Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
Thatësia e syrit, shkaktarët që zvogëlojnë sasinë e lëngut të syrit People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.

Join the forum, it's quick and easy

Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
Thatësia e syrit, shkaktarët që zvogëlojnë sasinë e lëngut të syrit People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.
Klea Love Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Thatësia e syrit, shkaktarët që zvogëlojnë sasinë e lëngut të syrit

2 posters

Shko poshtë

Thatësia e syrit, shkaktarët që zvogëlojnë sasinë e lëngut të syrit Empty Thatësia e syrit, shkaktarët që zvogëlojnë sasinë e lëngut të syrit

Mesazh nga WebMaster Sat 6 Aug 2011 - 5:35

Në të folurit e përditshëm shprehja “syri i thatë” i dedikohet një sëmundjeje, e cila manifestohet me pakësimin e sasisë ose përbërjen e lotëve. Si pasojë e këtyre ndryshimeve, syri nuk laget mjaftueshëm. Në mjekësi kjo sëmundje njihet si “Siça-Syndrom”. Loti prodhohet në gjëndrën lotuese, derdhet në mollëzën e syrit dhe me lëvizjen e rregullt të kapakëve të syrit, shpërndahet në të gjitha anët duke mbajtur kështu syrin gjithnjë të njomë.
Shkaktarët
Shkaktarët kryesorë të tharjes së syve janë të shumtë. Prodhimi i lotit në sasi të vogël, ndryshimi në përbërjen e tij dhe lëvizjet e dobësuara të kapakëve të syrit njihen si më kryesorët. Kontraceptivët dhe antidepresivët e ndryshëm, ndërrimet hormonale, sëmundjet e gjëndrës tiroide, infeksionet virale, mungesa e vitaminës A, reumatizma dhe diabeti mund të shpijnë po ashtu në tharjen e syrit. Më të prekur nga kjo sëmundje janë të moshuarit dhe femrat. Sikurse mosha edhe faktorët klimatik, kondicionerët e ajrit, kimikatet dhe tymi duhanit ndikojnë në zvogëlimin e sasisë së lëngut të syrit. Në SHBA tashmë kjo sëmundje është kthyer në një sindromë (Office Eye Syndrome), nga e cila të rrezikuar janë ata që kalojnë orë të tëra para monitorit dhe si pasojë e përqendrimit dhe shikimit të pandërprerë në monitor, lëvizja e kapakëve të syrit bëhet më e rrallë, duke tharë kështu sipërfaqen e syrit.
Simptomat
Simptomat tipike të tharjes së syrit janë të djegurit dhe e kruara e syve, dhembja dhe ndjenja e pluhurit në sy si dhe ndjeshmëria e rritur ndaj dritës. Nëse nuk mjekohet në kohë, atëherë mund të çojë edhe deri te çrregullimet afatgjata të korneas, duke pasur si pasojë dobësimin e shikimit. Në vijim mjekët japin disa këshilla për personat që tashmë vuajnë nga kjo sëmundje: merrni rregullisht pika për sy; kini parasysh lagështinë e ajrit në vendin e punës ose në dhomë; bëni shëtitje në ajër të pastër; largohuni nga pirja e duhanit dhe rrymimi i ajrit, e veçanërisht kini kujdes nga ventilatori në automjet; gjatë punës me kompjuter bëni pauza të shkurtra dhe lëvizni kapakët e syve më shpesh; kujdes duhet pasur gjatë larjes së syve, e posaçërisht në vënien e makijazhit.

Këshillat e mjekëve
Merrni rregullisht pika për sy
Kini parasysh lagështinë e ajrit në vendin e punës ose në dhomë
Bëni shëtitje në ajër të pastër
Largohuni nga pirja e duhanit dhe rrymimi i ajrit, e veçanërisht kini kujdes nga ventilatori në automjet
Gjatë punës me kompjuter bëni pauza të shkurtra dhe lëvizni kapakët e syve më shpesh
Kujdes duhet pasur gjatë larjes së syve, e posaçërisht në vënien e makijazhit
WebMaster
WebMaster
Fondatori i Forumit
Fondatori i Forumit

Vendbanimi Vendbanimi : Ku te dua un
Postime Postime : 98857
Gjinia Gjinia : Female
Anëtarësuar Anëtarësuar : 11/01/2009
Mosha Mosha : 46
Hobi Hobi : Të përballoj jetën

http://www.klealove.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Thatësia e syrit, shkaktarët që zvogëlojnë sasinë e lëngut të syrit Empty Re: Thatësia e syrit, shkaktarët që zvogëlojnë sasinë e lëngut të syrit

Mesazh nga Anakonda Wed 31 Oct 2012 - 9:10

e msova e ket kshill per me pas kujdes me shiun...
Anakonda
Anakonda
V.I.P Anëtarë
V.I.P Anëtarë

Vendbanimi Vendbanimi : Australia
Postime Postime : 31717
Gjinia Gjinia : Female
Anëtarësuar Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Once Upon A Time

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye