Bashkëveprimi i forte
Faqja 1 e 1
Bashkëveprimi i forte
Në fizikën bërthamore , bashkëveprimi i forte, forca e fortë, ose forca e ngjyrës, është forca që mban kuarket dhe gluonet së bashku të cilat formojnë protonet dhe neutronet. Bashkëveprimi i fortë është një nga katër bashkëveprimet themelore, së bashku me gravitetin, forcën elektromagnetike dhe bashkëveprimin e dobët.
Fjala e forte përdorët për të treguar se bashkëveprimi i fortë është forca më e fortë ne krahasim me tri forcat e tjera; Fuqia e fushës është 100 here më e fortë se forca elektromagnetike, pra 1013 herë më e madhe se forca e dobët, dhe rreth 1038 herë më e fortë se forca e gravitacionit.
Forca e forte ka si thërrmija mediatore gluonet, të cilat veprojnë mbi kuarket, antikuarket, si dhe mbi vetë gluonet. Kjo jepet ne mënyre te detajuar nga teoria e kromodinamikes kuantike (KDK).
Fjala e forte përdorët për të treguar se bashkëveprimi i fortë është forca më e fortë ne krahasim me tri forcat e tjera; Fuqia e fushës është 100 here më e fortë se forca elektromagnetike, pra 1013 herë më e madhe se forca e dobët, dhe rreth 1038 herë më e fortë se forca e gravitacionit.
Forca e forte ka si thërrmija mediatore gluonet, të cilat veprojnë mbi kuarket, antikuarket, si dhe mbi vetë gluonet. Kjo jepet ne mënyre te detajuar nga teoria e kromodinamikes kuantike (KDK).
Alberti- Legjendë
- Postime : 41743
Gjinia :
Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha : 36
Hobi : Tenisi
Similar topics
» Bashkëveprimi i dobët
» Bëhu i fortë do kaloj ..
» Herculesi i fortë për Barcelonën
» Kosova e fortë për Xamax-in
» Juventusi i fortë si Interi