Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
PLANETËT DHE SATELITËT People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.

Join the forum, it's quick and easy

Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
PLANETËT DHE SATELITËT People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.
Klea Love Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PLANETËT DHE SATELITËT

2 posters

Shko poshtë

PLANETËT DHE SATELITËT Empty PLANETËT DHE SATELITËT

Mesazh nga merturi Thu 16 Sep 2010 - 7:14

PLANETËT
MË I MADHI: Është Jupiteri me diametër polar 133.540 km dhe ekuatorial 142.800 km. Masa e tij është 317,83 herë masën e Tokës,kurse vëllimi 1318 herë atë të Tokës. Rrotullimi rreth vetes bëhet shumë shpejt për 9 orë e 30’
në zonën ekuatoriale.
MË I VOGLI E MË I FTOHTI: Planeti më i vogël e më i ftohtë është Plutoni,temperatura e sipërfaqes te të cilit arrinn – 220 0 C. Ai ndodhet mesatarisht 5 miljard,913 miljon larg Diellit. Rrotullohet rreth tij për 248,54 vjet. Diametrin e ka rreth 2200 km,kurse masën sa 1/500 e asaj të Tokës.
MË I SHPEJTI: Merkuri që rrotullohet rreth diellit me largësi mesatare 57 909 200 km e ka një periodë rrotullimi prej 87,9686 ditënetësh tokësore,gjë që i jep atij shpejtësinë më të madhe orbitale prej 172 248 km/ore.
MË I NXEHTI: Sipas matjeve të bëra nga sonda sovjetike “Venera 7” dhe të
vertetuara nga “Pajenir ndërmjet 1970 e 1982 u bë e mundur të vlerësohet temperatura e sipërfaqes së planetit Venus rreth 4620 C. Venusi ka një kanion gjigant 402 km të gjatë dhe 6,4 km të thellë në jug të ekuatorit.
MË I AFËRT ME TOKËN: Nga 9 planetet e mëdhenj,më pranë Tokës ndodhet Venusi,i cili na afrohet,në faza të caktuara,deri në 41 360 000 km,ndërkohë që Marsi nuk e kalon kurrë largësinë 54 600 000 km.
RELIEVI MË I NGRITUR: Vullkani Olimpus Mons që ndodhet në rajonin e Tarsis të sipërfaqes së Marsit ka një diametër nga 500 deri 600 km dhe një
lartësi 26 000 deri 29 000 m kundrejt ultësirës rrethuese,d.m.th. mbi 3 herë malin Everest.
MË I NDRTSHMI: Nga planetet që shihen me sy të lirë nga Toka më i ndritshmi është Venusi që njëkohësisht përbën edhe objektin më të ndritshëm të qiellit yjor,sigurisht pas Diellit dhe Hënës.
MË I DENDURI E MË I RRALLI: Toka është planeti më i dendur.Dendësia e saj mesatare është 5515 kg/m3. Saturni është më i rradhi.Dendësia e tij është më e vogël se e ujit. Ajo ka vlerën 687 kg/m3.
VENDOSJET NË DREJTIM TË NJEJTË: Një ndër vendosjet më të jashtëzakonshme,afërsisht në vijë të drejtë,të 7 prej trupave të sistemit tonë diellor (Dielli,Hëna,Merkuri,Venusi,Marsi,Jupiteri e Saturni) ndodhi me 5 shkurt 1962,ku të gjithë ata u përfshin brenda një koni me hapje 160. Vendosje tjetër interesante ka qenë ajo e muajit shtator 1986 kur këta trupa përfshiheshin në një kon me hapje 120. Më e afërta vendosje e tillë që paraqet interes ishte ajo
e vitit 2000.

SATELITËT:
Sistermi diellor përmban 44 stelitë të saktësuar.
NUMRI MË I VOGËL E MË I MADH: Ndërmjet 9 planetëve të mëdhenj vetëm Venusi dhe Merkuri nuk kanë satelitë natyrorë. Më shumë (17 satelitë) ka Saturni.Por astronomet mendojnë se mund të identifikohen edhe 4 të tjerë.
Toka dhe Plutoni janë planete që kan nga një satelit të vetëm,Hënën dhe Sharonin.
MË I AFËRTI E MË I LARGËTI: Sateliti i Marsit Fabos ndodhet më afër planetit të tij,në largësinë 9378 km.Ndërsa më larg planetit ndodhet sateliti Sinop i Jupiterit,afro 23 705 000 km.
MË I VOGLI E MË I MADHI: Sateliti më i vogël është Leda i Jupiterit,me diametër rreth 15 km;kurse më i madhi Ganimedi,po i Jupiterit,me diametër 5.262 km,dy herë më masiv se hëna.

merturi
merturi
I/e Regjistruar
I/e Regjistruar

Vendbanimi Vendbanimi : Shkoder
Postime Postime : 13
Gjinia Gjinia : Male
Anëtarësuar Anëtarësuar : 14/09/2010
Mosha Mosha : 82
Hobi Hobi : Futbolli

Mbrapsht në krye Shko poshtë

PLANETËT DHE SATELITËT Empty Re: PLANETËT DHE SATELITËT