Prindërit nuk motivohen të vendosin mbi fëmijët e tyne
3 posters
Faqja 1 e 1
Prindërit nuk motivohen të vendosin mbi fëmijët e tyne
Fëmijët i shmangen punëve të përditshme shtëpiake dhe e përdorin kohën para kompjuterit dhe televizorit. Prindërit janë kundër kësaj mënyre e të jetuarit, por e kanë të vështirë të gjejnë zgjidhje për të marrë drejtimin dhe përgjegjësit e tyne ndaj ksaj gjendje me fëmijtë e tyne.
Prindërit daneze kufizohen apo stepen para fëmijëve të tyre për t’i angazhue në punët dhe përgjegjësitë në shtëpi. Kjo është një nga konkluzionet e një studimi të plotë të jetës së fëmijëve në Danimarkë gjatë vitit 2012, e cila ka publikuar gazeta javore Ugebrevet(Letra Javore) e Mëngjesit të së Hënës dhe Fondacioni Tryg(Shoqëria Private e Siguracionit).
43 për qind e prindërve gjithashtu thekson studimi mendojnë se fëmijët e tyre kanë më pak detyrime në punët e shtëpisë se sa prindërit e tyre, kur ata ishin fëmijë. Dhe paradoksalisht, këta prindërit pretendojnë që fëmijët e tyre duhet t’i ndihmojnë më shumë në punët e përditshme shtëpiake.
Por prindërit nuk kanë kurajo kurrë për t’i detyrue fëmijte e tynet të jenë pjesë aktive në aktivitetet e detyrimeve shtëpiake, prandaj nuk munden që t’ja kërkojnë fëmijve tyne një gja të tillë.
Prindërit daneze kufizohen apo stepen para fëmijëve të tyre për t’i angazhue në punët dhe përgjegjësitë në shtëpi. Kjo është një nga konkluzionet e një studimi të plotë të jetës së fëmijëve në Danimarkë gjatë vitit 2012, e cila ka publikuar gazeta javore Ugebrevet(Letra Javore) e Mëngjesit të së Hënës dhe Fondacioni Tryg(Shoqëria Private e Siguracionit).
43 për qind e prindërve gjithashtu thekson studimi mendojnë se fëmijët e tyre kanë më pak detyrime në punët e shtëpisë se sa prindërit e tyre, kur ata ishin fëmijë. Dhe paradoksalisht, këta prindërit pretendojnë që fëmijët e tyre duhet t’i ndihmojnë më shumë në punët e përditshme shtëpiake.
Por prindërit nuk kanë kurajo kurrë për t’i detyrue fëmijte e tynet të jenë pjesë aktive në aktivitetet e detyrimeve shtëpiake, prandaj nuk munden që t’ja kërkojnë fëmijve tyne një gja të tillë.
Re: Prindërit nuk motivohen të vendosin mbi fëmijët e tyne
Kjo situatë është e mbushur me paradokse që të marrin përgjegjësi për fëmijët. Ne të gjithë prindërit kemi ëndrra dhe idenë që fëmijtë duhet të ndihmojnë në shtëpi, por bahet e komplikuar, në përmbushjen e ëndrrës me realitetin ekzistues “, thotë Margrete Brun Hansen, psikologe fëmijësh dhe autore i disa librave rreth fëmijëve dhe edukimit.
”Në kët mënyrë prindërit duhet të marrin atributet ” e drejtuesit menaxherial ndaj fëmijve në këtë kohë “. Ajo insiston që bashkëpunimi fëmijë-prind nuk duhet shoqërue me konflikt të heshtun, por të ngrihet një sektor shërbimi për fëmijët”.
Mësojini fëmijët të kenë ndjeshmëri/empatinë në jetë!
Empatia është aftësia për të kuptuar plotësisht ndjenjat e të tjerëve, kjoftë të gëzueme, kjoftë edhe të hidhnueme. (Kjo asht shpjegimi jem. B.M.P.). Por në qoftë se prindërit nuk guxojnë të marrin riskun e konfliktit dhe të vendosin mbi fëmijtë e tyne, atëherë ashtë rreziku, që për një kohë të gjatë të rriten fëmijtë pa aftësinë e të kuptuarit dhe të ndjerit e nevojave të tjetrit e në këtë rast, të prindërve tyne mendon Marghrete Brun Hansen. “Një familje është një grup ku të gjithë antarët janë të pavarun nga njeni-tjetri dhe të detyruem për të ndihmue njëri – tjetrin. Prindërit duhet të mësojnë fëmijët e tyre për të kuptuar e ndjerë jetën dhe detyrat e tyne”, thotë ajo.
Frekuentimi i kohës para kompjutrit, lodrave elektronike dhe televizionit
Por në qoftë se fëmijët përdorin me tepër kohë vetëm për të luajtur muzikë dhe lexue libra apo duke u kacavjerë nëpër pemë, pjesa tjetër e prindërve(pra 57 %) sipas studimit janë të kënaqur. Kjo kohë nuk përdoret prej fëmijve. Fëmijtë shpenzojnë shumë kohë të lirë përpara kompjuterit apo televizionit – pajisje të cilat vetë prindërit i kanë pajisur në dhomat e tyne.
Lista e përdorimit përafërsisht të kohës nga fëmijtë me titull:
Fëmija jem duhet të përdorë më shumë kohë;
- Të ndihmojë në punët e shtëpisë 46 %
- Të ndjeki emisionin e lajmeve 17 %
- Të flasi me prindërit e vet 19 %
- Të mësoji mësimet 29 %
- Të rrijë me mosha të mëdha 32 %
- Të merret me instrumentë muzikor 33 %
- Të merret me sport 36 %
- Të jetë jashtë shtëpisë 49 %
- Të lexojë libra 55 %
Sa shumë ndihmojnë fëmijët danezë në punët e shtëpisë?
15 për qind
e fëmijë të moshës 6-15 vjeç ndihmon për të shkuar në dyqan 1-4 herë në javë. Ndërsa 84 % e fëmijëve nuk shkojnë më shumë se disa herë në muaj në dyqane për të blerë.
18 për qind
e fëmijëve i ndihmon për të ba pastrimin 1-4 herë në javë. 82 % e bajnë kët pastrim jo ma shumë se disa herë në muaj.
28 për qind
e fëmijëve i ndihmon prindin për të vënë teshat në makinën larëse 1-4 herë në javë. Ndërsa 70 % e bën atë jo më shumë se disa herë në muaj.
43 për qind
të mbajnë rregull në dhomat e tyre 1-4 herë në javë. Ndërsa 46 % e fëmijëve e bajnë atë jo më shumë se disa herë në muaj.
42 për qind
Marrin pjesë në larjen e enëve duke i mbushur makinën larëse të pjatave prej 1-4 herë në javë. Ndërsa 43 % e bajnë këtë rregull disa herë në muaj ose më pak.
50 për qind
e fëmijëve shtrojnë tryezën e bukës 1-4 herë në javë. Ndërsa 16 % e tyne e kryejnë kët rregull ditor disa herë në muaj ose më pak.
”Në kët mënyrë prindërit duhet të marrin atributet ” e drejtuesit menaxherial ndaj fëmijve në këtë kohë “. Ajo insiston që bashkëpunimi fëmijë-prind nuk duhet shoqërue me konflikt të heshtun, por të ngrihet një sektor shërbimi për fëmijët”.
Mësojini fëmijët të kenë ndjeshmëri/empatinë në jetë!
Empatia është aftësia për të kuptuar plotësisht ndjenjat e të tjerëve, kjoftë të gëzueme, kjoftë edhe të hidhnueme. (Kjo asht shpjegimi jem. B.M.P.). Por në qoftë se prindërit nuk guxojnë të marrin riskun e konfliktit dhe të vendosin mbi fëmijtë e tyne, atëherë ashtë rreziku, që për një kohë të gjatë të rriten fëmijtë pa aftësinë e të kuptuarit dhe të ndjerit e nevojave të tjetrit e në këtë rast, të prindërve tyne mendon Marghrete Brun Hansen. “Një familje është një grup ku të gjithë antarët janë të pavarun nga njeni-tjetri dhe të detyruem për të ndihmue njëri – tjetrin. Prindërit duhet të mësojnë fëmijët e tyre për të kuptuar e ndjerë jetën dhe detyrat e tyne”, thotë ajo.
Frekuentimi i kohës para kompjutrit, lodrave elektronike dhe televizionit
Por në qoftë se fëmijët përdorin me tepër kohë vetëm për të luajtur muzikë dhe lexue libra apo duke u kacavjerë nëpër pemë, pjesa tjetër e prindërve(pra 57 %) sipas studimit janë të kënaqur. Kjo kohë nuk përdoret prej fëmijve. Fëmijtë shpenzojnë shumë kohë të lirë përpara kompjuterit apo televizionit – pajisje të cilat vetë prindërit i kanë pajisur në dhomat e tyne.
Lista e përdorimit përafërsisht të kohës nga fëmijtë me titull:
Fëmija jem duhet të përdorë më shumë kohë;
- Të ndihmojë në punët e shtëpisë 46 %
- Të ndjeki emisionin e lajmeve 17 %
- Të flasi me prindërit e vet 19 %
- Të mësoji mësimet 29 %
- Të rrijë me mosha të mëdha 32 %
- Të merret me instrumentë muzikor 33 %
- Të merret me sport 36 %
- Të jetë jashtë shtëpisë 49 %
- Të lexojë libra 55 %
Sa shumë ndihmojnë fëmijët danezë në punët e shtëpisë?
15 për qind
e fëmijë të moshës 6-15 vjeç ndihmon për të shkuar në dyqan 1-4 herë në javë. Ndërsa 84 % e fëmijëve nuk shkojnë më shumë se disa herë në muaj në dyqane për të blerë.
18 për qind
e fëmijëve i ndihmon për të ba pastrimin 1-4 herë në javë. 82 % e bajnë kët pastrim jo ma shumë se disa herë në muaj.
28 për qind
e fëmijëve i ndihmon prindin për të vënë teshat në makinën larëse 1-4 herë në javë. Ndërsa 70 % e bën atë jo më shumë se disa herë në muaj.
43 për qind
të mbajnë rregull në dhomat e tyre 1-4 herë në javë. Ndërsa 46 % e fëmijëve e bajnë atë jo më shumë se disa herë në muaj.
42 për qind
Marrin pjesë në larjen e enëve duke i mbushur makinën larëse të pjatave prej 1-4 herë në javë. Ndërsa 43 % e bajnë këtë rregull disa herë në muaj ose më pak.
50 për qind
e fëmijëve shtrojnë tryezën e bukës 1-4 herë në javë. Ndërsa 16 % e tyne e kryejnë kët rregull ditor disa herë në muaj ose më pak.
Ehhh kur ishim ne te vegjel na ka dale shpirti duke bere pune shtepie...na kerkonte llogari mami deri ne nje....e na thoshte...sme duhet shkolla mua se shkollen e ben per vete...bej punet.
Kurse brezi jone themi te kunderten...shikoni shkollen se punet i bej vete...
Kur me hipin ndonjehere qe dua ti ve ne pune....gocat i bejne dhe ne fund me thone....kjo ishte per te treguar ty qe ne dime te bejme pune, po kur te behemi si ty do kemi pastruese.....hajde brez hajde...
Taze tani atje ku jane lajne, hekurosin e gatuajne vete,,...i meson nevoja vete.
Kurse brezi jone themi te kunderten...shikoni shkollen se punet i bej vete...
Kur me hipin ndonjehere qe dua ti ve ne pune....gocat i bejne dhe ne fund me thone....kjo ishte per te treguar ty qe ne dime te bejme pune, po kur te behemi si ty do kemi pastruese.....hajde brez hajde...
Taze tani atje ku jane lajne, hekurosin e gatuajne vete,,...i meson nevoja vete.
e sikur te ishte motra e vlli im kshu me ndihmu npunet e shpis;e mos tmi lenin gjith punet ngarkim mu;ndersa mami sdon me dit gjo po si gjeti punet e bome behet nami e fillon e mbertet mu......prinderit i mbajn fmit me hile ne shumicen e rasteve
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Similar topics
» Kur nuk luajnë prindërit, fëmijët harrojnë lodrat ..
» Prindërit nuk e dinë se çfarë bëjnë fëmijët në internet
» Fëmijët në “gjumë” në rrugët e Tiranës që lypin të droguar nga prindërit
» A duhet prinderit te vazhdojne te financojne femijet e tyre edhe pasi kan ber 18 vjec
» Të lumturit vendosin më shpejtë
» Prindërit nuk e dinë se çfarë bëjnë fëmijët në internet
» Fëmijët në “gjumë” në rrugët e Tiranës që lypin të droguar nga prindërit
» A duhet prinderit te vazhdojne te financojne femijet e tyre edhe pasi kan ber 18 vjec
» Të lumturit vendosin më shpejtë
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi