Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
Ditët e jetës sime…” filmi i shkruar i Xhanfize Kekos People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.

Join the forum, it's quick and easy

Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
Ditët e jetës sime…” filmi i shkruar i Xhanfize Kekos People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.
Klea Love Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ditët e jetës sime…” filmi i shkruar i Xhanfize Kekos

Shko poshtë

Ditët e jetës sime…” filmi i shkruar i Xhanfize Kekos Empty Ditët e jetës sime…” filmi i shkruar i Xhanfize Kekos

Mesazh nga WebMaster Thu 23 Jul 2009 - 5:51

Ditët e jetës sime…” filmi i shkruar i Xhanfize Kekos Xhanfize_Keko
TIRANE

Xhanfize Keko, e konsideruar si themeluesja dhe mjeshtrja e madhe e filmit shqiptar për fëmijë, në këtë njëvjetor të ndarjes nga jeta u ka 'dhuruar' librin me kujtime "Ditët e jetës sime..." të afërmve, miqve, kolegëve, bashkëpunëtorëve, aktorëve të vegjël e të rritur, me të cilët e lidhi gjithë jetën e saj. Regjisorja Keko, e para kineaste femër në Shqipëri, ndërroi jetë në 23 dhjetor të vitit të kaluar, në moshën 79-vjeçare. Shoqëruar me foto nga vitet që jetoi e krijoi si dhe filmografia e artistes së ekranit, në librin voluminoz "Ditët e jetës sime...." Xhanfize Keko rrëfen Gjirokastrën, shtëpinë e saj ku lindi, kaloi fëmijërinë, adoleshencën… Rrëfen Tiranën, ku u vendos në prag të mbarimit të luftës; fillimin e punës si biletashitëse në një nga kinematë e kryeqytetit; kohën e studimeve në Moskë; njohjen, dashurinë dhe jetën me regjisorin e shquar Endri Keko; inaugurimin e Kinostudios dhe ditën e parë të punës si montazhiere; martesën dhe lindjen e fëmijëve; dëshirën për të punuar dhe hezitimin për të filluar; vitet e rritjes si krijuese; marrëdhëniet me fëmijët e saj; fillimin e punës së pavarur; përkrahjen dhe inkurajimin e kolegëve; momentet e punës gjatë realizimit të filmave; marrëdhëniet me aktorët e vegjël e të mëdhenj me të cilët ka punuar; gëzimet dhe zhgënjimet e krijimtarisë; jetën e saj si qytetare e Tiranës me të gjitha hallet e preokupacionet e njerëzve; fatkeqësitë, por dhe gëzimet që e shoqëruan në jetë; dashurinë e madhe për filmin dhe pamundësinë për të punuar… Një rrëfim ky sa i sinqertë, aq dhe i thjeshtë, sa i ndjerë, aq dhe interesant, sa i bukur, aq dhe befasues…

Ditët e jetës sime…” filmi i shkruar i Xhanfize Kekos 1926060782_dbac1afcb8

Në këtë përvjetor të ndarjes nga jeta të Xhanfize Kekos, lexuesit do të kenë në duar ditët e jetës së një prej artisteve më të shquara shqiptare, në një botim përgatitur nga Ilir Keko e Teuta Keçi dhe mundësuar nga Adrian Laperi, një prej aktorëve të vegjël të filmave të saj. "Xhanfize Keko do të mbetet 'Zonja e madhe e filmit', siç e ka përcaktuar me të drejtë një gazetare regjisoren e shquar të filmit shqiptar, sepse ajo iu përkushtua fëmijëve dhe krijoi me fëmijët e për fëmijët, si askush tjetër. Të bëheshe pjesë e filmave të saj ishte një privilegj, të cilin e kupton sa më shumë kalojnë vitet, por 'teta Xhano' - kështu na ka pëlqyer ta thërrasim gjithnjë - do të mbetet veç të tjerash, dhe 'nëna jonë shpirtërore', pasi ajo na bëri të ndiheshim njerëz me personalitet që kur ne ishim ende fëmijë dhe nuk e dinim se çfarë ishte personaliteti dhe sa i rëndësishëm ishte dhe mbetet ai në jetën e njeriut. Kjo Zonjë që sot na mungon të gjithëve, meriton shumë më tepër se këto radhë për çfarë na dha e çfarë na mësoi."

Ditët e jetës sime…” filmi i shkruar i Xhanfize Kekos Qyteti

Kështu shkruajnë në kopertinën e pasme të librit me kujtime "Ditët e jetës sime…", Adrian Laperi dhe shumë fëmijë të tjerë, protagonistë të filmave të atyre viteve, të cilët kanë nënshkruar tekstin e mirënjohjes ndaj artistes së ekranit shqiptar, që ia kushtoi jetën botës së madhe të fëmijëve të vegjël. Ajo e nisi karrierën si një nga shtatë anëtarët themelues të Kinostudios "Shqipëria e Re", më 1952. Pas një përvoje të gjatë si montazhiere e dokumentariste, filloi karrierën e regjisores më 1971. Për 13 vjet xhiroi 12 filma, që janë edhe sot mjaft të pëlqyer. Filmografia e saj përfshin "Taulanti kërkon një motër" (1984/ edhe skenariste), "Një vonesë e vogël" (1982/edhe skenariste), "Kur xhirohej një film" (1981/edhe skenariste), "Partizani i vogël Velo" (1980), "Pas gjurmëve" (1978/edhe montazhiere), "Tomka dhe shokët e tij" (1977/edhe montazhiere), "Tinguj lufte" (1976), "Beni ecën vetë" (1975/edhe montazhiere), "Qyteti më i ri në botë" (1974/edhe montazhiere), "Mimoza llastica" (1973), "Kryengritje në pallat" (1972), "ABC...ZH" (1971). Përveç çmimeve e titujve të shumtë, ka fituar edhe Kupën e Festivalit për filmin "Beni ecën vetë". Keko është gjithashtu regjisorja e parë shqiptare e vlerësuar me çmime ndërkombëtare. Në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit për Fëmijë dhe të Rinj në Xhifoni (Itali), ka fituar medalje për filmat "Beni ecën vetë", "Pas gjurmëve" dhe "Tomka dhe shokët e tij". Është bashkëshortja e kinodokumentaristit të shquar Endri Keko dhe nëna e shkrimtarit Teodor Keko.
WebMaster
WebMaster
Fondatori i Forumit
Fondatori i Forumit

Vendbanimi Vendbanimi : Ku te dua un
Postime Postime : 98857
Gjinia Gjinia : Female
Anëtarësuar Anëtarësuar : 11/01/2009
Mosha Mosha : 46
Hobi Hobi : Të përballoj jetën

http://www.klealove.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë