Speca turshi me vaj, uthull dhe Hudher
3 posters
Faqja 1 e 1
Speca turshi me vaj, uthull dhe Hudher
Përbërësit:
10 kg speca
2L ujë
0.5 L vaj
0.5 L uthull
300 gr krip
1 filgjan kafeje sheqer
10 thelba hudhër
10 karota
2 tuba majdanoz
Përgatitja:
Specat i pastrojmë, i mbushim me nga një lugë çaji krip, i radhisim në tepsi dhe i fusim në furrë të nxehtë 10 – 15 min. Pastaj i nxjerim nga furra , i derdhim nga tepsia në enë të thellë, i shtypim me pjatë dhe e mbyllim enën me kapak. Ky veprim përseritet deri sa i vendosim të gjithë specat në enën perkatëse. Pastaj në një tenxhere i vlojmë 2 litra ujë, kripën ,vajin, uthullën dhe sheqerin, kështuqë lëngun (presollin) ta kemi të gatshëm për specat.
Specat i nxjerim nga ena e thellë dhe i vendosim në kavanozë të sterilizuar duke i shtuar karrota të grira, disa thelba hudhër dhe majdanoz. Kohë pas kohe ua hedhim nga një filgjan nga presolli i vluar. Kavanozët e mbushur me speca, i mbyllim mirë me kapakë, i mbulojmë me mbulesë të ngrohtë dhe ashtu të mbyllura i lëmë për 24 orë.
10 kg speca
2L ujë
0.5 L vaj
0.5 L uthull
300 gr krip
1 filgjan kafeje sheqer
10 thelba hudhër
10 karota
2 tuba majdanoz
Përgatitja:
Specat i pastrojmë, i mbushim me nga një lugë çaji krip, i radhisim në tepsi dhe i fusim në furrë të nxehtë 10 – 15 min. Pastaj i nxjerim nga furra , i derdhim nga tepsia në enë të thellë, i shtypim me pjatë dhe e mbyllim enën me kapak. Ky veprim përseritet deri sa i vendosim të gjithë specat në enën perkatëse. Pastaj në një tenxhere i vlojmë 2 litra ujë, kripën ,vajin, uthullën dhe sheqerin, kështuqë lëngun (presollin) ta kemi të gatshëm për specat.
Specat i nxjerim nga ena e thellë dhe i vendosim në kavanozë të sterilizuar duke i shtuar karrota të grira, disa thelba hudhër dhe majdanoz. Kohë pas kohe ua hedhim nga një filgjan nga presolli i vluar. Kavanozët e mbushur me speca, i mbyllim mirë me kapakë, i mbulojmë me mbulesë të ngrohtë dhe ashtu të mbyllura i lëmë për 24 orë.
Re: Speca turshi me vaj, uthull dhe Hudher
Kastraveca turshi
Për 10 kg kastraveca duhen:
ujë : 5 l,
kripë : 2 filxhanë çaji,
selino, kopër disa fije,
uthull 4 gota uji ose acid acetik 1/2 gotë uji.
Për turshi përdoren kastraveca të vegjë me lëkurë të hollë, mundësisht të një madhësie dhe të freskët. Më parë përgatitet shëllira dhe lihet të ftohet. Në qyp ose në enë qelqi shtrohen gjethe dushku ose vishnje e kopër dhe vendosen kastravecat e larë vertikalisht. Pas çdo shtrese vihen gjethe vishnje dhe kopër. Mbulohet me kapak druri që të futet brenda enës, sipër i vihet një gur, i hidhet uthulla ose acid acetik dhe shëllira, e cila duhet të mbulojë kastravecat dhe ena duhet të lihet 10-15 cm bosh. Mbulohet me napë të pastër dhe vendoset në vend të freskët. Turshia është gati pas 30-40 ditësh. Sipas dëshirës, gjatë përgatitjes, turshisë
Për 10 kg kastraveca duhen:
ujë : 5 l,
kripë : 2 filxhanë çaji,
selino, kopër disa fije,
uthull 4 gota uji ose acid acetik 1/2 gotë uji.
Për turshi përdoren kastraveca të vegjë me lëkurë të hollë, mundësisht të një madhësie dhe të freskët. Më parë përgatitet shëllira dhe lihet të ftohet. Në qyp ose në enë qelqi shtrohen gjethe dushku ose vishnje e kopër dhe vendosen kastravecat e larë vertikalisht. Pas çdo shtrese vihen gjethe vishnje dhe kopër. Mbulohet me kapak druri që të futet brenda enës, sipër i vihet një gur, i hidhet uthulla ose acid acetik dhe shëllira, e cila duhet të mbulojë kastravecat dhe ena duhet të lihet 10-15 cm bosh. Mbulohet me napë të pastër dhe vendoset në vend të freskët. Turshia është gati pas 30-40 ditësh. Sipas dëshirës, gjatë përgatitjes, turshisë
Єямєℓiиdå- WebMaster
- Postime : 17963
Gjinia :
Anëtarësuar : 09/10/2010
Mosha : 39
Hobi : Muzika, leximi & noti
Re: Speca turshi me vaj, uthull dhe Hudher
Laker turshi
10kg laker duhen:
*Kripe 2 1/2 filxhane caji ,
*uje 10 litra ,
*selino 4-5 gjethe ,
*koper ,
*uthull 4 gota ose acid acetik 1/2 gote.
Pergatitja:
Per 10 litra uje, 2 1/2 filxhane caji me kripe. Zihet dhe lihet te qendroje 12 ore. Zgjidhen lakra te ngjeshura te bardha, u hiqen gjethet jeshile , kocani i tepert , lihen te tera ose ndahen per gjysme. Ne fuci druri , balte ose qelqi shrtihen gjethet e lakres te ngjeshura njera pas tjetres, hidhen gjethe selinoje e koper , dhe siper gjethe lakre. Vihet nje kapak prej derrase me nje peshe te rende ( gur te paster) , pastaj hidhet shellire dhe uthull ose me mire pak acid acetik. Mbulohet siper me nape te paster , lidhet gryka e enes dhe lihet 8-10 dite. Here pas here i hiqet cipa qe i krijohet ne siperfaqe dhe pas 10-12 ditesh i kullohet lengu nje dite po dhe nje dite jo dhe i hidhet persei siper. Shelira siper lakres duhet te jete rreth 10 cm. Lakra eshte gati pas 20 ditesh dhe ruhet ne vende te fresketa.
10kg laker duhen:
*Kripe 2 1/2 filxhane caji ,
*uje 10 litra ,
*selino 4-5 gjethe ,
*koper ,
*uthull 4 gota ose acid acetik 1/2 gote.
Pergatitja:
Per 10 litra uje, 2 1/2 filxhane caji me kripe. Zihet dhe lihet te qendroje 12 ore. Zgjidhen lakra te ngjeshura te bardha, u hiqen gjethet jeshile , kocani i tepert , lihen te tera ose ndahen per gjysme. Ne fuci druri , balte ose qelqi shrtihen gjethet e lakres te ngjeshura njera pas tjetres, hidhen gjethe selinoje e koper , dhe siper gjethe lakre. Vihet nje kapak prej derrase me nje peshe te rende ( gur te paster) , pastaj hidhet shellire dhe uthull ose me mire pak acid acetik. Mbulohet siper me nape te paster , lidhet gryka e enes dhe lihet 8-10 dite. Here pas here i hiqet cipa qe i krijohet ne siperfaqe dhe pas 10-12 ditesh i kullohet lengu nje dite po dhe nje dite jo dhe i hidhet persei siper. Shelira siper lakres duhet te jete rreth 10 cm. Lakra eshte gati pas 20 ditesh dhe ruhet ne vende te fresketa.
Єямєℓiиdå- WebMaster
- Postime : 17963
Gjinia :
Anëtarësuar : 09/10/2010
Mosha : 39
Hobi : Muzika, leximi & noti
Re: Speca turshi me vaj, uthull dhe Hudher
Gjelle vere me domate ,speca dhe veze
Gjelle vere e shpejte me domate ,speca dhe veze(me kerkese te Redes)
Kjo eshte nje gjelle shume e shpejte ,e shijshme dhe me pak kalori.
PERBERESIT per 2 persona
2 copë speca jeshil
1 domate e madhe
3 kokrra vezë
vaj vegjetal
kripë
piper
2 dege majdanoz
PERGATITJA
Marrim presim specat dhe i skuqim pak ne zjarre te avashem.
Marrim domaten e presim ne kubik kubik dhe e hedhim tek specat dhe
fillojne i kavardisim te dyja bashke. Do te kemi parasysh qe zjarri te
jete i avashem (per arsye se digjet dhe e kemi ne pak vaje).
Ne momentin qe domatja e ka thithur ujin dhe ka dale ne lyre ne hedhim
vezet e rrahura mire mbi masen e pergatitur ku ne te kemi hedhur
kripen,piperin,majdanozin, duke e trazuar me kujdese deri sa e shikojme qe eshte bere. Ne kete moment eshte gati per tu servirur.
JU BEFTE MIRE
Gjelle vere e shpejte me domate ,speca dhe veze(me kerkese te Redes)
Kjo eshte nje gjelle shume e shpejte ,e shijshme dhe me pak kalori.
PERBERESIT per 2 persona
2 copë speca jeshil
1 domate e madhe
3 kokrra vezë
vaj vegjetal
kripë
piper
2 dege majdanoz
PERGATITJA
Marrim presim specat dhe i skuqim pak ne zjarre te avashem.
Marrim domaten e presim ne kubik kubik dhe e hedhim tek specat dhe
fillojne i kavardisim te dyja bashke. Do te kemi parasysh qe zjarri te
jete i avashem (per arsye se digjet dhe e kemi ne pak vaje).
Ne momentin qe domatja e ka thithur ujin dhe ka dale ne lyre ne hedhim
vezet e rrahura mire mbi masen e pergatitur ku ne te kemi hedhur
kripen,piperin,majdanozin, duke e trazuar me kujdese deri sa e shikojme qe eshte bere. Ne kete moment eshte gati per tu servirur.
JU BEFTE MIRE
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi