Ka 20 vjet që qan, kërkohet balena më e vetmuar në planet
2 posters
Faqja 1 e 1
Ka 20 vjet që qan, kërkohet balena më e vetmuar në planet
Balenën më të vetmuar në planet do të kërkojnë këtë vjeshtë në veri të Oqeanit Paqësor, shkencëtarë dhe producentë dokumentari. Shkencëtarët kanë plot 20 vjet që e dëgjojnë balenën të qajë e vetme në nota shumë të larta, por deri më tani nuk kanë arritur dot ta shikojnë nga afër.
Kjo balenë e panjohur njihet si “e vetmuara” pasi notat e zërit të saj nuk i ka arritur asnjë balenë tjetër në Paqësorin verior. Madje është vlerësuar se gjatë gjithë këtyre viteve askush nuk i është përgjigjur të qarës së saj.
Shkencëtarët besojnë se ka shumë mundësi që të bëhet fjalë për balenë ble. Marina amerikane ka ofruar tingujt e parë të këngës së saj të dhimbshme në vitin 1980, gjatë kohës që kërkonte për nëndetëse në Paqësor me ndihmën e sistemit të tigullit.
Në vitin 1989, Dr. William Watkins nga Instituti i Oqeanografisë “Woods Hole” filloi të shqyrtonte të dhënat sipas të cilave një balenë këndonte në nota shumë të larta në krahasim me të tjerat.
Shumica e balenave meshkuj dhe balenave blu këndojnë në frekuenca 17 me 18 hertz të cilat njerëzit i kanë vështirë t’i kapin, por kjo balenë e vetmuar lëshonte tinguj në frekuenca 52 hertz. Dr. Watkins filloi punën studimore dhe e përcaktoi pozicionin e kafshës së vetmuar në oqean gjatë periudhës së riprodhimit, atëherë kur balenat lëshojnë më shumë tinguj. Gjetja e një balene vetëm nga tingujt që lëshon, pa kontakt optik, është shumë e vështirë. Ky studim u botua në vitin 2004 dhe tërhoqi vëmendjen e medias. Kështu kjo balenë u quajt si më e vetmuara në planet, pasi asnjë tjetër nuk i përgjigjet këngës së saj.
Dr. Watkins vdiq nga kanceri para se të përfundonte punën e tij studimore, të cilën e vazhdon bashkëpunëtorja e tij, Mary-Ann Daher.
Sipas znj. Daher, grupi kërkues nuk e ka parë ndonjëherë këtë balenë, ndaj dhe nuk e di cilit lloj i përket.
E panjohur mbetet gjendja e saj shëndetësore, edhe pse balena nuk duket se ka probleme me shëndetin, pasi jeton të paktën 20 vjet.
Shkencëtarët shpresojnë që të zbulojnë më shumë të dhëna lidhur
An0nim- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Sarande
Postime : 2383
Gjinia :
Anëtarësuar : 28/03/2012
Mosha : 34
Re: Ka 20 vjet që qan, kërkohet balena më e vetmuar në planet
hmmm e cuditshme kjo me qa nje balen nejse skuptohet sepse esht ne uj e jo nen uj
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Similar topics
» Balena hipën mbi jaht
» Australi, vritet me dinamit balena e sëmurë
» Balena “notoi” 800 metra nëpër livadh!
» Jeta e vetmuar të bën më të zgjuar
» I Vetmuar ne enderrime - Ferit Ramadani
» Australi, vritet me dinamit balena e sëmurë
» Balena “notoi” 800 metra nëpër livadh!
» Jeta e vetmuar të bën më të zgjuar
» I Vetmuar ne enderrime - Ferit Ramadani
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi