gjitha idealet që lidheshin me shkollimin,edukimin
,afirmiminm e brezave,dhe dëshirën e lartë të largpamësisë dhe përhapëjes të dritës së diturisë
Hysen KËqiku u lind më 1944 në fshatin Velegllavë komuna e Dardanës.Shkollën fillore e filloi
në vendlindje dhe e mbaroi në Vaksincë e Llojan të Kumanovës.Gjimnazin e kreu në Preshevë,kurse SHLP,grupi Gjuhë dhe letërsi Shqipe në Shkup.Me shkrime ka filluar të merrej si nxënës
i shkollës fillore,ku përherë të parë botoi në"Zëri i Rinisë" në vitin 1963 në Prishtinë.Si krijues letrar është i prezentuar në disa vepra të autorëve kolektiv,në revista jubilare dhe leksikone.
Autorë të ndryshëm:"Libri që po shkruhet"Gjilan 1979,Autorë të ndryshëm"Bamirësia",SHHBK;"Nëna Terezë" Gjilan 1992,Autorë të ndryshëm"Agurrona",Klubi letrar"Rexhep Elmazi",Gjilan 1993
,Odhise Grilo Leksikon-Shkrimtarët shqiptarë për fëmijë1972-1995,Tiranë 1997,revista"Pioneri" numri jubilar i i 50 vjetorit të daljes,nr 1 Prishtinë 1998,Demir Behluli"portrete shkrimtarësh",Prishtinë 2002
,Hasan Hasani"Leksikoni i shkrimtarëve shqiptarë 1501-2001",Prishtinë 2003.
Hysen Këqiku ka bërë redaktimin dhe recenzimin e dhjetëra librave për fëmijë dhe të rritur.Është editor i shtëpisë botuese"Kurora" në
Gjilan dhe anëtar i Lidhjes së shkrimtarëve të Kosovës,i cili jeton dhe vepron në Gjilan.
Hysen Këqiku ka shkruar këto vepra:
1"Nëpërkëmbësi",poezi për të rritur,1994
2"Ti dil nga loja";Poezi për fëmijë,1995
3"Kufij që preken",dramë për të rritur,1997
4"Dritë mbi Lotinë";poezi për të rritur,1999
5"Ujvarë e patharë";poemë për fëmijë ,2000
6"Qëndresë me besa-besë";poemë për fëmijë,2000
7"Velia Glaua ëndërr e ripërtrirë I-monografi 2001
8"Velia Glaua ën dërr e ripërtrirë II, gjenealogji 1720-1996";2001
9"Kujtim malli për shkollën time" poezi për fëmijë.Gjilan 2004
10"Psherëtimë për tokën I",panoramë letrare,2004
11"Melodi e pritjes",poezi për të rritur,2005
12"Kujtim malli për shkollën time II";Poezi për fëmijë,2007
"Nazif Përlepnica hero në mes të heronjve",monografi,2008
14"Demir Behluli",monografi 2008
15"Një atdhe me dashuri";poezi,2008
16"Vegim i përflakur",kurorë sonetesh,2009
17"Melodia e pritjes"në gjuhen rumune e përkthyar nga Baki Ymeri,Bukuresht 2009
MË MIRË HIÇ SE SHKRIMTAR IRIQ
Në vitin 1989, në një dhomë me dritare të mbyllura, duke pritur se çka do të na sjellë e nesërmja, ia shkrova një letër shkrimtarit Mirosllav Antiq, pa e ditur se ai kishte vdekur 13 vjet më parë.
Këtë letër do ta lexoni në vargjet e këtij poemthi
I.
Vargjet
E tua
Si xixat
E strallit,
Pranverat
Uronin
Balluket
E ballit.
Në vargjet
E tua
Një botë
Krejt tjetër
Gjete
Nëpër botë
I hodhe
Në letër.
Me adhurim
I lexuam
Nuk prituam
Fare,
Shtëpinë
Poetike
Pa dyer
E dritare.
Ishte diçka
E bukur
-Lapsin
Ta bekuam,
Një botë
Të barabartë
Të gjithë
E adhuruam.
E adhuruam
Po nuk erdhi
-Humbi
Edhe pëllumbi,
Bashkë
Me bardhësinë
Rrugën
Diku humbi.
Në vend
Të pëllumbit
Erdh
Një korb i zi,
Bëri
Çka nuk bëri
Po jo
Mrekulli.
Kudo
Nëpër shtigje
Drejtësinë
E drodhi,
Fëmijëve
Në gjumë
Ëndrrat
Ua vodhi.
Nëna
E vjershave tua
U bë shumë
E ligë,
Në vend
Të gëzimit
Për fëmijë
Solli frikë.
Nga prehri
I ngrohtë i nënës
I nxori i la
Në errësi’ ,
(Edhe bishat
E egra
Për fëmijë
Kanë mirësi).
Ku humbi
Ngrohtësia e lapsit
Që shkruan
Me zemër,
-Pse s’u dole
Në krah
Fëmijëve
Të trembur.
Si shkrimtar
T’u sjellësh
-Dhuratë
Një trotinetë,
Tok me vargjet
E tua
Të ngjitesh
Deri te retë.
T’ua tregosh fëmijëve
Yjet
Atje në kupë
Të qiellit,
E t’ua ngrohësh
Trupin
Me ngrohtësinë
E diellit.
Fëmijët
Si fëmijë
Kudo
Janë njësoj,
Me buzëqeshje
Të ëmbla
Me dëshira
Lloj-lloj.
Ata sa janë
Të vegjël
Të gjithë
Një gjuhë flasin,
Si kecërit
Pas nënës
Të gjithë
Njësoj ngasin.
II.
Pse tu shter
Zëri
E t’u këput
Peri,
Peri yt
Karrem
Për zogun
Në gjemb.
Pse t’u err
Shikimi
Andej
Nga Perëndimi,
Në vend të lapsit
Shkopi
Huri,
E konopi.
Nga më erdh
Një zë
Me thera
Si iriq,
Nuk ka shpirt
Shkrimtari
-Ai shkrimtar
Vdiq.
Ky zë
Si më erdhi
E nga
Nuk e di:
-Armata
Jote
Shkuli
Edhe sy.
Si nuk tu dridh
Lapsi
Për shprehjen
“qiellor”,
Çfarë”populli
Qiellor”
Me atë shpirt
Mizor!
Shkuli
Sy të zi
Nga fëmija
I gjallë,
Nga fëmija
Që nëna
E pat një
Për mall!
Nga më erdh
Një zë
Ai shkrimtar
Vdiq.
Se nuk pat shpirt
Shkrimtari
-Me thera
Si iriq.
Sa sy t’i solli
Dhuratë
Ngjyrë të kaltër
E të zi,
Të shohësh
Më mirë
Të shkruash
Poezi.
Se shkrove
Asnjë fjalë
Për ata
Sy të zi,
Të nxjerrë
Nga fëmijët
Nga e jotja
Ushtri.
A ka më
Shëmti
A ka më
Ironi,
Ta lavdërosh
Në poezi
-Atë ushtri,
Atë mizori.
Më mirë hiç
Se shkrimtar iriq.
kur lexon shkrimete Hysen Këqikut, s'ka se si të mos përfytyrosh tabllo të ndryshme nga jeta e përditshme. Janë vargje frymëzuese. Vargje që të ngjallin emocione dhe të bëjnë që ti kthehesh vargut, strofës apo poezisë për ta rilexuar. Ky krijues, i cili me veprat e veta ka demonstruar art të latuar mjeshtrisht, penën e tij të mpreht e ka provuar me të gjitha llojet e poezisë lirike. Aty e ke gëzimin edhe hidhërimin; qeshjen dhe pikëlllimin; dashurinë për vendlindjen dhe atdheun njëherazi edhe brengën e të dy palëve të shkrimçëmtuesit dhe të libërlexuesit për brengat që atë e përcollën gjatë gjithë historisë deri në ditët tona.
Rruga që ke marrë , i nderuari Hysen Këqiku, është rrugë e sakrificës, rrugë jo e lehtë por kështu si i shef dhe si i pasqyron në veprat e tija, ia del prandaj unë përzemërsisht të dëshiroj shëndet dhe sukses në këtë rrugë që nuk i duket fundi...
Hysen Këqiku është njeriu i urtër ,udhërrëfyes,poet i cili frymëzoi shumë breza,i cili njohu vlerat e të tjerëve dhe i afirmoi
krijuesit e rinjë në gazeta dhe revista,në forume dhe faqe shqiptare në net,si dhe hartoi shumë
antologji ku përfshiu krijuesit e të gjitha moshave njëra ndër të cilat"PSHERËTIMË PËR TOKËN" është
panoramë moderne letrare ku përfshihen krijuesit e Gallapit.Ai dha një kontribut të pashoq në revistat"Gallapi" dhe "Nositi"
që botohen atje.Hysen Këqiku është nji yll që ndriqon si intelektual,mendimtar,i veshur me dashuri për atdheun,traditën a,arsimin
dhe kulturën kombëtare.Për veprën e tij nuk mund të përmbyllim me një shkrim të shkurtër,por që duhet të shkruhet shumë e shumë....
Hysen Këqiku është një poet i cili i kushton kujdes të madh shkrimit të poezisë, duke filluar nga fjala, vargu, strofa, poezia dhe libri. Në poezitë e tij ai ka trajtuar tema të ndryshme, e veçmas e ka shkruar lirikën atdhetare. Poezitë i ka shkruar në çastet e një frymëzimi të thellë që buron nga zemra e tij. Një pjesë bukur të mirë të poezive i ka shkruar në vargun tradicional sa i përket rimës, muzikalitetit, ritmit... ndërsa sa iu përket figurave dhe tematikës ato janë shumë bashkëkohore. Poezia e Nebiut është e freskët, e gjallë, e ngrohtë, e shkruar me një gjuhë të mirfillt poetike.
Në këto dy dekadat e fundit, ai ishte shumë produktiv dhe me të drejtë presim nga autori në fjalë edhe libra të tjerë.
Shaban Cakolli- Legjendë
- Postime : 6690
Anëtarësuar : 04/02/2009
Similar topics
» JU PREZANTOJMË POETËN MË TË RE;MARIGONA BELLAINA
» Me Vanesa Krasniqin edhe Dardana Sokoli në DSDS !
» Me Vanesa Krasniqin edhe Dardana Sokoli në DSDS !
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi