Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
Të ardhurat e qeverisë paraqesin rënie ekonomike People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.

Join the forum, it's quick and easy

Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
Të ardhurat e qeverisë paraqesin rënie ekonomike People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.
Klea Love Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Të ardhurat e qeverisë paraqesin rënie ekonomike

Shko poshtë

Të ardhurat e qeverisë paraqesin rënie ekonomike Empty Të ardhurat e qeverisë paraqesin rënie ekonomike

Mesazh nga Vizitor Mon 3 May 2010 - 2:49

Të ardhurat e qeverisë paraqesin rënie ekonomike Qeveria-pyetsoriNiveli i të ardhurave të qeverisë nga Tatimi mbi Vlerën e Shtuar gjatë tremujorit të parë të këtij viti, paralajmërojnë se Shqipëria mund të ketë përjetuar tremujorin e dytë radhazi me rënie ekonomike.

Të dhënat e bëra publike nga Ministria e Financave para pak ditësh, tregojnë se qeveria arkëtoi 25.4 miliardë lekë TVSH në periudhën janar-mars 2010, ndërsa pati arkëtuar 24.4 miliardë lekë një vit më parë.

Rritja e të ardhurave nga TVSH-ja është vetëm 4.1 për qind, por duke marrë parasysh rritjen e taksave të akcizës, efektin pozitiv në të ardhurat doganore nga rënia e vlerës së lekut, si dhe normën e lartë të inflacionit të regjistruar gjatë kësaj periudhe, të ardhurat reale të qeverisë kanë pësuar rënie neto. Gjatë viteve të shkuara, të ardhurat e qeverisë nga TVSH-ja janë rritur zakonisht me 7-9 për qind, gjë që ka qenë pasojë e rritjes ekonomike reale prej 5-6 për qind dhe rritjes së inflacionit me 2-3 për qind.

Kjo gjë nuk ka ndodhur në dy vitet e fundit. Tatimi mbi Vlerën e Shtuar mat edhe vlerën e mallrave të shitur në ekonomi, gjë që pasqyron ecurinë e përgjithshme të vendit. Prodhimi i Brendshëm Bruto sipas Institutit të Statistikave ra me 0.8 për qind në vlerë reale gjatë tremujorit të fundit të vitit 2009, ndërsa të ardhurat e qeverisë nga TVSH-ja tregojnë se tendenca negative mund të ketë vijuar edhe në muajt e parë të këtij viti.

INSTAT-i pritet të publikojë vlerësimin paraprak për PBB-në e tremujorit të parë, rreth fillimit të muajit korrik. Sipas logjikës europiane, kur Prodhimi i Brendshëm Bruto reduktohet për dy-tremujorë radhazi, atëherë ajo ekonomi konsiderohet në recesion. Parashikimi për këtë vit është që ekonomia të rritet me 2-3 për qind në terma reale, por rimëkëmbja besohet se do të fillojë në gjysmën e dytë të vitit, ku shpresat më të mëdha bazohen te sezoni turistik veror. Statistikat e qeverisë raportojnë edhe rënie të fitimeve të kompanive. Në tremujorin e parë të vitit 2009, kompanitë patën paguar 5.4 miliardë lekë tatim-fitimi, ndërsa këtë vit janë paguar vetëm 5.1 miliardë.
Anonymous
Vizitor
Vizitor

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi