Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
Alkooli dhe qendrimi Islam People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.


Join the forum, it's quick and easy

Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
Alkooli dhe qendrimi Islam People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.
Klea Love Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Alkooli dhe qendrimi Islam

2 posters

Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:33


PIJET ALKOOLIKE JANË HARAM, HARAM!

All-llahu i Lartmadhërishëm thotë: “O besimtarë! Me të vërtetë, vera, bixhozi, statujat dhe shigjetëzat e fallit janë gjëra të ndyta, punë djalli. Prandaj largohuni nga këto, që të arrini atë që dëshironi!” (El–Ma’ide: 90)

Ndalesa e pirjes së alkoolit është vërtetuar me Kur’an, me Sunet dhe me ixhma (konsensus).

Mirëpo, përkundër kësaj, eksizton një grup njerëzish të cilët konsiderojnë se fjala fexhtenibuhu – largohuni nga këto, që është përmendur në Kur’an nuk udhëzon në ndalesën e qartë dhe kategorike, siç është rasti me ndalesat e tjera, kurse shembull për këtë janë Fjalët e All-llahut të Lartmadhërishëm: ”Ju ndalohet ngordhësira, gjaku, mishi i derrit dhe ajo (kafshë) që është therur në emër të dikujt tjetër e jo në emër të All-llahut, dhe që është mbytur e vrarë, dhe që është gremisur, dhe që është therur me brirë, ose që është dëmtuar nga egërsirat, — përveç nëse e keni prerë ju.” (El–Ma’ide: 3)

Për t’u përgjigjur në këtë konfirmim të pabazë, vëmendjen tonë do ta drejtojmë në këtë:

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:33

QËNDRIMI I KUR’ANIT FISNIK KUNDREJT ALKOOLIT

Fjala “Fexhtenibnuhu - Largohuni nga këto”, e përmendur në Kur’an
Kjo fjalë në gjuhën arabe do të thotë “largim” dhe “mosafrim ndaj diçkaje” ose “të kufijve të diçkaje”. Pra, kjo fjalë është nd*r ndërtimet më të spikatura, e cila vë në pah ndalesën. Ai që i studion ajetet e Kur’anit Fisnik do të shohë se fjala “fexh*tenibuhu – largohuni nga këto”, është përmendur në numër të madh në ajete të tjera. Nga këto ajete janë edhe ajetet ku ndalohet pranimi i bindjeve të rrejshme dhe veseve të këqija, ndërsa disa prej këtyre ajeteve janë:

“Prandaj, largohuni nga idhujt dhe shmangjuni sa më shu*më bisedave të rrejshme.” (El-Haxhxh: 30)
“Ne çdo populli i kemi dërguar Pejgamberë. “Adhuroni All-llahun, e shmangiuni idhujve!” (En–Nahël: 36)

“Për ata të cilët i shmangen adhurimit të idhujve dhe të cilët i drejtohen All-llahut, atyre u janë kushtuar lajmet e gëzuara, prandaj përgëzoji robërit e Mi!” (El–Zumer: 17)

“Kur Ibrahimi u lut: “O Zoti im, bëje këtë vend vendbanim të sigurt dhe më ruaj mua dhe bijtë e mi nga adhurimi i idhujve!” (Ibrahim: 35)
Në disa ajete përmenden njëkohësisht edhe fatkeqët edhe ata që i frikësohen All-llahut, si p. sh.:

“Në të cilin do të hyjë vetëm fatkeqi, i cili mohon dhe kthen kokën, *ndërsa nga ai do të jetë larg ai i cili i frikësohet All-llahut.” (El–Lejl: 15-17)

Ai i cili i studion me vëmendje ajetet për ndalimin e alkoolit: “O besimtarë! Me të vërtetë vera, bixhozi, statujat dhe shigjetëzat e fallit janë gjëra të ndyta, punë djalli. Prandaj largohuni nga këto, që të arrini atë që dëshironi! Djalli dëshiron që, me anë të pijeve alkoolike e me bixhoz, të fusë në mes jush armiqësi e urrejtje dhe t’ju shmangë juve nga të kujtuarit e All-llahut dhe nga namazi. Pra, a do të shmangeni?!” (El–Ma’ide: 90-91), do të shohë se këto ajete përmbajnë shumë tregues që vënë në pah ndalimin e përdorimit të alkoolit.

Disa nga këta tregues janë si vijon:

Ajeti fillon duke iu drejtuar besimtarëve me fjalët: “O besimtarë!”, që tërheq vërejtjen se ajo që pason është dispozitë të cilën besimtarët, që i përgjigjen Zotit dhe që i kryejnë urdhrat e Tij e shmangen nga ndalesat, duhet ta kryejnë patjetër.
Alkooli (vera) është përmendur në kontekst së bashku me bixhozin, me idhujt, me shigjetëzat për fall dhe të gjitha këto bëjnë pjesë në mëkate të mëdha. Alkooli është përmendur i pari për shkak të mëkatit të madh të përdorimit të tij dhe se ai është çelësi i të gjitha mynxyrave.

Alkooli është quajtur “gjë e neveritshme” (rixhs), ndërsa fjala rixhs në gjuhën arabe shënon gjërat e urryera e të ndyra. Ka mendime se kjo fjalë do të thotë mllef, sikur domethënia e mëkatit.

Ajetet sqarojnë se alkooli është vepër e djallit, ndërsa nga djalli vjen vetëm e keqja, siç thotë Esh-Sheukani. Shehidi, Seid Kutbi, All-llahu e mëshiroftë, thotë: “Shejtani është armiku i stërlashtë i njeriut, kurse për besimtarin mjaf*ton që ta dijë se një vepër është e djallit e që ndjenja e tij t’i shmanget kësaj, që shpirti i tij të ndiejë neveri nga kjo dhe që qenia e tij të zmbrapset e të largohet nga kjo në mënyrë që të ruhet dhe të frikësohet prej saj.”Përdorimi i shprehjes “largohuni”, e cila është më shprehëse, vë në pah ndalesën, ngase kjo do të thotë largimi nga e ndaluara, e të mos flitet për kryerjen e asaj që është e ndaluar.

Arritja e suksesit dhe shpëtimi janë të lidhura me kënaqësinë e All-llahut duke iu shmangur alkoolit: “Prandaj, largohuni nga këto, që të arrini atë që dëshironi!”, që paraqet nxitje për besimtarët që t’i shmangen atij. Esh-Sheukani thotë: “Nëse në shmangien nga alkooli është shpëtimi, atëherë në përdorimin e tij është gremisja dhe shkatërrimi.”

Ajetet sqarojnë të këqijat dhe dëmet nga përdorimi i alkoolit. I Lartmadhërishmi thotë: “Djalli dëshiron që me anë të pijeve alkoolike e me bixhoz të fusë në mes jush armiqësi e urrejtje.” Seid Kutbi, All-llahu e mëshiroftë, thotë: “Me këtë vetëdijes së muslimanëve i zbulohet synimi i djallit, caku i intrigës së tij dhe prodhimi i ndytësisë së tij. Ky është shkaktimi i armiqësisë dhe i urretjes në radhët e muslimanëve, me ndihmën e verës dhe të bixhozit si dhe largimin e “atyre që besojnë” nga kujtimi i All-llahut dhe nga namazi, etj. Këto qëllime, të cilat dëshiron t’i arrijë djalli, janë njëmendësi dhe muslimanët mund t’i shohin ato në botën e dukshme. Këto fjalë janë vërtetuar me Fjalët hyjnore, të vërteta vetvetiu. Nuk është nevoja që të hulumtohet gjatë për t’u bindur njeriu se djalli është ai i cili hedh ndër njerëzit, me anën e alkoolit e të bixhozit, armiqësinë dhe urrejtjen. Alkooli merr mendjen dhe e nxeh gjakun e mishin dhe nxit teket e ashpërsinë. Bixhozi, i cili shkon së bashku me alkoolin, nxit në shpirtëra ndjenjën e shkatërrimit e të smirës (urrejtjes), meqë ai që ka humbur në bixhoz domosdo ndien smirë e urrejtje ndaj atij me të cilin ka luajtur bixhoz, ngase ai ia merr paratë sy ndër sy, i merr ato si fitues, ndërsa partneri i tij mbetet si humbës me telashe. Në natyrën e këtyre gjërave, të bixhozit e të alkoolit, është që të nxisin urrejtjen dhe armiqësinë, sado që ato i bashkojnë partnerët në fushën e grindavecisë dhe të eksplozivitetit, të cilat sipërfaqësisht kanë mbresën e përzemërsisë dhe kënaqësisë. Largimi nga kujtimi në All-llahun dhe nga namazi nuk është nevoja të shqyrtohet, ngase alkooli shkakton harresën, ndërsa bixhozi të pushton. E qara e bixhozçiut nuk është aspak më e vogël sesa e qara me alkool, kurse bota e bixhozçiut është porsi bota e pijanecit dhe kufizohet në tavolina, në gota dhe në gurë (letra).

Për Fjalët e të Lartmadhërishmit: “Pra, a do të shmangeni?!” Ibën Kethiri thotë: “Këtu është kanosja dhe frikësimi.” Kurse Esh-Sheukani thotë: “Këtu gjendet një rrënjë e madhe në formë pyetjeje, e cila vë në pah qortimin, prandaj Umeri radijall-llahu anhu, kur e pat dëgjuar këtë, ka thënë: “Po shmangem!”

Fjalët e të Lartmadhërishmit, pas ajetit me të cilin ndalohet alkooli: “Bindjuni All-llahut, bindjuni edhe Pejgamberit dhe jini të kujdesshëm! E nëse ktheni kokat, atëherë dijeni se Pejgamberi Ynë ka për detyrë vetëm të shpall qartë.” (El–Ma’ide: 92). Ajeti vërteton dhe thekson domosdoshmërinë e pasimit të urdhrit të All-llahut, kështu që nuk do të vazhdohet me pirjen e alkoolit, dhe vë në pah pasimin e asaj që i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam sqaron lidhur me alkoolin.

As’habët i përfshiu frika për vëllezërit e tyre të cilët kishin përdorur alkoolin e ishin vrarë në rrugën e All-llahut para ndalesës së përdorimit të alkoolit, rreth asaj se a do t’i dënojë All-llahu ata. Për këtë shkak u shpallën Fjalët e All-llahut xhel-le shanuhu, si qetësim i shpirtërave. “Për ata që besojnë dhe që bëjnë vepra të mira s’ka asfarë mëkati për atë që kanë ngrënë e që kanë pirë (para ndalesës) kur i shmangen asaj që e kanë të ndaluar dhe kur besojnë, pastaj i frikësohen All-llahut e besojnë dhe atëherë u shmangen mëkateve dhe bëjnë mirësira. E, All-llahu i do ata që u bëjnë mirësira të tjerëve.” (El–Ma’ide: 93)

Ndalimi i përdorimit të alkoolit është shpallur në etapa dhe unë do t’ia lë hapësirën shehidit Seid Kutbi, All-llahu e mëshiroftë, që të na shpjegojë etapat përmes të cilave ka kaluar dispozita e ndalesës së përdorimit të alkoolit. Ai thotë: “Etapa e parë ka qenë dirigjim i shigjetës së tendosur kur All-llahu i Lartmadhërishëm në suren En-Nahl ka thënë: “E nga frutat e palmave e të hardhisë përgatitni pije dhe ushqim të këndshëm.” (En–Nahl: 67) Në këtë mënyrë ajo qe e para që arriti te kujtesa e muslimanëve duke vendosur pijen (alkoolin) kundruall “ushqimit të këndshëm”, prandaj duket se alkooli është një gjë ndërsa ushqimi i këndshëm një gjë krejt tjetër.
Pastaj vjen etapa e dytë, në të cilën është zgjuar vetëdija e besimit në shpirtërat e muslimanëve me anë të logjikës legjislative, kur u shpall ajeti i sures El-Bekare: “Të pyesin ty për verën dhe bixhozin. Thuaj: "Në to ka mëkat (dëm) të madh, por edhe dobi për njerëzit; mirëpo, mëkati (dëmi) është më i madh sesa dobia prej tyre!” (El–Bekare: 219)
Në këtë ajet është dhënë shenja se braktisja e bixhozit dhe verës është më urgjente, duke qenë se dëmi është më i madh sesa dobia, ndërsa ka pak gjëra që nuk kanë njëfarë dobie; mirëpo, lejimi ose ndalimi i kësaj gjëje mbështetet në atë se a mbizotëron në të dëmi a dobia.

Pastaj pason etapa e tretë, në të cilën është thyer shprehia e pirjes së alkoolit dhe nxitja e jotolerancës dhe e mospajtimit ndërmjet alkoolit dhe urdhërit për faljen e namazit kur u shpall ajeti nga surja En-Nisa’: “O besimtarë! Asesi mos iu afroni namazit kur jeni të dehur, përderisa të dini se ç’flisni.” (En–Nisa’: 43)

Namazi kryhet në pesë intervale kohore dhe ndërmjet shumicës së këtyre intervaleve ka distancë të vogël kohore, e pamjaftueshme që njeriu të dehet e pastaj të zhdehet ndërmjet dy kohëve të namazit. Me këtë dispozitë ngushtohen gjasat e zbatimit praktik të shprehisë së pirjes së alkoolit, e veçanërisht për pirjen e alkoolit në mëngjes dhe pas ikindisë ose akshamit, siç ishte shprehi e njerëzve në periudhën paraislamike, xhahilijet. Ajeti thyen edhe shprehinë e përdorimit të alkoolit lidhur me afatet e caktuara kohore, në të cilat është për*dorur alkooli. Në ajet gjendet diçka që në shpirtin e muslimanit ka peshën e vet, e kjo është pamundësia e harmonizimit ndër*mjet zbatimit të urdhërit të faljes së namazave në kohën e tyre dhe shoqërimit të shprehisë së pirjes së alkoolit në periudha të caktuara kohore. Pastaj pason etapa e katërt vendimtare, për të cilën shpirtërat tanimë ishin përgatitur tërësisht. Vetëm sa erdhi ndalesa, pasoi bindja dhe dëgjesa pa farë hamendje. Nga Umer b. El-Hatabi, All-llahu qoftë i kënaqur me të, transmetohet se ka thënë: “O All-llah, shpjegona për alkoolin me një shpjegim të mjaftueshëm!” Atëherë është shpallur ajeti në suren El-Bekare: “Të pyesin ty për verën dhe bixhozin. Thuaj: "Në to ka mëkat (dëm) të madh, por edhe dobi...” Pastaj Umerin e thirrën dhe i lexuan ajetin, ndërsa ky tha: “O All-llah, na shpjego për alkoolin gjëra të cilat do të na kënaqin!” Atëherë u shpall ajeti nga surja En-Nisa’: “Asesi mos iu afroni namazit kur jeni të dehur...” Umerin e thirrën sërish, i lexuan këtë ajet dhe tha: “O All-llah, na shpjego për alkoolin aq sa do të jetë e mjaftueshme!” Pastaj u shpall ajeti nga surja El-Ma’ide: “Djalli dëshiron që, me anë të pijeve alkoolike e me bixhoz, të fusë në mes jush armiqësi e urrejtje dhe t’ju shmangë juve nga të kujtuarit e All-llahut dhe nga namazi. Pra, a do të shmangeni?!” Ja lexuan Umerit përsëri këtë ajet e ky tha: “U shmangëm, u shmangëm!” Këtë e shënojnë autorët e “Suneneve”.

Kur u shpall ky ajet për ndalimin e alkoolit në vitin e tretë pas Betejës së Uhudit nuk ishte nevoja për më shumë se një tellall (kasnec), i cili thërriste në vendet ku tuboheshin njerëzit në Medinë: “O njerëz, alkooli u bë i ndaluar (haram)!” Ai që kishte në atë çast gotën në dorë – e thyente, ndërsa ai që kishte një gllënjkë në gojë – e nxirrte nga goja dhe u shqyen të gjitha mbajtëset për verë e u thyen të gjitha shtambat. Dhe kështu, çështja mori fund.

Për sa i përket urtësisë që prehet në ndalimin suksesiv të alkoolit, atë na e ka shpjeguar Sejjid Kutbi me rastin e komentimit të Fjalëve të All-llahut: “Të pyesin ty për verën dhe bixhozin. Thuaj: "Në to ka mëkat (dëm) të madh, por edhe dobi për njerëzit; mirëpo, mëkati (dëmi) është më i madh sesa dobia prej tyre!” Ai thotë: “Ky tekst, që gjendet para nesh, ishte hapi i parë i ndalesës. Gjërat dhe veprat nga-ndonjëherë nuk janë vetëm të këqija. E mira përzihet me të keqen, ndërsa e keqja përzihet me të mirën në këtë botë. Mirëpo, ajo nga çka varet se a do të jetë diçka e lejuar apo e ndaluar është mbizotërimi i anës së mirë ose të keqe. Nëse dëmi nga alkooli dhe bixhozi është më i madh sesa dobia, atëherë ky është shkak dhe arsye për ndalim, edhe pse këtu nuk është shprehur në mënyrë të qartë.”
Në këtë vend tregohet sheshit një anë e metodës së edukimit islam, kur’anor hyjnor dhe të urtë, e kjo është metoda që mund të gjendet në shumë dispozita, urdhëresa dhe udhëzime të tij. Ne do të spikatim tani një rregull të kësaj metode me rastin e të folurit për alkoolin dhe bixhozin.

Kur dispozita ose ndalesa është e lidhur me një rregull të konceptit të imanit (besimit) ose për një çështje bindjeje (i’tikad), atëherë Islami që nga momenti i parë sjell urdhëresë të qartë. Mirëpo, kur dispozita ose ndalesa është e lidhur me shprehi (adet) ose me imitim, ose me ndonjë situatë shoqërore e cila nuk është e lehtë, atëherë Islami pret dhe i afrohet çështjes ngadalë, butësisht e suksesivisht, dhe përgatit kushte reale e optimale, që lehtësojnë zbatimin dhe bindjen.

Kur kishte të bënte me çështjen e teuhidit apo të shirkut, Islami që nga momenti i parë e realizoi dispozitën e tij në mënyrë të prerë e të vendosur, pa hamendje e përfillje, pa pazarllëk e takim në gjysmën e rrugës; se këtu kemi të bëjmë me çështjen e rregullit bazor të kon*ceptit, pa të cilin imani nuk është i rregullt dhe Islami nuk vendoset. Për sa i përket alkoolit dhe bixhozit, kishin të bënin me adet e shprehi, kurse shprehia kërkon shërim. Për këtë shkak është filluar me lëvizjen e vetëdijes së besimit dhe logjikës legjislative në shpirtërat e muslimanëve, kështu që është thënë se dëmi nga alkooli dhe bixhozi është më i madh sesa dobia, pra në shenjë se braktisja e alkoolit është gjë parësore. Pastaj erdhi hapi i dytë me rastin e shpalljes së ajetit nga surja En-Nisa’: “O besimtarë! Asesi mos iu afroni namazit kur jeni të dehur, përderisa të dini se ç’flisni.” Namazi kryhet në pesë periudha kohore dhe në shumicën e këtyre periudhave është një distancë e vogël kohore, që nuk është e mjaftueshme për t’u dehur dhe për t’u zhdehur. Këtu shpre*het ngushtimi i gjasave për praktikimin e shprehisë së pirjes dhe thyerja e shprehisë së përdorimit të alkoolit, që është e lidhur me kohën e caktuar të përdorimit.
Dihet se ai që përdor diçka, ndien nevojë për atë që merr rregullisht, qoftë fjala për pije dehëse ose drogë, në kohë të caktuar, në të cilën zakonisht e përdor atë. Kur e kalon këtë kohë të zakonshme dhe kjo përsëritet shumë herë, atëherë zvogëlohet fuqia e kësaj shprehije dhe është e mundur të mposhtet. Pasi u realizuan këta dy hapa, erdhi urdhëri i fun*dit për ndalimin e alkoolit dhe bixhozit: “O besimtarë! Me të vërtetë, vera, bixhozi, statujat dhe shigjetëzat e fallit janë gjëra të ndyta, punë djalli. Prandaj largohuni nga këto, që të jeni të shpëtuar!” (El–Ma’ide: 90)

Në një vend tjetër Sejjid Kutbi thotë: “Alkooli (vera), bixhozi, statujat dhe shigjetëzat e fallit kanë qenë veçori dhe traditë e rrënjosur thellë në shoqërinë e xhahilijetit. E gjithë kjo ka qenë një tufë e lidhur fort me praktikimin e këtyre gjërave edhe me atë se këto gjëra kanë qenë veçanti dhe traditë e asaj shoqërie. Alkoolin e pinin në sasira të mëdha dhe me pirjen e tij garonin në ndejet e tyre në vetëlavdërime dhe mburrje. Vetëlavdërimin në poezi e ndërlidhnin me alkoolin. Përkrah orgjive shkonte edhe therrja e kafshëve dhe hanin mish të pjekur ata që pinin alkool, ata që e përgatisnin atë dhe ata që ishin përherë të pranishëm në këto ahengje, të cilët gjenin strehim në to dhe ata mblidheshin rreth tyre. Këto kafshë therreshin pranë statujave (ensab), dhe kafshët e tyre i thernin tek ata dhe i lyenin me gjakun e tyre. Gjithashtu, tek idhujt i thernin edhe flijimet që ua kushtonin zotave të tyre, përkatësisht shortarëve që kujdeseshin për ta (idhujt). Rreth kafshës së therrur në orgji dhe në rrethana të ngjashme shoqërore, ushtrohej bixhozi me ndihmën e shigjetëzave (për fall). Çdonjëri prej tyre e fitonte pjesën e vet sipas asaj që tregonte shigjetëza e tij. Shigjetëza që merrte çmimin më të madh (shigjetëza e shtatë), atij i takonte pjesa më e madhe, por kishte edhe të tillë të cilëve shigjetazat nuk u sillnin asnjë fitim. Kur e njohën Zotin e vërtetë, shpirtërat e tyre filluan të dëgjonin atë që më të vërtetë donte dhe nuk donte prej tyre ky Zot i Vërtetë, ndërsa para kësaj as që i kushtonin kujdes, as që i bindeshin urdhërit dhe as që shmangeshin nga ndalesa. Nuk i braktisnin shprehitë e tyre xhahilijetike, pa marrë parasysh sa herë iu përsëriteshin urdhërat ose u jepeshin këshillat.

Lidhja e natyrës së pastër njerëzore është lidhja e bindjes (akides) dhe, nëse së pari nuk vendoset kjo lidhje, në natyrën e njerëzore nuk do të mbetet asgjë nga ahlaku (morali), nga etika ose nga mirëqenia shoqërore. Çelësi i natyrës njerëzore është këtu. Nëse ajo nuk çelet me çelësin e vet, tuneli i saj i brendshëm do të ngelë i mbyllur, ndërsa rrugët e saj bërrylake. Dhe, kurdo*herë që ndonjë grykë e saj zbulohet, tjetra fshihet; kurdoherë që ndriçohet ndonjë aspekt i saj, tjetri errësohet; kurdoherë që zgjidhet ndonjë nyje, tjetra lidhet dhe kurdoherë që hapet ndonjë rrugë e saj, rrugët dhe shtigjet e tjera mbyllen, dhe kështu pa mbarim.

Për këtë shkak metoda islame nuk filloi me shërimin e ceneve dhe devijimeve të xhahilijetit prej tyre. Filloi nga vetë bindja (akida). Filloi nga dëshmia (shehadeti), se nuk ka zot përveç All-llahut, ndërsa periudha e dëshmisë se nuk ka zot përveç All-llahut ka zgjatur trembëdhjetë vjet, gjatë së cilës nuk ka ekzistuar qëllim tjetër përveç këtij: nënshtrimi Atij dhe pushtetit të Tij. E, kur shpirtërat e tyre u bënë të pastër dhe sinqerisht të dorëzuar ndaj All-llahut dhe të atillë që nuk gjenin zgjidhje tjetër për veten përveç asaj që zgjidhte për ta All-llahu, atëherë filluan ngarkesat, mes të cilave ishin edhe adhurimet. Atëherë, po ashtu, filloi pastrimi i fundërrinave të xhahilijetit; shoqëror, ekonomik, shpirtëror, moral, etik... Detyrimet filluan në çastin kur u bë një gjëndje e atillë: kur All-llahu urdhëron, robërit (njerëzit) binden pa farë kundër-shtimi, ngasa ata nuk kërkojnë për vete zgjidhje në atë që u urdhëron ose ua ndalon All-llahu, çfarëdoqoftë kjo.”

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:33

QËNDRIMI I SUNETIT TË PASTËR PEJGAMBERIK

I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ue sel-lam e ka theksuar ndalesën e alkoolit nga shumë aspekte:

1. E ka përshkruar si “çelësi i çdo të keqeje” dhe “nëna e të gjitha të këqijave”

Nga ibni Abbasi radijall-llahu anhu transmetohet se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thë*në: “Shmangiuni alkoolit, ngase ai është çelësi i çdo të keqeje!” (Shënon El-Hakimi)

Nga Abdull-llah b. Amri radijall-llahu anhu transmetohet se i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Alkooli është nëna e zvetënimit dhe mëkati më i madh nga mëkatet e mëdha. Kush pi alkool, e lë namazin dhe (ndoshta) e çnjerëzon nënën e vet, tezen dhe hallën.” (Shënon El-Taberani në ”El-Mu’xhem el-Kebir”)

2. E ka bërë të ndaluar sasinë e vogël të alkoolit, e të mos flitet për sasinë e madhe

Transmetohet nga Ibni Umeri radijall-llahu anhu se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thë*në: “Ajo që deh në sasi të madhe është e ndaluar edhe në sasira të vogla.”
Aishja radijall-llahu anha ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “E tërë ajo që deh është e ndaluar (haram), kurse ajo që deh në sasi të një “ferku”, është e ndaluar edhe në masë të një grushti.” (Shënon Ahmedi, Ebu Davudi, Et-Tirmidhiu, të cilët thonë se hadithi është i mirë, hasen)

3. E ka sqaruar shkakun e ndalimit të alkoolit: dehja

Nga Ibni Umeri radijall-llahu anhu transmetohet se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Gjithçka që deh është alkool (hamër), ndërsa çdo lloj alkooli është haram!” Nga Kajs b. Sa’d b. Ubade radijall-llahu anhu transmetohet se ka thënë:

“E kam dëgjuar të Dërguarin e All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam se ka thënë: “Gjithçka që deh është alkool (hamër), ndërsa çdo lloj alkooli është haram dhe largohuni nga vera prej misri!” (Verën prej misri e bënin abisinasit dhe quhej “el-gubejra.”)Nga Aishja radijall-llahu anha transmetohet se ka thënë: “Është pyetur i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam për verën prej mjalti, kurse jemenasit e pinin atë, e ai është përgjigjur: “Çdo pije që deh është haram!”

Lidhur me këtë, po citoj atë që ka përmendur Sejjid b. Kutbi, e mëshiroftë All-llahu, në librin e vet të vlefshëm “Fi dhilali El-Kur’an”, ku thotë: “Marramendja nga pija, çfarëdo pije qoftë ajo, është në kundërshtim me syçeltësinë (vetëdijen) e përhershme, të cilën e kërkon Islami nga zemra e muslimanit, në mënyrë që në çdo çast të jetë i lidhur me All-llahun. Pastaj, me ndihmën e kësaj vigjilence duhet të jetë faktor pozitiv për përparimin dhe për rimëkëmbjen e jetës, për mbrojtjen e jetës nga dobësitë dhe nga çoroditja, për ruajtjen e vetvetes, të pasurisë e të nderit të vet, si dhe për ruajtjen e sigurisë së bashkësisë islame, Sheriatit dhe rendit nga çdo lloj agresioni. Individi musliman nuk i është lënë vetvetes e as epsheve të tij, por është i ngarkuar me detyrime të ndryshme që kërkojnë prej tij vigjilencë të përhershme. Ai ka detyrime ndaj Zotit, ndaj vetvetes, ndaj familjes, ndaj bashkësisë muslimane në të cilën jeton dhe ndaj mbarë njerëzimit, e kjo është që të thërrasë e të udhëzojë në Islam. Nga muslimani kërkohet që të jetë në vigjilencë të përhershme në mënyrë që të mund t’i kryejë këto detyrime, madje prej tij kjo kërkohet edhe kur kënaqet me gjërat e bukura të lejuara. Islami e detyron që të jetë i kujdesshëm dhe vigjilent ndaj këtyre kënaqësive dhe mos bëhet rob i kënaqësive ose epsheve. Ai përherë i kontrollon kërkesat e veta, i kënaq ato ashtu siç i kënaq ai që sundon situatën e vet. Marramendja (dehja) aspak nuk pajtohet me këtë drejtim.

Përveç kësaj, maramendja në esencën e vet është vetëm ikje nga realiteti jetësor në periudha të caktuara kohore dhe kredhje në imagjinata të cilat i nxit dehja dhe mahmurllëku. Islami ia mohon njeriut këtë rrugë dhe dëshiron nga njerëzit që t’i shohin faktet e realitetit e t’i dalin atyre përballë, të jetojnë me to e të mos e ndërtojnë këtë jetë mbi imagjinata ose iluzione. Dalja përballë fakteve të realitetit është thelbi i vendosmërisë dhe i vullnetit, ndërsa ikja nga ato në drejtim të imagjinatave e iluzioneve është rruga e lirimit nga detyrimet, dobësi e vullnetit dhe tretje e dëshirës. Islami përherë kujdeset për edukimin e vullnetit dhe lirimit të tij nga zgjedha e shprehisë dominante, pirja e alkoolit. Ky aspekt është vetiu i mjaftueshëm, nga pikëvështrimi i Islamit, që alkoolin dhe pijet e tjera dehëse t’i bëjë të ndaluara, e këto janë gjëra të neveritshme, vepra djalli dhe shkatërrojnë jetën e njeriut.”


4. Ka ndaluar gjëra të tjera lidhur me alkoolin bashkë me pirjen e tij
Nga Enesi radijall-llahu anhu transmetohet se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam i ka mall*ku*ar dhjetë persona që kanë lidhje me alkoolin: atë që e shtrydh, kujt i shtrydhet, atë që e pi, atë që e shërben, kujt i shërbehet, atë që e ofron, atë që e shet, atë që ushqehet me fitimin nga ai, kush e blen dhe atë prej kujt blihet.”

Nga Ebu Hurejra radijall-llahu anhu transmetohet se i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “All-llahu, me të vërtetë, ka ndaluar alkoolin dhe fitimin nga alko*oli dhe ka ndaluar ngordhësirën dhe fitimin nga ajo, dhe ka ndaluar mishin e derrit dhe fitimin nga ai.”
Nga Ibni Ibni Abbasi transmetohet se ka thënë: “E kam dëgjuar të Dërguarin e All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam duke thënë: “Më erdhi Xhibrili e më tha: - O Muhamed, me të vërtetë All-llahu e ka mallkuar alkoolin, atë që e shtrydh, atë që e pi, atë që e shërben, kujt i shërbehet, kush e shet, kush e blen, kush e ofron dhe kujt i ofrohet.”5. E ka mohuar imanin (besimin) e atij që pi alkool
Nga Ebu Hurejra radijall-llahu anhu transmetohet se i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Në çastin kur bën kurvëri njeriu nuk është besimtar, vjedhësi gjatë vjedhjes nuk është besimtar dhe derisa (njeriu) pi alkool nuk është besimtar.”
Nga Ebu Hurejra radijall-llahu anhu transmetohet se i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Nga ai që bën kurvëri ose pi alkool do të hiqet imani sikundër njeriu e heq këmishën përmbi kokë.”

Nga Ibni Abbasi transmetohet se Resulull-llahu sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Kush e beson All-llahun dhe Ditën e Gjykimit mos të pijë alkool; kush e beson All-llahun dhe Ditën e Gjykimit mos të ulet në tavolinën në të cilën pihet alkooli.”

6. Ka caktuar dënimin sheriatik (haddin) për atë që pi alkool

Nga Enesi radijall-llahu anhu transmetohet se i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam, për shkak të pirjes së alko*olit ka zbatuar dënimin e goditjes me thupra palme dhe me këpucë, kurse Ebu Bekri godiste me 40 të rëna.

7. Ka kërcënuar me vuajtje të dhembshme në ahiret atë që pi alkool

Nga Ebu Musa El-Eshariu radijall-llahu anhu transmetohet se Resulull-llahu sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Tre veta nuk do të hyjnë në Xhenet: alkoolisti (pijaneci), ai që i shkëput lidhjet farefisnore dhe ai që i beson fallit (sihrit). Ai që vdes si alkoolist, All-llahu do t’i japë të pijë nga lumi i quajtur El-Gavta’.” E kanë pyetur: “E ç’është është lumi “El-Gavta?” Ai është përgjigjur: “Ky është lumi që rrjedh nga orga*net seksuale të prostitutave, kurse kundërmimi i organeve sek*suale të tyre do t’i trazojë banorët e Xhehenemit.”

Nga Ibni Abbasi radijall-llahu anhu transmetohet se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Nëse vdes alkoolisti si i tillë, do ta takojë All-llahun sikur të ishte adhurues i idhujve.”Nga Abdull-llah b. Umeri radijall-llahu anhu transmetohet se i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Tre vetave All-llahu ua ka ndaluar hyrjen në Xhenet: alkoolistit, atij që është i padëgjueshëm ndaj prindërve dhe burrit që i lejon gruas së vet pavleshmërinë.

Nga Ibni Abbasi radijall-llahu anhu transmetohet se i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Çdo gjë që është fermentuar është alkool, ndërsa çdo gjë që deh është haram. Ai që pi atë që deh, namazi i tij do të jetë i man*gët dyzet mëngjese (ditë). Nëse pendohet, All-llahu do t’ia pra*nojë pendimin, e, nëse e përsërit këtë edhe për të katërtën herë, All-llahu do t’i japë të pijë nga ajo që del prej trupave të banorëve të Xhehenemit – tinetul habal.” I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam është pyetur: “E, ç’është ajo (tinetul-habal), o i Dërguari i All-llahut?” Ai është përgjigjur: “Qelbi i banorëve të Xhennemit.”

Nga Ibni Umeri radijall-llahu anhu transmetohet se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Kush pi verë në këtë botë e nuk pendohet për këtë (dhe nuk e braktis atë), atij nuk do t’i lejohet vera në ahiret.”Pas gjithë asaj që u tha më sipër, mund të thuhet se ai që mohon se alkooli është i ndaluar, në realitet, thërret në mohimin e Sunetit dhe në mospërfilljen e rëndësisë së tij në Sheriat, ngase kjo është në pajtim me dëshirat dhe epshet e tij. Për këtë shkak do ta shohësh duke iu përveshur mënyrës së qortuar të diskutimit mbi gjërat e pakontestueshme duke i kënaqur kështu tekat e veta dhe duke i arsyetuar gabimet e veta.

QËNDRIMI I AS’HABËVE RRETH PËRDORIMIT TË ALKOOLIT

El-Buhariu transmeton nga Enesi radijall-llahu anhu se ka thënë: “Unë kam qenë ai që i kam afruar njerëzve alkool në shtë*pinë e Ebu Talhasë, ndërsa alkooli që pinin atëbotë ka qenë prej hurmave. I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam e ka urdhëruar tellallin që të bërtasë se alkooli është i ndaluar. Ebu Talha ka thënë: “Dil dhe derdhe atë!” Unë kam dalë dhe e kam derdhur alkoolin, e ai rridhte nëpër Medinë. Kështu kanë vepruar të gjithë as’habët e tjerë, All-llahu qoftë i kënaqur me ta!”

Transmetohet nga Ebu Se’idi radijall-llahu anhu se ka thë*në: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “O njerëz, All-llahu me të vërtetë e urren alkoolin dhe All-llahu (ndoshta) do të shpallë për të shpalljen. Kushdo që ka alkool, le ta shesë atë, në mënyrë që të ketë leverdi nga ai.” Ebu Se’idi thotë: “Nuk kaloi shumë kohë dhe i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam tha: “Me të vërtetë All-llahu e ka ndaluar alkoolin, prandaj ai tek i cili është gjetur alkooli gjatë shpalljes së këtij ajeti nuk pi alkool dhe nuk e shet atë.” Njerëzit që kishin alkool dolën në rrugët e Medinës dhe e derdhën të gjithin.”

E KATËRTA: IXHMA – KONSENSUSi
Dijetarët janë pajtuar me konsensus rreth asaj se alkooli është i ndaluar – haram, kështu që disa prej tyre kanë thënë se All-llahu nuk ka ndaluar asgjë më ashpër sesa alkoolin. Për këtë shkak dijetarët thonë se ai musliman që mohon se alkooli është i ndaluar, pasi kjo është vërtetuar me Kur’an, me Sunet dhe me ixhma, konsiderohet si renegat, meqë ka mohuar diçka shumë të njohur në besim.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:33A KA DOBI NË ALKOOL

Disa njerëz thonë se në alkool ka dobi duke marrë si argu-ment Fjalët e të Lartmadhërishmit për alkoolin: “Të pyesin ty për verën dhe bixhozin. Thuaj: "Në to ka mëkat të madh, por edhe dobi për njerëzit; mirëpo, mëkati (dëmi) është më i madh sesa dobia prej tyre!” (El–Bekare: 219) Për këtë ata thonë: “Ne pimë alkool ngase në të ka dobi, siç e ka theksuar ajeti.”

Duke u mbështetur në All-llahun, unë them: Dobitë që mund t’i ketë njeriu nga përdorimi i alkoolit nuk e arsyetojnë kon¬siderimin se pirja e alkoolit është e lejuar dhe se dëmi nga ai pasqyrohet në humbjen e besimit, të kësaj jete dhe të jetës në ahiret.
Është e vlefshme të përmendet se përqindja më e madhe e përdorimit të alkoolit është në aspektin e alkoolit etilik, ndërsa si i tillë është e mundur që ai të përdoret në shumë mënyra, për çka do të bëhet fjalë. Ne do të përmendim disa aspekte të dobive që ka njeriu nga përdorimi i alkoolit.

Disa nga këto dobi janë:

- Fitimi material që ka një grup njerëzish, d.m.th ata që merren me shitjen e alkoolit;
- Dobia momentale, siç është ndjenja e përkohshme e ngroh¬tësisë dhe e maramendjes, shtytja e urinës (ujët e hollë), e ëm¬bëlsisë, e oreksit dhe e guximit për shkak të zhdukjes së turpit, i cili për shkak të alkoolit zhduket shumë shpejt;

- Përdorimi i alkoolit në mjekësi, farmaceutikë dhe në in-dus¬tri të tjera kimike.
Tani do t’ia jap rastin doktor Ferid El-Muhtediut, profesor-bashkëpunëtor në Fakultetin Farmaceutik të Universitetit të Mbretit Saud në Riad, që të na japë fragmentin më të rëndë¬si-shëm të përdorimit të alkoolit etilik në mjekësi dhe në industri.


PËRDORIMI I TIJ NË MJEKËSI DHE NË FARMACEUTIKË

Alkooli etilik me përqendrim rreth 70% përdoret me ujë si lëndë dezinfektuese. Përdorimi i tij më i rëndësishëm është dezinfektimi lokal i lëkurës, veçanërisht gjatë dhënies së injek-sionit, ngase ai shkatërron mikrobet. Mënyra në të cilën vepron alkooli në koncentrim me ujin është shformimi i proteinës në bakte¬rie dhe pengimi i formimit të energjisë në të. Po kështu, alko¬oli përdoret në sterilizim, siç është sterilizimi i mjeteve ndih¬mëse kirurgjike, i termometrave e të ngjashme.

Ky alkool më së shumti përdoret si hollues i shumë lëndëve organike e kimike, si edhe i atyre joorganike dhe konsiderohet si hollues i dytë botëror pas ujit. Për këtë arsye përdoret për tretjen e vajrave eterike (të avullueshme), të balsameve dhe të bojërave.
Gjithashtu, përdoret për gatitjen e disa ilaçeve si hollues i shumë lëndëve, ngase hyn në përbërjen e shumë përzierjeve, tretjeve, tinkturave e të tjera.

Po kështu, përdoret si lëndë parësore (bazore) në gatitjen e disa materieve mjekësore, siç është “eteri”, i cili përdoret për anestezi, dhe “acetaldehyde”, i cili përdoret për konservimin (ruajtjen) e disa materieve. Duhet përmendur se shumica e këtyre mënyrave të përdorimit kanë filluar të humbasin rëndësinë e tyre me paraqitjen e thirrjeve paralajmëruese (sinjalizuese) për përdorimin e alkoolit në industrinë farmaceutike dhe zëvendësimin e tij me ujë dhe me hollues të tjerë.

PËRDORIMI I ALKOOLIT NË PRODHIMIN E AROMAVE DHE LËNDËVE AROMATIKE
Alkooli përdoret për gatitjen e të gjitha llojeve të aromave (parfumeve), siç janë: kolonja, parfumi, parfumet e koncentru-ara (të forta) e të ngjashme. Po kështu, hyn në përbërjen e lëndëve aromatike, siç është sapuni aromatik, dhe lëndëve të tjera që përdoren si stoli.


PËRDORIMET E TJERA TË ALKOOLIT

Përdoret në prodhimin e llaçit, bojërave, plastikës etj. Gjithashtu përdoret si lëndë djegëse për djegie të brend-shme te makinat dhe raketat, si antifriz dhe për gatitjen e një numri të madh bashkëdyzimesh kimike, siç janë thartësirat organike etj., me ndihmën e oksidimit.

PËRDORIMI I ALKOOLIT SI ILAÇ

Nga i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam transmetohet një hadith autentik se e ia ka ndaluar alkoolin Terik El-Xhaf’iut kur e ka pyetur për të dhe kur ka thënë: “Unë e përgatis alkoolin për shkak të shërimit.” I Dërguari i All-llahut sal-lall-lla¬hu alejhi ve sel-lam i është përgjigjur: “Alkooli nuk është ilaç, porse është sëmundje.”, që vë në pah ndalimin e alkoolit si ilaç.

Unë nuk kam zbuluar se alkooli trajtohet si ilaç përveç, si-pas dijenisë sime, në dy raste:

- Në rast të helmimit me metanol, i cili mund të shkaktojë verbimin, helmimin e muskulit të zemrës ose vdekjen, madje edhe nëse merret në sasira të vogla. Në këtë rast jepet alkooli etilik përmes venës në sasi të caktuar në mënyrë që të dobësohet fuqia e ndikimit të helmimit me metanol duke ngadalësuar kështu tretjen e tij në organizëm dhe pastaj nxjerrjen e shpejtë të tij jashtë organizmit përmes urinës dhe frymë-marrjes. Mirëpo, falë All-llahut të Lartmadhërishëm, kemi ardhur deri te zbulimi i një mënyre tjetër të eliminimit të hel-mimit të gjakut me metanol, kështu që përdoret aparati për hemodializën e gjakut ose për dializën peritonale.

- Për shërimin e lindjes së parakohshme, pasi alkooli pengon strukjen e mitrës. Falë All-llahut xhel-le shanuhu, për dhuntitë dhe mëshirën e Tij, është larguar nga muslimanët kjo vështirësi, duke ua mundësuar dijetarëve që në vitin 1980 të zbulojnë një ilaç të ri me emrin retodrin, i cili e zëvendëson alkoolin etilik me efikasitet më të madh duke mos shkaktuar pasojat e tjera që i shkakton alkooli te nënat dhe tek embrionet.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:34

ALKOOLI, ILUZIONET, GËNJESHTRAT

Kjo pjesë ngërthen në vete disa konfirmime dhe iluzione të përhapura ndër njerëz, por që i ka nxjerrë në shesh mjekësia bashkëkohore në mënyrë që ta vërtetojë të vërtetën e përhershme, e kjo është se Ai i Cili e ka ndaluar alkoolin, i Gjithëdijshmi, i Urti, i Cili është i informuar për çdo gjë, i Cili është i lartësuar e i lavdëruar, thotë në Kur’an:

“E si të mos dijë Ai i Cili krijon, i Cili i di të gjitha hjollësisht dhe i Cili është i informuar hollësisht për të gjitha?!” (El–Mulk: 14), dhe thotë: “Ne, do t’u dëftojmë atyre argumentet Tona në hapësirat e Gjithësisë, si dhe tek ata vetë, derisa t’u bëhet plotësisht e qartë se ai (Kur’ani) është i vërtetë. Vallë, a nuk të mjafton ty ajo që Zoti yt është, me të vërtetë, i informuar për çdo gjë?!” (Fussilet: 53)

Më të rëndësishme janë këto konfirmime:

POHIMI I PARË

DISA NJERËZ NGA MOSDIJA KONFIRMOJNË SE ALKOOLI (VERA) E ÇEL OREKSIN, PRANDAJ NJERËZIT E PINË ATË GJATË NGRËNIES

MENDIMI I MJEKËSISË: Disa studime e kanë vërtetuar dhe e kanë argumentuar se alkooli i koncentruar 85% ose më pak e nxit stomakun që të sekretojë lëngun e stomakut, kurse një lloj i atij lëngu është acidi klorhidrik. Në rast se koncentrimi i alkoolit arrin përqindjen prej 14-27%, atëherë strukturën ku më të cilën është i mbështjellë muri i stomakut e përfshin plagosja dhe shkatërrimi si pasojë e ndikimit të kësaj thartësire, gjë që më në fund shkakton inflamacion të madh krahas prishjes së pjesës së lartë të kanalit tretës.

Në rastin kur njeriu pi gjithnjë alkool, stomaku sëmuret nga atrofia, ndërsa sasia e lëngut të stomakut fillon të pakësohet, që në fund rezulton me atë se pijaneci e humbet oreksin. Ia vlen të përmendet se alkooli ndikon në lëvizjen e zorrëve, që sërish shkakton çrregullime të fuqishme në tretjen e ushqimit, për shkak të të cilave ndonjëherë njeriu nuk është në gjendje që të hajë diçka.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:34

POHIMI I DYTË

DISA NJERËZ NGA MOSDIJA POHOJNË SE ALKOOLI I JEP ENERGJINË E NGROHTË NJERIUT, E CILA E MBRON NGA TË FTOHTËT

MENDIMI I MJEKËSISË: Procesi i nxerrjes së organizmit zhvillohet me ruajtjen e temperaturës së tij trupore, e cila i nevojitet për mirëmbajtjen e funksioneve vitale, porse shumica e ngrohtësisë shpërndahet në ajrin që rrethon trupin, përveç një sasie të vogël.
Alkooli shkakton një ndjenjë afatshkurte të ngrohtësisë, e cila kalon shpejt. Shkaku i kësaj është veprimi i alkoolit te da-marët e gjakut, të cilët gjenden nën sipërfaqen e lëkurës, që shkak¬ton zgjerimin e tyre, që sërish lejon që sasia më e ma¬dhe e gjakut të rrjedhë në pjesët sipërfaqësore të lëkurës dhe kjo manifestohet p.sh. në trajtën e skuqjes së fytyrës.
Nga shkaku se gjaku e mirëmban temperaturën e brend¬sh-me të trupit, pijaneci në fillim ndien ngrohtësi, porse kjo ndje-një së shpejti humb për shkak të lirimit të ngrohtësisë tru¬po¬re jash¬të trupit. Atëherë njeriu ndien ftohtësi dhe e kaplojnë të dridhurat. Alkooli, gjithashtu, nuk është ushqim i vër¬tetë që mund t’ia kompensojë trupit temperaturën (ngroh¬të¬sinë) që ka humbur. Për këtë shkak alkoolistët janë më së te¬për¬mi të ekspozuar ndaj gripit, ftohjes, pezmatimit të mushkërive dhe sëmundjeve të tjera. Raste të papandehura e të shpeshta vdek¬jeje në Evropë, që ndodhin pas festimit të Vitit të Ri, gjithashtu paraqesin argument të konfirmimit paraprak. Në realitet, njerëzit atëherë kalojnë pjesën më të madhe të natës duke pirë alkool e pastaj dalin në ajër të ashpër dhe shumë të ftohtë dhe palosen përtokë njëri pas tjetrit.

TRAJTIMI ISLAM I KËTIJ POHIMI: Duke e vërtetuar kë¬të fakt Islami ka kaluar shkencën bashkëkohore më tepër se 1400 vjet. Kështu, me një rast, kur Resulull-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam i erdhi një delegacion nga Jemeni, u ngrit Dejlem El-Hi¬mejri dhe e pyeti Resulull-llahu sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam, duke thënë: “O i Dërguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam , ne jemi nga viset e ftohta dhe ne në vendin tonë punojmë punë të rënda, prandaj pimë pije që i gatitim nga gruri dhe me to forcohemi në punët tona dhe përballojmë të ftohtin.” I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alej¬hi ve sel-lam e pyeti: “E, a deh kjo pije?” “Po”, u përgjigj ai, kurse i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam tha: “Atëherë largojuni asaj!” “Por njerëzit nuk do ta lënë atë!”, tha ai. Atëherë i Dër-guari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam tha: “Nëse nuk heqin dorë nga ajo, atëherë luftoni kundër tyre!”
Në vitin 1928, në qytetin belg Anvers, është mbajtur Kong-resi i Nëntë Ndërkombëtar për ndalimin e pijeve dehëse, në ren¬din e ditës të të cilit ka qenë diskutimi rreth temave të ndrysh¬me lidhur me alkoolin. Në kongres është ngritur një doktor i madh, punonjës në Vjenë, Austri, e ka thënë: “Disa mjekë, të cilët kanë këshilluar që të merren disa gllënka pijesh alkoolike si mbrojtje nga të ftohtët, kanë bërë gabim të madh shkencor, ngase u është dukur nga ndikimi i jashtëm se alkooli e ngre tem¬peraturën trupore tek ata që e pinë.” Ky doktor, në vazh¬dim, tha: “Ndjenja e ngrohtësisë në këtë rast është ndje¬një e rrejshme, ngase pas kësaj pason ulja e temperaturës trupore.”
Pastaj është hapur diskutimi dhe një dijetar ka thënë: “Ba-norët e Islandës – e Islanda është nga vendet më të ftohta – në mbrojtje pijnë pije alkoolike. Pastaj numri i rasteve të vdekjes në mesin e tyre është rritur në ato përmasa, saqë i ka brengosur njerëzit përgjegjës formuan një komision për hulum¬ti¬min e kësaj dukurie. Komisioni ka ardhur në përfundim se shka¬ku i rritjes së vdekshmërisë në ujdhesë është pirja e alkoolit. Gja¬ku nga brendia e trupit dilte në sipërfaqe të lëkurës dhe ajri e ftohte gradualisht përderisa nuk ftohej i tërë gjaku, dhe kështu jeta shuhej me zhdukjen e ngrohtësisë. Kjo du¬kuri e ka shtyrë parlamentin e Islandës që të nxjerrë ligjin, me të cilin në Islandë ndalohet alkooli.”
Pastaj është ngritur përfaqësuesi i Suedisë dhe ka thënë: “Dë¬shiroj t’ua tërheq vërejtjen pjesëmarrësve të kongresit në atë që i ka ndodhur Doktor Skotit dhe shoqërisë së tij kur ishin në një ekspeditë për vëzhgimin e Polit Jugor. Skoti ka kuptuar çfarë ndikimi të madh ka alkooli në të ftohtë, prandaj u ka pro¬pozuar shokëve të vet që të mos pinë alkool, në mënyrë që trupat e tyre të mos e humbasin aftësinë e përballimit të të ftohtit. Kur shokët e tij harruan këshillën dhe iu përveshën shisheve të uiskit, pasoja, siç shënon doktor Skoti në kujtimet e veta, ishte se, ata që iu përmbajtën këshillës së tij dhe nuk pinë alkool i kanë ikur vdekjes, kurse të tjerët kanë vdekur.” Pastaj është ngritur përfaqësuesi i Egjiptit, doktor Ahmed Galvashi, e ka thënë: “Muslimanët janë të mbrojtur nga viktimat e njerëzimit, për të cilat kanë tërhequr vërejtjen pje¬së¬marrësit e kongresit, për arsye se i përmbahen urdhërit të fe¬së së tyre dhe të të Dërguarit të tyre, Muhammedit sal-lall-lla¬hu alejhi ve sel-lam, ngase ai ua ka tërhequr vërejtjen që të mos pinë alkool dhe u ka sqaruar se alkooli nuk bën dobi në të mbrojturit nga të ftohtët.” Pastaj ua ka lexuar përkthimin e hadithit, të cilin e transmeton Dejlem El-Himjeri. Kjo i ka befasuar pjesëmarrësit e kongresit dhe me miratim e me duartrokitje i kanë pranuar fjalët e tij dhe duke kërkuar nga ai që t’ua citonte hadithin, të cilin e kanë vlerësuar si mënyrën e drejtë për mbrojtjen nga të ftohtët.
Për sa i përket doktor Muhammed Ali El-Bara’it, ai thotë: “Faktori më i rëndësishëm i uljes së temperaturës trupore, i shkaktimit të vdekjes dhe i humbjes së vetëdijes është alkooli, siç qëndron në revistën mjekësore të Amerikës Jugore, në numrin e janarit të vitit 1984.” Doktor Ali El-Bara’i më tej thotë: “Alkooli e shkakton këtë në shumë mënyra. E para, alko¬oli zgjeron damarët e gjakut në sipërfaqe të lë¬ku¬rës dhe kështu njeriu humbet sasira të mëdha të temperaturës trupore në ajrin e ftohtë. E dyta, alkooli pengon procesin e transformimit të sheqerit të akumuluar në glukozë, pastaj glukozën në energji që bëhet me anë të oksidimit. E treta, alkooli pengon të dridhurat dhe vërgëllimat e trupit, që ndodhin në ajër të ftohtë, e ky është proces tejet i rëndë-sishëm, ngase me këtë transformohet një sasi e madhe e sheqerit të aku¬mu¬luar në energji. E katërta, alkooli rrjedh në pjesën e trurit përgjegjëse për rregullimin e temperaturës trupore dhe e paralizon atë. E pesta, njeriu i dehur e humbet aftësinë e të kuptuarit dhe të gjykimit dhe shpeshherë në Perëndim mund të shihen njerëz të dehur, e veçanërisht gjatë Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri, se si bredhin parqeve e rrugëve, flenë në hapësirë të hapur, e aty temperatura e ajrit zbret nën zero.
Si pasojë e këtyre faktorëve pijaneci e hum¬b vetëdijen, kurse trupi i tij e humb ngrohtësin. Temperatura trupore bie dhe ai vdes duke ndierë ngroh¬tësinë e rrejshme. Për këtë arsye hulumtimet bashkëko¬hore tho¬në se alkooli është shkaktari kryesor për shkak të të cilit ndodhin rastet e rënies së befas-ishme të temperaturës trupore. Përqindja e vdekjes në këto raste sillet rreth 30% dhe 80%, e kjo varet nga shpejtësia e largimit të pijanecit nga vendi i ftohtë, shkalla e ftohtësisë së ajrit dhe shpejtësia e shkath¬tësia (sak¬tësia) e shërimit.”

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:34

POHIMI I TRETË

DISA NJERËZ POHOJNË SE ALKOOLI KA DOBI SHËNDETËSORE, E VEÇANËRISHT PËR TË SËMURËT NGA ZEMRA, MEQË ËSHTË VËRTETUAR SE ALKOOLI ZGJERON DAMARËT E GJAKUT!

MENDIMI I MJEKËSISË: Më sipër pamë se alkooli shkakton zgjerimin e damarëve të gjakut, të cilat gjenden nën sipërfaqen e lëkurës, derisa ndikon për kundërtën tek enët e gjakut që furnizojnë muskulin e zemrës, të njohura si koronat e arteries. Alkooli shkakton gëlqerizimin e arterieve (arteriosklerozën), kësh¬tu që shkaktohet rritja e yndyrërave në gjak, siç është kolesteroli dhe glicerina – alkooli trihidroksil -, i cili, sërish, fundërron në muret e enëve dhe shkakton gëlqerizimin dhe ngush¬timin e tyre, që së fundi shpie në varfërimin e furnizimit të zemrës (me gjak) – IHD, e veçanërisht shpie në shtrëngimin e gjoksit dhe në spazmat e zemrës – angina pectoris – e mund të shkaktojnë edhe zënien e zemrës – myocardial infarcetion.

Doktor Adnan Esh-Sherifi, në një artikull të botuar në revis-tën “El-Fikru el-islami” (Mendimi islam), thotë: “Disa mjekë, pa¬ra se të ishin të sigurtë e të bindur nga aspekti i mjekësisë, i kanë këshilluar disa që lëngojnë nga zemra, të sëmurë nga mef¬shtësia (ngathtësia) e koronares së arteries, që për çdo natë të pinë nga një gotë alkool, më saktësisht, nga një gotë uiski, duke konsideruar se alkooli e zgjeron koronaren e arteries dhe pengon sulmet e angina pectorisit - spazmave të zemrës.
Cili ishte rezultati?

Rezultati ishte i padobishëm, e në shumicën e rasteve edhe i përkundërt, meqë pikërisht këtyre mjekëve, të cilët u para¬qitën me këtë risi mjekësore, iu vërtetua se alkooli i zgjeron arteriet e rëndomta të cilat nuk janë të ngushtuara për shkak të arteriosklerozës.
Në këtë situatë, në vend se të rritet sasia e gjakut që arrin në zonat e muskujve të zemrës, gjaku pakë¬sohet gjatë pirjes së alkoolit, i cili vetëm i zgjeron arteriet e tjera të shëndosha të zemrës, të cilat i furnizojnë zonat musku¬lare, të cilave në fakt nuk u duhet ndonjë sasi e shtuar e gjakut nga ajo që kërkon vetë funksioni i tyre, e kjo në fjalorin mje¬kësor është e njohur si “rast vjedhjeje”.
Falë kësaj “diagnoze të kadifenjtë bashkëkohore”, e nën gunën e sëmundjes dhe të udhëzimeve të mjekëve të drej-tuara pijanecëve, një gotë alkooli ka kaluar në dy, pastaj në tre, e më në fund në tërë shishen, e më pas në alkoolizëm të hapët.”
Doktor Muhammed El-Hatibi thotë: “Që nga kohët e lashta ka qenë e përhapur bindja se alkooli zgjeron arterien koronare të zemrës. Hulumtimet bashkëkohore në fushën e mjekësisë kanë vërtetuar se alkooli nuk ka ndikim të drejtpërdrejtë në arterien koronare të zemrës, kurse dhembjet fillojnë për shkak të angina pectorisit - spazmave të zemrës – duke lejuar si rezultat ndikimin e alkoolit si anestetik në qendrat e dhembjes në trurin e njeriut.

Hulumtimet bashkëkohore, gjithashtu, kanë vërtetuar se alkooli, në rast të zmadhimit të sasisë së tij, shkakton mbylljen dhe rraskapitjen e muskulit të zemrës, ngase alkooli në përqindje prej 1% në gjak shkakton rritjen e të rrahurave të zemrës me dhjetë të rrahura në një minutë. Për shkak të këtyre faktorëve i sëmuri ndonjëherë ndien pushim dhembjesh dhe ëndje iluzioniste dhe e braktis shtratin, në mënyrë që t’i ekspozohet vdekjes.
Për këtë arsye, mjekët e kohës së sotme (bashkëkohore) i rekomandojnë çdo njeriu të sëmurë nga angina pectoris-i që të heqë dorë nga pirja e alkoolit dhe e duhanit.”

Ndërsa Doktor Muhammed Ali El-Barai thotë: “Hulumtuesit kanë zbuluar se nëse 200 mililitra uiski do t’i jepeshin të sëmurit që vuan nga angina pectoris-i, kjo do t’ia aktivizonte menjëherë këtë sëmundje dhe do të paraqiteshin rezultatet në EKG-në e zemrës. Kjo nxjerr sheshit se dhënia e alkoolit si ilaç është iluzion i rrezikshëm pa kurrfarë bazash. Përkundrazi, alkooli shkakton zma¬dhi¬min e kësaj sëmundjeje, e ndonjëherë shkakton edhe infarktin.”

Ai, pastaj, thotë: “Hulumtimet mjekësore kanë treguar se 200 mililitra uiski ndonjëherë shkaktojnë zbritjen e funksionit të zemrës 205, siç ka vërejtur Rejani, kurse 600 mililitra uiski shkak¬tojnë te barkushja e majtë e zemrës pamundësinë e pompimit.
Hulumtues të tjerë kanë vërejtur rritjen e vërshimit të gjakut në mushkëri pas pirjes së alkoolit, e kjo është simptomë e rraskapitjes së zemrës.”

Hulumtuesit Nooti dhe Birdi pohojnë se alkooli, jo vetëm që shkakton, por edhe e rrit përqindjen e sëmundjes nga angina, pra sulmet e dhembjeve në kraharor që i ndodhin njeriut kur gjendet duke ndenjur pa lëvizur, veçanërisht natën. Këto sulme i përcjellin ndërrimet e kohëpakohshme të EKG-së së zemrës, që rezulton me ngush¬ti¬min e njërës nga arteriet kryesore koronare, të cilat e furnizojnë (me gjak) muskulin e zemrës. Për këtë shkak nuk ekziston ndo¬një shkak i arsyetuar logjikisht që alkooli t’i përshkruhet si ilaç të sëmurit që vuan nga angina pectoris-i.

Kjo lloj sëmundjeje konsiderohet si e rrezikshme, e rrit përqindjen e vdekjeve të befasishme (sudden death) dhe për këtë shkak nuk ka ndonjë shkak të arsyeshëm logjik që alkooli t’i përshkruhet si ilaç të sëmurit që vuan nga angina pectorisi.
Disa hulumtime kanë treguar se alkooli e rrit përqindjen e yndyrërave të shkallës ë lartë të dendësisë në gjak (HDL).

Disa nga treguesit që vërtetojnë rolin e alkoolit në gëlqerizimin e arteries dhe në varfërimin e tajitjes së zemrës janë si vijon:

- pirja e njëkohësishme e alkoolit dhe e duhanit dhe kjo e dyta konsiderohet nga faktorët e rëndësishëm në sëmundjen e varfërmit të furnizimit të zemrës (me gjak);
- roli i alkoolit në rritjen e përqindjes së sëmundjes së shtypjes së gjakut, që konsiderohet nga faktorët më të rën-dësishëm të sëmundjes së varfërimit të furnizimit të zemrës;
- roli i alkoolit në rritjen e yndyrës në gjak (Hiperlipide-mia), që ndihmon në fundërimin e yndyrërave në muret e enëve të gjakut, që, sërish, sjell deri të gëlqerizimi i këtyre enëve, e pastaj te sëmundja nga varfërimi i furnizimit të zemrës.

Për sa i përket profesorit Braunuald, njërit nga specialistët më të njohur të sëmundjeve të zemrës në botë dhe autorit të librit “Sëmundjet e zemrës”, ai në librin e tij thotë: “Megjithë-se ekzistojnë disa hulumtime, të cilat kanë treguar se alkooli e ngre përqindjen e yndyrës së dendësisë së madhe, unë assesi nuk këshilloj përdorimin e alkoolit si ilaç preventiv për sëmundjen e furnizimit të varfër të zemrës (me gjak).”

Doktor Ahmed Tahai, konsultor për sëmundjet e zemrës në Spitalin Qendror në Riad, duke u përgjigjur ndaj pyetjes: A mbron pirja e alkoolit nga sulmet e zemrës?, përgjigjet: “Kohë pas kohe na vijnë revista periodike mjekësore me ndonjë studim, në të cilin autori i tij pohon se një sasi e vogël e alkoolit e për¬mirëson gjendjen e zemrës dhe mbron nga sulmet e zem¬rës. Se në alkool ekzistojnë disa dobi, ky është fakt për të cilin nuk ka kundërshtim, ngase All-llahu i Lartmadhërishëm, i Urtë dhe i Gjithëdijshëm na ka informuar se në të ka dobi, porse në suaza të ajetit të përjetshëm vërtetohet se mëkati dhe dëmi nga alkooli e tejkalojnë dobinë. I Lartmadhërishmi thotë: “Të pyesin ty për verën dhe bixhozin. Thuaj: "Në to ka mëkat (dëm) të madh, por edhe dobi për njerëzit; mirëpo, mëkati (dëmi) është më i madh sesa dobia prej tyre!” (El–Bekare: 219)

Shumica e studimeve, nëse jo edhe të gjitha, të cilat po-hojnë se alkooli mbron nga sulmet vdekjeprurëse dhe jovdek-jeprurëse të zemrës, mbështeten në krahasimin e atyre që pinë alkool në sasira të vogla, të mesme dhe të mëdha dhe të atyre që kanë pushuar së piri alkool pasi e kanë bërë këtë për një kohë të caktuar dhe që tanimë kanë përjetuar sulm në zemër, me grupin e njerëzve nga katër llojet e përmendura tanimë, por që nuk kanë përjetuar sulm në zemër. Në këtë lloj hulumtimesh, të cilat janë të njohura me emrin “Hulum-timet e mesatares horizontale”, ndonjëherë mund të zbulohet lidhmëria ndërmjet dy gjërave, porse nuk mund të vërtetohet. Këtë mund ta bëjë studimi i mesatares vertikale, e ky është studimi i një grupi njerëzish gjatë viteve dhe ku shënohen paraqitjet e sëmundjeve si lëndë hulumtimi.

Në mënyrë që ta argumentojmë dallimin mes kuptimit (domethënies) të studimit vertikal dhe horizontal, do të marrim shembullin vijues: Ndonjëherë dikush mund t’i krahasojë ata që vdesin në rrugë me ata që vdesin në shtrat dhe të shohin se numri i atyre që vdesin në shtrat është më i madh se ata që vdesin në rrugë. Kështu vijnë në përfundim se qëndrimi në shtëpi është më pozitiv se dalja në rrugë. Ky është studim horizontal, i cili ka shpënë në rezultate të pasakta, e, sikur stu¬diue¬si të kishte përcjellë ndonjë grup njerëzish, do të shihte se përqindja e njerëzve të shëndoshë që vdesin për çdo ditë në shtretërit e tyre është tejet e vogël dhe se ata që vdesin në shtretërit e tyre janë njerëz të cilët i ka penguar sëmundja e tyre që të dalin në rrugë dhe se ata që vdesin në fatkeqësitë rrugore janë njerëz të shëndoshë dhe, në shumicën e rasteve, të rinj. Ky shembull na sqaron se vetë të dhënat dhe statis¬tikat, pa përdorimin e arsyes, ngandonjëherë na shpien në re¬zultate të gabuara.

Dhe tani të shqyrtojmë pyetjen kryesore, e cila është: A mbron alkooli nga sulmet e zemrës?

E PARA: Nuk guxojmë të harrojmë se studimet që janë bërë në Perëndim bëjnë krahasimin mes njerëzve të cilët pinë alkool dhe atyre që kanë pirë në të kaluarën. Këto studime nuk bëjnë krahasim mes atyre të cilët kanë pirë alkool, meqë në Perëndim është rrallësi të gjendet dikush, përveç muslimanëve, që nuk ka pirë alkool bile një herë në jetën e tij. Sikur të ishte bërë krahasimi mes atyre që pinë alkool në sasira të vogla ose të mesme dhe të atyre që nuk e kanë pirë atë, asnjëherë, krahasimi do të vërtetonte se ata që nuk kanë pirë kurrë alkool janë më pak të ekspozuar ndaj sulmit të zemrës.

E DYTA: Në harmoni me shpalljet (informatat) e hulumtimit që janë bërë në këtë fushë, ata që pinë alkool në sasira të vogla dhe të mesme (të matura) janë ata që pinë alkool dy ose tre herë në ditë, e kjo sasi, padyshim, është e dëmshme për organet e tjera të trupit, e veçanërisht nëse pihet për një periudhë të gjatë.

E TRETA: Ndonjëherë dallimi mes atyre që pinë alkool në sasira të vogla ose të matura dhe atyre që pinë në sasira të mëdha është ajo që pirësit e alkoolit në sasira të mëdha, vdesin të rinj nga sëmundje të tjera që i shkakton alkooli, madje para se t’i jetojnë vitet kur ndodhin sulmet e zemrës, e kjo nuk është e mundur të vërtetohet, përveçse me hulumtime vertikale.

E KATËRTA: Asnjë hulumtim vertikal nuk ka vërtetuar se alkooli mbron nga sulmet e zemrës, përkundrazi, hulumtime të tilla kanë vërtetuar se përqindja e të sëmurëve nga sulmet e zemrës tek ata që pinë alkool është më i madh, që është pasojë e rritjes së peshës trupore, rritjes së yndyrës dhe thertësirës në gjak, rritjes së shtypjes së gjakut, rrahja e çrregulluar e zemrës dhe çrregullimi i funksionit të barkushes së majtë. Për më tepër, studimi në fillim nuk e ka zbuluar ekzistimin e lidhjes së fortë në mes të gëlqerizimit të arterieve koronare, të cilat e furnizojnë zemrën (me gjak). Mirëpo, me vëzhgimin disavjeçar, janë vërtetuar rezultate negative të ndikimit të alkoolit në zemër dhe në arteriet koronare, që vërteton se një periudhë më e gjatë kohore është ajo e cila ka zbuluar ndikimin e alkoolit në zemër, që sërish vërteton përparësinë e hulum¬timit vertikal kundrejt atij horizontal.

E PESTA: Alkooli nuk shkakton vetëm vdekjen e befasishme për shkak të gëlqerizimit të arterieve koronare, e pastaj sulmet e zemrës, por shkakton vdekjen e befasishme si pasojë e rrahjeve joritmike të zemrës, edhe përkundër aterieve të shën¬dosha konorare, nga shkaqet të njohura si sëmundje të muskulit të zemrës dhe të tjera ende të panjohura.

E GJASHTA: Disa konfirmojnë se alkooli, nëse pihet në sa-sira të vogla dhe të mesme, zvogëlon mundësitë e ekspozimit të atij që e pi, ndaj sulmeve të zemrës, pasi rritet përqindja e kolesterolit të dendësisë së madhe në gjak, i cili karakterizohet si mbrojtës nga gëlqerizimi i arterieve. Mirëpo, ekzistojnë fak¬torë të tjerë të cilët shkaktojnë rritjen e koresterolit të den¬dësisë së vogël, i cili karakterizohet si i dëmshëm për zem¬rën ose shkakton rënien e përqindjes së kolesterolit të den¬dë¬sisë së madhe, siç është tendosja psikike dhe nervore, që nuk është e mundur të vlerësohet në hulumtime të tilla. Pijaneci në sho¬qëritë perëndimore bie në kësi situatash duke ikur nga de¬ty¬rimet e jetës dhe duke i kërkuar kënaqësi jetës së tij të rëndë.

E SHTATA: Ekzistojnë studime që vënë në pah se rritja e përqindjes së kolesterolit të dendësisë së madhe te pijanecët është rezultat i mbeturinave (thërrmijëzave) të pemëve prej të cilave është përgatitur alkooli, e nuk është rezultat i vetë alkoolit. Pemët dhe perimet përmbajnë në vete lëndë të oksiduara të cilat veprojnë duke zbritur kolesterolin me dendësi të vogël dhe rritin kolesterolin me dendësi të ma¬dhe. Por, përse ndikimi i kësaj nuk paraqitet tek ata që pinë alkool në sasira të mëdha?
Në rastet e shumta ndikimi i kolesterolit me dendësi të madhe në gjak pengon rritjen e peshës trupore dhe shkakton çrregullim në funksionimin e mëlçisë, e cila ka rol tejet të madh në rregullimin e yndyrërave.

Në studimin e vet, nën titullin “Ndikimi i alkoolit në ze-mër”, të prezantuar në Kongresin e Parë të Mjekësisë Islame, të mbajtur në Kuvajt në vitin 1401 sipas hixhretit, doktor Sulltan Ahmedi thotë: “Edhe përkundër asaj se ndikimi helmues në zemër dhe ndikimi i mëlçisë është shumë i njohur, pirja e alkoolit për qëllime shoqërore dhe shtytje mjekësore është bërë shumë i përhapur. Ka ekzistuar mendimi se sasira të vogla të alkoolit nuk shkaktojnë helmimin dhe sëmundjen e organeve, prandaj nuk është lejuar të ndalohet alko¬oli. Për këtë arsye, unë e bëra këtë studim në mënyrë që të vle¬rësoj ndikimin helmues të alkoolit në zemër për sasitë e alkoolit që nuk janë helmuese për njeriun e shëndoshë dhe kam studiuar ndikimin e pirjes së alkoolit në njerëzit e sëmurë.

Duke pirë alkool në sasi prej 600 mililitrash, me koncetrim 43%, në kohëzgjatje prej një ore (grupi i parë) dhe dy orësh (grupi i dytë), te personat e rëndomtë të moshës 23-30 vjeç është shkaktuar çrregullim në funksionimin e zemrës.
Te grupi i parë, te njerëzit te të cilët niveli i alkoolit ka qenë rreth 74 miligramë, në çdo militër gjakut është rritur periudha para pompimit të gjakut nga 90 në 96 të qindat.

Koha e mos¬ndërrimit (qëndrueshmërisë) të vëllimit është rritur nga 44 në 52 qindorë, ndërsa përpjesëtimi ndërmjet kësaj është rritur nga 0.299 në 0.323.
Kjo është rritur pas dy orësh pasi alkooli në gjak është shtuar në 111 miligramë, ndërsa me rritjen e shpejtë¬si¬së së pirjes së alkoolit (grupi i dytë) është shkaktuar ligështimi (kapitja) në funksionimin e barkushes së majtë pas tridhjetë minutash, duke qenë se përpjesëtimi i alkoolit në gjak ka qenë 50 miligramë në çdo 100 mililitra.
Grupi i tretë ka qenë grupi i krahasimit prej pesë per-sonash, të cilëve u është dhënë sakarozë, pasi ka ndodhur rënie në të tre drejtimet e përmendura.

Për këtë arsye, pirja e alkoolit në sasira që nuk janë të hel¬mueshme ka shkaktuar kapitjen (rraskapitjen) e funksioni-mit të qarkullimit të gjakut te personat e thjeshtë që nuk e kanë shprehinë e pirjes së alkoolit.
Në mënyrë që të vlerësohet funksionimi i zemrës te pijanecët është bërë krahasimi i tre personave prej atyre që janë të njohur si alkoolistë të mëdhenj me persona të thjeshtë.

Edhe përkundër dallimeve të ndieshme në indikacione dhe simptoma të zemrës, te të gjithë ata është treguar një rënie e sigurtë e aftësisë së diastolës (lëshimit) dhe sistolës (tkurrjes) së barkushes së majtë.
Kapitja ka qenë më flagrante te të sëmurë që kanë pasur diastolën më të gjatë. Te dymbëdhjetë të sëmurë që nuk vuajnë nga asnjë simptomë ose rritje të zemrës, vëllimi i barkushes së majtë dhe sasia e gjakut të nxjerrë kanë qenë shumë të ndryshme te personat e shëndoshë.

Te njëmbëdhjetë të sëmurë shtesë, të cilët nuk vuajnë nga rritja e zemrës, është paraqitur dallimi i qartë, kësh¬tu që tek ata vëllimi (i barkushes) është rritur ndërsa intensiteti i pompimit të gjakut është zvogëluar.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:34

Te tetëmbëdhjetë të sëmurë, të cilët vuajnë nga rritja e zemrës pa simptoma, ka ndodhur një rënie e ndieshme e funksionimit të pompimit krahas rritjes së vëllimit dhe zvo-gëlimit të sasisë së nxjerrë të gjakut.
Prandaj, pirja e alkoolit shkakton rënie të parreshtur duke filluar nga çrregullimi i ritmit të zemrës e deri te etapat që pa¬sojnë njëra pas tjetrës, e këto janë zvogëlimi i aftësisë së pompimit të gjakut, pastaj zgjerimi (rritjen) i zemrës, e më¬ pas paraqitja e simptomave të kapitjes (rraskapitjes) së zemrës. Të dhënat e fituara nga eksperimenti me qentë i vër-te¬tojnë këto fakte. Kështu, gjatë furnizimit të shtatë qenve me rreth pesë sasira energjie të ngrohtë që u është dhënë me anë të alkoolit për 18 muaj, është bërë e qartë rënia e sasisë së nxjerrë të gjakut nga barkushja e majtë dhe rënia e aftësisë së sistolës (tkurrjes
) së muskulit të zemrës.

Për sa i përket zgjerimit të barkusheve dhe pezmatimit të arterieve koronare, ose ndërrimit të tyre, kjo nuk është vërej-tur (paraqitur) gjatë autopsisë (së qenve), ndërsa potasi në mus¬kulin e zemrës të këtyre kafshëve ka rënë dukshëm. Dhe, të rezymojmë, pirja e alkoolit në sasira që nuk janë të helmuesh¬me ka shkaktuar ligështim (kapitje) në funksionimin e qarku¬lli¬mit të gjakut te personat e shëndoshë me shprehinë e pirjes së alkoolit. Për sa i përket pirjes kronike të alkoolit, ai shkakton rënien e funksioneve duke filluar nga pengimi i funk¬sionimit të muskulit të zemrës e deri tek etapa e cila shquhet me dobësimin e aftësisë së pompimit të gjakut, me zgjerimin e zemrës dhe me paraqitjen e simptomave të çrregullimit (të funksionimeve). Prandaj, përdorimi i alkoolit në çfarëdo sasie qoftë ose gjatë cilësdo periudhe kohore, jo vetëm që ka ndikim shumë të dëmshëm në zemër, por ndikon edhe në rregullsinë e bindjes fetare.”
Profesor Tomas Shehi (Sheehy), ligjërues i mjekësisë së brend¬shme në Universitetin e Birmingamit, në artikullin “Alkooli, zemra, si bën dobi, e si bën dëm?”, të botuar në revistën e njo¬hur mjekësore “Post Graduate Medicine”, në numrin e prillit të vitit 1992, thotë: “I pari që ka filluar të proklamojë rolin preventiv të alkoolit në pengimin e sulmit të zemrës është hetuesi Rusk dhe bashkëpunëtorët e tij, kur në vitin 1956 proklamuan se pirja e një apo dy gotave uiski ndikon siç ndikojnë ilaçet që pengojnë angina pectoris-in, të njohura sepse përmbajnë nitroglicerinë.

Po kështu, në të kaluarën ka qenë e përhapur bindja se alkooli zgjeron arteriet koronare të cilat furnizojnë muskulin e zemrës, e disa kanë thënë se alkooli ka rol në pengimin e dhim¬bjeve në vendpranimet (qendrat) e dhembjes në tru. Ndërsa, hetimet e mëpastajme kanë vërtetuar se alkooli me të vërtetë i zgjeron arteriet, por arteriet e shëndosha që e furnizojnë muskulin e zemrës.

Për sa i përket arterieve që janë ngushtuar nga gëlqerizimi i shkaktuar nga fundërrimi i yndyrërave në muret e tyre, ato nuk zgjerohen dot. Këtë e ka zbuluar hetuesi Fridman me bashkëpunëtorët e tij, në vitin 1981, ku ka vërejtur se në qoftë se përqindja e alkoolit në gjak rritet me 200 miligramë, atëherë alkooli shkakton atë që është e njohur si “vjedhja ko¬ronare” (coronary steal) në situatë të furnizimit të varfër (të zemrës me gjak). Ai ka vërejtur se arteriet e shëndosha zgjerohen dhe me këtë marrin sasinë më të madhe të gjakut, por tek arteriet e ngushtuara nuk vjen assesi sasia e mjaftuesh¬me e gjakut dhe kështu gjendja keqësohet.”

Profesor Shehi më tej thotë: “Ideja se alkooli pengon sul-met e zemrës kur hetuesi Uilens, gjatë vrojtimeve të tij në vitin 1947, me rastin e autopsisë së trupave të pijanecëve, që kishin vdekur para moshës pesëdhjetë vjeçare, ka gjetur se tek ata përqindja e gëlqerëzimit të arterieve është më e vogël sesa tek ata që nuk pinë alkool. Ky vrojtim i ka nxitur shumë shkencëtarë dhe hetues që të bëjnë shumë vëzhgime në mënyrë që të vërtetohet saktësia e këtyre pohimeve.

Në vëzhgimet e tyre statistikore hetuesit janë ndarë në mendime rreth rolit të alkoolit në sëmundjen e sulmeve të zemrës. Një grup prej tyre konsideron se alkooli zmadhon mundë¬sinë e sëmundjes së arterieve koronare, të dytët konsiderojnë se nuk ka ndonjë lidhje ndërmjet pirjes së alkoolit dhe paraqitjes së kësaj sëmundjeje, ndërsa të tretët konsiderojnë se pirja e alkoolit në sasira të matura pengon sulmet e zemrës.

Disa hulumtime janë kryer edhe mbi disa të sëmurë të cilët kanë pasur sulm të zemrës, kështu që u janë hetuar EKG-të e zemrës gjatë punëve të rënda dhe është zbuluar se, me rritjen e sasisë së alkoolit të pirë rritet edhe mundësia e do-bësimit të furnizimit të zemrës (me gjak). Këto rezultate janë komentuar si pasojë e rolit të alkoolit në tkurrjen e arterieve (vasospams) dhe “vjedhjes koronare”.”
Profesor Shehi pastaj thotë: “Alkooli ka aftësi të mjaf-tuesh¬me që të shkaktojë tkurrjen e arterieve, pastaj nxitjen e mbylljes së muskulit të zemrës (AMI), madje edhe kur në arteriet koronare të zemrës nuk ka asnjë sëmundje...”

Në lidhje me pirjen e alkoolit dhe vdekjen e befasishme (sudden death), profesor Shehi na thotë: “Rastet e vdekjeve të befasishme në SHBA vlerësohen në 300 000 raste në vit dhe shumica për shkak të pirjes së alkoolit.

Me hulumtimin vertikal, të ndërmarrë në Suedi në vitin 1987, nga ana e hulumtuesit Lethel me bashkëpunëtorë, ku kanë marrë pjesë 2122 njerëz në moshë 50 vjeçare, është zbuluar se rreth 49 % e rasteve të vdekjes në mesin e tyre kanë ndodhur ndër pijanecët. Në vëzhgimin e dytë të rreth 169 njerëzve, Birdi dhe bashkëpunëtorët e tij, në vitin 1986, kanë zbuluar se 40% e rasteve të vdekjeve të befasishme kanë ndodhur për shkak të pirjes së alkoolit.

Po kështu, hulumtimi i bërë nga Instituti Patologjik në Moskë ka vërtetuar se rreth 17% e numrit të të vdekurve nga vdekja e befasishme ka qenë si pasojë e pirjes së alkoolit...”

Ai më tej thotë: “Për sa i përket paraqitjes së vdekjes së befasishme te pijanecët, ekzistojnë shumë faktorë të përbashkët: roli i alkoolit në sëmundjen e tkurrjeve të arterieve koronare (coronary vasospasm), çrregullimi i ritmit të zemrës (Arhythemias) dhe sëmundja e muskulit të zemrës (Cardiomyopathy).”

Në vitin 1973, hulumtuesi Fernandez me bashkëpunëtorë ka zbuluar se alkooli shkakton tkurrjen e arterieve koronare, të cilat e furnizojnë muskulin e zemrës, që pastaj shpie deri në an¬gi¬na pektorisi ose te mbyllja e muskulit të zemrës.
Disa hulumtime kanë vërtetuar se kjo tjurrje e arterieve ndodh 5 deri 17 orë pas pirjes së alkoolit në sasira që vlerësohen në rreth 100 deri 150 mililitra.

Takiziu me bashkëpunëtorët e vet gjithashtu ka vërtetuar se alkooli luan rol të rëndësishëm në nxitjen e sulmeve të zemrës nga lloji “variant angina”.

Rreth çrregullimeve të ritmit të zemrës profesor Shehi tho-të: “Shkencëtari Ettinger me bashkëpunë¬torë ka vërtetuar në vitin 1978 se alkooli nxit çrregullime të ritmit të zemrës, pasi ka hetuar një grup të sëmurësh te të cilët janë paraqitur simp-tomat e çrregullimit të ritmit të zemrës pasi kishin pirë alkool. Këtë dukuri ai e ka quajtur “Sindroma e sëmundjes së zem-rës gjatë ditëve të uikendit” (Holiday heart syndrome), ndërsa gjatë hulumtimit ka zbuluar si vijon:

• 12 të sëmurë nga AF – Atrial Fibrilation;
• 6 të sëmurë gjithashtu nga AF;
• 6 të sëmurë nga PVCs – Ventricular Estopic Beats;
• 4 të sëmurë nga ST – Sinus Tachycarida.

Kështu ai ka zbuluar se 16 të sëmurë kanë nevojë për ndërhyrje të shpejtë të kthimit të rregullit të zemrës, qoftë me elek¬troshok ose me ilaçe, edhe përkundër faktit se këta të sëmurë kanë pirë alkool në një periudhë më tepër se dhjetëvjeçare dhe asnjëri prej tyre nuk kishte vuajtur nga asnjë sëmundje e zem¬rës ose e arterieve. Për sa i përket shkakut të paraqitjes së çrre¬gullimit, ky është ndikimi i helmimit të drejtpërdrejtë të alko¬¬olit në muskulin e zemrës. Një hulumtim i ndërmarrë te personat e shëndoshë ka vërtetuar se pirja e alkoolit në sasi më të vogël se 50 miligram në ditë zmadhon mundësinë e para¬qitjes së çrregullimeve të ritmit të zemrës. Në qoftë se kjo sasi do të ishte 90 miligramë, mundësia e paraqitjes së këtyre çrregullimeve do të rritej tri herë. Hulumtuesi Lujsentajn me bash¬këpunëtorët ka zbuluar se 12 prej 19 të sëmurëve (ose 65%) prej atyre që janë nën moshën 65 vjeçare janë të sëmurë nga fibrilacioni atrial – AF.”
Ndërkaq, hulumtuesi Riç me bashkëpunëtorë ka zbuluar se 40 deri 64 të sëmurë (62%) janë të sëmurë gjithashtu nga kjo sëmundje.
Nga ana tjetër, Koheni me bashkëpunëtorë ka deklaruar se pirja e alkoolit mesatarisht 6 e më shumë herë në ditë e rrit dyfish mundësinë e paraqitjes së çrregullimit të ritmit të zemrës...

Në fund të këtij artikulli, profesor Shehi rezymon: “Hulum-ti¬met e shumta që janë ndërmarrë vitet e fundit, kanë tre¬guar se alkooli shkakton zgjerimin e arterieve të rëndomta (të shëndosha) koronare, por njëkohësisht përgatit paraqitjen e mbyll¬jes së muskulit të zemrës së atij që vuan nga ngushtimi i arterieve të zemrës. Këto hulumtime gjithashtu kanë vërtetuar rolin e alkoolit në sëmundjen nga sulmet e angina pectoris-it, në çrregullimin e ritmit të zemrës, në sëmundjen e muskulit të zemrës dhe në vdekjen e befasishme. Dhe, deri në këtë çast, nuk dihej shkaku që i ka mundësuar alkoolit të jetë shkaktar i shfaqjes së këtyre sëmundjeve...”
Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:34

QËNDRIMI (TRAJTIMI) ISLAM (I KËSAJ): Nga Tarik El-Xha’fiu radijall-llahu anhu transmetohet se e ka pyetur Resulull-llahun sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam për alkoolin e ai ia ka ndaluar atë. Tariku ka thënë: “Unë e prodhoj atë për ilaç”, kurse i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam i është përgjigjur: “Ai, me të vërtetë, nuk është ilaç, por sëmundje!”

Nga Tarik b. Suvejd El-Hadraniu transmetohet se ka thënë: “Unë thashë: “O i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam, në viset tona ka rrush, të cilin ne e shtrydhim dhe e pimë.” I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam tha: “Jo!” Unë përsëri iu drejtova dhe thashë: “Në të kërkojmë ilaç për të sëmurët”, e ai tha: “Me të vertetë, ky nuk është ilaç, por sëmundje!”
Nga Ebu Derda’i radijall-llahu anhu transmetohet se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Me të vërtetë All-llahu ka dhënë (ka zbritur) sëmundjen dhe ilaçin dhe për çdo sëmundje ka dhënë ilaç. Shërohuni, por mos u shëroni me atë që është e ndaluar (haram)!”

Nga Ibni Mes’udi radijall-llahu anhu transmetohet se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “All-llahu me të vërtetë nuk ju ka dhënë ilaç në atë që ua ka bërë haram (të ndaluar)!”

T’i kthehemi sërish Kongresit Ndërkombëtar e të shohim një mrekulli tjetër të të Dërguarit të All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam. Njëri nga pjesëmarrësit e kongresit është ngritur e ka thënë: “Ekziston një numër i madh i të sëmurëve të cilëve ua kemi përshkru¬ar dhe i kemi këshilluar që të pijnë alkool të llojeve të ndryshme, në mënyrë që ta shpejtojmë shërimin e tyre. Ndërkaq e vërteta është se ne e kemi shpejtuar vdekjen e tyre.”

Përfaqësuesit të Egjiptit në këtë kongres nuk i kishte mbe-tur asgjë tjetër por të ngritet e të thotë: “Këtë jua ka kaluar Pejgamberi islam. Ai na ka sqaruar se alkooli nuk është i dobishëm si ilaç” Pastaj ua ka përkthyer hadithin që shënon Muslimi duke transmetuar nga Tarik El-Xha’fiu, që u përmend pak më parë.

Përfaqësuesi i Egjiptit, duke shtuar në këtë hadith, ka thë-në: “Ferrëfyesi ynë, Muhammedi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam, ka ardhur me këtë të vërtetë shkencore para më tepër se 1400 vjetësh dhe ne muslimanët i përmbahemi kësaj këshille të shtrenjtë. Më tepër kemi dëshirë të vdesim sesa të pimë ilaç në të cilin ka drogë, duke iu frikësuar shkeljes së urdhrit të All-llahut xhel-le shanuhu dhe të Dërguarit të Tij, sal-lall-llahu alejhi ue sel-lam.”

Anëtarët e kongresit janë çuditur nga përputhja e qëndri-meve të tyre dhe teorive të reja me fjalët e Ferrëfyesit islam, Muhammedit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam, dhe kanë kuptuar se nuk kishin zbuluar dot asgjë të re.

Dhe, në fund, nën titullin “Pasioni për pirjen e alkoolit”, është botuar artikulli në njërën nga revistat më të njohura mjekësore në botë “Lancent” (botohet në Britani), e në fillim të artikullit autori thotë: “Ajo që pohojnë disa mjekë se alkooli mund të jetë i dobishëm nëse merret në sasira të vogla, me të vërtetë është gënjeshtër e pastër dhe përçartje.” Pastaj thotë: “Studimi ku mbështeten është stu-dim i pabazuar, tek i cili nuk mund të mbështetemi dot.” Në fund, artikulli përfundon me fjalët: “Rezymeja e gjithë asaj që është thënë është se mjekët janë të detyruar t’ua do-rëzojnë njerëzve një porosi, e kjo është: “Alkooli është i dëmshëm për shëndetin!”Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:35

POHIMI I KATËRT

DISA NJERËZ POHOJNË SE ALKOOLI KA VLERË USHQYESE, DUKE PASUR PARASYSH SE PRODHON KALORI TË VLERËS SË LARTË

MENDIMI I MJEKËSISË : Vlera ushqyese e ushqimit matet me kaloritë që liron ush¬qimi me rastin e djegies në trup. Hulumtuesit kanë zbuluar se gjatë djegies së një grami alkool lirohen shtatë kalori dhe kjo sasi është përafërsisht e njëjtë me atë që liron gjatë djegies sasia e njëjtë e yndyrës. E, a ka vallë organizmi dobi nga kjo energji ashtu siç ka nga ushqimi tjetër?
Dijetarët pohojnë se organizmi nuk ka dobi nga kaloritë e liruara gjatë djegies së alkoolit dhe se organizmi nuk ësh¬të në gjendje që këto kalori t’i shndërrojë në energji që mund t’i sjellin dobi kur ka nevojë.
Kjo është diçka që pritej pasi, siç është rasti me ush¬qi¬met e tjera, temperatura e brendshme trupore rritet gja¬të furnizimit të organizmit me kalori që rrjedhin nga djegia e alkoolit. Mirëpo, ai e derdh temperaturën trupore jashtë trupit, siç pamë më herët, gjë që ka për pasojë rënien e temperaturës trupore. Gjithashtu, kaloritë e rezultuara nga djegia e alkoolit më shumë bëjnë dëm sesa dobi, meqë te njeriu shkaktojnë ndje¬njën e ngopjes dhe zvogëlojnë ndjenjën e urisë. Për këtë shkak alkoolisti shumë rrallë i afrohet ushqimit. Prandaj shohim që alkoolistët vuajnë nga sëmundja e mosngrënies (malnut-riton).
Në shkaqet e përhapjes së sëmundjes së pangrënies tek alko¬olistët bëjnë pjesë:
- mosinteresimi i alkoolistit për zgjedhjen e ushqimit cilësor, meqë brenga e tij e vetme është që të arrijë deri tek alkooli me çfarëdo mjeti qoftë, madje i flijon të hollat e ushqi-mit të vet dhe të fëmijëve;
- humbja e oreksit;
- pezmatimi i parreshtur i gjuhës (glossitis), nga ku alkoolisti sëmuret për shkak të mungesës së përbërësve të vitaminës B, që e shkakton alkooli. Atëherë futja e ushqimit në organizëm bë¬het e dhimbshme, që e shtyn alkoolistin ta refuzojë ush¬qimin që i ofrohet;
- sëmundja e parreshtur e pijanecit nga krupa (të pështirët) dhe nga vjellja;
- roli që ka alkooli në zbrazjen e përmbajtjes së stomakut dhe të zorrëve, për shkak se alkoolisti sëmuret nga çrregullimet tre¬tëse që e mundojnë dhe e pengojnë nga ushqimi;
- çrregullimet që shkakton alko¬oli në procesin e metabolizmit duke qenë se sëmundja e mëlçisë, që është rezul-tat i pirjes së alkoolit, sjell deri te rënia e procesit të formimit të protei¬nave dhe acideve aminike, pastaj pamundësinë e mëlçisë që të akumulojë lëndët jetike, siç janë zinku, vitaminat B6 dhe B12, si dhe pamundësinë e mëlçisë që t’i transformojë disa vi¬tamina nga trajta e palëvizshme (inerte) në trajtën e lëvizshme, siç është vitamina D.

Alkooli zvogëlon aftësinë e sistemit tretës që të përthithë ushqimin (malabsorption), e kjo varet nga ndikimi i drejt¬për-drej¬të i alkoolit në zorrët e holla, si dhe në atë se shkakton infla¬macionin e pankreasit dhe sëmundjen e mëlçisë. Të gjitha këto shkaqe së bashku sjellin deri te mungesa e disa materieve krye¬sore në trup, siç janë:
- vitaminat, që përbëhen nga vitamina A, grupi i vita¬mi¬nave B, vitamina C dhe vitamina D;
- mineralet, që përbëhen nga:

ELEMENTI SIMPTOMAT E MUNGESËS SË TIJ

-ZINKU Mangësia në funksionin e testisit dhe shëri¬mit të varrëve dhe çrregullimi i imunitetit.
-POTASI Ndjeshmëria e muskujve dhe çrregullimi i rregullimit të zemrës.
-MAGNEZIUMI Çrregullimi i nervave si dhe çrregullimi i rrahjeve të zemrës.
-FOSFATI Kapitja e muskujve dhe çrregullimi i trurit, që mund të sjellë deri te epilepsia, dhe ndjesh¬mëria e funksionimit të trombocitit.
-KALCIUMI Kapitja (dobësia) e përgjithshme e trupit dhe shtangimi i shumicës së muskujve.
Për shkak të të gjitha këtyre shkencëtarët nuk e numë¬roj-në alkoolin si burim relativ të ushqimit. Edhe pranë lirimit të nxehtësisë së madhe gjatë djegies së alkoolit ai nuk përmban elemente të rëndësishme ushqyese siç janë proteinat, minera-let, vitaminat, për më tepër, ai shkakton pakësimin e këtyre elementeve në trup, e me këtë ndikon drejtpërdrejt në tru dhe në mëlçi.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:35

POHIMI I PESTË

DISA POHOJNË SE ALKOOLI KA AFTËSI QË TA VËJË NË LËVIZJE URINËN, PRANDAJ PËRDORET PËR SHËRIMIN E TË SËMURËVE NGA GURTHI I VESHKAVE

MENDIMI I MJEKËSISË BASHKËKOHORE: All-llahu i Lartma-dhë¬rishëm i ka dhënë veshkës aftësi për pastrimin nga mbe-turinat dhe nga helmet që mund t’i bëjnë dëm njeriut nëse fundërrojnë në trup, si dhe aftësi për ruajtjen e lëndëve që i nevojiten organizmit.
Roli i alkoolit në veprimin e tij në veshkë shquhet përmes ndi¬kimit të tij në pjesën e prapme të gjëndrës jargëzore që e pengon të sekretojë hormonin kundër lëvizjes së urinës, për ç’arsye shtohet lëvizja e urinës. Mirëpo, a i ndihmon kjo orga-niz¬mit të lirohet nga teprica e kripës, nga helmi dhe nga gur-thet? Përgjigjja është: Jo! Përkundrazi, dëmi është i madh, ndërsa pasojat që shkakton alkooli është e mundur të reduktohen në:
alkooli e rrit përqindjen e yndyrës në gjak, gjë që shkakton pengesa për lirimin e veshkave nga kjo yndyrë. Në fund kjo shkakton dobësimin e veshkave dhe paralizimin e funksioneve të tyre (renal failure);
- rritet jashtëqitja e lëndëve (përmes urinës) të cilat i duhen organizmit, siç janë: eritrociti, leukociti, trombociti, protenat dhe disa kripëra të rëndësishme;
- për shkak të pirjes së alkoolit veshka sëmuret nga një lloj malcimi (inflamacion) kronik, si p.sh. birra shkakton atrofinë granulare (granular atrophy) dhe, në këtë rast, veshka është e njohur si “veshkë alkoolike”. Është e mundur gjithashtu që veshka të sëmuret nga ciroza dhe trashja për shkak të shtresimit të yndyrës në të;
- alkooli, veçanërisht vera e bardhë, shkakton spazma të veshkëve krahas ekzistimit të gurthit në kanalet e urinës;
- alkooli shkakton gërryerjen e mukozës së uretrës si rezul-tat i konservantëve të futur në alkool, siç është acidi salicilik.
Këtu do të parashtroj mendimin e doktor En-Nesimit, All-llahu e mëshiroftë, i cili thotë: “Shumë prej tyre që pinë birrë tho¬në se ajo është pije e shëndoshë dhe e dobishme në shërimin e gurthit të veshkës, duke qenë se birra e nxit urinën. Të tjerët thonë se birra është pije e cila nuk është dëmshme e as e nda¬luar (sipas Sheriatit), ngase një apo dy gota birrë nuk dehin...”
Ai më tej thotë: “Në shtetet evropiane dhe në Amerikë është përhapur shumë përdorimi i birrës, kështu që pirja e birrës e merr një pjesë të jetës së përditshme. Ajo pihet në vend të ujit, me çdo ushqim, pihet nëpër shëtitore dhe bile pa as¬një shkak. Kjo veti e qortuar rritet në botë dhe ka hyrë nëpër portet e shteteve arabe, në kryeqendra e kryeqytete dhe në shu¬më shëtitore e shërimore te disa mjedise.
Është për t’u pikëlluar ajo që më kanë rrëfyer disa besim-ta¬rë islamë, se kanë parë një automobil në rrugët e një qyteti islam-arab duke bartur diçka që i ngjanë shportave të ujit mineral. Që të gjithë kanë shikuar në këto shporta dhe kanë vërejtur se në to shkruante “Birrë joalkoolike”.
Doktor En-Nesimi pastaj vazhdon e thotë: “Birra që nuk është e fortë përmban 2-3% alkool, birra e fortë 6-7%, kurse pija natyrore alkoolike, e njohur si verë, zakonisht përmban një për¬qin¬dje të alkoolit që sillet rreth 8-10% dhe jo më shumë se 17%.
Një gotë alkool është e barabartë me një gotë e një çerek deri një gotë e gjysmë birrë të fortë ose me dy gota e gjysmë deri në katër gota birrë të dobët.
Për këtë arsye është e mundur që njeriu të dehet kur pi një sasi të madhe të birrës, madje edhe në qoftëse ajo përmban sasi të vogël alkooli. Po kështu, sasia e alkoolit që ndikon në dehje va¬ret nga individi në individ, varësisht nga shprehia personale dhe të duruarit e alkoolit, të vetisë natyrore, shtetit, mënyrës së jetës, kohës së pirjes dhe nga gjendja e urisë ose të ngopjes në të cilën gjendet individi gjatë pirjes së alkoolit, ngase përthithja e alkoolit në gjendje urie është më e shpejtë.
Birra bën pjesë në pijet dehëse pasi për¬mban alkool dhe nuk ekziston dot birrë joalkoolike, edhe përkun¬dër asaj se disa perëndimorë dhe gjermanë i kanë vënë këtë emër birrës së butë.
Kjo është kështu për shkak të pasionit të tyre të madh ndaj pijeve dehëse dhe të shprehisë së pirjes së tyre, e birra e butë nuk i deh dot, e cila përndryshe e deh individin që pi alkool për të parën herë, prandaj e kanë quajtur birrë joalkoolike. Edhe përkundër kësaj, kjo birrë të furnizon me një sasi alkooli që e kompenson sasinë e humbur në gjak dhe pengon simptomat e braktisjes së alkoolit të cilat paraqiten tek alkoolistët kur e lënë përnjëherësh alkoolin, siç është rasti te drejtuesit e kamionëve në rrugë të gjata. Gjithashtu, kjo birrë njeriut joalkoolist i jep një ndjenjë ekstaze (entuziazmi) nëse nuk e tepron me pijen e saj, në të kundërtën e deh...”
Për dëmin e birrës doktor En-Nesimi më tej thotë: “Ngulmimi në pirjen e alkoolit shkakton të majmjen, zgjerimin e stomakut, albuminurinë, rritjen e zemrës që përgatit kushte të volitshme për kullimin e sheqerit në urinë, për artritisin, shtangimin e arterieve, pezmatimin e fshikëzës së urinës e pas-taj pezmatimin e veshkëve. Këto dëme nuk shkaktohen vetëm nga alkooli që gjendet në birrë, por edhe për shkak të acidit salicil që i shtohet si lëndë mbrojtëse, si dhe për atë se kulpra, që i shtohet birrës për shkak të shijes së ashpër, përdoret kundër potencës, d.m.th. zvogëlon nevojën për seks me anë të ndikimit të lupolinës që gjendet në të.
Birra dhe cedri zvogëlojnë aktivitetin e tretjes së fibrinit, i cili rrit gëlqerizimin e arterieve, si dhe atë që pirja e alkoolit, qoftë madje edhe pije të buta, siç është birra, në koncetrim prej 25%, zvogëlon imunitetin nga sëmundjet infektuese, ve¬ça¬nërisht sëmundjen e mushkërive. Pirja e alkoolit dobëson funk¬sionet e mëlçisë dhe shkakton aneminë krahas mungesës së vitaminave tek 50% e alkoolistëve, si dhe për shkak të zvogë¬limit të faktorëve që prodhon veshka dhe që marrin pjesë në procesin e trombozës (ngjizjes) së gjakut.”
Koloneli Grin, drejtor i një enti sigurimi në Amerikë, thotë: “Njëra nga ngarkesat e mia ka qenë përgadititja e raporteve dhe bërja e hulumtime të rasteve të fundit të fatkeqësive, të sëmundjeve dhe të vdekjeve të disa mijërave mbartës të sigurimit je¬tësor në të gjitha pjesët e vendit. Unë e kundërshtoj idenë shu¬më të përhapur, e cila propagandohet fuqishëm, e kjo është se birra nuk është e dëmshme. Kam pasur rastin që në një qytet të madh tonin, në të cilin ekzistojnë shumë shfrytëzues të birrës, të jem dëshmitar i vdekjes së një numri të madh personash që kanë pirë birrë.”
Nëntë drejtorë të enteve të sigurimit e kanë pohuar vër-tetësinë e raportit të Grinit dhe kanë shpallur se kjo përpu¬thet tërësisht me situatën e klientëve të tyre.
Ndërsa doktor Sabri El-Kabani thotë: “Shumë të rinj të këtij brezi konsiderojnë se birra është pije e cila të shqetëson më së pa¬ku, është më e pijshme dhe më e pastër, por sa e shëmtuar është kjo që mendojnë ata. Kështu, djaloshi që nuk ka hyrë ende në periudhën e pubertetit, i nënshtrohet vizitave të vendeve të zbavitjeve dhe vulgaritetit... Ai me zor i nënshtrohet imitimeve dhe shoqërimeve që t’i ndjekë shokët e vetë në konsumim, madje qoftë edhe në sasira të vogla të alkoolit. Nëse goja e tij nuk pranon shijen e verës ose të uiskit dhe shpirti i tij nuk pranon pirjen e pijeve dehëse çfarëdo lloji qoftë, duke u frikësuar për shëndetin e vet, të gjithë përreth tij përpiqen që të argumentojnë parregullsinë e qëndrimit të tij dhe insistojnë me ngulm që të pijë pak pije dehëse, e, nëse nuk mund ta përballojë atë, atëherë le të provojë birrë.
Atëherë bashkëbiseduesi shndërrohet në personalitetin e mjekut me përvojë dhe i numëron këtij djaloshi dobitë e bi-rrës dhe ia zbukuron atë. Pastaj ia përshkruan se birra nxit skuqjen e faqeve, aktivizon organizmin, shtyn urinën e cila e nxjerrë jashtë gurthin. Ajo e rrit oreksin dhe tretjen, e majm atë që e pi dhe ia forcon shëndetin. Ajo bën pjesë në pije freskue¬se, e jo në ato alkoolike. E ndihmon djersitjen gjatë dimrit, ndërkohë që zbut vapën e verës. Thënë më saktë (konçiz), ai birrën e bën ilaç për të gjitha sëmundjet dhe shmangës të të gjitha brengave dhe lodhjeve.
Përkundër shijes së keqe dhe të hidhur të alkoolit, alko-olis¬ti e pi atë vetëm për hir të ndierjes së ekstazës, e cila e push¬ton atë me ndihmën e shqisave të tij. Kurdoherë që trazo-hen, kujtimet ose ndjenjat e tij, zgjohet ndo¬një ngjarje e gëzue-shme ose e pikëllueshme, ai e shtrin dorën pas gotës në mënyrë që t’ia zmadhojë ekstazën dhe kënaqësinë ose që të kridhet në harresën e dhimbjeve dhe fatkeqësisë së tij.
Ekstaza lind nga alkooli që gjendet në pijen dehëse, për ç’arsye alkoolistët pinë pije të forta alkoolike në gota të vogla, me ujë ose me sodë për t’i zbutur ato. Birrën, që përmban pak alkool, e pinë në gota të mëdha ose në shishe, që ta plotësojnë sasinë e duhur të alkoolit. Rezultati në të dy rastet është i njëjtë, e kjo është futja e alkoolit në organizëm në sasi për¬afër¬¬sisht të njëjta në mënyra të ndryshme.
Pra, alkoolisti nuk ka kursyer në pierjen e lëndëve dehëse dhe në zgjedhjen e tyre, por e ka mbushur barkun e vet, e ka rritur dhe e ka zgjeruar atë me një sasi të madhe alkooli, ndërsa me sasitë e mëdha të pijeve zgjeron stomakun. Gjatë tretjes ndodhin çrregullime, e si rezultat i pijes dhe i shprehisë zvogëlohet ndezja e ushqimit dhe ngadalësohet asimilimi i ushqimit dhe kështu tek alkoolisti rritet të majmurit dhe pesha trupore, ndërsa fuqia, gjallëria dhe aktiviteti zvogëlohet.
Ekziston edhe dëmi i tretë nga birra, përveç pijeve të tjera alkoolike: birra ruhet (paketohet) në konser¬va (gota) teneqeje dhe shishe të blombuara. Duhet përmendur se në fabrikat e birrës i shtohet acid salicil, i cili e ruan atë nga prishja, porse prish dhe shkatërron veshkat.
Dhe, përderisa alkoolisti mendon se birra e nxit urinën dhe i pastron veshkat, ajo i shkatërron ato porsi kazma rrënuese.
Gjithashtu, nëpër fabrika, së bashku me birrën përzihet edhe kulpra, e cila i jep birrës një shije të hidhur të kënd¬shme për ata që e pijnë. Kjo lëndë – kulpra, përdoret edhe në mjekësi, kurse ekstrakti i saj, lupolini, përdoret për zvogë-limin e potencialit seksual dhe për zbutjen e fuqisë dhe vrullit të tij.
Unë jam i sigurtë se ky shkak i fundit vetiu është i mjaf-tue¬shëm që rinia t’i largohet birrës dhe pi¬je¬ve të tjera alkoolike, në mënyrë që ta ruajë gjallërinë dhe aktivitetin.”
Në ujdi me temën rreth dëmshmërisë së birrës, po pa¬rash-troj lajmin e botuar në revistën “El-Islah”, numër 91, në muajin dhul-hixhxhe të vitit 1405 sipas Hixhrit. Në këtë lajm thuhet: “Një numër anëtarësh të Senatit në Romë ka shpallur në një anketë zyrtare të ndërmarrë në Senat, se birra është e dëmshme për shëndetin e njeriut. Anëtarët e Senatit kanë vënë në pah se ndërmarrjet botërore për prodhi¬min e birrës, përdorin një gaz të rrezikshëm, që është për¬do¬rur në Luftën e Parë Botërore për prodhimin e lotësje¬llës¬ve. Akuza kryesore u është drejtuar fabrikave të birrës të Gjer¬manisë Perëndimore dhe këta anëtarë kanë kërkuar ndalimin e impor¬tit të kësaj birre dhe kanë ndërmarrë një fushatë zyrtare që të tërhiqet vërejtja ndaj rrezikut që përmban kjo pije.”
Në fund, ua drejtoj apelin vëllezërve të mi muslimanë që kundrejt kësaj pijeje prej elbi, në të cilën shkruan: “Birrë jo-alkoolike”, të mos kenë sjellje të papërfilltë, ngase nuk ekziston dot birrë joalkoolike.
Disa hulumtime kanë vërtetuar që kjo pije përmban përqin¬dje të alkoolit rreth 0.5 – 1.7%. Për këtë shkak, çdo musliman është i detyruar t’i shmanget gjërave të dyshimta, në mënyrë që të mos e hudhë veten në hidhërimin e All-llahut.
Në revistën “Consumer” (Konsumatori), që e boton Organizata Amerikane për Ushqim dhe Ilaçe (FDA), në artikullin e botuar në fashikullin 20, numër 7, në muajin shtator të vitit 1986, nën titullin “Birra dhe vera pa alkool – a është kjo e afërt me të vërtetën?”, autori i artikullit, dr. Roxher Mileri, thotë: “Shprehja “birrë joalkoolike” përdoret për çdo pije që përmban më pak se 0.5% alkool krahas krahasimit me birrën e rëndomtë, e cila përmban 4% alkool, me birrën e butë, e cila përmban 3% alkool dhe me shumicën e verërave, të cilat përmbajnë 12% alkool.”
Ai pastaj thotë: “Pija, për të cilën thuhet “birrë joalko¬oli-ke”, nuk është e mundur që të jetë krejtësisht pa alkool, ngase nuk ekziston dot ndonjë metodë kimike me ndihmën e së cilës do të mënjanohej alkooli nga ndonjë pije.”
Doktor Mileri më tej thotë: “Organizata Amerikane për Ush¬qim dhe Ilaçe (FDA), e ka vërtetuar emrin “pije joalkoolike (non-alco¬holic) për pijet që përmbajnë më pak se 0.5% alkool. Mirëpo kjo agjensi i është kundërvënë emrit të pijeve joalkooli¬ke (alcohol-free), ngase kjo do të thoshte se është mënjanuar i gjithë alkooli që përmban kjo pije, e kjo është e kundërta e së vërtetës.”

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:35

POHIMII GJASHTË

DISA POHOJNË SE ALKOOLI E AKTIVIZON MENDJEN DHE I MUNDËSON NJERIUT QË TË PUNOJË DHE TË JETË I QËNDRUESHËM NË PUNË.

MENDIMI I MJEKËSISË: Sistemi nervor qendror, ku bën pjesë edhe truri, kon¬side¬ro¬het si aparati trupor që i pari i ekspo¬zohet ndikimit të alko¬olit. Gjatë pirjes së alkoolit njeriu ndien entuziazëm, ngase alkooli zgjeron venat e trurit, me çka rritet sasia e gjakut që vjen në tru, gjë që sjell deri te sy¬çeltësia kohëshkurtër e cila zhduket shpejt dhe kalon në apati dhe plogështi. Pasojat e kësaj i vuajnë shumë qendra në tru, të cilat janë përgjegjëse për funksionet vitale të trupit, siç janë qendrat për kujtesë, për lexim, për të folurit, për sjellje, për lëvizje etj.
Alkooli shkatërron njerëzinë te njeriu, pasi shka¬tërron turpin dhe rrënon murin e turpit dhe ai, për shkak të alkoolit, bën vepra për të cilat do të turpërohej sikur të ishte i ve-tëdijshëm. Po kështu, alkooli ndikon drejtpërdrejt në trurin e vogël, të cilit All-llahu i Lartmadhërishëm i ka dhënë funksionin e koordinimit të lëvizjeve të muskujve dhe të mirëmbajtjes së barazpeshimit dhe për shkak të alkoolit njeriu e humbet baraz-peshën dhe kontrollin mbi të.
Në rastin kur rritet përqindja e alkoolit në gjak, mund të ndikojë në qendrën për frymëmarrje në tru dhe mund të shkaktojë pushimin e punës së saj e pastaj vdekjen e njeriut.
Libri “Alkoolizmi” (Alkoholism) përmend se deri më sot nuk dihet sasia e saktë e alkoolit prej së cilës shkaktohet sëmundja e alkoolizmit. Mirëpo, ajo që dihet me siguri, është se sa më e gjatë të jetë koha (periudha) e pirjes së alkoolit të alkoolistit, tek organet e trupit ndikon sasia më e vogël e alkoolit. Dijetarët konsiderojnë se nuk ka ndonjë sasi të caktuar nën të cilën njeriu do të ishte i sigurtë nga rreziku i pijeve dehëse.
Libri në fjalë vërteton se shkatërrimi i indeve për shkak të pir¬jes së alkoolit mund të jetë shkatërrim për¬fundimtar (i përhershëm), i cili nuk mund të shërohet më.
Prandaj disa dijetarë thonë se pirja e një ose dy gotave të cilësdo pije alkoolike ndonjëherë shkakton vdekjen e disa qelizave të trurit.
Ky pohim e rrëzon mendimin se sasia e vogël e alkoolit nuk bën dëm, meqë alkooli, qoftë edhe në sasi të vogël, shkak¬¬ton dobësimin e vullnetit të gjykimit të shëndoshë dhe zmadhon reaksionet shpirtërore. Për këtë arsye nëse alkoolisti nuk është i aftë që të përmbahet nga sasia e vogël e alko¬¬olit, atëherë si do të jetë gjendja kur të bëhet alkoolist kronik?!
Doktor Umer El-Bajir Salihu thotë: “Shkenca ka vërtetuar se gjendja e ekstazës, e fatit dhe e gëzimit, që nxiten nga gotat e para të alkoolit, është vetëm mashtrim. Alkooli nuk është stimulant por, në realitet, është narkotik, kurse shken¬ca sqaron esencën e ekstazës së rrejshme në këtë mënyrë: Dihet se truri i njeriut shquhet nga ekzistimi i qendrës së përbërë nga disa qeliza të ndieshme, që kryejnë funk¬sio¬nin e “inspektorit” (mbikëqyrësit) mbi gjithçka që vjen nga qen¬drat më të ulëta të trurit dhe i bën ato të hajthme e subtile dhe të përshtatshme për njeriun, duke ruajtur kontinuitetin e jetës.
Kur njeriu pi alkool, këto qeliza të ndieshme shtangohen, veprimtaria dhe kontrollimi i tyre pushon dhe kështu qendrat më të ulëta bëhen të lira dhe ndikimet e tyre shprehen pa kurrfarë kufizimi e kontrolli. Ky është shkaku që e sheh dikë që ka qenë i heshtur e turpshëm ditën, sesi po i rro¬tullohet gjuha me shpejtësi të kompjuterit pasi ka pirë alkool. Kështu personi i trashë hyn në arenën e vallëzimit dhe e dredh prapanicën e vet sikur të ishte anëtar i ndonjë grupi vallëzues; nje¬riu me zë të ngjirur fillon të këndojë dhe gjen hapësirë për atë që nuk do të duhej të thuhej ose të bëhej, e kështu me radhë.
Mirëpo, kur rritet numri i gotave, atëherë fillon numë¬ri¬mi dhe qendrat e trurit dështojnë njëra pas tjetrës dhe shkak¬to-hen çrregullime në ecje, vështirësi në të folur, shtohet për-mjerr¬ja dhe ndodh që alkoolisti të flejë në vendin (karrigen) e vet porsi i drobitur.

TRAJTIMI ISLAM: Nga Aishja radijall-llahu anha transmeto-het se ka thënë: “I Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Çdo gjë që deh është haram. Ajo që deh në sasi prej një fe¬reku, është haram edhe në sasi prej një grushti.”
Dhe i Dërguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam ka thënë: “Ajo që deh në sasi të madhe është haram edhe në sasi të vogël.”

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:35

POHIMI I SHTATË

DISA POHOJNË SE ALKOOLI NXIT DHE FORCON NEVOJËN PËR SEKS

MENDIMI I MJEKËSISË: Alkooli zgjon afshin për seks (afro¬di-ziak), por zvogëlon vetë aktin e seksit në këtë mënyrë: Alkooli ndikon në testise, meqë alkooli shkakton të fishkurit (atrofinë) te mash¬kulli, pra: a) rë¬nien e sekretimit të hormoneve të mash-kullit – testosteronin; b) zvogëlimin e numrit të sper¬ma-to¬zoide-ve dhe zvogëlimin e sasisë së qumështit te mëndesha.
Në raportin e Fakultetit Britanik për Mjekë të vitit 1987, nën titullin “Kobi i madh dhe i rrezikshëm”, shkruhet: “Pirja e vijueshme e alkoolit shkakton çrregullim në funksionet seksuale te meshkujt dhe femrat për shkak të ndikimit të drejtpërdrejtë të alkoolit në testise dhe në vezore, në pjesën e trurit nën dho¬mëzën e përhimtë (hypothalamus) dhe në gjëndrën jargore për¬gje¬gjëse për sekretimin e hormoneve seksuale (gonadotro¬pins), të cilat nxisin testiset dhe vezoret.
Është zbuluar gjithashtu se përqindja e hormoneve mash-ku¬¬llore (testosteroneve) te mashkulli alkoolist është në rënie e sipër, ndërsa te femra alkooliste zvogëlohen hormonet femëro¬re (estrogjenet).
Ndër problemet më të mëdha të sistemit gjenital te mash¬kulli bën pjesë si vijon: humbja e nevojës për seks, impo-ten¬ca, atrofia (të fishkurit) e testiseve, zvogëlimi i organit gje-ni¬tal, zvogëlimi i aftësisë apo pamundësia e testisit që të pro-dho¬jë spermatozoide, pastaj rënia e qimeve përreth organit gje¬¬nital dhe ndërrimi i formës së njohur të testiseve.
Për sa u përket atyre të cilëve u është sëmurë mëlçia nga ci¬roza për shkak të pirjes së alkoolit, tek ata ndodhin çrregu¬lli-me në barazpeshimin e hormoneve, që sjell deri te rritja e gjinj¬ve (sisave) etj.
Statistikat flasin se 40-90% e alkoolistëve janë të sëmurë nga humbja e nevojës për seks, ndërsa testiset te 10-75% të sëmu¬rëve janë të sëmura nga atrofia.”
Në raport më tej thuhet: “Për sa u përket problemeve më kryesore që ndodhin në sistemin gjenital të femrës, si rezultat i alkoolit, janë si vijon: çrregullimi në funksionin e vezoreve, humbja e nevojës për seks dhe çrregullimet në ciklin mujor të cilat sillen në mes rritjes së sasisë së gjakut dhe mungesës së plotë e gjakut. Po kështu, atrofia ‘futet’ në vezore, në gjinj dhe në organet e jashtme gjenitale dhe duke ndërprerë sekretimin e sekrecioneve vaginale. Një hulumtim ka konfirmu-ar se 75% të alkoolisteve janë të sëmura nga atrofia e sisave.
Disa hulumtime tregojnë se gjendja te 25-50% e alko¬olis-tëve, të cilët kanë pushuar krejtësisht së piri, është përmirë-suar, veçanërisht tek ata testiset e të cilëve nuk kanë qenë të sëmura dhe në hormonet seksuale të të cilëve nuk kanë ndodhur çrregullime.”
Raporti i përgatitur (botuar) nga Fakulteti Mbretëror për Psikiatërit, në vitin 1986, tregon se në kohët më të reja është vër¬¬tetuar se pirja e alkoolit në masa të kufizuara mund të shkak¬tojë sterilitetin (shterpësinë). Këtu ka arritur hulum¬tuesi Morgan, në vitin 1982, pasi i ka vëzhguar rreth 100 meshkuj, të cilët janë paraqitur në ordinanca për shë¬ri¬min e sterilitetit. Ai ka zbuluar se te 40% e këtyre meshkujve shkaku i sterilitetit ka qenë zvo¬gë¬limi evident i spermatozoideve, ndërsa gjatë hulumtimit ka zbuluar se ata kanë pirë rreth 30-50 gram alkool në ditë, që i përgjigjet përafërsisht 2-3 gota birre, kurse këta nje¬rëz nuk kanë qenë alkoolistë. Te gjys¬ma e këtyre mesh¬kujve gjendja është përmirësuar pas ndërprerjes së pijes, ndër¬sa numri i spermatozoideve u është kthyer në mesataren e rëndomtë.
Doktor Morijer Kafitisi thotë: “Alkooli nxit afshin seksual, porse çdo gjë ka çmimin e vet. Pirja e alko¬olit, i cili është narkotik, ka aftësinë që t’i dobësojë ose t’i kufizojë ndjenjat. Duke qenë se ushtrimi i seksit është një proces me plot ndjenja dhe se organet që marrin pjesë në këtë akt, janë të ndieshme, alkooli, me vetitë e veta, mund të shkak¬tojë mossukses në të dyja anët.”
Dhe në fund, dikush mund të pyesë e të thotë: Nëse alkooli është i dëmshëm për shëndetin, përse atëherë është i përhapur në të gjitha pjesët e botës dhe shumica e muslimanëve e pi atë e nuk sëmuren nga shumë sëmundje që përmendin librat e mjekë¬sisë?
Duke u mbështetur në All-llahun, unë them: Nëse njeriu bën diçka që është e dëmshme dhe nga kjo vetë nuk ka ndonjë dëm, ky nuk është argument që të mohojmë ekzistimin e dëmit në atë gjë.
Njerëzit e dinë se çfarë dëmi sjell pirja e duhanit, por megji¬tha¬të një përqindje e madhe njerëzish e pinë atë. E dinë edhe dëmin nga prostitucioni, por megjithatë ka të atillë që e bëjnë këtë dhe i nxisin të tjerët, e ngjashëm me këtë.
Ekzistojnë shumë gjëra për shkak të të cilave disa alkoolistë nuk sëmuren, e unë do të përmend si vijon:
All-llahu i Lartmadhërishëm e ka krijuar njeriun dhe ia ka dhënë aftësinë që të mbrohet nga të gjitha sëmundjet. Mirëpo, çdo gjë ka kufirin e vet. Nëse njeriu e kalon këtë kufi, fuqia e tij për t’i kundërvënë sëmundjeve do të shkatërrohet dhe ai do të bjerë si theror i sëmundjes. Gjithash¬tu aftësia e durimit (të sëmundjes) ndryshon nga personi në per¬son dhe ti sheh se një sëmundje e cila ka goditur një person gjatë një kohe të shkurtër kërkon një periudhë kohore më të gjatë që të para-qitet te një person tjetër. Alkooli shquhet me faktin që shumica e ndikimeve të tij në organi¬zëm paraqiten vetëm pasi të kalojë një periudhë kohore, e cila ndonjëherë është dhje¬të e ndoshta edhe më shumë vjet. Gjatë kësaj periudhe kohore organizmi reziston me gjithë fuqi¬në që i është dhuruar, derisa vjen deri te kufiri kur e humbet fuqinë e vet dhe atëherë këto sëmundje fillojnë të paraqiten.
Tabiatet e njeriut me rastin e pirjes së alkoolit janë të ndryshme. Ka njerëz që alkoolin e pinë në sasira të vogla, e ka edhe të tillë që, thjesht, e gëlltisin atë, e disa të tje¬rë e pinë deri në kufirin e helmimit. S’ka dyshim se llojlloj¬shmëria e këtyre tabiateve luan një rol të rëndësishëm në paraqit¬jen e simptomave të cilat vënë në pah se organizmi ka rënë nën ndikimin e alkoolit. Sa më e madhe të jetë sasia e pirë alkoolit në një kohë të shkurtër, aq më shumë organizmi bie nën ndi-kimin e alkoolit.
Ata që punojnë në fushën e shëndetësisë më së miri e njohin madhësinë e ndikimit që ka alkooli tek alkoolisti. Pran-daj, mund të shohësh se te njerëzit e thjeshtë mungon kup¬ti-mi i madhësisë së këtij problemi, përveç nëse dikush prej tyre lexon nga hulumtimet ose statistikat që janë bërë në lidhje me këtë çështje.
_______

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:35

DËMET SHOQËRORE DHE EKONOMIKE NGA ALKOOLI


Ndikimi i pirjes së alkoolit nuk kufizohet vetëm te alkoolis-ti (pijanecin), por ai shtrihet dhe përfshin mbarë shoqërinë. Për këtë arsye urtësia e ndalimit të alkoolit (sipas sheriatit) është tejet e madhe, kurse dënimet e caktuara (sheriatike) konsiderohen si masë preventive për mbrojtjen e bashkësisë nga ata që rrezikojnë sigurinë, stabilitetin dhe pastërtinë.

NDIKIMI I ALKOOLIT NË SHOQËRI

E tani, të njihemi me vëllimin e problemeve të natyrës ekonomike përmes këtyre të dhënave statistikore:

- një të tretën e kapaciteve të spitaleve në vendet industriale e zënë të sëmurët nga alkooli. Në Teksas shpenzimet për shërimin e alkoolistëve, humbjet ekonomike të shkaktuara nga humbja e pasurisë, kompensimi dhe rënia e prodhimtarisë në raste të shumta e tejkalojnë fitimin e realizuar nga shitja e prodhimeve alkoolike;
- për sa i përket ish-Bashkimit Sovjetik, një hulumtim ka vërtetuar se fitimi vjetor i Bashkimit Sovjetik nga shitja e vodkës arrin rreth 45 000 000 000 rubla (56 000 000 000$), kurse humb¬jet ekonomike në Bashkimin Sovjetik për shkak të pirjes së alko¬olit arrijnë 180 miliardë rubla (225 miliardë $);

- në Francë, në vitin 1979, është publikuar statistika mjekë¬sore shoqërore-ekonomike, në të cilën thuhet se të ardhurat mesatare të Francës nga prodhimi dhe shitja e pijeve alkoolike kapin shumën rreth 20 miliardë franga franceze. Nga ana tjetër, të ardhurat kombëtare pësojnë dëme, si rezul¬tat i pirjes së alkoolit. Kjo shkakton humbjen e orëve në punë, kështu që përdoren pushimet mjekësore të përkohshme ose të për-hershme, poashtu edhe pagesat e shërbimeve mjekësore, pagesa e spitaleve, mjekëve dhe ilaçeve. E gjithë kjo së bash-ku kushton 100 000 000 000 franga.

- humbjet e SHBA-ve për shkak të pirjes së alkoolit arrijnë 30 000 000 000$ në vit, kurse humbjet e Britanisë janë 3 000 000 000 funta në vit, përderisa, nga ana tjetër, nga tregtia me alko-ol Britania fiton 1 700 000 000 funta. Duhet përmendur se sta-tistikat e vitit 1989 kanë dhënë përqindjet e humbjeve ekonomike, meqë humbja e gjithëmbarshme e SHBA-ve ka arritur rreth 120 miliardë dollarë në vit. Humbja e Britanisë ka qenë 7 miliardë funta.
Revista britanike për alkoolin (British journal of Addicton), në vitin 1987, ka përmendur se humbjet që kanë rezultuar nga prob¬lemet e shkaktuara nga alkool vetëm në vitin 1983 kanë arri¬tur 640 000 000 funta.
Në një raport tjetër, të botuar në këtë revistë në numrin e dytë, thuhet se humbjet e gjithëmbarshme për shkak të pirjes së alkoolit vlerësohen rreth 2 000 000 000 funta në vit.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:36


SI PËRBALLEN SHTETET ME KETO PROBLEME?

Qytetërimi perëndimor me të gjitha aspektet e veta jeton në një boshllëk shpirtëror, dhe përfaqësuesit e këtij qyte¬tërimi jetojnë duke bredhur në një gjendje konfuzioni. Prandaj, nuk është aspak për t’u habitur që problemi i alkooliz¬mit në raport me të konsiderohet si një problem i vështirë për t’u zgjidhur. Kjo shihet qartë nga qëndrimet e tyre të përkun¬dër¬ta për zgjidhjen e këtij problemi, të cilit, në fakt, nuk i është qasuar nga rrënja.
Këtu do të parashtroj tentimet e disa shteteve për ta zgji-dhur këtë problem.
Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Tentimi i parë i SHBA-ve ka qenë vendosja e ligjeve të rrep¬ta me të cilat ndalohej prodhimi dhe tregtia e alkoolit. Gji-thash¬tu janë caktuar dënime të ashpra, siç janë burgimet dhe gjo¬bitjet në të holla për ata që i shkelin këto ligje. Këto ligje janë zbatuar në vitin 1920, por pak kohë më pas, në vitin 1923, ato ja¬në abroguar, pasi ishte u rrit numri i atyre që pinin alkool fshehurazi. Po kështu, ishte zgjeruar shitja e fshehtë e alkoolit, veçanërisht shitja e llojeve të këqija të alkoolit.

Ish-Bashkimi Sovjetik

Në numrin 787, të botuar në mars të vitit 1985, re¬vista “El-Belag” shkruan: “Problemi i rritjes së për¬qindjes së alkoolistëve në Bashkimin Sovjetik filloi të nxitë reagime të mëdha në vend. Për herë të parë qeveria lejon që të botohet një artikull që thërret për t’u ndaluar alkooli në vend në trajtë të plotë, në mënyrë që të pengohen shumë prob¬leme që rrjedhin si rezultat i pirjes së alkoolit.”
Gazeta “Moskovski” ka botuar një artikull të shkruar nga aka¬demiku i njohur botëror, Fjodor Oglavi, në të cilin ai kërkon ndalimin e prodhimit dhe të blerjes së alkoolit, e kundërta e asaj që ka ndodhur gjatë kohës së Leninit. Ajo që është inte¬re-san¬te këtu është se ky akademik i ka akuzuar gazetat zyrtare që po heshtin për këtë kob, në vend që të thërrasin për ndali¬min e shitjes së alkoolit. Në ujdi me raportin që ka bërë Aka¬de¬mia e Shkencave e Bashkimit Sovjetik, alkooli është shkaktar i vdekjes së një milion sovjetikëve në vit. Nga ana tjetër, në çdo gjashtë fëmijë të lindur, njëri lind me mangësi ngase prin¬dë¬rit e tij pinë alkool. Shtetasi i Bashkimit Sovjetik konsumon me¬sa-ta¬risht 30 litra vodkë, kurse numri i pijanecëve arrin në 40 milion persona.
Revista “En-Nur”, nr. 33, muaji ramazan, viti 1406 sipas hixh¬rit, përmend se Junadij Kolbini, sekretari i parë i Partisë Sov¬jetike në krahinën Ulanovsk, ka thënë se dënimet në të holla, që janë inkasuar për shkeljen e ligjit të ndalimit të pijeve alkoolike kanë arritur në një milion rubla (1,2 milion dollarë), pas hyrjes në fuqi të zbatimit të masave të reja të caktuara në muajin qershor.
Në fjalimin e tij të botuar nga një revistë e formuar posaçërisht për mbështetjen e aksionit për luftimin e pirjes së alkoolit, ai ka thënë së vëllimi i shitjes së alkoolit në vitin 1985 ka rënë në 23 000 000 rubla (28 000 000 $) në kra¬hasim me vitin 1984. Ai ka sqaruar se ky numër në të kaluarën ka arritur në 7-8 milion rubla (10 000 000 $) në vit.
Gazeta “El-Sherk El-Eusat”, në numrin e botuar më 30.04.1407 h. përmend: Si mund të zgjidhet çështja e mijëra të pastrehëve në Bashkimin Sovjetik, të cilët gazetat i akuzojnë se janë pijanecë, se shkaktojnë përhapjen e sëmundjeve të rrezikshme dhe se jetojnë në buzë të ligjshmërisë? Disa propo-zojnë që sërish të inkuadrohen në shoqëri, e disa të tjerë nuk ngurrojnë të rekomandojnë likuidimin e tyre me pushkatim. Nga ana tjetër, revista ka filluar diskutimin në një hulumtim tjetër i cili ka të bëjë me kushtet e jetesës të këtyre njerëzve, të cilët jetojnë në margjinën e shoqërisë sovjetike. Revista ka vërtetuar se numri i atyre arrin disa mijëra dhe mund të hasen në çdo vend të (ish) Bashkimit Sovjetik të gjerë, edhe pse ekzistojnë vende ku gjenden më shumë, siç është jugu, e veçanërisht Azia dhe Lindja e largët.
Këta të pastrehë nuk kanë dokumente personale dhe, prak-ti¬kisht, nuk kanë kurrfarë të drejtash. Ata nuk mund të punësohen në ndonjë punë zyrtare e as që mund t’i drejtohen mjekut ose spitalit. Gjëja e përbashkët e tyre është se të gjithë ata pa dyshim janë alkoolistë. Revista thekson se ata paraqesin rrezik për shëndetin në Bashkimin Sovjetik, meqë mbartin çdo lloj sëmundjeje gjenitale, madje edhe tuberkulozin, i cili i shkakton kokëçarje qeverisë, e veçanërisht në Azinë e Mes¬me. Revista u bën pyetje atyre që kanë marrë pjesë në hulumti¬min për mënyrën e përballjes së kësaj dukurie dhe njëri prej tyre, anëtar i Lidhjes Komuniste të Rinisë, përgjigjet: “Duhet të pushkatohen.”

Franca

Pushteti francez në vitin 1940/41 ka vendosur ligje të re¬ja, të cilat vërtetojnë ligjet e vjetra, e disa prej tyre janë:
- ndalimi i pijeve alkoolike me përqindje alkooli më të madhe se 18%;
- ndalimi i përdorimit të alkoolit të martën, të enjten dhe të shtunën;
- ndalimi i shitjes së alkoolit adoleshentëve;
- moszvogëlimi i dënimeve për krime që bën shoferi i dehur;
- ndalimi i propagandimit të pijeve alkoolike;
- të aktivizohen organizatat që kundërshtojnë pijet dehese;
Atëherë u vendos që numri i kafeneve të zvogëlohet nga viti në vit dhe të aktivizohet prodhimtaria e lëngjeve të ndryshme.
Zbatimi i këtij ligji ka bërë që numri i alkoolistëve të jetë gati përgjysmë më i vogël nëpër spitale, ose dy të tretat në raport me numrin e mëparshëm të tyre.
Komisioni i Lartë për Hulumtime dhe Shpjegime, në infor-ma¬tën e botuar në Paris, ka përmendur se qeveria franceze nuk bën luftë të fuqishme kundër pirjes së alkoolit. Komunikata ka nxjerrë sheshit edhe moskokëçarjën që mbretëron në vend, i cili e ka thyer rekordin në konsumimin e alkoolit.
Ky komision, i formuar në vitin 1955, anëtarët e të cilit i emëron pushteti, kritikon reklamimin e tanishëm të pijeve alkoolike në Francë si dhe miratimin e ligjit me të cilin i ofrohet mbështetje hapjes së kafeneve (bareve). Ky komision qëndrimin e vet e argumenton me nevojën e përmirësimeve të gabimeve të qyte¬të¬rimit (bashkëkohor).
Alkooli dhe pasojat e tij konsiderohen si shkaktarët e tretë të vdekjes (pas sëmundjeve të zemrës dhe kancerit) në Francë, ngase për shkak të tij vdesin 18 000 persona në vit.
Duke u përgjigjur kritikave Ministri i Shëndetësisë ka deklaruar se masat parandaluese të alkoolizmit dhe sëmundjeve lidhur me alkoolin kanë qenë dhe do të mbeten nga brengat më të rëndësishme të pushtetit.
Parlamenti e ka verifikuar me konsensus pro¬pozimin e ligjit të qeverisë, ligj i cili kërkon praktikimin e dënimeve më të rrepta ndaj personave që i ngasin automobilët e tyre në gjendje të dehur.
Në projektligjin e ofruar nga Ministri i Drejtësisë, Aliban Sha¬lindon, thuhet se autoritetet policore dhe gjyqësore kanë të drejtë që menjëherë të burgosin çdo ngarës, nëse aty për aty tregohet se është nën ndikimin e alkoolit.
Projektligji parasheh dënimin me burg deri në dy vjet si dhe pagimin e dënimit në të holla, që arrin edhe 30 000 franga, kundër çdo shoferi në gjendje të dehur që vret një person tjetër.
Në këtë projektligj është përmendur edhe ajo se aksiden-tet e trafikut në Francë shkaktojnë çdo vit vdekjen e 11 000 personave për shkak se shoferët pinë alkool.

Kina

Gazetat kineze kanë përmendur se është zbatuar gjykimi (sentenca) me vdekje ndaj katër personave, meqë prodhonin pije alkoolike pirja e të cilave ka shkaktuar vdekjen e 25 personave. Zu Shin Gong dhe Li Jang Taj kanë prodhuar 8000 litra pije alko¬oli¬ke dhe kanë shitur më tepër se 1000 litra. Për shkak të pirjes së kësaj pijeje kanë vdekur 15 persona, kurse 7 të tjerë janë verbuar.
Sud Sing Do në Kinën Jugperëndimore ka dhënë gjykime me vdekje që janë zbatuar menjëherë.
Një rast tjetër, i ngjashëm me këtë, që ka ndodhur në një kra¬hinë tjetër, ka qenë shkak që të caktohet gjykimi me vdekje i prodhuesit të dytë të alkoolit me emrin Li Rong Vi, ngase pija e prodhuar prej tij ka shkaktuar vdekjen e dhjetë personave. Gjykimi me vdekje është zbatuar gjithashtu edhe mbi bashkë-vepruesin e tij.

Britania

Revista mjekësore britanike “Lanset” (Lancet), botuar në vitin 1987, ka kërkuar nga qeveria e Britanisë që të përdorë më tepër të holla me qëllim të vetëdijësimit të njerëzve për rreziqet e alkoolit, ashtu siç vepron në lidh¬je me pirjen e duha-nit.
Autori i artikullit kërkonte nga shteti që të ndalojë reklami¬min e alkoolit dhe që në shishet e alkoolit të vendoset vërejtja për rrezikun e alkoolit për shëndetin.
Në Suedi shitja e alkoolit, mes vitit 1978 dhe 1983, ka rënë falë ndalimit të pjesërishëm të reklamimit të alkoolit.
Autori i artikullit ka kërkuar që të rriten tatimet për alkoolin dhe të caktohen kufizimet dhe dënimet për shoferët që do të kapen në vepër dmth. për pirje të alkoolit.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:36


ROLI I ALKOOLIT NË SHPËRBËRJEN E FAMILJES

Nuk ka dyshim se dhënia pas alkoolit shkakton probleme të shumta të cilat shkatërrojnë familjen, sado e madhe të jetë kompaktësia e saj. Problemet më të rëndësishme që sjellin de-ri te shpërbërja e familjes së alkoolistit janë këto:

- rritja e përqindjes së shkurorëzimeve në familjet që kanë probleme me dhënien pas alkoolit të njërit ose të të dy prin-dërve (bashkëshortëve). Në Britani përqindja e shkurorëzimeve ka arritur në 20%, ndërsa alkooli dhe problemet që shkakton ai kanë qenë shkaku i parë i shkurorëzimit. Ndërkaq, kjo përqindje në ish-Bashkimin sovjetik ka arritur në 67%. Doktor Malme nga Suedia përmend se meshkujt te të cilët ka pasur pak rritje të enzimave GGT, që tregon se pinë alkool me masë, i kanë ndërprerë masat për shkurorëzim, ndërsa vetëm 3% e meshkujve, që nuk kanë pasur kurrfarë teprice enzimash GGT (që pinë alkool), i kanë hyrë shkurorëzimit;

- mosinteresimi i babait alkoolist ndaj shtëpisë dhe familjes së tij, për shkak të mungesës së përhershme nga shtëpia;

- përhapja e dukurisë së përdorimit të dhunës së burrit ndaj gruas dhe fëmijëve, që e shton urrejtjen e tyre kundrejt tij. Kësh¬tu, hulumtimi, i cili ka përfshirë rreth 100 gra të ekspo-zuara ndaj keqtrajtimit fizik nga burrat e ty¬re, ka zbuluar se 52 gra janë rrahur nga burrat e ty¬re - kur ata ishin në gjendje të dehur. Raporte të shumta për¬mendin se 74% e atyre që u kanë shkaktuar vuajtje të dhimb¬shme grave të tyre kanë qenë alkoolistë. Në Britani, një numër i madh i tyre kanë bërë keq-trajtime seksuale dhe trupore të fë¬mijëve duke qenë nën ndikimin e alkoolit, kurse për¬qindja në SHBA arrin deri në 80%.

- mungesa e kujdesit dhe e butësisë ndaj fëmijëve. Për më tepër, disa prindër i keqtrajtojnë fëmijët seksualisht dhe fizi-kisht, dhe ndoshta nuk u japin edhe ushqimin e domosdo¬shëm, ngase e gjithë brenga e babait-alkoolist është se si të arrijë deri të pija, madje edhe në kurriz të fëmijëve.

- përhapja e sëmundjeve shoqërore në mesin e anëtarëve të familjes, e ndoshta edhe përhapja e devijimeve morale, siç është dhënia pas drogës, zhytja në detin e pijeve dehëse dhe veprimet e tjera. Kjo ndodh si reaksion i vrazhdësisë, i mosafri-mit i dashurisë, i butësisë dhe i kujdesit nga ana e prindit. Nuk është fare për t’u çuditur që në gazeta hasim të bo¬tuara lajme të këtilla:

- Revista “En-Nur”, nr.97, shkurt 1986, ka shkruar: “Hulum-time të shumta shkencore të ndërmarra në SHBA dhe në Gjermani, të cilat i ka përmendur revista “Der Schpiegel”, në artikullin për fëmijët alkoolistë tregon se rreth 50-70% e fë-mijëve alkoolistë rrjedhin nga familjet në të cilat njëri nga prin¬dërit ka qenë alkoolistë. Revista shton se numri i atyre që pinë alkool në kontinuitet arrin shifrën 12 000 000 në moshën 22-24 vjeçare. Numri i tyre në Gjermaninë Lindore gjatë dy viteve të fun¬dit është rritur tmerrshëm.

Revista “En-Nur”, në numrin e vet 25, të muajit muharrem të vitit 1406 h., ka shkruar si vijon: “Në një hulumtim të botuar nga revista “Family circle”, në edicionin e vet të vjeshtës, thuhet se çdo i pesti nxënës i shkollës së mesme në SHBA ka pranuar se pi alkool së paku një herë në javë, ndërsa çdo i katërti nxënës pajtohet me pirjen e mariuanës.”
Në hulumtimin e bërë në bashkëpunim me Institutin Shtetëror të Prindërve për mbrojtje nga droga, thuhet se pirja e alkoolit është duke u përhapur edhe në mesin e nxë¬nës¬ve të rinj.
Ja pikat më kryesore që janë parashtruar në hulumti¬min që ka filluar në vitin 1981, gjatë të cilit janë pyetur mbi 200 nxënës të moshës 10-18 vjeçare, në njëzet e një shtete ameri-kane, shumica prej tyre në pjesën jugl¬ind¬o¬re të SHBA-ve:

- më tepër se 3 000 000 nxënës të shkollës së mesme (25%) pinë mariuanë, çdo i dhjeti pi në vazhdimësi, kurse më tepër se 500 mijë (6%) nxënës të arsimit fillestar pinë mariuanë;

- më tepër se 500 000 (5%) në moshën 10-13 vjeçare pra¬noj-në se pinë alkool një herë në javë. Ky numër është më i madh me 2 500 000 (25%) në rastin e nxënësve të shkollës së mesme, kurse mbi 500 000 nxënës të shkollës së mesme pinë kokainë;

- 2 250 000 nxënës të shkollës së mesme përdorin ilaçe de-hë¬se, 12% përdorin mjete stimulative dhe 6% pinë ilaçe për qetësim.
Në numrin e datës 3.12.1986, gazeta “El-Sherk El-Eusat” shkruan si vijon: “Hulumtimi i bërë në Britani ka treguar se numri i fëmijëve të rritur në Britani që pinë alkool është rri-tur në përmasa që brengosin njerëzit për mbrojtjen sociale dhe shëndetësinë.
Ajo që i brengos këta njerëz është mosha e vogël e këtyre fëmijëve, të cilët janë bërë gjysmëalkoolistë, dhe shumica e fëmijëve të përfshirë në këtë hulumtim kanë qenë të moshës 12-13 vjeçare dhe kanë pranuar se janë gjysmëalkoolistë, kanë thënë se pinë aq alkool, saqë e humbasin vetëdijen. Kur fëmijëve të moshës 16-18 vjeç, gjatë këtij hulumtimi u janë parashtruar këto pyetje, i kanë pritur ato me një dozë hutimi, ndërsa në përgjigjet e tyre ka njëfarë habie. Ata janë për-gjigjur: ”Po si, pimë alkool, ndonjëherë madje edhe të llo¬je¬ve të forta, deri në atë masë saqë e humbasim vetëdijen.”

Habia e njerëzve përgjegjës për këtë hulumtim ka arritur një shkallë të lartë kur këta fëmijë kanë pranuar se pinë alko¬ol, duke thënë: “Kjo gjendje zgjat tanimë disa vjet dhe tani kemi shprehi dhe eksperiencë në pirjen e alkoolit.” E, kur njerëzit përgjegjës i kanë pyetur se sa vjeç ishin kur ka¬në filluar të pinë alkool, njëri prej tyre është përgjigjur se alko¬olin ka filluar ta pijë në moshën 11 vjeçare.
Njerëzit përgjegjës për mbrojten sociale dhe për shëndetësinë tho¬në se përqindja është e madhe në mesin e fëmijëve të mitur në Angli dhe në Uells. Përsa u përket fëmijëve në Skoci, hulum¬timi ka treguar se ata e fillojnë pakëz më vonë pirjen e alkoolit në raport me fëmijët në Angli e në Britani. Zakonisht në Skoci fillojnë të pinë alkool në moshën 13-14 vjeçare, por ata pas një a dy vjetësh barazohen me sasinë e alkoolit që pinë. Hulumtimi, gjithashtu, ka treguar se te disa fëmijë paraqiten simp¬tomat e qarta të sëmundjeve për shkak të pirjes së tepruar të alkoolit. Hulumtimet kanë treguar disa shenja të sëmundjes nga i thati në stomak dhe në zorrë. Përveç kësaj, në mesin e këtyre fëmijëve, janë paraqitur raste të rrezikshme të delikuencës, siç janë vjedhja, keqtrajtimi tru-por, mashtrimi dhe shkatërrimi i pronës së huaj.

Këtë hulumtim, i cili i ka përfshirë 2519 fëmijë të mitur dhe adoleshentë në Angli e në Uells dhe 2389 në Skoci, e ka mbikëqy¬rur Seksioni për Shëndetin dhe Mbrojtjen Sociale dhe Seksioni për Shëndetin dhe Hospitalizimin nga Skocia.
Revista “El-Islam” nr.97, shkurt, viti 1986, shkruan si vijon: “Në raportin e botuar në Gjermaninë Perëndimore për¬men¬det se numri i alkoolistëve dhe narkomanëve e kalon shif¬rën 1 500 000 persona.

Prej këtij numri, 25% janë narkomanë, kurse shumica janë alkoolistë. Fakti që shqetëson dhe që ka nxitur frikë te njerëzit përgjegjës është ajo që ka zbuluar raporti, se 27% nga numri i përgjithshëm i të rinjve të moshës 12-14 vjeç pi alkool dy ose tri herë në javë, ndërsa 42% e atyre që kanë moshën 14-16 vjeç pi alkool më tepër se tri herë në javë.”
Studimi që kanë bërë në vitin 1986 studiuesit Brans dhe Velt, në Institutin në Nju Jork, qëllimi i të cilëve ka qenë njoh-ja e vëllimit të përhapjes së dukurisë të pirjes së alkoolit në shkollat e mesme në shtetin e Nju Jorkut, ka përfshirë 27335 nxënës të shkollave të mesme.

Këta dy studiues kanë zbuluar se rreth 71% e nxënësve pinë alkool. Prej këtyre 13% pinë alkool me makutëri, d.m.th. së paku një herë në javë.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:36

Burimet mjekësore thonë se aftësia e koordinimit të lëvizjeve (të njeriut) zhduket kur përqindja e alkoolit në gjak arrin 20-30 miligramë në çdo 100 mililitra. Aftësia e të parit gjithash-duke e bërë njeriun të nënshtruar ndaj fatkeqësiveautomobilistike në rastin e drejtimit të automjetit ose të biçikletës (motoçikletës).

Në rastin kur përqindja e alkoolit në gjak arrin 80 mg në çdo 100 mililitra, e kjo është sasia e lejuar nga ligji i trafikut në Austri, Kanada, Danimarkë, Francë, Britani dhe në Zelandë të Re, përqindja e aksidenteve automobilistike rritet dyfish. Në rastin kur përqindja e alkoolit në gjak arrin 150 mg në çdo 100 mililitra, përqindja e aksidenteve automobilistike rritet dhjetë herë. E, kur përqindja e alkoolit në gjak është 200 mg në çdo 100 mililitra gjak, përqindja e këtyre fatkeqësive rritet për 20 herë.

Tani do të shqyrtojmë rrezikun e pirjes së alkoolit në rrit-jen e përqindjes së aksidenteve automobilistike përmes një grupi të dhënash statistikore për disa shtete evropiane:

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:36


Britania

Organizata për luftimin e përdorimit të keq të alkoolit në Britani ka thënë se pirja e tepërt e alkoolit në vitin 1985 ka shkatërruar më tepër se 26 800 njerëz në Britani. Kjo organizatë e ka karakterizuar alkoolin si vrasës të vërtetë dhe ka filluar fushatën e zvogëlimit të pirjes së pijeve alkoolike 30-40%. Vlera vje¬tore e alkoolit të pirë në Britani vlerësohet në 1680 milion funta. Organizata ka përmendur se gjysma e atyre që janë gjykuar për krime vrasjeje kanë qenë nën ndikimin e alkoolit në çastin e kryerjes së krimit. Nga ana tjetër, njëri nga çdo tre ngarës, të cilët kanë shkaktuar aksidente automobilistike që shkaktojnë vdekje dhe lëndimin e mijëra njerëzve çdo vit, kanë qenë nën ndikimin e alkoolit.

Me fillimin e punës për çdo Vit të Ri, Evropën dhe viset e tjera të botës e kaplon vala histerike dhe e pafrenueshme e aksidenteve automobilistike, të cilat marrin me mijëra jetë njerëzish. Njëri nga oficerët e policisë britanike të trafikut, duke i përshkruar punët për çdo Vit të Ri, thotë se ato shndërrohen në masakra të përgjakshme nga arsyeja se disa drejtues automobili i nënçmojnë jetë njerëzore dhe i ngasin automobilat në gjendje të dehur. Rastet e drejtimit të automo¬bilit në gjendje të dehur në Evropë, në fund të vitit 1986, janë shtuar në përmasa jonormale. Kështu, alkotesti që ka bërë policia britanike e trafikut te personat e dyshuar për ngarje në gjendje të dehur ka zbuluar një numër rekord të personave të tillë. Vetëm në Angli dhe Uells janë zbuluar 1 000 000 persona, prej të cilëve 100 000 kanë përfunduar në gjyq. Numri i të vdekurve në këto aksidente ka qenë më i madh se 10 000 persona. Për këtë shkak, ministri britanik i trafikut, Botomly, thotë: “Me të vërtetë, ai që nget automobilin e vet në gjendje të dehur në duart e veta mban jetën e vet dhe jetën e njerëzve të tjerë. E, sikur këta njerëz ta kuptonin sa e rëndë është ajo që bëjnë ata, me siguri se nuk do ta kishin marrë guximin asnjëherë të uleshin para timonit të automobilave të tyre në gjendje të tillë.” Duhet përmendur se kufizimet dhe ndalesat ligjore për vepra të këtilla të këqija nuk janë aspak të mjaftueshme. Kështu, shoferi që ka ngarë makinën në gjendje të dehur dhe i ka rënë të riut Xhin Lin Prajsit (20 vjeç.) është gjykuar me dënim në të holla prej 100 funtash. Prindërit e pikëlluar të të riut janë pyetur për këtë e ata kanë thënë: “A mos vallë kjo është kundërvlera e jetës të djalit tonë, të cilin nuk do ta shohim më kurrë?” Në shumicën e legjislacioneve botërore dënimi i paraparë për vepra të këtilla është gjobitja në të holla dhe marrja e patentës së shoferit për një kohë të caktuar, e cila nganjëherë i kthehet shoferit për më pak se një vit.

Anketa e bërë në Britani tregon se një e treta e ngarësve të automobilave dhe motoçikletave kanë pranuar se kanë pirë alkool gjatë kohës së ngarjes dhe se gjysma e njerëzve të tillë kanë pranuar se kanë ngarë makinën pasi kanë pirë alko¬ol në sasi që tejkalon sasinë e lejuar me ligj. Rezultatet e kësaj ankete (që e ka bërë Instituti i Galupit) kanë treguar se përqin-dja e rasteve të ngarjes në gjendje dehjeje tejkalon përqindjen e krimeve të vrasjes, të përdorimit të drogës dhe të infektimeve nga Sida. Anketa gjithashtu ka treguar se gjysma e ngarësve në Britani konsideron se fushata e qeverisë për pengimin e ngarjes në gjendje të dehur nuk ndikon aspak tek ata. Qeveria e Britanisë para kësaj pati organizuar një fushatë reklamuese, e cila i ka kushtuar 600 000 funta, dhe ka pasur për qëllim zvogëlimin e pirjes së alkoolit gjatë drejtimit të automjetit.

Enciklopedia Britanike thotë se personat e dehur zakonisht i ekspozohen fatkeqësive dhe lëndimeve. Është zbuluar se përqin-dja e ekspozimit të alkoolistëve ndaja fatkeqësisë vdekjepruese është shtatë herë më e madhe sesa përqindja e ekspozimit të personave të thjeshtë, kur merret parasysh numri i përgjith¬shëm i banorëve. Përqindja e ekspozimit të alkoolistëve ndaj helmi¬mit vdekjeprurës është 30 herë më e madhe, përqindja e eks¬po¬zimit ndaj vdekjes, për shkak të rrëzimeve, është 16 herë më e madhe, kurse përqindja e ekspozimit ndaj vdekjes në fatkeqësitë automobilistike është 4,5 herë më e madhe. Këto përqindje të larta nuk reflektojnë vetëm dobësinë (paaftësinë e çdo llo¬ji), e cila është rezultat i rënies së drejtpërdrejtë nën ndikimin e alkoolit, por reflekton edhe mënyrën e jetesës dhe gjendjen në të cilën është personi i dehur.

Franca
Aksidentet automobilistike në Francë marrin 12 000 jetë dhe i shkaktojnë lëndime të ndryshme 300 000 njerëzve. Burim-et zyrtare franceze kanë publikuar se shkaku kryesor për këtë është rritja e përqindjes së aksidenteve automobilistike nga per¬sonat që kanë pirë alkool. Kryetari i qeverisë franceze ka nxjerrë ligjin që parasheh arrestimin e çdo shoferi tek i cili vërtetohet se ka pirë alkool gjatë drejtimit të automjetit, si dhe dënimin në të holla për ata që shkelin këtë dispozitë.

Statistikat zyrtare franceze nga Parisi, kanë bërë të njohur se alkooli në Francë çdo vit vret 37 450 persona. Statistikat thonë se alkooli ishte shkaktar i 40% të fatkeqësive në vitin e kaluar, ngase përqindja e personave të dehur që cilët kanë shkak¬tuar fatkeqësi automobilistike ka arritur 38,8%. Është vërejtur se përafërsisht 30% ngarësve të automobilave në Francë ngasin automobilat kur në venat e tyre gjenden më tepër se 80 mg alkool në çdo 100 ml. gjak, sasi e lejuar në Francë dhe në Evropë. Statistikat vënë në pah se gjatë ditëve të fundjavës, të shtunën dhe të dielën, regjistrohet num¬ri më i madh i fatkeqë-sive automobilistike vdekjeprurëse.

Belgjika
Çdo vit në shtetet e Bashkësisë Evropiane në aksidentet automobilistike vdesin rreth 50 000 persona, ndërsa 1 600 000 prej tyre pësojnë lëndime trupore. Ministri belg i komunika-cionit thotë se 42% e viktimave të këtyre aksidenteve kanë qenë nën ndikimin e alkoolit. Ky ministër ka publikuar themelimin e Dhomës për Sigurim Tokësor në Bashkimin Evropian dhe ka bërë të ditur se do t’u propozojë partnerëve të tij nga shtetet e Bashkimit Evropian një ndërmarrje të fushatës së gjerë për vetëdijësimin e njerëzve se çfarë shkakton alkooli me rastin e ngarjes së automobilit dhe për t’ua theksuar shoferëve që t’i përmbahen shpejtësisë së kufizuar në rrugë.

SHBA
Studimet shkencore tregojnë se 10 000 000 amerikanë pinë alkool dhe vuajnë nga alkoolizimi dhe se 25 000 raste vdekjesh në vit ndodhin për shkak të aksidenteve automobilistike të shkaktuara nga ngarja e automobilave në gjendje të dehur. Kësaj i shtohen 15 000 raste vdekjesh (dhe vrasjesh) në vit për shkak të sëmundjeve të shkaktuara nga helmimi me alkool.

Zvicra
Shoqata e ndërmarrjeve zviceriane për sigurim thotë se është shënuar rritja e pandërprerë e numrit të aksidenteve automobilistike të shkaktuara nga ngarja në gjendje të dehur e automobilave. Kjo shoqatë ka vënë në pah se në vitin 1974 numri i këtyre fatkeqësive, të shkaktuara me këtë lloj ngarjeje të shfrenuar, ka qenë 566. Mirëpo ky numër më vonë është rritur me 28% në vit dhe ka arritur në 7222 fatkeqësi.
__________________

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:36

Pirja e alkoolit konsiderohet si një ndër problemet që brengosin shumë qeveri në botë në aspektin e dë¬mit shumë të madh për ekonominë, individin, shoqërinë dhe shën¬detin, gjë që i ka cytur këto qeveri të bëjnë gjithçka është e mundur dhe në fuqinë e tyre në drejtim të zgjidhjes së këtyre problemeve.
Organizata Botërore e Shëndetësisë, në raportin e vet të vitit 1982 përmend si vijon: “Një grup i madh sëmundjesh të pranishme në botë janë rezultat i pirjes së alkoolit, ndërsa rreth 50% (përqind) e fatkeqësive të trafikut janë pasojë e pir-jes së alkoolit. Po kështu, rreth 86% e rasteve të vrasjes dhe të veprave të tjera kriminale janë rezultat i pirjes së alkoolit.”
Raporti sekret i Akademisë së Shkencave të Bashkimit Sov-je¬tik, fragmentet e së cilës kanë arritur deri tek Agjencia Frans¬pres, ka zbuluar si vijon:
- sipas statistikave zyrtare në Rusi, në vitin 1980, kanë qenë 40.000.000 njerëz që kanë pirë alkool;
- vodka për çdo vit mbyt 1.000.000 njerëz, ndërsa numri i të sëmurëve është 17.000.000;
- shkencëtarët rusë thonë se është e pakuptimtë të flitet për raketa dhe për tensionet ndërkombëtare përkundruall rre-zi¬kut nga alkooli;
- 16% e fëmijëve të lindur në vitin 1982 kanë qenë me mangësi trupore;
- hulumtimi ka vërtetuar se Bashkimi Sovjetik fiton rreth 45.000.000.000 rubla (56.000.000.000$) në vit nga shitja e vod-kës, ndërsa humbjet (dëmet) ekonomike, të shkaktuara nga alko¬olizmi janë 180.000.000.000 rubla (225.000.000.000 $).”
Vlen të përmendet se këto numra kanë qenë para shpër-bër¬jes së Bashkimit Sovjetik, kur rubla kishte vlerë më të madhe se¬sa dollari. Mirëpo tani rubla ka rënë ndieshëm.
- 99,4% e meshkujve dhe 97,6% e femrave, prej të cilave 95% janë vajza më të reja se 18 vjeç, në Bashkimin Sovjetik pinë alkool;
- pirja e alkoolit ka qenë shkak i rreth 85% të vrasjeve, dhunimeve të femrave dhe vjedhjeve;
- gazetat e “Seleskajtit” kanë vënë në pah se nëntë të dhje¬tat prej atyre që për herë të parë janë shëruar nga alko-olizmi janë më të rinj se 15 vjeç, ndërkohë që ekziston edhe për¬qin¬dja e atyre që janë më të rinj se 10 vjeç;
- alkoolizmi konsiderohet si shakaktar kryesor për vdekjen e hershme në Rusi. Gjatë dhjetë viteve të fundit ka shkaktuar rë¬nien e mesatares së jetës prej 67 në 62 vjet;
- profesori Shakit (Shakeet) në doracakun e Harisonit përmend se: “Në SHBA 90% e popullatës pinë alkool, kurse 40-50% meshkuj sëmuren nga sëmundjet e zakonshme (kalimtare) si rezultat i pirjes së alkoolit. 10% e meshkujve dhe 3-5% e femrave vuajnë nga sëmundjet dhe problemet kronike shkaktar i të cilave është alkooli.”;
- revista “Lanset” (Lancet), në vitin 1987, në artikullin e një mjeku, citon: “Në Angli për shkak të alkoolit vdesin 200.000 persona në vit, kurse shpenzimi i alko¬olit në Britani është dyfishuar gjatë 30 viteve të kaluara, për¬derisa përqindja e rasteve të vdekjes dhe e komplikimeve të sëmundjeve të shkaktuara nga alkooli është rritur në për¬masa të ngjashme.” Pak kohë më parë Ministri i Shënde¬tësisë i Gjer¬manisë Përendi-more, Renar Versuati, ka publikuar se numri i të sëmurëve me shprehinë e pirjes së pijeve alkoolike në Gjermani arrin në 1.500.000 dhe se pirja e alkoolit gradualisht zvogëlohet në mbarë vendin. Duhet përmendur se numri i qen¬dra¬ve dhe spitaleve për shërimin e alkoolistëve në Gjermani arrin në 9000.
- buletini i botuar në vitin 1986 nga Fakulteti Mbre¬tëror Britanik për mjekët e praktikës së përgjithshme përmend: “Zyra për Ekonominë Shëndetësore në Britani dhe në Uells ka zbuluar se 700.000 persona (rreth 2% e banorëve) vuajnë nga probleme të shkaktuara nga pirja e alkoolit. Nga ana tjetër, Zyra ka zbuluar se 3.000.000 (8% e ba¬norëve) kanë pirë alkool në sasira të mëdha, gjë që ka çuar deri te paraqitja e problemeve dhe sëmun¬d¬jeve të natyrës kronike.
Bofami dhe bashkëpunëtorët e tij kanë zbuluar në vitin 1984 se përqindja (mesatarja) e rasteve të vdekjes është rritur ndër alkoolistët.
Vetëm në Britani, përkundër faktit se numri i fletë¬vdek-jeve që jepen çdo vit vlerësohet me 3000, ku shkaktar i vdekjes është alkooli, num¬ri i rasteve të vdekjes që nuk janë regjistruar zyrtarisht sillet rreth 5000-10000 raste vdekjesh në vit.”
Buletini më tej thotë: “Petersoni dhe bashkëpunëtorët e tij, në vëzhgimin e bërë në vitin 1974, në Suedi, kanë zbuluar se prej 7935 personash, në një periudhë kohore 3-7 vjet, alkooli ka qenë shkaktar i vdekjes së 25% të atyre që janë përfshirë në vëzhgim.
Statistika e vitit 1976 flet se rastet e ë vdekjes për shkak të alkoolit në Angli dhe në Uells kanë arritur 8000 raste vdekjesh në vit.
Të dhënat e fundit statistikore na bëjnë të ditur se alkooli është shkaktar i 40000 vdekjeve për çdo vit në Britani, ndërsa rreth 100.000 persona vdesin në vit për shkak të pirjes së duhanit.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:36

Ç'është alkooli?

Alkooli është baza e dehjes dhe e turpërimit, është quajtur si lëng i rrushit dhe të hurmave po qe se thartohen dhe fermentohen sikurse ia merr (mpinë, deh) mendjen ose ia mbulon mendjen atij, po ashtu është quajtur edhe dehës, sepse ai e deh atë dhe e pengon atë, prandaj është haram i prerë (qartë).

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".Kuptimi:

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka ndaluar alkoolin dhe ka thënë:

"O ju që besuat, s'ka dyshim se vera, bixhozi, idhujt dhe hedhja e shigjetës (për fall) janë vepra të ndyta nga shejtani. Pra, largohuni prej tyre që të jeni të shpëtuar". (El-Maide: 90)

Me te vërtetë në alkool ka fesat (çrregullim) që shkakton kokëdhembje, turbullim dhe hidhërim dhe të ndalon nga ibadeti, dhikri, namazi etj. Ai, është sjellës i çdo vështirësie (problemi), shkaktar i mëkateve, sepse konsumuesi i tij e humb mendjen e tij, e humbë vlerën, ngarkohet me çdo lloj të krimit e turpëron (shkatërron) nderin dhe anon kah e shëmtuara dhe sherri (e keqja).

E Pejgamberi a.s. na e ka bërë të qartë gjendjen e njeriut të cilit i janë ofruar mëkatet e mëdha, e ai e ka zgjedhur alkoolin, e pasi që e piu është dehur dhe pastaj ka rënë në të gjitha mëkatet e mëdha dhe i ka bërë të gjitha gjynahet.

Pra, pirësi (konsumuesi) i alkoolit është prej atyre që All-llahu [subhanehu ve teala) i ka mallkuar. All-llahu e ka larguar nga mëshira e Tij dhe nuk është i kënaqur me të.

Dobia:

Muslimani e ka për obligim dhe i takon që të jetë i devotshëm, i mençur dhe i urtë, e të mos i ofrohet alkoolit, sepse ai është shkak i çdo problemi, është shkak për largimin nga mëshira e All-llahut të Lartësuar, e kush është i nxjerrë (larguar) nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala] për të nuk ka mbështetës tjetër. Andaj e lusim All-llahun [subhanehu ve teala] për shpëtim.Konsumuesi (pirësi) i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar konsumuesin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia

Konsumuesi i alkoolit është i mallkuar nga All-llahu dhe Pejgamberi a.s. dhe ai është i larguar nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala].

Ajo që kërkohet është që mos të lakmohet përdorimi i alkoolit dhe konsumuesi i tij, që të jetë muslimani nga ata që dëshiron të shpëtojë nga dënimi i All-llahut [subhanehu ve teala] në Ditën e Gjykimit.
Shërbyesi i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar shërbyesin e alkoolit.

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydhë rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai”.

Kuptimi dhe dobia:

Shërbyesi i alkoolit është prej atyre që e ka kapluar mallkimi i All-llahut [subhanehu ve teala] dhe çdo njeri i cili i ofron alkool tjetrit dhe kërkon nga ai që ta pinë atë, ai është i nxjerrë nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala], sepse ai e afron, shërben haramin dhe bën haram dhe po ashtu e ndihmon veprën haram. Pra, qortimi është nga ngarkimi me këtë mëkat të urryer, që të shpëtojë njeriu nga dënimi i dhembshëm.

Shitësi i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar shitësin e alkoolit.

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydhë rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai”.


Kuptimi dhe dobia:

Shitësi i alkoolit është i mallkuar dhe i larguar nga mëshira e All-llahut të Lartësuar, alkooli është i fëlliqur dhe është nëna e mëkateve të mëdha, sepse ai është shkak i çdo problemi, pra shitja e tij është haram dhe veprimi me këtë është haram. Pra, shitja dhe marrja me të është nga çështjet dhe punët e urrejtura të cilat e fusin pronarin e tyre në përgjegjësi. All-llahu [subhanehu ve teala] i ka mallkuar ato dhjetë grupe të cilët janë përmendur në hadithin e vërtetë të Pejgamberit a.s.. All-llahu na ruajt nga veprimet e fëlliqura.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:37

Blerësi i alkoolit


All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar blerësin e alkoolit.

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydhë rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai”.


Kuptimi dhe dobia:

Blerësi i alkoolit po ashtu është nga ata të cilët janë të larguar nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala] dhe ai është një nga ata dhjetë grupe të cilat i ka kuptuar mallkimi dhe nxjerrja, largimi.

Pra, ti mos u bën njëri nga ata që të të kaplojë dhe mbulojë All-llahu [subhanehu ve teala) me mëshirën e Tij të madhe dhe hidhërohu për hir të All-llahut me çdokënd që All-llahu [sub-hanehu ve teala] e ka mallkuar.Kulluesi (shtrydhësi i rrushit, distiluesi) i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala) e ka mallkuar kulluesin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydhë rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai”.


Kuptimi dhe dobia:

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar nëpërmjet gjuhës së Pejgamberit a.s. kulluesin (distiluesin) e alkoolit, e ka bërë pjesemarrës të njëjtë në ngarkimin me mëkate dhe All-llahu [subhanehu ve teala] e ka larguar nga mëshira e Tij. Pra, i mençur eshtë ai i cili e ruan vetveten nga zjarri dhe largohet nga çdo gjë e cila ka lidhje me alkoolin.
Ruajtësi i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar ruajtësin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia:

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar atë që e ruan alkoolin ose atë që e ruan alkoolin për vetveten, mirëpo ruajtësi i alkoolit ndonjëherë atë e ruan për dikë tjetër dhe që të dytë janë të mallkuar nga All-llahu dhe Pejgamberi i Tij.

Ndërkaq njeriut i takon që të largohet nga këto punë në përgjithësi, e të mos u afrohet e as që të mendon të punon në to, që të mos ia ndalon vetvetes mëshirën e All-llahut [subhanehu ve teala].Bartësi i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar bartësin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia:

All-llahu [subhanehu ve teala] dhe Pejgamberi a.s. e kanë mallkuar bartësin e alkoolit, sepse ai është i cili e merr atë dhe e transporton nga një vend në vend tjetër për ta ruajtur ose për t'ia ndërruar enën ose për t'ua ofruar konsumatorëve.

Nga kjo ka paralajmërim nga çdo punë dhe vepër e cila ka lidhje me alkoolin, edhe ai i cili e bartë dhe e transporton atë për konsumuesit.

Pra, njeriut i takon që të vendos mos të bëjë probleme dhe mëkate ashtu që të largohet nga ato, e të mos bie në mëkat dhe haram.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:37

Atij që i dërgohet alkooli


All-llahu [subhanehu ve teala} e ka mallkuar atë që i dërgohet alkooli

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia:

Ai të cilit i dërgohet alkooli për ta ruajtur dhe për ta shpërndarë ndër njerëz, është nga ata të cilët i ka mallkuar All-llahu i Lartësuar nëpërmjet gjuhës së Pejgamberit a.s. dhe i ka larguar nga mëshira e Tij. E ti mos u bën nga gjynahqarët dhe ata të larguarit nga mëshira e All-llahut.Ngrënësi i fitimit të alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar atë që e hanë fitimin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia:

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar ngrënësin e fitimit të alkoolit ose konsumuesin e tij, pa marrë parasysh se çfarë veprimi ka bërë, e ka veçuar ngrënësin e fitimit të tij, sepse kjo bëhet më së shumti për përfitim.

Et-Tibi ka thënë: Edhe ai i cili e shet rrushin për distilim dhe ka marrë fitimin nga ai, po ashtu e meriton mallkimin.

Ajo që kërkohet këtu është që njeriu të përmbahet nga kokëfortësia e tij dhe të mos shoqërohet me të keqen, e të bëhet një nga ata të cilët All-llahu [subhanehu ve teala] i ka mallkuar dhe e ka bërë të qartë Pejgamberi a.s. mallkimin dhe largimin e tyre nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala] dhe mospëlqimin dhe moskënaqjen e All-llahut me ta.

E lusim All-llahun [subhanehu ve teala] për shpëtim dhe falje.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:38

All-llahu [subhanehu ve teala] ka mallkuar alkoolin, verën (pijet alkoolike).

Ç'është alkooli?

Alkooli është baza e dehjes dhe e turpërimit, është quajtur si lëng i rrushit dhe të hurmave po qe se thartohen dhe fermentohen sikurse ia merr (mpinë, deh) mendjen ose ia mbulon mendjen atij, po ashtu është quajtur edhe dehës, sepse ai e deh atë dhe e pengon atë, prandaj është haram i prerë (qartë).

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".Kuptimi:

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka ndaluar alkoolin dhe ka thënë:

"O ju që besuat, s'ka dyshim se vera, bixhozi, idhujt dhe hedhja e shigjetës (për fall) janë vepra të ndyta nga shejtani. Pra, largohuni prej tyre që të jeni të shpëtuar". (El-Maide: 90)

Me te vërtetë në alkool ka fesat (çrregullim) që shkakton kokëdhembje, turbullim dhe hidhërim dhe të ndalon nga ibadeti, dhikri, namazi etj. Ai, është sjellës i çdo vështirësie (problemi), shkaktar i mëkateve, sepse konsumuesi i tij e humb mendjen e tij, e humbë vlerën, ngarkohet me çdo lloj të krimit e turpëron (shkatërron) nderin dhe anon kah e shëmtuara dhe sherri (e keqja).

E Pejgamberi a.s. na e ka bërë të qartë gjendjen e njeriut të cilit i janë ofruar mëkatet e mëdha, e ai e ka zgjedhur alkoolin, e pasi që e piu është dehur dhe pastaj ka rënë në të gjitha mëkatet e mëdha dhe i ka bërë të gjitha gjynahet.

Pra, pirësi (konsumuesi) i alkoolit është prej atyre që All-llahu [subhanehu ve teala) i ka mallkuar. All-llahu e ka larguar nga mëshira e Tij dhe nuk është i kënaqur me të.

Dobia:

Muslimani e ka për obligim dhe i takon që të jetë i devotshëm, i mençur dhe i urtë, e të mos i ofrohet alkoolit, sepse ai është shkak i çdo problemi, është shkak për largimin nga mëshira e All-llahut të Lartësuar, e kush është i nxjerrë (larguar) nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala] për të nuk ka mbështetës tjetër. Andaj e lusim All-llahun [subhanehu ve teala] për shpëtim.Konsumuesi (pirësi) i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar konsumuesin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia

Konsumuesi i alkoolit është i mallkuar nga All-llahu dhe Pejgamberi a.s. dhe ai është i larguar nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala].

Ajo që kërkohet është që mos të lakmohet përdorimi i alkoolit dhe konsumuesi i tij, që të jetë muslimani nga ata që dëshiron të shpëtojë nga dënimi i All-llahut [subhanehu ve teala] në Ditën e Gjykimit.
Shërbyesi i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar shërbyesin e alkoolit.

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydhë rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai”.

Kuptimi dhe dobia:

Shërbyesi i alkoolit është prej atyre që e ka kapluar mallkimi i All-llahut [subhanehu ve teala] dhe çdo njeri i cili i ofron alkool tjetrit dhe kërkon nga ai që ta pinë atë, ai është i nxjerrë nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala], sepse ai e afron, shërben haramin dhe bën haram dhe po ashtu e ndihmon veprën haram. Pra, qortimi është nga ngarkimi me këtë mëkat të urryer, që të shpëtojë njeriu nga dënimi i dhembshëm.

Shitësi i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar shitësin e alkoolit.

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydhë rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai”.


Kuptimi dhe dobia:

Shitësi i alkoolit është i mallkuar dhe i larguar nga mëshira e All-llahut të Lartësuar, alkooli është i fëlliqur dhe është nëna e mëkateve të mëdha, sepse ai është shkak i çdo problemi, pra shitja e tij është haram dhe veprimi me këtë është haram. Pra, shitja dhe marrja me të është nga çështjet dhe punët e urrejtura të cilat e fusin pronarin e tyre në përgjegjësi. All-llahu [subhanehu ve teala] i ka mallkuar ato dhjetë grupe të cilët janë përmendur në hadithin e vërtetë të Pejgamberit a.s.. All-llahu na ruajt nga veprimet e fëlliqura.Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:38

Blerësi i alkoolit


All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar blerësin e alkoolit.

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydhë rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai”.


Kuptimi dhe dobia:

Blerësi i alkoolit po ashtu është nga ata të cilët janë të larguar nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala] dhe ai është një nga ata dhjetë grupe të cilat i ka kuptuar mallkimi dhe nxjerrja, largimi.

Pra, ti mos u bën njëri nga ata që të të kaplojë dhe mbulojë All-llahu [subhanehu ve teala) me mëshirën e Tij të madhe dhe hidhërohu për hir të All-llahut me çdokënd që All-llahu [sub-hanehu ve teala] e ka mallkuar.Kulluesi (shtrydhësi i rrushit, distiluesi) i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala) e ka mallkuar kulluesin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydhë rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai”.


Kuptimi dhe dobia:

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar nëpërmjet gjuhës së Pejgamberit a.s. kulluesin (distiluesin) e alkoolit, e ka bërë pjesemarrës të njëjtë në ngarkimin me mëkate dhe All-llahu [subhanehu ve teala] e ka larguar nga mëshira e Tij. Pra, i mençur eshtë ai i cili e ruan vetveten nga zjarri dhe largohet nga çdo gjë e cila ka lidhje me alkoolin.
Ruajtësi i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar ruajtësin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia:

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar atë që e ruan alkoolin ose atë që e ruan alkoolin për vetveten, mirëpo ruajtësi i alkoolit ndonjëherë atë e ruan për dikë tjetër dhe që të dytë janë të mallkuar nga All-llahu dhe Pejgamberi i Tij.

Ndërkaq njeriut i takon që të largohet nga këto punë në përgjithësi, e të mos u afrohet e as që të mendon të punon në to, që të mos ia ndalon vetvetes mëshirën e All-llahut [subhanehu ve teala].Bartësi i alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar bartësin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia:

All-llahu [subhanehu ve teala] dhe Pejgamberi a.s. e kanë mallkuar bartësin e alkoolit, sepse ai është i cili e merr atë dhe e transporton nga një vend në vend tjetër për ta ruajtur ose për t'ia ndërruar enën ose për t'ua ofruar konsumatorëve.

Nga kjo ka paralajmërim nga çdo punë dhe vepër e cila ka lidhje me alkoolin, edhe ai i cili e bartë dhe e transporton atë për konsumuesit.

Pra, njeriut i takon që të vendos mos të bëjë probleme dhe mëkate ashtu që të largohet nga ato, e të mos bie në mëkat dhe haram.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:38

Atij që i dërgohet alkooli


All-llahu [subhanehu ve teala} e ka mallkuar atë që i dërgohet alkooli

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia:

Ai të cilit i dërgohet alkooli për ta ruajtur dhe për ta shpërndarë ndër njerëz, është nga ata të cilët i ka mallkuar All-llahu i Lartësuar nëpërmjet gjuhës së Pejgamberit a.s. dhe i ka larguar nga mëshira e Tij. E ti mos u bën nga gjynahqarët dhe ata të larguarit nga mëshira e All-llahut.Ngrënësi i fitimit të alkoolit

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar atë që e hanë fitimin e alkoolit

Çfarë ka thënë Pejgamberi a.s. për këtë?

Transmetojnë Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Ibn Umeri r.a. se ka thënë: Ka thënë Pejgamberi a.s.: "All-llahu xh.sh. ka mallkuar alkoolin, atë që e pi (konsumon), atë që e shërben, atë që e shet, atë që e blenë, atë që e kullon (shtrydh rrushin, distilon), atë që e ruan, atë që e bartë, atë që i dërgohet, atë që e hanë fitimin nga ai".

Kuptimi dhe dobia:

All-llahu [subhanehu ve teala] e ka mallkuar ngrënësin e fitimit të alkoolit ose konsumuesin e tij, pa marrë parasysh se çfarë veprimi ka bërë, e ka veçuar ngrënësin e fitimit të tij, sepse kjo bëhet më së shumti për përfitim.

Et-Tibi ka thënë: Edhe ai i cili e shet rrushin për distilim dhe ka marrë fitimin nga ai, po ashtu e meriton mallkimin.

Ajo që kërkohet këtu është që njeriu të përmbahet nga kokëfortësia e tij dhe të mos shoqërohet me të keqen, e të bëhet një nga ata të cilët All-llahu [subhanehu ve teala] i ka mallkuar dhe e ka bërë të qartë Pejgamberi a.s. mallkimin dhe largimin e tyre nga mëshira e All-llahut [subhanehu ve teala] dhe mospëlqimin dhe moskënaqjen e All-llahut me ta.

E lusim All-llahun [subhanehu ve teala] për shpëtim dhe falje.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:39

Ministria e shëndetsisë e Francës e konsideron alkoolin prej gjërave më të këqija

Ministria e shëndetsisë ka filluar një fushatë të fuqishme kundër konsumimit të alkoolit, duke e llogaritur si një shkaktar kryesor të kancerit. Kjo fushatë ka shkaktuar indinjatë tek prodhuesit e alkoolit në Francë. Gazeta "The Times", e cila edhe e ka përhapur lajmin thotë se stagnimi ekonomik është dashur ta shtyjë kryetarin francez Nikola Sarkozi të zgjedh një kohë tjetër më të përshtatshme për këtë fushatë.

Kjo fushatë koncentrohet në udhëzimet e "Institutit francez për luftë kundër kancerit", i cili sqaron prerazi se konsumimi i alkoolit, sidmos verës duhet të ndalet. Kjo ministri potencon se një gotë me verë e konsumuar për çdo ditë e shton mundësinë e goditjes me kancer për 168 %.

Drejtori i këtij instituti, Dominik Maranshi thotë se konsumimi i disa gllënkave të vogla të alkoolit shkakton aso dëme të mëdha për shëndetin e njeriut që as nuk mund të parafytyrohen, ai thotë "Një sasi e verës, sadoqë është e vogël nuk mund ti bëjë aspak dobi njeriut".

Kjo nuk është hera e parë që përgjegjës francez tërhjekin vërejtjen nga reziqet e verës. "The Times" ka potencuar se ministritë e shëndetit në mbarë botën vazhdimisht insistojnë tek njerëzit që ta lënë konsumimin e alkoolit për ta ruajtur shëndetin e tyre.

Gazeta "The Times" terhjeki vëmendjen edhe drejt një pikë të rëndësishme për të cilën kjo fushatë ka veçorinë e vet, e ajo është se kjo fushatë vjen nga qeveria franceze, e cila verën e konsideron një pjesë të jetës dhe nga trashëgimia kombëtare.

Gazeta tregon se ministria e shëndetsisë është mbështetur në krahasimin mes qindra studimeve ndërkombtare dhe ka ardhur në përfundim se ka lidhje të ngushtë mes llojeve të ndryshme të kancerit dhe ushqimit e pijes dhe mënyrës se jetesës.

Rezymeja të cilën e ka përgaditur ministria e shëndetsisë potencon se alkooli është parapërgaditje për goditje me kancer në gojë, fyt, mushkëri, zorë dhe gjinjë.

Hidhërimi i prodhuesve të alkoolit

Kjo fushatë i ka shtyrë prodhuesit e alkoolit të shprehin hidhlrimin e tyre të madh, duke llogaritur se ky raport është skandal dhe i kanë akuzuar lobi grupet shëndetsore se janë duke u orvatur të ngulfatin një element që llogaritet lavdi e popullit francez.

Ata përmendën edhe rolin e mundshëm të kryetarit Sarkozi në këtë fushatë, pasiqë ai nuk konsumon më alkool dhe e kompenzon atë me ujë dhe lëng portokalli, kur të tjerët konsumojnë lloje të ndryshme të alkoolit.

Liga e përgjithshme e prodhuesve të alkoolit thiri në ndalje të asaj që e quajti "presione që përjeton alkooli" duke pretenduar se konsumimi i alkoolit është zvogëluar për 50 % në njëzet vjetëtët e fundit, mirëpo përqindja e kancerit është ritur.

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:39


Konsumi i alkoolitProblemet shëndetësore që dalin nga konsumimi i Alkoolit

1. Dëmtimi i Përgjithshëm
Alkooli u shkakton dëm rruzave të kuqe të gjakut për të përfunduar në një grumbull problemesh deri te bllokimi i kapilareve te gjakut.

Kjo redukton aktivitetin e trurit dhe pa aftëson koordinimin e muskujve, turbullon mendimin dhe gjykimin.
Në mënyre direkte ndikon ne performancen fizike.
Alkooli gjithashtu pa aftëson ne ngasjen e automjeteve, madje edhe një ditë pasi qe alkooli është konsumuar.


2. Dëmtimi i trurit
Alkooli dëmton drejtpërdrejt qelizat e trurit , konsumimi i tij ndikon në procesin e mësimit. Qelizat e trurit të plagosur nga alkooli nuk janë në gjendje për të formuar një proteine materiale të nevojshme për përpunimin e "qendrës se kujtesës." Memoria është zvogëluar më tej për shkak të alkoolit. Alkooli plagos nervat duke i bërë ato më pak të afta për t'iu përgjigjur stimujve.


3. Dëmtimi i fetusit
Konsumimi i Alkooli gjatë shtatzënisë ndikon në zhvillimin e fetusit. Zhvillimi i trurit te frytit është shumë i prekur. Si dhe eshtrat, sytë, dhëmbët, lëkura.
Edhe në sasi të vogla të alkooli mund të rezultojë në mangësi te fëmija.


4. Përdorimi i alkoolit dëmton sistemin e tretjes se ushqimit dhe mëlçinë
Konsumi i alkoolit, sëmurë sistemin e tretjes , duke përfshirë ezofagun , shkakton dhe kancerin e zorrës së trashë.

5. Kanceri
Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë që përdorimi i alkoolit rrit rrezikun e llojeve te ndryshme te kancerit , duke përfshirë edhe kancerin e pankreasit , stomakut, mëlçisë, dhe gjirit. Sa më shumë qe është konsumuar alkooli , aq më i madh është rreziku. Disa studime kanë ardhur ne përfundim se edhe përdorimi i pakte i alkoolit shkakton kancerin e gjirit.


6. Lëndimi i muskujve te zemrës

Studimet e fundit në. mjekësi kane bere teste definitive qe kanë treguar shenja të lëndimit të muskujve të zemrës nga konsumi i alkoolit . Edhe konsumimi " I moderuar" (i lehte) i alkoolit shkakton sëmundje koronare te zemrës.


7. Impotenca
Alkooli shkakton impotence seksuale


8. Dëmet Tjera
Forca e muskujve gradualisht zvogëlohet në mesin e atyre që pinë alkool.
Nga fotografimet me skaner x-ray është pare mplakje e eshtrave te atyre qe pine alkool per 10 deri 20 vjet me shumë , si dhe është vrejtur humbje e dendësisë se eshtrave

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Alberti Sat 4 Sep 2010 - 23:39

Alkooli shkakton dëmë të pariparueshme në trurin e adoleshentëve.

Kjo u ndodh atyre të rinjve që gjatë periudhës së adoleshencës konsumojne sasi të mëdha alkooli. Sipas studimit të publikuar në revistën akademike amerikane “PNAS”, paraqitet eksperimenti i bërë me një shimje të moshës se re.

Pasi konsumoi alkool në sasi të mëdha, në trurin e kafshës janë vënë re dëme të rënda, sidomos në zonën e orientimit. /tch/

Alberti
Legjendë
Legjendë

Postime Postime : 41743
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Tenisi

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Arush Sun 5 Sep 2010 - 0:42

un kam digjuar qe lejohet, po jo te dehesh ta humbasesh mendjen
Arush
Arush
I/e Regjistruar
I/e Regjistruar

Postime Postime : 588
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 29/08/2010

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Alkooli dhe qendrimi Islam Empty Re: Alkooli dhe qendrimi Islam

Mesazh nga Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi