Diferenca...Veri..Juge?!
+14
Arabela
Yll Qielli
WebMaster
Gjeto Gjetani
dajti modh
Tonii
Єямєℓiиdå
Darius
Docteur
Daku
Leo_uk
Maksi
Durrsaku
Emona
18 posters
Faqja 2 e 3
Faqja 2 e 3 • 1, 2, 3
Diferenca...Veri..Juge?!
First topic message reminder :
Vej re shpesh here, (pavaresishte nga shakate qesharake) qe krijohen diferenca sostancjale mbi veriut e jugut, ky paragjykim lind nga vet ne. Konsideroj kete teme si teme me vlere, pikerishte nga fakti shume qe ky mentalitet eshte shume prezent ne shqiperi dhe kudo.
Eshte normale te klasifikohen,personat nga perardhja e tyre?
Bisedim te kendshem!
Vej re shpesh here, (pavaresishte nga shakate qesharake) qe krijohen diferenca sostancjale mbi veriut e jugut, ky paragjykim lind nga vet ne. Konsideroj kete teme si teme me vlere, pikerishte nga fakti shume qe ky mentalitet eshte shume prezent ne shqiperi dhe kudo.
Eshte normale te klasifikohen,personat nga perardhja e tyre?
Bisedim te kendshem!
Emona- WebMaster
- Postime : 46759
Gjinia :
Anëtarësuar : 12/03/2010
Re: Diferenca...Veri..Juge?!
beni cte doni thashe jam nga shqiperia e mesma dhe as nuk me djeg gje kur shahet veriu apo jugu une nuk postoj me ne kete teme
Edituar për herë të fundit nga Aleks në Mon 27 Jun 2011 - 2:20, edituar 1 herë gjithsej
Durrsaku- Legjendë
- Vendbanimi : Durres
Postime : 12675
Gjinia :
Anëtarësuar : 16/06/2009
Mosha : 47
Hobi : cigarja
une jam nga jugu por so flas per diferenca se eshte tem e nxeht dhe do pelcas lufta
Yll Qielli- I/e Regjistruar
- Postime : 3964
Gjinia :
Anëtarësuar : 11/02/2011
Mosha : 39
Jojo ska lufte yllo thjeshte eshte nje diskutim ne pergjesi secili ka te drejte te shprehi atew qe ndjen mos ki merak ti
une sa her diskutoj te gjith me versulen keq per tme kundershtuar qe keshtu me mire smar pjes ne diskutime te cilat hapin sherr me antaret e forumit se dua te ket nje atmosfer te qet e harmonike e jo keqkuptuse
Yll Qielli- I/e Regjistruar
- Postime : 3964
Gjinia :
Anëtarësuar : 11/02/2011
Mosha : 39
Mesa e shohh tema ka marre nje tjeter kendveshtrim Do te doja qe te mos ket Ofendim te jemi njerz te civlizuar dhe te diskutojm si te tille,nuk ishte qellimi im te kete perqarje te tilla thjeshte doja te ishte nej Te e cila vlen te diskutohet Ndaj Gjdo Postim Jashte temes dhe postime Qe shihen Si Ofendime do Fshihen Nga Un!!
Ju Faleminderit Per Mirkuptim Me Respekt EmoNa!
Diskutim te mbare ne Vazhdim.
Ju Faleminderit Per Mirkuptim Me Respekt EmoNa!
Diskutim te mbare ne Vazhdim.
Emona- WebMaster
Gjinia :
une e kuptoj verijun dhe jugin tok shqiptare dhe nuk baj diferenca sepse jem velazer te gjith
Vizitor- Vizitor
emanuelita shkruajti:une sa her diskutoj te gjith me versulen keq per tme kundershtuar qe keshtu me mire smar pjes ne diskutime te cilat hapin sherr me antaret e forumit se dua te ket nje atmosfer te qet e harmonike e jo keqkuptuse
Gabim qe se thua ca mendon. Ti diskuto le te sulen , po kane argumenta jane ok , po skane jane ata te humbur , ndaj me mire miq qe ca kane e thone , sesa paqe fallco per mungese konfrontimi idesh e mendimesh.
Daku- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : N'metropolt
Postime : 1998
Gjinia :
Anëtarësuar : 09/02/2011
Mosha : 45
Hobi : Japraku
Elvis dr the se je nga durrsi, mender qofsh,
eshte mir qe te mos e ngaterrosh biseden me ceshtje personale
dhe bere gabim qe e perzjeve me politik
po pse ore nje njeri do te ffliqi jugun apo veriun?
te ishte per politik ateher veriu ka nxjerr politikanin me te poshter ate mjeker cjapin i vetshpalluri mreti zog )qe shiti Shqiperin tek italia fashiste e ja mbathi me nat plot me tre makina me flori, por kjo nuk e cnderon veriun ashtu sikur nuk cnderon as jugun ndokush tjeter
ne qoftese te thash njeher se nuk e njihke historin e shqiperise sot po ta them 100 her qe as nuk e njeh fare, kush do te guxonte ai person qe te njihte histotine e vuajtur te popullit tone e ta quante jugun dhelper , askush pervec ndonje te marri apo ndonjerit qe nuk njeh faktet historike : jetesen, folklorin, ekonomin,etj. e asaj krahine, po ti njihje kto qe i ceka me lart nuk do flisje ashtu , me mir degjo sec thote bota per artin kulturen qytetrimin arkitekturen traditen , ke degjuar ndonjeher per Uneskon? ajo e mbron artin arkitekturen folklorin e jugut si trashegimi te te gjith botes
e sa per ate qe the se jam nga durrsi e durrsi ka qen qytet para Korces e parisit mos u kreno shum sepse durrsi antik eshte themeluar nga kolonet grek madje shum prej fiseve te medha te durrsit te sotem kan ardhur pas ketyre 200 vjeteve ,
une qe po shkruaj ketu nuk kam ndonje interes te shkruaj per jugun gjera te pathena pasi nuk kam asnje lidhje me kte krahine
une prejardhjen time e kam nga Apolonia, stergjysherit e mij kan banuar prej shekujsh ne pojan aty ku saher parmenda cante token haste ne vlerat e qytetrimit e kultures Apolonase - Ilire,
ktu po flasim per diferenca , dhe ato ekzistojne nuk ka asgje te keqe ti permendesh perkundrazi nxjerr ne pah vlerat e kulturen e vendit tend
prap po e perseris veriu ka padyshim vlera ashtu sikur ka dhe diferenca
kam degjuar te thone: ah kta humoristet e durrsit sa te medhenj qe jane
ah kta te Vlores , te korces apo te Tiranes Fierit apo beratit por sakm degjuar ndonjeher te thone :
Ah sa te medhenj qe jane kta Humoristet e Tropojes etj.
mirpo ja qe edhe Tropojanet kan vlera te tjera jan besnik kur te bejn mik , vertet nuk e kan humorin qe ka pjesa tjeter por po e them se kjo eshte krijuar si pasoj e ambientit te ashper, shikoni vallet e veriut i kane me duart lart tregon madheshtin e maleve
a nuk jane keto diferenca ?! po jane e ku eshte e keqa ketu
jemi i vetmi vend ne bote me nje siperfaqe kaq te vogel dhe kemi gjith kete kulture veriut te vetat jugu te vetat
dhe kto jane diferenca tropojanet me cifteli , jugu me iso e polifoni, ne Berat kercet gerrneta
Tiron Durres Elbason si e shpreh lala sevdon epra kjo eshte e bukura e popullit tone qe kemi ndryshim kilometer pas kilometri
thash per nje gje me vjen keq, per ate cka e kuptojne mbrapsht te qenurit trimeri , ja u kujtoj se trimeri nuk eshte vec te vrasesh eshte shum me shume se fjala vrasje
eshte mir qe te mos e ngaterrosh biseden me ceshtje personale
dhe bere gabim qe e perzjeve me politik
po pse ore nje njeri do te ffliqi jugun apo veriun?
te ishte per politik ateher veriu ka nxjerr politikanin me te poshter ate mjeker cjapin i vetshpalluri mreti zog )qe shiti Shqiperin tek italia fashiste e ja mbathi me nat plot me tre makina me flori, por kjo nuk e cnderon veriun ashtu sikur nuk cnderon as jugun ndokush tjeter
ne qoftese te thash njeher se nuk e njihke historin e shqiperise sot po ta them 100 her qe as nuk e njeh fare, kush do te guxonte ai person qe te njihte histotine e vuajtur te popullit tone e ta quante jugun dhelper , askush pervec ndonje te marri apo ndonjerit qe nuk njeh faktet historike : jetesen, folklorin, ekonomin,etj. e asaj krahine, po ti njihje kto qe i ceka me lart nuk do flisje ashtu , me mir degjo sec thote bota per artin kulturen qytetrimin arkitekturen traditen , ke degjuar ndonjeher per Uneskon? ajo e mbron artin arkitekturen folklorin e jugut si trashegimi te te gjith botes
e sa per ate qe the se jam nga durrsi e durrsi ka qen qytet para Korces e parisit mos u kreno shum sepse durrsi antik eshte themeluar nga kolonet grek madje shum prej fiseve te medha te durrsit te sotem kan ardhur pas ketyre 200 vjeteve ,
une qe po shkruaj ketu nuk kam ndonje interes te shkruaj per jugun gjera te pathena pasi nuk kam asnje lidhje me kte krahine
une prejardhjen time e kam nga Apolonia, stergjysherit e mij kan banuar prej shekujsh ne pojan aty ku saher parmenda cante token haste ne vlerat e qytetrimit e kultures Apolonase - Ilire,
ktu po flasim per diferenca , dhe ato ekzistojne nuk ka asgje te keqe ti permendesh perkundrazi nxjerr ne pah vlerat e kulturen e vendit tend
prap po e perseris veriu ka padyshim vlera ashtu sikur ka dhe diferenca
kam degjuar te thone: ah kta humoristet e durrsit sa te medhenj qe jane
ah kta te Vlores , te korces apo te Tiranes Fierit apo beratit por sakm degjuar ndonjeher te thone :
Ah sa te medhenj qe jane kta Humoristet e Tropojes etj.
mirpo ja qe edhe Tropojanet kan vlera te tjera jan besnik kur te bejn mik , vertet nuk e kan humorin qe ka pjesa tjeter por po e them se kjo eshte krijuar si pasoj e ambientit te ashper, shikoni vallet e veriut i kane me duart lart tregon madheshtin e maleve
a nuk jane keto diferenca ?! po jane e ku eshte e keqa ketu
jemi i vetmi vend ne bote me nje siperfaqe kaq te vogel dhe kemi gjith kete kulture veriut te vetat jugu te vetat
dhe kto jane diferenca tropojanet me cifteli , jugu me iso e polifoni, ne Berat kercet gerrneta
Tiron Durres Elbason si e shpreh lala sevdon epra kjo eshte e bukura e popullit tone qe kemi ndryshim kilometer pas kilometri
thash per nje gje me vjen keq, per ate cka e kuptojne mbrapsht te qenurit trimeri , ja u kujtoj se trimeri nuk eshte vec te vrasesh eshte shum me shume se fjala vrasje
Edituar për herë të fundit nga Tonii në Tue 28 Jun 2011 - 9:07, edituar 3 herë gjithsej
Tonii- V.I.P Anëtarë
- Postime : 5860
Gjinia :
Anëtarësuar : 11/12/2009
ty asnjehere ste pelqejne postimet e mia e nderuar administratore po dije se gabon dhe mos te duket vetja se ke prek qiellin me dore nese te kemi vene te na besh kritika per ato qe shkruajme ne mund ta besh po pa na ofenduat te trashe apo te holle . edhe po deshet mund te me perjashtoni se kam problem fareErmelinda shkruajti:Maks shkruajti:shif saliun shif veriun ka me dhelper se saliu sa hektar toke ka mare ne jug kush ja la mama apo baba prandaj mos ja fusni kot
Maks duket qarte qe ti nuk paske iden as me te vogel per kete teme lali
Tema ska aspak lidhje me Saliun as me Edin...as hic me politike...ti qe po urren Saliun do te thuash qe urren verioret te gjithe?..
Jam dakord me Tonii..bravo per ate pergjigje te sakte dhe te paster.
Prit tani njehere se po ma beni temen lemsh kot fare ..Degjoni klean tema nuk ka te bej fare me politike apo me rracizem ..Kjo teme eshte hapur thjeshte per te diskutuar te gjithe sebashku thjeshte per te dhene nje mendim ..Maks se kuptoj pse merni hovin pa kuptuar se qa te ka thene Ermelinda nuk eshte puna per te perjashtuar eshte puna per te diskutuar pa futur politike ketu ..Ketu nuk hynte as Sali Berisha edhe asnje politikan ..Tani mos u beni si kalamojt kush ka diskutim le ta bej kush nuk ka mos te mori pjese sikur nuk e bej une ..gje e thjeshte kjo ..
ska pase shume sukses SHQIPERIA sa here e ka drejtuar veriu .. u be e dyta here ,nje here me ZOGUN qe e shiti dhe kete here me berishen qe e shkaterroi perfundimisht krejt .. thoni cte doni po ky eshte fakt ...................
dajti modh- V.I.P Anëtarë
- Postime : 17309
Gjinia :
Anëtarësuar : 19/01/2010
dajti modh shkruajti:ska pase shume sukses SHQIPERIA sa here e ka drejtuar veriu .. u be e dyta here ,nje here me ZOGUN qe e shiti dhe kete here me berishen qe e shkaterroi perfundimisht krejt .. thoni cte doni po ky eshte fakt ...................
Jam shum dakort me kete qe ke thene edhe nuk kam pse ta mohoj kete edhe pse po lindin debate te kota ne forum qe nuk pine as uji thjeshte po themi ate qe mendojme
.. yllo une jam SHQIPERIA e mesme por se di nga jugu me pelqen me shume ka bere me shume per ate vend ..edhe veriu ka bere ka luftu ka dhene gjak .. por kur ka qene puna me e drejtu ate vend ska pasur sukses ....ndryshim nuk ka ne popull .Por ne qeveri sja ka vlejtur bara qerane ...............Klea@Love shkruajti:dajti modh shkruajti:ska pase shume sukses SHQIPERIA sa here e ka drejtuar veriu .. u be e dyta here ,nje here me ZOGUN qe e shiti dhe kete here me berishen qe e shkaterroi perfundimisht krejt .. thoni cte doni po ky eshte fakt ...................
Jam shum dakort me kete qe ke thene edhe nuk kam pse ta mohoj kete edhe pse po lindin debate te kota ne forum qe nuk pine as uji thjeshte po themi ate qe mendojme
dajti modh- V.I.P Anëtarë
- Postime : 17309
Gjinia :
Anëtarësuar : 19/01/2010
Mesa shoh dhe lexoj, keni shume keqkuptime ne koken tuaj per kete teme.
Nuk para hyj ne debat ne kto tema, por meqe s'me rrihet kur lexoj kshu gjerash. Meqe i njoh shume mire Veri dhe Jug dhe mentalitetin e tyre.
E para fare nuk ka qeverisje "Veri" dhe "Jug"! Mos u nxitoni, meqe dikush eshte nga Veriu/Jugu me origjine nuk do te thote qe na qeveris Veriu apo Jugu. Meqe u permend Enveri ktu ( pse e kane ket fiksim disa njerez qe permendin politikane ne cdo teme nuk e e di) "harrojne" se aleati me i madh i Enverit ishte Ramizi nga Veriu apo te tjere!
Keni sot Salen dhe aleati me i madh i tij eshte Nano e Meta nga Jugu. Po te kthehemi pas qe nga lindja e Shqiperise, Ismail Qemali ishte nga Jugu por aleatet e tij me te medhenj ishin nga Veriu si Luigj Gurakugji etj.
Me nje fjale se u zgjata nuk ka "qeveri" te ndara ne Jug e Veri. Tjeter, persa i perket "trimerise" dhe luftrat , keto jane budalleqe per mua qe nuk ja vlen te merresh hiq. Jua leme kalamaqve kete gje kush eshte me i forte.
Persa i perket shkollimit dhe kultures ka me shume ne Jug, jo se ne Veri robte s'kane dashte te shkollohen dhe te marrin kulture, thjesht kane qene te izoluar. Kur ne Jug njerezit shkonin ne shkolle ne Veri ishte lufte per mbijetes. Pastaj eshte dhe pozicioni gjeografik, tregtia me fqinjet, marredheniet, portet. Ku te shkolloheshin ne Veri te Serbi qe i donte te pjekur ne hell apo tek bajraktaret e tyre qe e kishin mendjen si te pasuroheshin vete?
Ndersa, per Korcaret qe kendojne serenata, e para fare kta e bejne kete sikur eshte legjende.. qesh qesh
Ne Korce dilnin me mandoline ju kendonin femrave, ne Berat e Gjirokaster ju dilnin me klarinet, Ne Vlore ju kendonin Labce ndersa ne Veri me cifteli... Njesoj eshte mer amani, sikur jemi popull qe marrim veshe me romanca ne.. Njesoj mer aman jemi.. qesh qesh qesh qesh
Tani, meqe i njoh mire edhe kta te Shprise se mesme te them nja dy llafe qe mos tu vij keqe. Po ti marresh te gjithe kta Durrsak e Tironca e tu shohesh historine e familjes te gjithe nga Jugu apo Veriu i kane gjyshrit e prinderit.... Kur thone qe jemi te pa anshme me shkrijne se qeshuri.. Vetem nese jane nga katundet e Durrsit dhe Tirones mund te jene vendas, por ama nese duan te mburen qe jane katundar te Shqiperise se mesme duhet ta dine qe robe me trashe se katundaret e Tirones e Durrsit vallaj nuk gjen ne Shqiperi. Tipa Haxhi Qamili me nje fjale ( lexoni historine e ketij robi se e ka te lezetcme).. qesh qesh qesh
Hajd tani kalofshi dite te mire.. celebrate005 celebrate005 celebrate005 celebrate005
Nuk para hyj ne debat ne kto tema, por meqe s'me rrihet kur lexoj kshu gjerash. Meqe i njoh shume mire Veri dhe Jug dhe mentalitetin e tyre.
E para fare nuk ka qeverisje "Veri" dhe "Jug"! Mos u nxitoni, meqe dikush eshte nga Veriu/Jugu me origjine nuk do te thote qe na qeveris Veriu apo Jugu. Meqe u permend Enveri ktu ( pse e kane ket fiksim disa njerez qe permendin politikane ne cdo teme nuk e e di) "harrojne" se aleati me i madh i Enverit ishte Ramizi nga Veriu apo te tjere!
Keni sot Salen dhe aleati me i madh i tij eshte Nano e Meta nga Jugu. Po te kthehemi pas qe nga lindja e Shqiperise, Ismail Qemali ishte nga Jugu por aleatet e tij me te medhenj ishin nga Veriu si Luigj Gurakugji etj.
Me nje fjale se u zgjata nuk ka "qeveri" te ndara ne Jug e Veri. Tjeter, persa i perket "trimerise" dhe luftrat , keto jane budalleqe per mua qe nuk ja vlen te merresh hiq. Jua leme kalamaqve kete gje kush eshte me i forte.
Persa i perket shkollimit dhe kultures ka me shume ne Jug, jo se ne Veri robte s'kane dashte te shkollohen dhe te marrin kulture, thjesht kane qene te izoluar. Kur ne Jug njerezit shkonin ne shkolle ne Veri ishte lufte per mbijetes. Pastaj eshte dhe pozicioni gjeografik, tregtia me fqinjet, marredheniet, portet. Ku te shkolloheshin ne Veri te Serbi qe i donte te pjekur ne hell apo tek bajraktaret e tyre qe e kishin mendjen si te pasuroheshin vete?
Ndersa, per Korcaret qe kendojne serenata, e para fare kta e bejne kete sikur eshte legjende.. qesh qesh
Ne Korce dilnin me mandoline ju kendonin femrave, ne Berat e Gjirokaster ju dilnin me klarinet, Ne Vlore ju kendonin Labce ndersa ne Veri me cifteli... Njesoj eshte mer amani, sikur jemi popull qe marrim veshe me romanca ne.. Njesoj mer aman jemi.. qesh qesh qesh qesh
Tani, meqe i njoh mire edhe kta te Shprise se mesme te them nja dy llafe qe mos tu vij keqe. Po ti marresh te gjithe kta Durrsak e Tironca e tu shohesh historine e familjes te gjithe nga Jugu apo Veriu i kane gjyshrit e prinderit.... Kur thone qe jemi te pa anshme me shkrijne se qeshuri.. Vetem nese jane nga katundet e Durrsit dhe Tirones mund te jene vendas, por ama nese duan te mburen qe jane katundar te Shqiperise se mesme duhet ta dine qe robe me trashe se katundaret e Tirones e Durrsit vallaj nuk gjen ne Shqiperi. Tipa Haxhi Qamili me nje fjale ( lexoni historine e ketij robi se e ka te lezetcme).. qesh qesh qesh
Hajd tani kalofshi dite te mire.. celebrate005 celebrate005 celebrate005 celebrate005
Leo_uk- V.I.P Anëtarë
- Postime : 5977
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/10/2010
Mosha : 46
Tani, meqe i njoh mire edhe kta te Shqiperise se mesme te them nja dy llafe qe mos tu vij keqe. Po ti marresh te gjithe kta Durrsak e Tironca e tu shohesh historine e familjes te gjithe nga Jugu apo Veriu i kane gjyshrit e prinderit.... Kur thone qe jemi te pa anshme me shkrijne se qeshuri.. Vetem nese jane nga katundet e Durrsit dhe Tirones mund te jene vendas, por ama nese duan te mburen qe jane katundar te Shqiperise se mesme duhet ta dine qe robe me trashe se katundaret e Tirones e Durrsit vallaj nuk gjen ne Shqiperi. Tipa Haxhi Qamili me nje fjale ( lexoni historine e ketij robi se e ka te lezetcme)..
qesh qesh qesh qesh qesh tamam per te qeshur i bje qe durresi na paska qene katund se qyteti paska qene bosh spaska pasur njeri dhe se paska pritur qe te vinin nga rrethet qe ta mbushnin nejse e leme sic thoni ju . dhe e thashe ate fjale (veriu eshte si ujku trim ndersa jugu dinake si dhelpra) mesa duket disa e marrin per kuptim te keq fjalen DINAK, une qofsha i gabuar por per mendimin tim po i bej nje zberthim asaj qe thashe DINAKERIA eshte zgjuaresi, i mendon gjerat pastaj i ben,por nuk do te thote qe ska trimeri. si psh (Odiseut trim dhe i mençur,mbret nga ishulli i Itakës,dhjetë vjet luftoi për Trojën.Sipas këshillave të tij Troja ra në duart e Grekëve.Këshilla e tij ishte që grekët ta ndërtonin një kal të madh nga druri në barkin e të cilit u futën disa ushtarë grek,ata e vendosën kalin në portën e qytetit të Trojës.Ata e vendosën si për nder të perëndive dhe u larguan po në të vërtet ata u fshehën,kur e panë Trojanët menduan se lufta përfundoi,morën kalin dhe e futën brenda) ne kete ras tte dy palet ishin trima po fitoj dinakeria e grekeve dhe jo vetem trimeria e trojaneve nuk e di a me kuptuat trojanet ishin trima por jo dinake prandaj i bene gjerat pa menduar pasojat qe te vijne nga pas, ne kete kuptim une do preferoja DINAKERINE kete teme e ngacmova perseri per ato qe keqkuptuan fjalen DINAKERI DHE TRIMERI QE THASHE UNE ME PARE kaq kisha
qesh qesh qesh qesh qesh tamam per te qeshur i bje qe durresi na paska qene katund se qyteti paska qene bosh spaska pasur njeri dhe se paska pritur qe te vinin nga rrethet qe ta mbushnin nejse e leme sic thoni ju . dhe e thashe ate fjale (veriu eshte si ujku trim ndersa jugu dinake si dhelpra) mesa duket disa e marrin per kuptim te keq fjalen DINAK, une qofsha i gabuar por per mendimin tim po i bej nje zberthim asaj qe thashe DINAKERIA eshte zgjuaresi, i mendon gjerat pastaj i ben,por nuk do te thote qe ska trimeri. si psh (Odiseut trim dhe i mençur,mbret nga ishulli i Itakës,dhjetë vjet luftoi për Trojën.Sipas këshillave të tij Troja ra në duart e Grekëve.Këshilla e tij ishte që grekët ta ndërtonin një kal të madh nga druri në barkin e të cilit u futën disa ushtarë grek,ata e vendosën kalin në portën e qytetit të Trojës.Ata e vendosën si për nder të perëndive dhe u larguan po në të vërtet ata u fshehën,kur e panë Trojanët menduan se lufta përfundoi,morën kalin dhe e futën brenda) ne kete ras tte dy palet ishin trima po fitoj dinakeria e grekeve dhe jo vetem trimeria e trojaneve nuk e di a me kuptuat trojanet ishin trima por jo dinake prandaj i bene gjerat pa menduar pasojat qe te vijne nga pas, ne kete kuptim une do preferoja DINAKERINE kete teme e ngacmova perseri per ato qe keqkuptuan fjalen DINAKERI DHE TRIMERI QE THASHE UNE ME PARE kaq kisha
Durrsaku- Legjendë
Gjinia :
leo uk paska fole mire eshte ashtu e sakte boll tani ka mbaru ajo kohe ose me mire ai mentalitet sepse ne kur bejme nje debat vejme politikane a kto politikane na njohin ne a ju intereson per ne gje jo asgje atehere respektoni ato qe e meritojne lereni te qete se spyesin ato qe se meritojne
Docteur- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Ne Afrike
Postime : 5764
Gjinia :
Anëtarësuar : 09/05/2011
Hobi : Ngacmime
...Diferenc Ka ne Veri ...E Jug...Dallojn Menyra e Shqiptimit te fjalve , Traditat Ne Secilen familje.!
P.s Ja vlen te Behte Demat si njerz te Civilizuar Jo te futet ne mes Politiken Teke fundit Ketu tem s'ka te bej fare me Politiken.
P.s Ja vlen te Behte Demat si njerz te Civilizuar Jo te futet ne mes Politiken Teke fundit Ketu tem s'ka te bej fare me Politiken.
Emona- WebMaster
Gjinia :
po katund o mik ka qene gjithe Shqiperia, ashtu sic edhe sot.. Kush e themeloi Tironen? Tirana u themelua në 1614 nga Sulejman Bargjin - Pasha nga fshati Mullet, i cili ne fillim ndërtoi një xhami, një furrë pjekje dhe një hamam..... qesh qesh qesh
Tani pak per Durrsin - Pushtimi Osman pati pasoja te renda per Durresin. Qyteti me i madh dhe hijerende, u shendrrua ne nje qyteze me 100-120 shtepi, duke mbetur i tille per nje periudhe relativisht te gjate. Vetem ne shek XVII, qyteti filloi te rimare veten duke u bere qender e tregetise tranzite dhe skela kryesore e Shqiperise se Mesme... qesh qesh qesh qesh
Katundar mer jeni ju te Shqiperise se Mesme s'ju mbushet mendja.. Por nuk jeni edhe aq keqe jo, ka edhe me keqe.. Si Emona katundare nga Kosova dhe Calliope katundare Maqedonase.. qesh qesh
Leo_uk- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
qenke historian leo por qa te besh se sju mbushet mendja disave bejne pashaportizimin ne tr dhe thone o lali jom tirons pa harru qe gjyesherit dhe baballaret kane marre lek me toka lop dele etj kjo eshte e meta shqip qe shikojne punen e tjerve pa harru veten se nga vijne
Docteur- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
Leo_uk shkruajti:
Katundar mer jeni ju te Shqiperise se Mesme s'ju mbushet mendja.. Por nuk jeni edhe aq keqe jo, ka edhe me keqe.. Si Emona katundare nga Kosova dhe Calliope katundare Maqedonase..
I marrsh te keqn ti Emones e Calliopes ... Katunar je edhe vet Mos te jven zore ta pranoshh...
Emona- WebMaster
Gjinia :
kush nuk pranon se eshte fshatar te mi shese tokat mua qesh
Docteur- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
Hahahah
Pse do Te jetosh Ne Katun Wolf a? qesh qesh
Emona- WebMaster
Gjinia :
po me del shpirti me nreq nje shpi ne fshat dhe me pas nje oborr pastaj ka mundesi me kthy ne ferme me pelqjne fermatEmoNa shkruajti:Hahahah
Docteur- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
Psikologu_wolf shkruajti:po me del shpirti me nreq nje shpi ne fshat dhe me pas nje oborr pastaj ka mundesi me kthy ne ferme me pelqjne fermatEmoNa shkruajti:Hahahah
Pse do Te jetosh Ne Katun Wolf a?
Sa Mire, Mire Qe Pranon Me Jetu N'Katun ti...Disa Kqyrin miii thy komte me dale prej Katunii ..Ju Ka bo fiksim Shehhri Disve ....Harrojn Se Shehhri u ndertu prej Katunarve
Emona- WebMaster
Gjinia :
Nuk martohet Emona me katundar bre... I don nga qyteti .. qesh qesh
Leo_uk- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
emona e don sheherli
Docteur- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
hahahaah sheherli... qesh qesh qesh qesh
Leo_uk- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
qesh qesh qesh e paske lexu mire wikipedian po do beje mire qe ta beje kopjimin qe nga fillimi ok meqes se bere ti po e bej une DURRESI mund te krahasohet me qytetet me te medhenj te Mesdheut antik dhe Mesdhetar.Leo_uk shkruajti:
po katund o mik ka qene gjithe Shqiperia, ashtu sic edhe sot.. Kush e themeloi Tironen? Tirana u themelua në 1614 nga Sulejman Bargjin - Pasha nga fshati Mullet, i cili ne fillim ndërtoi një xhami, një furrë pjekje dhe një hamam..... qesh qesh qesh
Tani pak per Durrsin - Pushtimi Osman pati pasoja te renda per Durresin. Qyteti me i madh dhe hijerende, u shendrrua ne nje qyteze me 100-120 shtepi, duke mbetur i tille per nje periudhe relativisht te gjate. Vetem ne shek XVII, qyteti filloi te rimare veten duke u bere qender e tregetise tranzite dhe skela kryesore e Shqiperise se Mesme... qesh qesh qesh qesh
Katundar mer jeni ju te Shqiperise se Mesme s'ju mbushet mendja.. Por nuk jeni edhe aq keqe jo, ka edhe me keqe.. Si Emona katundare nga Kosova dhe Calliope katundare Maqedonase.. qesh qesh
Qyteti Epidamn Dyrak u ndertua nga Iliret Taulant, dallendyshasit ne shekuj XIII-XI p.K Banoret e pare te Dyrrahut, para ilireve te quajtur protoiler, pellazge, ngriten ne rrethinat e ketij qyteti, vendbanimet e para prehistorike. Ne kushtet e nje klime mesdhetare, zona me e pershtateshme per banim ishte ajo e lumit Erzen (Ululeus) si dhe Ultesira Perendimore perreth saj. Ne bregdetin e Gjirit te Durresit u vendos qendra e pare apo limani me emrin Dyrrah. Sipas autoreve antik, ky qytet u themelua nga dy mbreter me origjine ilire te quajtur Dyrah dhe Epidamn. Mbreti Epidamn, ndertoi pjesen e fortifikuar te qytetit ne juglindje te Malit te Durresit, kurse nipi i tij Dyrrak, ndertoi Portin qe per shume e shume shekuj mban emrin e tij. Nga keto dy emra mbijetoi deri ne ditet tona, emri Dyrrah-Durresi, per vete rolin e tij si liman-Port. Emri i vertet i mbretit vendas Dyrrah, indentifikohej dhe me konfiguracionin gadishullor te relievit, duke shprehur qenien e dy shpateve (dy rrahe), qe duken kur hyn ne Gjirin e Durresit.
Monedhat e vjetra të qytetit 450-350 para.K.
Monedhat pas vitit 350 para.K.Qyteti u zhvillua me shpejtesi per te mundesuar zevendesimin e rolit te Troies, duke u bere pika me e pershtateshme nderlidhese midis Pelegi-Europe dhe Hesperise te populluar nga Tuske e Dardane. Ne shekujt X-VIII p.K u krijua Federata Taulante: Shtete me Kryeqender Dyrrahun. Ne shekujt VII-III p.K Federata Taulane e shendrroi Taulanine ne shtetin kryesor Ilire te Ultesires Perendimore Panadriatike, duke e bere kryeqendren Dyrrah, qytet me zhvillim te gjithanshem "Dere e dritare" te Europes. Ne shekujt II p.K deri X era e re , Europa Perendimore njihej me emrin Durres, qe ishte Shtet i Pavarur brenda Perandorise Romake-Bizantine.
Gjate periudhes Bizantine vazhdoi te mbetej qyteti me i rendesishem ne brigjet perendimore te Gadishullit te Ballkanit. Ai ishte kryeqendra e Provinces "Epiri i Ri", ku perfshiheshin krahinat nga lumi Mat deri tek lumi Vjosa. Ne kohen e Perandorit te Anastasit I (491-519) dhe Justianani I (527-565), qyteti pesoi transformime te ndjeshme ne strukturen urbane duke marre tiparet e nje qyteti tipik bizantino-kristian. Ne shekujt VIII u formua ne Durres, Njesia Administrative "Ahrondia e Dyrrahut", forme vetqeverisje e qytetit me krahinat perreth. Ne vitet e para te shek. IX u themelua "Thema e Dyrrahut", qe kishte per qellim mbrojtjen nga rreziku i sulmeve te Arabeve dhe Frengeve si dhe per te perballuar presionet tregtare te Venedikut. Kjo njesi ushtarake-administrative, perfshinte trojet nga Tivari ne veri e deri ne Gjirin e Vlores ne jug, ndersa ne lindje kufizohej me lumin Drin. Me Durresin, si kryeqender te saj, u krijua dhe u perhap Qyteterimi Mesjetar, kultura arbnore, u kalua ne sistemin feudal dhe ne krijimin gradual te nje shtrese fisnikesh te rinj. Gjithe ky proces, coi nga formalizimi deri tek shkeputja e plote e lidhjeve te zones Durres nga Bizanti.
Ne shek. XI-XV, Shteti Shqipetar njihet me emrin Shteti i Arberit. Ky shtet, kulmin e tij e arriti ne periudhen e mbreterimit te Gjergj Kastriotit. Sipas kronikeve Osman te shek. XVI, Durresi apo sic e cilesojne ata "Kostandinopoja e Dyte", u pushtua nga turqit me 13 Gusht 1501.
Hartë nga Giuseppe Rosaccio.Pushtimi Osman pati pasoja te renda per Durresin. Qyteti me i madh dhe hijerende, u shendrrua ne nje qyteze me 100-120 shtepi, duke mbetur i tille per nje periudhe relativisht te gjate. Vetem ne shek XVII, qyteti filloi te rimare veten duke u bere qender e tregetise tranzite dhe skela kryesore e Shqiperise se Mesme.
Ne reformen administrative te vitit 1888, Durresi ishte Sanxhak i vilajetit te Shkodres. Ne fillim te vitit 1912 qyteti me rreth 4700 banore, ishte nyje kryesore nderlidhjeje midis qendrave te levizjes kombetare.
Me 21 Nentor 1912, ne Portin e Durresit, zbriten nje grup patriotesh te kryesuar nga atdhetari I.Qemali, te cilet vinin me misionin historik qe te shpallnin mevetesine e shtetit Shqiptar dhe me 26 Nentor ne Durres ngrihet flamuri i Pavaresise. Sundimit turk i kishte ardhur fundi, por duket se qytetin e lakmonin invazione te tjera: pushtimi serbe (1913), ai austro-hungareze (1916) dhe pushtimi italian (1918).
Gjate viteve te monarkise shqiptare (1924-1939) Durresi fitoi nje frymarrje te re dhe qytetaria fisnike durrsake e beri qytetin e vet model te zhvillimit ekonomik kapitalist. Me 7 Prill 1939 qyteti dhe rrethinat e tij u pushtuan nga trupat e ushtrise italiane dhe gjermane dhe me 14 Nentor 1944, Durresi u clirua. Periudhes se sistemit socialist (1945-1990), i perkasin investimet ne disa dege te industrise, kolektivizimi i bujqesise, masivizimi i arsimit, ngritja e nje seri objektesh social kulturore etjer. Ne fillim te viteve '90 zune fill normat e para te sistemit demokratik me shume probleme per fazen e tranzicionit, por me perspektive per te ardhmen. Sistemi i ri dhe reformat ekonomike qe u zbatuan ne Shqiperi dhe ne Durres pas vitit 1990, sollen transformime te ndjeshme ne jeten ekonomike.
Ne rrethin e Durresit jane aktualisht ne aktivitet 3511 subjekte ekonomike, midis te cilave 64 shoqeri te perbashketa (Filanto, Floryhen, Trumph, Eurotech), etjer qe merren me rieksportin e konfeksioneve te kepuceve, peshkut etjer. Ne Durres operojne aktualisht 9 banka, pjesa me e madhe e te cilave jane te huaja.
Porti i Durresit, eshte nje nga portet me te vjetra te Europes ne detin Adriatik dhe nje nga kryeurat ballkanike te komunikimit te perendimit me lindjen dhe anasjelltas. Ai eshte percaktuar si nje pike hyrje per Korridorin e 8-te te transportit qe fillon nga Shqiperia, kalon nepermjet Maqedonise dhe Bullgarise per te mbrritur ne portin e Varnas dhe Burgasit ne Detin e Zi. Objektivi kryesor i projektit eshte krijimi i nje transporti te sigurt, sipas standarteve te projektimit europian dhe nderkombetare. Gjithashtu eshte porti me i madh i vendit, i cili mbulon rreth 85% te import-eksporteve shqiptare te mallrave dhe me i rendesishem ne transportin detar te udhetareve.
Porti i Durresit ka nje siperfaqe te pergjithshme prej 1.4 km2 dhe nje akuatorium prej 0.67 km2. Kanali i hyrjes eshte 9.5m i thelle, 40 ml i gjere dhe 1.2 milje i gjate. Ne port funksionojne 11 kalata operues nga 6.60 -11m te thella me nje gjatesi rreth 2.200m. Siperfaqja totale per depozitimin e mallrave eshte 270.000m2 nga te cilat 27.000m2 jane te mbuluara. Ne portin e Durresit ngarkohen dhe shkarkohen te gjitha llojet e mallrave minerale, karburante, cimento dhe artikuj te kategorive te ndryshme. Ne port gjendet dhe terminali i trageteve, i cili ka ne dispozicion nje kalate me gjatesi 186ml dhe zhytje qe varion nga 7.40-7.90 ml. Ne kete terminal, gjate vitit 2002, u perpunuan 1.683 tragete me 600.500 pasagjere, 138.000 automjete dhe 368.000 ton mallra.
Terminali i konteniereve eshte ne fazen ndertimore. Pervec kalates dhe sheshit qe ka ne dispozicion, ne ndihme te terminalit te konteniereve ne portin e Durresit ndodhen edhe nje sere pajisjesh qe ndihmojne ne ngarkim-shkarkimin e tyre. Aktualisht ne portin e Durresit jane futur ne perdorim fondet e Bankes Boterore prej 23 milion USD, Programi PHARE me 11 milion USD, TDA me 1.9 milion USD investime keto qe kane si destinacion rehabilitimin e kalatave, shtrimin e shesheve, blerjen e elektrovincave dhe makinerive per perpunimin e konteinereve etjer. Porti i Durresit ka perfituar gjithashtu nje kredi prej 17 milion Euro nga Banka Europiane e Zhvillimit. Projekti perfshin ndertimin e teminalit te ri te trageteve dhe rikonstruksionin e tij ekzistues. 90% e vellimit te transportit detar ne Shqiperi kryhet nepermjet Portit te Durresit dhe kapaciteti vjetor i perpunimit te mallrave eshte rreth 3 miljon ton. Me krijimin e zones fiskale, kapaciteti i Portit do te arrije ne 5 milion ton mallra te perpunuara ne vit.
Ne port funksionojne rreth 75 agjensi detare spedicionere, nga te cilat 6 agjensi detare qe trajtojne 14 tragete udhetaresh dhe automjetesh. Me e madhja eshte agjensia publike “Taulantja sh.a”. Aktualisht, ne portin e Durresit eshte dyfishuar numri i trageteve krahasuar me nje vit me pare. Cdo jave ne kete port akostohen rreth 40 tragete dhe katamarane qe lidhin Durresin me portet e tjera te Mesdheut. Durresi eshte nyje e te gjitha llojeve te transportit. Nese do t’i referohemi shprehjes se vjeter qe ne kohen e Perandorise Romake se “Te gjithe rruget te cojne ne Rome”, ne Shqiperi, do te ishte: “Te gjithe rruget te cojne ne Durres”. Durresi, qytet 3000-vjecar ne zemer te Europes. Ne qender te tij ndodhet Amfiteatri me 20.000 vende, unik ne te gjithe Ballkanin.
Trashegimia arkeologjike e qytetit e ben te natyrshme qe cdo durrsak te ndjehet krenar per qytetin e tij. Durresi i cilesuar si Taverna e Adriatikut, mirepret ne kohet moderne, turist dhe vizitor nga e gjithe bota. Tashme Durresi eshte perfshire ne projekte te fuqishme te Bankes Boterore dhe Agjensive te rendesishme Nderkombetare. Ai ka hyre ne nje faze te rendesishme te zhvillimit ekonomik lokal. Turizmi dhe vlerat arkeologjike, presin cdo turist dhe vizitor per te shijuar bukurite natyrore dhe per te prekur dhe pare nga afer lashtesine.
Zhvillimi ekonomik dhe interesi i madh per te sjelle ne Durres eksperiencat me te mira te vendeve te zhvilluara, i ofrojne investitoreve dhe biznesmeneve mundesi dhe terren per te arritur sukses ne aktivitetet e tyre. Mjedisi shume i favorshem, mundeson krijimin e zonave industriale, krijimin e plazheve elitare ne zona te virgjera, studime e master plane, zbulime arkeologjike, ndertime te rrugeve te reja dhe permiresimin e infrastruktures. Politikat ekonomike financiare lokale, lehtesojne investitoret ne sipermarrjet e tyre. Nisur nga keto: Vizioni i strategjise se Bashkise per zhvillimin e qytetit te Durresit eshte: “Nyje kryesore e vendit per transportin detar, rrugor, hekurudhor, zona me e rendesishme e vendit ne fushen e turizmit masiv dhe ate elitar, qe ofron histori dhe arkeologji unike, qender kryesore per tregetine me jashte dhe industrine eksportuese, qytet i bankave dhe i shoqerive te sigurimit, me nje komunitet qe gezon nje cilesi jete te avancuar”.PRANDAJ KUSH DO TE FLASE PER HISTORINE E DURRESIT TA MENDOJE MIRE E MOS TE THOTE BROCKULLA TA BEJE DURRESIN FSHAT OK
Edituar për herë të fundit nga elvisi dr në Tue 28 Jun 2011 - 20:22, edituar 1 herë gjithsej
Durrsaku- Legjendë
Gjinia :
mos shkruani shume mer se slexoj dot 00027003
Docteur- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
jugu ja ben cike vetes me sy,,,,por jane me diplomate se veriu keshtu e keshtu,,,
Arabela- Princeshë
- Postime : 26332
Gjinia :
Anëtarësuar : 04/03/2011
Mosha : 30
rri urte ti mos fut hundet ketu merru me infermieret ate bej qesh qesh qesh shakaPsikologu_wolf shkruajti:mos shkruani shume mer se slexoj dot 00027003
Durrsaku- Legjendë
Gjinia :
diplomate ne ca aspekte e ke fjalen nga inteligjenca ? nc nc nc e ke gabim fareArabela shkruajti:jugu ja ben cike vetes me sy,,,,por jane me diplomate se veriu keshtu e keshtu,,,
Docteur- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
Psikologu_wolf shkruajti:diplomate ne ca aspekte e ke fjalen nga inteligjenca ? nc nc nc e ke gabim fareArabela shkruajti:jugu ja ben cike vetes me sy,,,,por jane me diplomate se veriu keshtu e keshtu,,,
jo se jane me inteligjenca,,,por menyra se si i shtjellojne situatat,,,,me pak te djallezuar me duken se veriu,,,ato te veriut sikur mundohen te ta hudhin
Arabela- Princeshë
Gjinia :
e ke gabim spo flas me shume se dikujt i djeg megjithese po flisja ne pergjithsi
Docteur- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
ok te besoj,,,i njeh me mire se une duket 00027003
Arabela- Princeshë
Gjinia :
per me i njohur i njoh sepse kam miq nga saranda deri ne tropoje kam nejt me ta hanger pi dhe ngaterru 00027003
Docteur- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
00027003 mire ke bere 00027003
Arabela- Princeshë
Gjinia :
une jam 100% Jug
por di se ska diferenca dmth ekzistojne
por eshte normale....dhe e bukuria qendron tek ndryshimi
por di se ska diferenca dmth ekzistojne
por eshte normale....dhe e bukuria qendron tek ndryshimi
EpiKada- Princeshë
- Vendbanimi : Cteduhetty
Postime : 5045
Gjinia :
Anëtarësuar : 20/10/2010
Hobi : Kelion
Verioret-te guximshem dhe te forte,ndersa jugoret frikacake dhe deshtake.
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Auejjjjjjjjjjjjj ca theni mo amani ketu ka diferenc shum nga motra e vellai e jo nga jugu ne veri shum ka
era85- I/e Regjistruar
- Vendbanimi : Zürich
Postime : 594
Anëtarësuar : 17/02/2012
Hobi : Me Pelqen ta Jetoj Jeten ashtu si me vin, Kam Luftu per GJerat qe i kam dash Nderi Dhe Respekti , Dy Nga Vlerat Kryesore Ne Jete , Asgje me SHum Ja Lem Kohe GJerat Tjera
Faqja 2 e 3 • 1, 2, 3
Faqja 2 e 3
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi