Thenie te ndryshme per Artin...
Faqja 1 e 1
1.Arti ështe pasqyrë e jetës.
Tolstoi
2.Kemi artin për të mos vdekur nga e vërteta.
Niçe
3.Arti është mënyra e njohjes së artistit me njerëzit.
Çemisbevski
4.Njeriu i përcjell njeriut mendimet me fjalë, kurs me art njerëzit u tregojnë njeri-tjetrit përjetimet e veta.
Plehanovi
5.Arti është krijuar që të përjetohet e jo të kuptohet. Andaj, çdo herë artet, kur dëshirojnë të jenë të kuptueshëm, çdoherë thonë budallallëqe.
Drajzeri
6.Në art, para së gjithash, duhet ta shikosh dhe ta lcup-tosh të bukurën.
Stanisllavski
7.Arti nuk mësohet, se në art nuk ka mësues.
Tarkovski
8.Arti i bukur ështe art i gjeniut. Gjenialiteti është talent që i jep artit rregulia.
Kant
9.Kryeveprat shkruhen duke mohuar gëzimet e jetes dhe veten.
Mani
10.Ka shumë raste kur krijimtaria artistike është mësuesja e vërtetë e popujve.
Hegeli
1.Arti ështe pasqyrë e jetës.
Tolstoi
2.Kemi artin për të mos vdekur nga e vërteta.
Niçe
3.Arti është mënyra e njohjes së artistit me njerëzit.
Çemisbevski
4.Njeriu i përcjell njeriut mendimet me fjalë, kurs me art njerëzit u tregojnë njeri-tjetrit përjetimet e veta.
Plehanovi
5.Arti është krijuar që të përjetohet e jo të kuptohet. Andaj, çdo herë artet, kur dëshirojnë të jenë të kuptueshëm, çdoherë thonë budallallëqe.
Drajzeri
6.Në art, para së gjithash, duhet ta shikosh dhe ta lcup-tosh të bukurën.
Stanisllavski
7.Arti nuk mësohet, se në art nuk ka mësues.
Tarkovski
8.Arti i bukur ështe art i gjeniut. Gjenialiteti është talent që i jep artit rregulia.
Kant
9.Kryeveprat shkruhen duke mohuar gëzimet e jetes dhe veten.
Mani
10.Ka shumë raste kur krijimtaria artistike është mësuesja e vërtetë e popujve.
Hegeli
Re: Thenie te ndryshme per Artin...
11.Të flasësh dhe të shkruash të vërtetën ështe arti më i rëndë nga të gjitha artet.
Gorki
12.Arti ka për detyrë të njohë e të shpjegoje jetën.
Mani
13.Artin duhet dashur në vete, e kurrsesi vetem në art.
Stanisllavski
14.Artisti i vërtetë duhet të jetë i lidhur ngushtësisht me natyrën, me jetën, sidomos me popullin.
Shumani
15.Artisti së pari lind veten e pastaj të pranishmit.
Olivie
16.Artisti i madh është gjithmonë një i plagosur i madh.
Valesi
17.Fantazia e artistit është realitet më i bukur se realiteti i rëndomtë.
Ashi
18.Kur artisti zbulon realitetin e ri ai s'e bën këtë për vete, ai e ben ketë për të tjerët, për të gjithë ata që duan të dine në çfarë bote jetojnë, nga vijnë dhe ku shkojnë. Ai prodhon për bashkësinë.
Fisheri
19.Të shpjere dritë në thellësinë e zemrës së njeriut, ja detyra e artistit.
Shumani
20.Artisti duhet të jetë i vetmuar dhe i zgjuar të vësh-trojë atë që sheh, duhet të flasë me vete duke zgjedhur më të mirën.
Da Vinçi
Gorki
12.Arti ka për detyrë të njohë e të shpjegoje jetën.
Mani
13.Artin duhet dashur në vete, e kurrsesi vetem në art.
Stanisllavski
14.Artisti i vërtetë duhet të jetë i lidhur ngushtësisht me natyrën, me jetën, sidomos me popullin.
Shumani
15.Artisti së pari lind veten e pastaj të pranishmit.
Olivie
16.Artisti i madh është gjithmonë një i plagosur i madh.
Valesi
17.Fantazia e artistit është realitet më i bukur se realiteti i rëndomtë.
Ashi
18.Kur artisti zbulon realitetin e ri ai s'e bën këtë për vete, ai e ben ketë për të tjerët, për të gjithë ata që duan të dine në çfarë bote jetojnë, nga vijnë dhe ku shkojnë. Ai prodhon për bashkësinë.
Fisheri
19.Të shpjere dritë në thellësinë e zemrës së njeriut, ja detyra e artistit.
Shumani
20.Artisti duhet të jetë i vetmuar dhe i zgjuar të vësh-trojë atë që sheh, duhet të flasë me vete duke zgjedhur më të mirën.
Da Vinçi
21.Budallai i veshur mirë ndrit, por vetëm pa e hapur gojen.
Indiane
22.Njeriu më budalla, megjithatë, është më i mençur e me tërheqës se majmuni më i mençur.
Pisarevi
23.Më mirë e njeh budallai shtëpinë e vet, se i mençuri shtëpinë e huaj.
Spanjolle
24.Kush nuk e vlerëson veten nuk është i lumtur, e kush e vlerëson është budalla.
Mopasani
25.Në qoftë se çon nëntë budallenj për të belerë diçka, ti je i dhjeti.
Tuholski
26.Njeriu i mençur i mëson dhjetë gjëra dhe beson njërën; budallai mëson një gjë dhe beson se di dhjetë.
Novalisi
27.Te puthësh në errësirë, të flesh në diell,të hash në qetësi,ja tri budallallëqe.
Ojeti
28.Kush nuk do gruan, verën dhe poezinë mbetet tërë jetën budalla.
Luteri
29.Budallai është budalla, kur dëshiron të bëhet më i mençur.
Hiçkoku
30.Gazetaria eshtë profesion tepër interesant, por duhet të braktiset me kohë.
Çerçili
Indiane
22.Njeriu më budalla, megjithatë, është më i mençur e me tërheqës se majmuni më i mençur.
Pisarevi
23.Më mirë e njeh budallai shtëpinë e vet, se i mençuri shtëpinë e huaj.
Spanjolle
24.Kush nuk e vlerëson veten nuk është i lumtur, e kush e vlerëson është budalla.
Mopasani
25.Në qoftë se çon nëntë budallenj për të belerë diçka, ti je i dhjeti.
Tuholski
26.Njeriu i mençur i mëson dhjetë gjëra dhe beson njërën; budallai mëson një gjë dhe beson se di dhjetë.
Novalisi
27.Te puthësh në errësirë, të flesh në diell,të hash në qetësi,ja tri budallallëqe.
Ojeti
28.Kush nuk do gruan, verën dhe poezinë mbetet tërë jetën budalla.
Luteri
29.Budallai është budalla, kur dëshiron të bëhet më i mençur.
Hiçkoku
30.Gazetaria eshtë profesion tepër interesant, por duhet të braktiset me kohë.
Çerçili
31.Gazetari është i vetmi shkrimtar, i cili kur merr lapsin nuk shpreson pavdekshmërinë.
Ojeti
32.Gazetaria është krijimtari në duar të shpejta.
Arnoldi
33.Gazetari i dobët nuk është filozof.
Tuholski
34.Publiku i keq dëshiron gazeta të këqija.
Ibseni
35.Lexuesit hyjnë në gazeta si në banjo të nxehta.
Makluani
36.As teologët që predikojnë në kishë, as oratorët në parlament, as profesorët në shkollë nuk kanë aq ndikim sa ka shtypi.
Vyn Tuholski
37.Nuk kam asgjë për doganë, përveç gjenialitetit.
Uajldi
38.Të gjithë të mëdhenjtë janë modestë.
Lessingu
39.Njerëzit gjeni i kanë biografitë më të shkurtëra. Familjet e tyre nuk mund të thonë asgjë për ta.
Tuvimi
40.Gjeni është ai që zgjidh probleme, të cilat nuk kemi ditur se ekzistojnë.
Grasi
Ojeti
32.Gazetaria është krijimtari në duar të shpejta.
Arnoldi
33.Gazetari i dobët nuk është filozof.
Tuholski
34.Publiku i keq dëshiron gazeta të këqija.
Ibseni
35.Lexuesit hyjnë në gazeta si në banjo të nxehta.
Makluani
36.As teologët që predikojnë në kishë, as oratorët në parlament, as profesorët në shkollë nuk kanë aq ndikim sa ka shtypi.
Vyn Tuholski
37.Nuk kam asgjë për doganë, përveç gjenialitetit.
Uajldi
38.Të gjithë të mëdhenjtë janë modestë.
Lessingu
39.Njerëzit gjeni i kanë biografitë më të shkurtëra. Familjet e tyre nuk mund të thonë asgjë për ta.
Tuvimi
40.Gjeni është ai që zgjidh probleme, të cilat nuk kemi ditur se ekzistojnë.
Grasi
41.Posa dyshoj në gjenialitetin tim bëj ndonjë marrëzi, të cilën bota e quan gjenialitet.
Dali
42.Talenti punon e gjeniu krijon.
Shumani
43.Kryelartësia e të vegjëlve shprehet në të folurit e pareshtur për vetveten, kurse madhështia e të mëdhenjve në faktin se ata kurrë nuk flasin për vete.
Volteri
44.Mundet miu edhe të jetë gjeni, por po të jetë në kurthë, mbaroi puna e tij.
Kërlezha
45.Gjeniu i ngjan çdokujt, e atij askush.
Balzaku
46.Kokat më të fuqishme të botës shpesh janë ato nga të cilat bota e zëshme dëgjon më së paku.
Uordsvorti
47.Më mirë të kesh një historian se dhjetë gjeneralë. Me gjeneralët mund të mos humbasësh luftën, por me historianë i fiton të gjitha betejat.
Kallamata
48.Çka do të shkruajë historia? Historia, zotëri, do të gënjejë si zakonisht.
Shoi
49.Historia e botës është vetëm biografia e njerëzve të mëdhenj.
Raseli
50.Historia e një morri dhe historia e Aleksandrit të Madh mund të jenë njësoj interesante për literaturë.
Floberi
Dali
42.Talenti punon e gjeniu krijon.
Shumani
43.Kryelartësia e të vegjëlve shprehet në të folurit e pareshtur për vetveten, kurse madhështia e të mëdhenjve në faktin se ata kurrë nuk flasin për vete.
Volteri
44.Mundet miu edhe të jetë gjeni, por po të jetë në kurthë, mbaroi puna e tij.
Kërlezha
45.Gjeniu i ngjan çdokujt, e atij askush.
Balzaku
46.Kokat më të fuqishme të botës shpesh janë ato nga të cilat bota e zëshme dëgjon më së paku.
Uordsvorti
47.Më mirë të kesh një historian se dhjetë gjeneralë. Me gjeneralët mund të mos humbasësh luftën, por me historianë i fiton të gjitha betejat.
Kallamata
48.Çka do të shkruajë historia? Historia, zotëri, do të gënjejë si zakonisht.
Shoi
49.Historia e botës është vetëm biografia e njerëzve të mëdhenj.
Raseli
50.Historia e një morri dhe historia e Aleksandrit të Madh mund të jenë njësoj interesante për literaturë.
Floberi
51.Talenti i historianëve ka të bëjë me atë që të krijojnë një tërësi të vërtetë nga dromcat pjesërisht të vërteta.
Renani
52.Historinë mund ta krijojë çdokush, por ta shkruajë vetëm njeriu i madh.
Uajldi
53.Kritiku duhet të thotë vetëm të vërtetën. Mirëpo, më parë, këtë të vërtetë duhet ta njohë mirë.
Renardi
54.Ku e heton se kritika nuk shkruan budallallëqe për ty, mos shkruaj më. Do të thotë, ke filluar të biesh dhe të përsëritesh, e kjo është fillimi i mbarimit.
Ibseni
55.Ne jemi të gatshëm të bëjmë vetëkritikë, por me kusht që askush të pajtohet me ne lidhur me këtë.
Ebner-Eshenbahu
56.Letërsia është republikë ku çdokush do që të jetë mbret.
Kestneri
57.Letërsia nuk e ka pasuruar botën vetëm duke i dhënë libra, por duke zhvilluar një tip të ri të njeriut-shkrim-tarin.
Borhesi
58.Frymëzimin nuk e kemi çdoherë para duarve. Pse të shkruajmë pra edhe kur nuk e kemi fare.
Gribojedovi
59.Tregomëni trimin, unë do ta shkruaj tragjedinë.
O'Henri
60.Punoni, kryeni, publikoni.
Faradeji
Renani
52.Historinë mund ta krijojë çdokush, por ta shkruajë vetëm njeriu i madh.
Uajldi
53.Kritiku duhet të thotë vetëm të vërtetën. Mirëpo, më parë, këtë të vërtetë duhet ta njohë mirë.
Renardi
54.Ku e heton se kritika nuk shkruan budallallëqe për ty, mos shkruaj më. Do të thotë, ke filluar të biesh dhe të përsëritesh, e kjo është fillimi i mbarimit.
Ibseni
55.Ne jemi të gatshëm të bëjmë vetëkritikë, por me kusht që askush të pajtohet me ne lidhur me këtë.
Ebner-Eshenbahu
56.Letërsia është republikë ku çdokush do që të jetë mbret.
Kestneri
57.Letërsia nuk e ka pasuruar botën vetëm duke i dhënë libra, por duke zhvilluar një tip të ri të njeriut-shkrim-tarin.
Borhesi
58.Frymëzimin nuk e kemi çdoherë para duarve. Pse të shkruajmë pra edhe kur nuk e kemi fare.
Gribojedovi
59.Tregomëni trimin, unë do ta shkruaj tragjedinë.
O'Henri
60.Punoni, kryeni, publikoni.
Faradeji
61.Drama jeton vetëm në skenë. Pa skenë ajo është si shpirti pa trup.
Gogoli
62.Ka nja njëzet a tridhjetë kryevepra letrare, të cilat njeriu s'duhet të vdesë para se t'i këndojë.
Noli
63.Leximi e ushqen mendjen.
Seneka
64.Njeriu s'bëhet i mirë dhe i mësuar nëse lexon shumën, por nëse lexon shumë e shpesh gjera të mira.
Lorka
65.Leximi për mendjen është si gjimnastika për trupin.
Stali
66.Lexoni! Mos lejoni që t'u kalojë as një ditë e jetës suaj pa lexuar, të paktën një faqe nga libri i ri.
Paustovski
67.I kam frikën njeriut që ka lexuar një libër.
Latine
68.Si s'lexojnë libra, njerëzit s'mendojnë.
Didro
69.Ai që mban shënime gjatë leximit, ka lexuar dy herë.
Latine
70.Mos fol për atë që ke lexuar, por për atë që ke kuptuar.
Azerbejxhane
Gogoli
62.Ka nja njëzet a tridhjetë kryevepra letrare, të cilat njeriu s'duhet të vdesë para se t'i këndojë.
Noli
63.Leximi e ushqen mendjen.
Seneka
64.Njeriu s'bëhet i mirë dhe i mësuar nëse lexon shumën, por nëse lexon shumë e shpesh gjera të mira.
Lorka
65.Leximi për mendjen është si gjimnastika për trupin.
Stali
66.Lexoni! Mos lejoni që t'u kalojë as një ditë e jetës suaj pa lexuar, të paktën një faqe nga libri i ri.
Paustovski
67.I kam frikën njeriut që ka lexuar një libër.
Latine
68.Si s'lexojnë libra, njerëzit s'mendojnë.
Didro
69.Ai që mban shënime gjatë leximit, ka lexuar dy herë.
Latine
70.Mos fol për atë që ke lexuar, por për atë që ke kuptuar.
Azerbejxhane
71.Të lexosh e te mos kuptosh, kjo është si të shkosh në gjueti e të mos gjuash asgjë.
Goldoni
72.Libri që nuk meriton të lexohet dy herë, nuk vlen të lexohet as edhe një herë.
Bushi
73.Unë jam pjesë e çdo gjëje që kam ndeshur në jetë, së këndejmi jam edhe pjesë e asaj që kam lexuar.
Tenisoni
74.Leximi i librave të mirë është një lloj bisedimi me njerëzit më të mirë të kohërave të kalura (autorëve të librave), një lloj bisedimi me ç'rast na komunikojnë mendimet e tyre më të mira.
Dekarti
75.Të lexojmë, të ecim një hap me njerëzimin, me mendjet e tij më të ndritura, ku hyjnë edhe shkrimtarët më të mirë, me përparimtarë, të kaluar e bashkëkohës.
Elyari
76.Ndonjëherë lexuesit ndahen nga librat tërësisht të transformuar.
Hygo
77.Njerëzit e rëndomtë dinë pak se sa kohë dhe ç'përpjekje i duhen njeriut për të mësuar leximin. Kam tetëdhjetë vjet që lexoj dhe ende nuk e mësova.
Gëte
78.Kur lexoj librin interesant mund të harroj çdo gjë rreth e rrotull dhe të zhytem në lumturi.
Momsoni
79.Zbavitja më e bukur për njerinë është leximi, shoku më i mirë libri.
S.Fmshëri
80.Libri është mikeshë e zemrës.
Lavica
Goldoni
72.Libri që nuk meriton të lexohet dy herë, nuk vlen të lexohet as edhe një herë.
Bushi
73.Unë jam pjesë e çdo gjëje që kam ndeshur në jetë, së këndejmi jam edhe pjesë e asaj që kam lexuar.
Tenisoni
74.Leximi i librave të mirë është një lloj bisedimi me njerëzit më të mirë të kohërave të kalura (autorëve të librave), një lloj bisedimi me ç'rast na komunikojnë mendimet e tyre më të mira.
Dekarti
75.Të lexojmë, të ecim një hap me njerëzimin, me mendjet e tij më të ndritura, ku hyjnë edhe shkrimtarët më të mirë, me përparimtarë, të kaluar e bashkëkohës.
Elyari
76.Ndonjëherë lexuesit ndahen nga librat tërësisht të transformuar.
Hygo
77.Njerëzit e rëndomtë dinë pak se sa kohë dhe ç'përpjekje i duhen njeriut për të mësuar leximin. Kam tetëdhjetë vjet që lexoj dhe ende nuk e mësova.
Gëte
78.Kur lexoj librin interesant mund të harroj çdo gjë rreth e rrotull dhe të zhytem në lumturi.
Momsoni
79.Zbavitja më e bukur për njerinë është leximi, shoku më i mirë libri.
S.Fmshëri
80.Libri është mikeshë e zemrës.
Lavica
81.Shpesh mund të konstatosh se libri është shok më i mirë se njeriu.
Setembrini
82.Libri është pykë që duhet të thyejë akullin e detit në ne.
Kafka
83.Ka libra prej të cilave mësojmë gjithçka, por në fund nuk kuptojmë asgjë.
Gëte
84.Mjaft vlerë ka ari, por vlera e librit ia kalon arit.
Kineze
85.Asnjëherë nuk e ve emrin tim në librat që blej, para se t'i lexoj ato, sepse vetëm atëhere mund të them se janë të miat.
Dosi
86.Sikur të botoheshin vetëm librat e dobishëm, të tillë do të kishte së paku njëqind herë më pak.
Volteri
87.Çdo libër ka fatin e vet.
Latine
88.Librat janë si miqtë: duhet të jenë të mirë, por pak.
Strindbergu
89.Dhoma pa libra është e ngjashme me trupin pa shpirt.
Ciceroni
90.Botën e zbulova përmes librave.
Sartri
Setembrini
82.Libri është pykë që duhet të thyejë akullin e detit në ne.
Kafka
83.Ka libra prej të cilave mësojmë gjithçka, por në fund nuk kuptojmë asgjë.
Gëte
84.Mjaft vlerë ka ari, por vlera e librit ia kalon arit.
Kineze
85.Asnjëherë nuk e ve emrin tim në librat që blej, para se t'i lexoj ato, sepse vetëm atëhere mund të them se janë të miat.
Dosi
86.Sikur të botoheshin vetëm librat e dobishëm, të tillë do të kishte së paku njëqind herë më pak.
Volteri
87.Çdo libër ka fatin e vet.
Latine
88.Librat janë si miqtë: duhet të jenë të mirë, por pak.
Strindbergu
89.Dhoma pa libra është e ngjashme me trupin pa shpirt.
Ciceroni
90.Botën e zbulova përmes librave.
Sartri
91.Libri është i mirë në rast se autori thotë vetëm atë që duhet dhe ashtu si duhet.
Aristoteli
92.Libri në përgjithësi është rrugë nga e keqja kah e mira, nga padrejtësia kah e drejta, nga pavërteta kah e vërteta, nga nata kah dita.
Hygo
93.Libri i mirë është pikërisht një lloj bisede me një të mençur. Lexuesi mëson nga ai shumë gjëra të dishme, aftësohet për të njohur realitetin dhe për të kuptuar jetën.
Tolstoi
94.Me libër bëhesh më i mirë.
Gonçarovi
95.Të mos kesh libra është shkalla më e lartë e mjerimit. Mos e sjell veten në këtë pozitë.
Raskini
96.Libri me porosi e shpëton njeriun nga padituria, kurse libri i bukur e shpëton njeriun nga vrazhdësia dhe banaliteti.
Çernishevski
97.Disa libra janë harruar pa e merituar këtë, asnjë libër nuk është mbajtur në mend pa meritë.
Audeni
98.Sa më tepër që njihemi me libra, aq më i vogël bëhet rrethi i njerëzve me të cilët dëshirojmë të rrimë.
Fojerbahu
99.I kam inat librat! Na mësojnë të flasim për gjërat që s'i kemi ditur.
Ruso
100.Në jetë pata vetëm një mik të vërtetë dhe të sinqertë: librin.
Volteri
Aristoteli
92.Libri në përgjithësi është rrugë nga e keqja kah e mira, nga padrejtësia kah e drejta, nga pavërteta kah e vërteta, nga nata kah dita.
Hygo
93.Libri i mirë është pikërisht një lloj bisede me një të mençur. Lexuesi mëson nga ai shumë gjëra të dishme, aftësohet për të njohur realitetin dhe për të kuptuar jetën.
Tolstoi
94.Me libër bëhesh më i mirë.
Gonçarovi
95.Të mos kesh libra është shkalla më e lartë e mjerimit. Mos e sjell veten në këtë pozitë.
Raskini
96.Libri me porosi e shpëton njeriun nga padituria, kurse libri i bukur e shpëton njeriun nga vrazhdësia dhe banaliteti.
Çernishevski
97.Disa libra janë harruar pa e merituar këtë, asnjë libër nuk është mbajtur në mend pa meritë.
Audeni
98.Sa më tepër që njihemi me libra, aq më i vogël bëhet rrethi i njerëzve me të cilët dëshirojmë të rrimë.
Fojerbahu
99.I kam inat librat! Na mësojnë të flasim për gjërat që s'i kemi ditur.
Ruso
100.Në jetë pata vetëm një mik të vërtetë dhe të sinqertë: librin.
Volteri
101.Çdo gjë të mirë në jetë e mësova nga librat.
Gorki
102.Libri është më i vlefshëm se përmendorja e stolisur me piktura, reliev apo gravura, meqë ai ngre përmendore në zemrën e atij që e lexon.
Mbishkrim i lashtë egjiptian
103.Disa libra duhet të shijohen, disa të tjerë të gëlliten, kurse disa vetëm të përtypen dhe të treten.
Bekoni
104.Eshtë e pamundur të shkruash libër të mirë pa shkruar më parë ca më të dobët.
Shoi
105.Librat e mi janë ujë, librat e gjenive të mëdhenj janë verë. Të gjithë pinë ujë.
Tueni
106.Librat janë ushqim i djalërisë, zbavitje e pleqërisë, stoli e përparimit, mburojë dhe prehje në mundime, dritë në shtëpinë e errët, shokë ditën, natën, në ndjenja dhe në udhëtim.
Ciceroni
107.Dikur janë shkruar libra, ndërsa tani vetëm fragmente librash. Kur u hëngër buka, mbetën vetëm thërmitë.
Dosi
108.Më shumë dua librat se fronin mbretëror.
Shekspiri
109.Autori krijon librin, shoqëria e aksepton ose e refuzon atë. Krijuesi i librit është autori, krijuesi i fatit të tij është shoqëria.
Hygo
110.Librat e mirë janë si ato vasha bujare dhe të zgjuara, të cilat s'ia dhurojnë zemrën secilit.
Fojerbahu.
Gorki
102.Libri është më i vlefshëm se përmendorja e stolisur me piktura, reliev apo gravura, meqë ai ngre përmendore në zemrën e atij që e lexon.
Mbishkrim i lashtë egjiptian
103.Disa libra duhet të shijohen, disa të tjerë të gëlliten, kurse disa vetëm të përtypen dhe të treten.
Bekoni
104.Eshtë e pamundur të shkruash libër të mirë pa shkruar më parë ca më të dobët.
Shoi
105.Librat e mi janë ujë, librat e gjenive të mëdhenj janë verë. Të gjithë pinë ujë.
Tueni
106.Librat janë ushqim i djalërisë, zbavitje e pleqërisë, stoli e përparimit, mburojë dhe prehje në mundime, dritë në shtëpinë e errët, shokë ditën, natën, në ndjenja dhe në udhëtim.
Ciceroni
107.Dikur janë shkruar libra, ndërsa tani vetëm fragmente librash. Kur u hëngër buka, mbetën vetëm thërmitë.
Dosi
108.Më shumë dua librat se fronin mbretëror.
Shekspiri
109.Autori krijon librin, shoqëria e aksepton ose e refuzon atë. Krijuesi i librit është autori, krijuesi i fatit të tij është shoqëria.
Hygo
110.Librat e mirë janë si ato vasha bujare dhe të zgjuara, të cilat s'ia dhurojnë zemrën secilit.
Fojerbahu.
111.Libri është gjë e madhe nëse njeriu di ta shfrytëzojë.
Bloku
112.Nuk ka libër që është aq i keq sa të mos na hynte sadopak në punë.
Pliniu i Ri
113.Nëse një libër vlen të lexohet, atëher vlen edhe të blihet Raskini
114.Librat janë pasuri e grumbulluar e botës, trashëgimi dinjitoze e brezave dhe e popujve.
Toro
115.Nuk ka libra të moralshëm dhe të pamoralshëm. Librat janë shkruar mirë ose të shkruar keq. Kjo është e tëra.
Vilde
116.Muzika është e vetmja gjuhë universale.
Rogjersi
117.Muzika është art i zemrës dhe, si e tillë, ajo i drejtohet direkt zemrës.
Hegeli
118.Muzikën e konsideroj rrënjë të të gjitha arteve.
Klajsti
119.Gjithmonë e kam ndjekur muzikën dhe nuk e kuptoj sesi dikush mund të mirret për njeri të arsimuar po qe se nuk e njeh muzikën.
Markezi
120.Në natyrë nuk mund të hasim asgjë më të bukur dhe më të përkryer se muzika. Ajo futet thellë në zemrën e njeriut.
Kogoji
Bloku
112.Nuk ka libër që është aq i keq sa të mos na hynte sadopak në punë.
Pliniu i Ri
113.Nëse një libër vlen të lexohet, atëher vlen edhe të blihet Raskini
114.Librat janë pasuri e grumbulluar e botës, trashëgimi dinjitoze e brezave dhe e popujve.
Toro
115.Nuk ka libra të moralshëm dhe të pamoralshëm. Librat janë shkruar mirë ose të shkruar keq. Kjo është e tëra.
Vilde
116.Muzika është e vetmja gjuhë universale.
Rogjersi
117.Muzika është art i zemrës dhe, si e tillë, ajo i drejtohet direkt zemrës.
Hegeli
118.Muzikën e konsideroj rrënjë të të gjitha arteve.
Klajsti
119.Gjithmonë e kam ndjekur muzikën dhe nuk e kuptoj sesi dikush mund të mirret për njeri të arsimuar po qe se nuk e njeh muzikën.
Markezi
120.Në natyrë nuk mund të hasim asgjë më të bukur dhe më të përkryer se muzika. Ajo futet thellë në zemrën e njeriut.
Kogoji
121.Muzika çdoherë ka qenë ushqim i dashurisë, kurse dashuria ushqim për muzikën.
Moxarti
122.Muzika është gjuhë botërore që s'duhet përkthyer.
Auerbahu
123.Atje ku ndërprehet biseda, atje fillon muzika.
Hofinan
124.Mos u bëj poet nëse s'mund të vdesësh për secilin varg, për secilën fjalë.
A.Shkreli
125.Poetët fillojnë të jetojnë vetëm atëhere kur vdesin.
Petrarka
126.Më mirë është poet pa publik, sesa publik pa poet.
Zilahi
127.Poeti nuk mund t'u sjellë porosi të tjerëve, në qoftë se nuk është vetë më tepër njeri se ata.
Karlajli
128.Poetët janë shqisat, kurse filozofët intelekti i gjinisë njerëzore.
Viko
129.Njeriu bëhet poet atëhere, kur është në gjendje ta thotë atë që do dhe që duhet ta thotë.
Stendali
130.Poezia është gjuha amnore e racës njerëzore.
Helderi
Moxarti
122.Muzika është gjuhë botërore që s'duhet përkthyer.
Auerbahu
123.Atje ku ndërprehet biseda, atje fillon muzika.
Hofinan
124.Mos u bëj poet nëse s'mund të vdesësh për secilin varg, për secilën fjalë.
A.Shkreli
125.Poetët fillojnë të jetojnë vetëm atëhere kur vdesin.
Petrarka
126.Më mirë është poet pa publik, sesa publik pa poet.
Zilahi
127.Poeti nuk mund t'u sjellë porosi të tjerëve, në qoftë se nuk është vetë më tepër njeri se ata.
Karlajli
128.Poetët janë shqisat, kurse filozofët intelekti i gjinisë njerëzore.
Viko
129.Njeriu bëhet poet atëhere, kur është në gjendje ta thotë atë që do dhe që duhet ta thotë.
Stendali
130.Poezia është gjuha amnore e racës njerëzore.
Helderi
131.Të merresh me poezi është punë e kotë, po qe se si poet i shmangesh punës.
Pushkini
132.Poezia ka më tepër karakter rinor, kurse filozofia pleqëror.
Shopenhaueri
133.Shpirti i një populli pasqyrohet në poezinë e tij më mirë se në çdo formë tjetër të artit.
Boske
134.Shkenca është forcë.
Bekoni
135.Çdo përparim i madh në shkencë rrjedh nga imagjinata e re, e guximshme.
Deveji
136.Jeta i cakton qëllimet shkencës, kurse shkenca ndriçon rrugët e jetës.
Mihalovski
137.Shkenca ka për detyrë t'i sigurojë njeriut sundimin mbi natyrën.
Bekoni
138.Shkenca nuk ka dimensione morale, ajo është si thika: nëse i pret kirurgut dhe vrasësit, atëhere secili prej tyre do ta përdorë në mënyrën e vet.
Brauni
139.Detyrë morale e shkrimtarit nuk është që të flasë siç i pëlqen dikujt, por siç është e vërteta.
Qosja
140.Sa më të mirë që të jenë shkrimtarët aq më pak flasin për veprat e tyre.
Hemingfuei
Pushkini
132.Poezia ka më tepër karakter rinor, kurse filozofia pleqëror.
Shopenhaueri
133.Shpirti i një populli pasqyrohet në poezinë e tij më mirë se në çdo formë tjetër të artit.
Boske
134.Shkenca është forcë.
Bekoni
135.Çdo përparim i madh në shkencë rrjedh nga imagjinata e re, e guximshme.
Deveji
136.Jeta i cakton qëllimet shkencës, kurse shkenca ndriçon rrugët e jetës.
Mihalovski
137.Shkenca ka për detyrë t'i sigurojë njeriut sundimin mbi natyrën.
Bekoni
138.Shkenca nuk ka dimensione morale, ajo është si thika: nëse i pret kirurgut dhe vrasësit, atëhere secili prej tyre do ta përdorë në mënyrën e vet.
Brauni
139.Detyrë morale e shkrimtarit nuk është që të flasë siç i pëlqen dikujt, por siç është e vërteta.
Qosja
140.Sa më të mirë që të jenë shkrimtarët aq më pak flasin për veprat e tyre.
Hemingfuei
141.Shkrimtari ka vetëm një mësues: lexuesit.
Gogoli
142.Shkrimtari nuk shkruan më tepër se ç'flet goja e njeriut.
Bokaçio
143.Shkrimtarët më të mëdhenj shfaqen pikërisht në kohën e krizave më të ashpra shoqërore.
Lunaçarski
144.Shkrimtarët e mëdhenj vdesin dy herë: një herë si njerëz e së dyti si shkrimtarë të mëdhenj.
Valeti
145.Në qoftë se lexuesi nuk e njeh shkrimtarin, fajtor për të është shkrimtari, e jo lexuesi.
Ilfi
146.Çdo qyqarësi, çdo turpërim për shkrimtarin është mëkat. Guximi i tij qëndron në shprehjen. Edhe po qe se për të do të bartë përgjegjësi, ai patjetër duhet të flasë.
Kaneti
147.Shkrimtarët farkëtohen në padrejtësi, njëlloj siç farkëtohet një shpatë.
Heminguei
148.Shkrimtari duhet të ketë më pak perspektivë precize dhe të caktuar sesa politikani, ai duhet të jetë më pak "sektar".
Gramsh
149.Para se të mësoni të shkruani, mësoni të mendoni.
Boalo
150.Shkrimtari i talentuar mund të shkruajë atë që mendon e të mos e fyejë shtetin.
Borhesi
Gogoli
142.Shkrimtari nuk shkruan më tepër se ç'flet goja e njeriut.
Bokaçio
143.Shkrimtarët më të mëdhenj shfaqen pikërisht në kohën e krizave më të ashpra shoqërore.
Lunaçarski
144.Shkrimtarët e mëdhenj vdesin dy herë: një herë si njerëz e së dyti si shkrimtarë të mëdhenj.
Valeti
145.Në qoftë se lexuesi nuk e njeh shkrimtarin, fajtor për të është shkrimtari, e jo lexuesi.
Ilfi
146.Çdo qyqarësi, çdo turpërim për shkrimtarin është mëkat. Guximi i tij qëndron në shprehjen. Edhe po qe se për të do të bartë përgjegjësi, ai patjetër duhet të flasë.
Kaneti
147.Shkrimtarët farkëtohen në padrejtësi, njëlloj siç farkëtohet një shpatë.
Heminguei
148.Shkrimtari duhet të ketë më pak perspektivë precize dhe të caktuar sesa politikani, ai duhet të jetë më pak "sektar".
Gramsh
149.Para se të mësoni të shkruani, mësoni të mendoni.
Boalo
150.Shkrimtari i talentuar mund të shkruajë atë që mendon e të mos e fyejë shtetin.
Borhesi
151.Shkrimtari patjetër duhet të evitojë gazetarinë për shkak të punës krijuese dhe jetësore.
Heminguei
152.Nëse përpiqet, shkrimtari mund të edukojë shumë lexues.
Heminguei
153.Vepra, e jo fjalë.
Latine
154.Secilën vepër tënde kryeje si të ishte fjala për veprën e fundit jetësore.
Marko
155.Veprat njerëzore i vlerësojmë sipas asaj se sa na ofrojnë kënaqësi, apo sa na shkaktojnë dhembje.
Fransi
156.Si do të njohësh vetveten? Duke e shikuar asesi, por duke vepruar. Orvatu të kryesh detyrën, obligimin tënd, dhe menjëherë do të shohësh sa vlen.
Gëte
157.Që të kryejmë vepra të mëdha duhet të jetojmë si të mos vdisnim kurrë.
Vavennafgu
158.Besimi dëshmohet me vepër e jo me fjalë.
Dekarti
159.Shpirti i njeriut ka net të gjata që t'i rrënojë veprat e ditës.
Verneri
160.Njeriu fotografon vetveten me veprat e veta.
Shileri
Heminguei
152.Nëse përpiqet, shkrimtari mund të edukojë shumë lexues.
Heminguei
153.Vepra, e jo fjalë.
Latine
154.Secilën vepër tënde kryeje si të ishte fjala për veprën e fundit jetësore.
Marko
155.Veprat njerëzore i vlerësojmë sipas asaj se sa na ofrojnë kënaqësi, apo sa na shkaktojnë dhembje.
Fransi
156.Si do të njohësh vetveten? Duke e shikuar asesi, por duke vepruar. Orvatu të kryesh detyrën, obligimin tënd, dhe menjëherë do të shohësh sa vlen.
Gëte
157.Që të kryejmë vepra të mëdha duhet të jetojmë si të mos vdisnim kurrë.
Vavennafgu
158.Besimi dëshmohet me vepër e jo me fjalë.
Dekarti
159.Shpirti i njeriut ka net të gjata që t'i rrënojë veprat e ditës.
Verneri
160.Njeriu fotografon vetveten me veprat e veta.
Shileri
161.Shumica e përpiluesve të vargjeve dhe aforizmave u ngjajnë njerëzve që hanë qershi: njëherë i zgjedhin më të mirat, kurse në fund i hanë të gjitha.
Shamfori
162.Aforizmi i vërtetë është gjithësia në një pikë ujë.
Keseli
163.Grumbullimi i anekdotave dhe maksimave për një njeri me famë është pasuria më e madhe, nëse ato të parat di t'i fusë në bisedë në vend të duhur dhe nëse të dytat i kujtohen në momentin e duhur.
Gëte
164.Aforizmi shkëlqen dhe shquhet me shkurtësi.
Irzkikovski
165.Aforizëm është mendimi i koncentruar. Në botën e mendimeve është si poezia në letërsi.
Vidmari
166.Aforizmi nuk duhet të jetë i vërtetë, por duhet t'i japë krahë të vërtetës.
Kmusi
167.Fjala e ëmbël thërret miq, ajo zbut, pajton armiq.
Shqife
168.Telegrami është i vetmi rast ku numërohen fjalët në vend të veprave.
Likoku
169.Po ta lejoni cilindo njeri të flasë së tepërmi, edhe ai do të fitonte besimtarë.
Stivensoni
170.Nuk ka gjë më të vështirë në botë se mjeshtëria e fjalëve.
Gorki
Shamfori
162.Aforizmi i vërtetë është gjithësia në një pikë ujë.
Keseli
163.Grumbullimi i anekdotave dhe maksimave për një njeri me famë është pasuria më e madhe, nëse ato të parat di t'i fusë në bisedë në vend të duhur dhe nëse të dytat i kujtohen në momentin e duhur.
Gëte
164.Aforizmi shkëlqen dhe shquhet me shkurtësi.
Irzkikovski
165.Aforizëm është mendimi i koncentruar. Në botën e mendimeve është si poezia në letërsi.
Vidmari
166.Aforizmi nuk duhet të jetë i vërtetë, por duhet t'i japë krahë të vërtetës.
Kmusi
167.Fjala e ëmbël thërret miq, ajo zbut, pajton armiq.
Shqife
168.Telegrami është i vetmi rast ku numërohen fjalët në vend të veprave.
Likoku
169.Po ta lejoni cilindo njeri të flasë së tepërmi, edhe ai do të fitonte besimtarë.
Stivensoni
170.Nuk ka gjë më të vështirë në botë se mjeshtëria e fjalëve.
Gorki
171.Kur njeriu flet shumë, thotë edhe diç që nuk është dashur ta thoshte.
Konjuçi
172.Ata që dinë të flasin, flasin shkurt.
Dostojevski
173.Sikur të bliheshin fjalët, më pak do të flitnin.
Tomaseo
174.Sado i mençur të jetë njeriu kur flet shumë, në fund, nuk e ie pa e thënë ndonjë marri.
Dyma
175.Ka njerëz që flasin, flasin e flasin, derisa arrijnë më në fund edhe të thonë diç.
Gitri
176.Pusho së foluri mu atëherë kur sheh se ke filluar të nxehesh vetë, ose ai me të cilin bisedon. Fjala e pathënë është flori.
Tolstoi
177.Fjala e thënë në kohën e duhur është mollë në gotën e argjendtë.
Solomoni
178.Vlerëso fjalët! Çdonjera prej tyre mund të bëhet e fundit për ty.
Leci
179.Më mirë është t'u besojmë syve tanë, se fjalëve të huaja.
Tajmuri
180.Kush flet shumë, ose di shumë, ose gënjen shumë.
Heltaji
Konjuçi
172.Ata që dinë të flasin, flasin shkurt.
Dostojevski
173.Sikur të bliheshin fjalët, më pak do të flitnin.
Tomaseo
174.Sado i mençur të jetë njeriu kur flet shumë, në fund, nuk e ie pa e thënë ndonjë marri.
Dyma
175.Ka njerëz që flasin, flasin e flasin, derisa arrijnë më në fund edhe të thonë diç.
Gitri
176.Pusho së foluri mu atëherë kur sheh se ke filluar të nxehesh vetë, ose ai me të cilin bisedon. Fjala e pathënë është flori.
Tolstoi
177.Fjala e thënë në kohën e duhur është mollë në gotën e argjendtë.
Solomoni
178.Vlerëso fjalët! Çdonjera prej tyre mund të bëhet e fundit për ty.
Leci
179.Më mirë është t'u besojmë syve tanë, se fjalëve të huaja.
Tajmuri
180.Kush flet shumë, ose di shumë, ose gënjen shumë.
Heltaji
181.Njerëzve duhet t'u flitet me zë të lartë: masa i dëgjon të zëshmit.
Guareski
182.Kush flet ç'dëshiron, duhet të dëgjojë edhe atë që nuk e dëshiron.
Tajmuri
183.Mos u besoni fjalëve, as tuajave as të huajave, besoniu vetëm veprave tuaja dhe të huaja.
Tolstoi
184.Sikur njerëzit të flisnin vetëm çfarë dinë dhe çfarë kuptojnë, ata mbase as që do të flisnin fare.
Molieri
185.Fjalët u ngjajnë rrezeve të rentgenit: po t'i përdorim si duhet, ato depërtojnë gjithkah.
Haksli
186.Fjala është grua shtatzënë që lind viganë. Fjala na bashkon me yjet dhe majmunët.
Kerlezha
187.Nëse fjalën s'e thua dot në shesh se ke drojë, mos e thuaj as pas nesh.
Saadi
188.Kurrë mos i dëgjoni ata që flasin keq për të tjerët, e mirë për ty.
Tolstoi
189.Kur njëqind vetë flasin të njëjtën gjë, atëherë, ajo është ose Vox Dei (zëri i zotit),ose marri e madhe.
Irzhikovski
190.Shikimet e njerëzve u ngjajnë peshqve; ata e hanë njeri-tjetrin. Edhe fjalët shëmbëllejnë me peshqit; fjala e madhe e gëlltit të voglën.
Arapi
Guareski
182.Kush flet ç'dëshiron, duhet të dëgjojë edhe atë që nuk e dëshiron.
Tajmuri
183.Mos u besoni fjalëve, as tuajave as të huajave, besoniu vetëm veprave tuaja dhe të huaja.
Tolstoi
184.Sikur njerëzit të flisnin vetëm çfarë dinë dhe çfarë kuptojnë, ata mbase as që do të flisnin fare.
Molieri
185.Fjalët u ngjajnë rrezeve të rentgenit: po t'i përdorim si duhet, ato depërtojnë gjithkah.
Haksli
186.Fjala është grua shtatzënë që lind viganë. Fjala na bashkon me yjet dhe majmunët.
Kerlezha
187.Nëse fjalën s'e thua dot në shesh se ke drojë, mos e thuaj as pas nesh.
Saadi
188.Kurrë mos i dëgjoni ata që flasin keq për të tjerët, e mirë për ty.
Tolstoi
189.Kur njëqind vetë flasin të njëjtën gjë, atëherë, ajo është ose Vox Dei (zëri i zotit),ose marri e madhe.
Irzhikovski
190.Shikimet e njerëzve u ngjajnë peshqve; ata e hanë njeri-tjetrin. Edhe fjalët shëmbëllejnë me peshqit; fjala e madhe e gëlltit të voglën.
Arapi
191.Rrallëherë pendohemi pse kemi folur pak, e shpesh pse kemi folur tepër. Kjo është një e vërtetë e vjetër që e dinë të gjithë, veçse askush nuk i përmbahet.
La Bryeri
192.Secili që flet diç, shpesh e hesht atë më të mirën
Ludvigu
193.Është lehtë të flasësh kur ke ç'të thuash, mirëpo vështirë është ç'të thuash, kur duhet të flasësh.
Elioti
194.Përdorimi më i mirë i fjalëve është heshtja e plotë.
Tagora
195.Të bësh një hap përpara, të thuash një fjalë të re, kjo i frikëson njerëzit më së shumti.
Dostojevski
196.Në botë nuk ka torturë më të madhe se tortura me fjalë.
Nadsoni
197.Fol vetëm për atë që e ke të qartë, ndryshe hesht.
Tolstoi
198.Njerëzit na kuptojnë më mirë kur u flasim pak.
Strindbergu
199.Fjalët janë thumba për të varur idetë.
Londoni
200.Gjuha ruhet, atje ku shkruhet.
Shqipe
La Bryeri
192.Secili që flet diç, shpesh e hesht atë më të mirën
Ludvigu
193.Është lehtë të flasësh kur ke ç'të thuash, mirëpo vështirë është ç'të thuash, kur duhet të flasësh.
Elioti
194.Përdorimi më i mirë i fjalëve është heshtja e plotë.
Tagora
195.Të bësh një hap përpara, të thuash një fjalë të re, kjo i frikëson njerëzit më së shumti.
Dostojevski
196.Në botë nuk ka torturë më të madhe se tortura me fjalë.
Nadsoni
197.Fol vetëm për atë që e ke të qartë, ndryshe hesht.
Tolstoi
198.Njerëzit na kuptojnë më mirë kur u flasim pak.
Strindbergu
199.Fjalët janë thumba për të varur idetë.
Londoni
200.Gjuha ruhet, atje ku shkruhet.
Shqipe
201.Gjuha nuk ka eshtra, por i thyen eshtrat.
Bullgare
202.Të ndiejmë mundemi vetëm në gjuhën amtare, të mendojmë edhe në ndonjë gjuhë tjetër.
Elioti
203.Ai që zotëron gjuhën e vet vlen më tepër se ai që pushton një qytet.
Një mendimtar i lashtë
204.Njeriu që nuk i di gjuhët e huaja, nuk di asgjë për gjuhën e vet.
Gëte
205.Oratoria është art i mashtrimit.
Montenji
206.Oratoria duhet të ketë parasysh tri gjëra: çka flet, kujt i flet dhe si flet.
Ciceron i
207.Vetia e oratorit të mirë është të heshtë kur nuk e dëgjojnë me ëndje.
Luteri
208.Oratori duhet të jetë i mrekullueshëm, në të kundërtën ngjall mërzi dhe tallje.
Seldeni
209.Derisa të martohet i mençuri, budallasë i bahen fëmijët çobanë.
Shqipe
210.Gjuha dhe zemra nuk duhet të kenë kundërthënie.
Azerbejxhane
Bullgare
202.Të ndiejmë mundemi vetëm në gjuhën amtare, të mendojmë edhe në ndonjë gjuhë tjetër.
Elioti
203.Ai që zotëron gjuhën e vet vlen më tepër se ai që pushton një qytet.
Një mendimtar i lashtë
204.Njeriu që nuk i di gjuhët e huaja, nuk di asgjë për gjuhën e vet.
Gëte
205.Oratoria është art i mashtrimit.
Montenji
206.Oratoria duhet të ketë parasysh tri gjëra: çka flet, kujt i flet dhe si flet.
Ciceron i
207.Vetia e oratorit të mirë është të heshtë kur nuk e dëgjojnë me ëndje.
Luteri
208.Oratori duhet të jetë i mrekullueshëm, në të kundërtën ngjall mërzi dhe tallje.
Seldeni
209.Derisa të martohet i mençuri, budallasë i bahen fëmijët çobanë.
Shqipe
210.Gjuha dhe zemra nuk duhet të kenë kundërthënie.
Azerbejxhane
211.Mos u marto për të holla, ato mund të huazohen lehtë.
Skoceze
212.Martoje djalin kur të duash, por vajzën fejoje kur të mundesh.
Kroate
213.Pema gjykohet nga prodhimi, njeriu nga veprat.
Afrikane
214.Çdo njeri i lumtur është i bukur.
Irlandeze
215.Lumi i thellë rrjedh qetë qetë, njeriu i mençur flet ngadalë.
Kineze
216.Për një fjalë goje njeriu del i mençur dhe për një fjalë i marrë.
Amerikane
217.Derisa njeriu ka kokën mbi shpatulla, për të nuk është e humbur asgjë.
Vietnameze
218.Njerëzit vlerësohen sipas suksesit të tyre, e jo sipas meritave.
Persiane
219.Të quhesh njeri është e lehtë, të jesh njeri është e vështirë.
Afnkane
220.Bashkë në qoftë se jetojnë gjatë, shtazët duhen mes veti, kurse njerëzit urrehen.
Kineze
Skoceze
212.Martoje djalin kur të duash, por vajzën fejoje kur të mundesh.
Kroate
213.Pema gjykohet nga prodhimi, njeriu nga veprat.
Afrikane
214.Çdo njeri i lumtur është i bukur.
Irlandeze
215.Lumi i thellë rrjedh qetë qetë, njeriu i mençur flet ngadalë.
Kineze
216.Për një fjalë goje njeriu del i mençur dhe për një fjalë i marrë.
Amerikane
217.Derisa njeriu ka kokën mbi shpatulla, për të nuk është e humbur asgjë.
Vietnameze
218.Njerëzit vlerësohen sipas suksesit të tyre, e jo sipas meritave.
Persiane
219.Të quhesh njeri është e lehtë, të jesh njeri është e vështirë.
Afnkane
220.Bashkë në qoftë se jetojnë gjatë, shtazët duhen mes veti, kurse njerëzit urrehen.
Kineze
221.Mali nuk ka nevojë për mal, por njeriu ka nevojë për njeri.
Baske
222.Njeriu i gëzuar është si dielli, shndrit atje ku depërton.
Turke
223.Kush nuk është i mençur zemrën e ka në gjuhë, e kush është i mençur gjuhën e ka në zemër.
Jordaneze
224.Po qe se dajaku do të bënte dikë të mençur, atëherë më të mençurit do të ishin buajt.
Madagaskarese
225.Gënjeshtra ka shtatë variante të ndryshme, ndërsa e vërteta vetëm një.
Afrikane
226.Kush ankohet shumë për dele, ndodh që humb lopën.
Holandeze
227.Kur të jesh në zor edhe thiu të bëhet dajë.
Shqipe
228.As mos e merr kafshatën e madhe, as mos fol ndonjë fjalë të madhe.
Greke
229.Ujku e mbron delen nga dhelpra për ta ngrënë vetë.
Bullgare
230.Nderi dhe autoriteti as nuk blihen, as nuk huazohen.
Gjermane
Baske
222.Njeriu i gëzuar është si dielli, shndrit atje ku depërton.
Turke
223.Kush nuk është i mençur zemrën e ka në gjuhë, e kush është i mençur gjuhën e ka në zemër.
Jordaneze
224.Po qe se dajaku do të bënte dikë të mençur, atëherë më të mençurit do të ishin buajt.
Madagaskarese
225.Gënjeshtra ka shtatë variante të ndryshme, ndërsa e vërteta vetëm një.
Afrikane
226.Kush ankohet shumë për dele, ndodh që humb lopën.
Holandeze
227.Kur të jesh në zor edhe thiu të bëhet dajë.
Shqipe
228.As mos e merr kafshatën e madhe, as mos fol ndonjë fjalë të madhe.
Greke
229.Ujku e mbron delen nga dhelpra për ta ngrënë vetë.
Bullgare
230.Nderi dhe autoriteti as nuk blihen, as nuk huazohen.
Gjermane
231.Kush premton shumë, nuk bën asgjë.
Hungareze
232.I shëndoshi ka njëmijë dëshira, i sëmuri vetëm një: të jetë i shëndoshë.
Sllovene
233.Kush blen ç'nuk i duhet, në fund shet edhe ç'i duhet.
Rome
234.Kush thotë se ka mjaft kohë, vonohet.
Holandeze
235.Të lavdëruarit e vetvetes është fillimi i turpit.
Japoneze
236.Buka e të varfërit është më e ëmbël se e të pasurit. Atë e ëmbëlson uria.
Indiane
237.Siguria më e mirë për t'u mbrojtur nga të këqijat është kujdesi dhe maturia.
Malajzeze
238.Mençuria nuk banon vetëm në një shtëpi.
Afrikane
239.Puno si skllav, por ushqehu si lord.
Shqipe
240.Ndonjëherë edhe djalli e thotë të vërtetën.
Spanjolle
Hungareze
232.I shëndoshi ka njëmijë dëshira, i sëmuri vetëm një: të jetë i shëndoshë.
Sllovene
233.Kush blen ç'nuk i duhet, në fund shet edhe ç'i duhet.
Rome
234.Kush thotë se ka mjaft kohë, vonohet.
Holandeze
235.Të lavdëruarit e vetvetes është fillimi i turpit.
Japoneze
236.Buka e të varfërit është më e ëmbël se e të pasurit. Atë e ëmbëlson uria.
Indiane
237.Siguria më e mirë për t'u mbrojtur nga të këqijat është kujdesi dhe maturia.
Malajzeze
238.Mençuria nuk banon vetëm në një shtëpi.
Afrikane
239.Puno si skllav, por ushqehu si lord.
Shqipe
240.Ndonjëherë edhe djalli e thotë të vërtetën.
Spanjolle
241.Kush s'ka fëmijë, s'ka dritë në sytë e tij.
Persiane
242.Në shtëpinë e të varurit mos e përmend litarin
Zviceriane
243.Më mirë pa një sy, se sa pa dy sy.
Gjermane
244.Miqtë e vërtetë janë të rrallë.
Latine
245.Fatin nuk e njeh me kokë, por me zemër
Norvegjeze
246.Ushqeje qenin se nuk të leh.
Bullgare
247.Për miun maca është luan.
Shqipe
248.Dora që jep është gjithnjë mbi dorën që merr.
Spanjolle
249.Ai që vdes për atdhe, ka jetuar mjaft.
Spanjolle
250.Kush do që të ngrohet në pleqëri, le të ndërtojë vetë një stufë në rini.
Gjermane
Persiane
242.Në shtëpinë e të varurit mos e përmend litarin
Zviceriane
243.Më mirë pa një sy, se sa pa dy sy.
Gjermane
244.Miqtë e vërtetë janë të rrallë.
Latine
245.Fatin nuk e njeh me kokë, por me zemër
Norvegjeze
246.Ushqeje qenin se nuk të leh.
Bullgare
247.Për miun maca është luan.
Shqipe
248.Dora që jep është gjithnjë mbi dorën që merr.
Spanjolle
249.Ai që vdes për atdhe, ka jetuar mjaft.
Spanjolle
250.Kush do që të ngrohet në pleqëri, le të ndërtojë vetë një stufë në rini.
Gjermane
251.Janë tri lloje fatkeqësish: në fëmijëri të humbësh babanë, në burrëri gruan dhe në pleqëri të jetosh pa djalë.
Kineze
252.Kush nuk e ka provuar atë që është e hidhur nuk di çka është e ëmbël.
Rumune
253.Kush vjedh një ve, vjedh edhe delen.
Greke
254.Kryelartësia është kushërirë e paditurisë.
Kineze
255.I marrë është ai që nuk di të fshehë mençurinë.
Indiane
256.Kush përkulet para njerit, i tregon shpinën tjetrit.
Turke
257.Mos u frikëso në qoftë se mëson dhe punon ngadalë, por frikësoju në qoftë se rri kot.
Kineze
258.Më turp është të mos përpiqesh të dalësh nga balta, se sa që je futur në të.
Italiane
259.Kush vrapon pas shumë lepujve, nuk zë asnjë.
Greke
260.Mysafirëve dhe peshqve pas tri netëve fillon t'u vijë erë e keqe.
Angleze
Kineze
252.Kush nuk e ka provuar atë që është e hidhur nuk di çka është e ëmbël.
Rumune
253.Kush vjedh një ve, vjedh edhe delen.
Greke
254.Kryelartësia është kushërirë e paditurisë.
Kineze
255.I marrë është ai që nuk di të fshehë mençurinë.
Indiane
256.Kush përkulet para njerit, i tregon shpinën tjetrit.
Turke
257.Mos u frikëso në qoftë se mëson dhe punon ngadalë, por frikësoju në qoftë se rri kot.
Kineze
258.Më turp është të mos përpiqesh të dalësh nga balta, se sa që je futur në të.
Italiane
259.Kush vrapon pas shumë lepujve, nuk zë asnjë.
Greke
260.Mysafirëve dhe peshqve pas tri netëve fillon t'u vijë erë e keqe.
Angleze
261.Njëqind miq janë pak, një armik është tepër.
Islandeze
262.Në qoftë se dish shumë, më shumë fat do të kesh.
Burmane
263.Kur do njeriu të rrahë një qen, gurë gjen gjithnjë.
Belge
264.Mos i flak këpucët e vjetra, para se t'i blesh të rejat.
Flamane
265.Peshqit e vjetër, para se ta përpijnë ushqimin, mirë e mirë e përtypin
Suedeze
266.Dituria e paktë është më e rrezikshme se padituria.
Boliviane
267.Të fuqishmit i mund turpi, kurse të dobëtit frika.
Madagaskarase
268.Më mirë një shishe verë gjatë jetës, se tri shishe pas vdekjes.
Koreane
269.Proverbat janë stoli e bisedës.
Persiane
270.Me shokë të mirë edhe në kohë të vështira kalohet mirë.
Arabe
Islandeze
262.Në qoftë se dish shumë, më shumë fat do të kesh.
Burmane
263.Kur do njeriu të rrahë një qen, gurë gjen gjithnjë.
Belge
264.Mos i flak këpucët e vjetra, para se t'i blesh të rejat.
Flamane
265.Peshqit e vjetër, para se ta përpijnë ushqimin, mirë e mirë e përtypin
Suedeze
266.Dituria e paktë është më e rrezikshme se padituria.
Boliviane
267.Të fuqishmit i mund turpi, kurse të dobëtit frika.
Madagaskarase
268.Më mirë një shishe verë gjatë jetës, se tri shishe pas vdekjes.
Koreane
269.Proverbat janë stoli e bisedës.
Persiane
270.Me shokë të mirë edhe në kohë të vështira kalohet mirë.
Arabe
Similar topics
» Thenie per femrat..
» Thenie mbi faljen ..
» Thenie Per Jeten
» Thenie Te Mencura.
» Thenie Filozofike
» Thenie mbi faljen ..
» Thenie Per Jeten
» Thenie Te Mencura.
» Thenie Filozofike
Faqja 1 e 1