Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
2 posters
Klea Love Forum :: Arti dhe Kultura Tradicionale :: Kuzhina Tradicionale Shqiptare :: Kuzhinat e Huaja
Faqja 1 e 1
Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
Me ndihmoni keshillat tuaja jane shume te vleshme.
adiroj- I/e Regjistruar
- Postime : 1
Gjinia :
Anëtarësuar : 09/08/2012
Mosha : 44
Re: Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
Përgatitja 15 min: Pjekja: 15 min. Kalori 137.
Përbërës për 4 persona:
* 2 qepë të bardha për porcion
* patëllxhanë të mëdha
* 2 thelpinj hudhre
* 20 ml verë e bardhë
* 30 ml uthull
* 4 lugë vaj ulliri
* gjysmë speci i gjelbër
* gjethe mente
* kripë, piper
Përgatitja:Qëroni qepët dhe pritini në formë unaze gjysmë cm e trashë. Futi qepët
për 15 min në një enë me ujë të ftohtë që të humbasin disi shijen e
fortë, pastaj kulloji dhe fshiji me letër kuzhine.
Qëroni patëllxhanët. Copëto specin e gjelbër dhe hudhrën prite në feta.
Pjekja:
Vendosni kubikët e patëllxhanit në 1 tenxhere. Lagi me verën, uthullën
dhe më shumë ujë derisa të lagen komplet. Kriposi dhe shtoni hudhrën.
Lërini të vlojnë për 15 min.
Më pas kullojini mirë. Elimino hudhrën dhe lërini të ftohen.
Në një enë sallate bashkoni qepën e patëllxhanët. Shtoi kripën, piperin e gjethet e mentës.
Spërkati me vaj e serviri
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Re: Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
Filetë viçi me kërpudha
Materialet për 2 persona
* 2 fileta mish viçi (rreth 180-200 gr.)
* 2 lugë gjelle vaj ulliri
* 1 lugë gjelle gjalpë
* 1 filxhan kërpudha të prera
* 1 filxhan lëng mishi
* 2 lugë gjelle brandi
* hudhër
* kripë dhe piper i kuq dhe i zi.Përgatitja
1. I lyeni filetat nga të dy anët me kripë dhe piper e hudhër.
2.
Në vazhdim ngrohni gjalpin dhe vajin e ullirit në një tenxhere të
thellë dhe shtoni në të filetat e mishit. I skuqni nga të dy anët, dy
minuta për çdonjërën anë dhe menjëherë më pas i shuani me brandi. I
vendosni filetat në një pjatancë dhe kujdesuni që të ruhen të ngrohta.
3. I hidhni kërpudhat e prera si dhe piperin e kuq në salcën që ka mbetur në tenxhere.
4. Në vazhdim, shtoni lëngun e mishit dhe në fund, i spërkatni filetat me gjysmën e salcës.I servirni menjëherë duke i shoqëruar me pure patatesh ose pilaf.
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Re: Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
Kallamar i tiganisur me salcë jeshile dhe hudhër
Materialet për 4 person:
* 1/2 kg kallamar i pastruar dhe i prerë në rrathë
* 1/2 filxhan miell
* vaj për skuqje.
* 1 filxhan arra të shtypura
* 2 feta të holla buke pa kore të prera në pjesë të vogla
* 3/4 e filxhanit verë e bardhë
* 3 -4 thelpinj hudhre
* 1/2 tufe majdanoz * 3-4 lugë gjelle vaj ulliri
* kripë dhe piper
Përgatitja
Vëmë
të gjitha materialet së bashku në një tas dhe i shtypim me dorë deri sa
të bëhen një masë mbulojeni dhe ruajeni në frigorifer.
Lyeni me
miell rrathët e prera të kalamanit nga të gjitha anët dhe vërini të
tiganisen në një tigan të madh, në të cilin kini hedhur më parë vajin të
digjet. Kujdes që të tiganisen mirë mos hidhni shumë copa bashkë sepse
bie temperatura dhe në vend që të bëhen kërce ngjiten me njëra tjetrën.
Hiqini nga tigani dhe shtrojini në një letër pirëse.Vendosen në një pjatë dhe zbukurohen me majdanoz, gjithashtu vëmë salcën
në një pjatë të veçantë me qëllim që të marrë secili aq sa dëshiron.
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Re: Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
Për 4-5 persona duhen:
• mish 500 gr
• qepë l kg
• hudhra 1 kokërr
• vaj 4-5 lugë gjelle
• salcë 1 lugë kafeje
• pak piper i kuq
• uthull 3-4 lugë gjelle
• kanellë, kripë, piper i zi, 2 fletë dafine
Çomleku
zakonisht përgatitet me mish viçi dhe me qepë të vogla sa një kokërr:
arre. Në mungesë të tyre, mund të përdoren qepë të thata të prera në
katërsh.
Thelat e mishit skuqen në fultere me vaj të nxehtë sa të krijohet kore e kuqe pastaj vihen në tenxhere.
Në
yndyrën që ka mbetur nga mishi, skuqen qepët dhe vendosen përbri mishit,
vihen në zjarr, shtohen thelpinj hudhra, piper i zi, piper i kuq, pak
kanellë dhe shuhen me uthull. Pastaj hidhet pak salcë domatesh, ujë dhe
përzihen me lugë druri.
Në fund vihet kapaku, anët e të cilit zihen me brumë ose përdoret tenxherja me presion.
Çomleku del më i shijshëm kur përgatitet në enë balte.
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Re: Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
Byrek me purri e qumësht
Për 4-5 persona duhen:
* 3 gota uji miell (500 gr)
* 300 ml ujë (6 filxhanë kafeje)
* kripë
Për mbushje:
* 1 kg purri (presh)
* 1 ve
* 1/2 filxhani çaji qumësht
* kripë, piper i kuq, gjysmë filxhani çaji vaj.
Ky
lloj byreku përgatitet njëlloj si me spinaq, por për mbushje merren
purri. Purrinjtë qërohen, lahen, grihen dhe skuqen me yndyrë të mbuluar
me kapak.Që të zbuten, pak u shtohet qumësht, lihen të ziejnë 10 minuta të tjerë,
avullon lëngu i tepërt, hiqen nga zjarri, përzihen me vezë, piper i kuq
e kripë.
Për byrek preferohet mielli i fortë (miell që përmban
gluten më tepër dhe ka elasticitet). Mbi tryezë ose në tepsi përhapet
mielli, në mes hapet një gropë ku hidhet ujë me pak kripë. Për l kg
miell merret 550-600 gr ujë, megjithëse kjo varet nga lagështia e
mielli.
Duke e përzier nga mesi, zihet një brumë i fortë, i cili
punohet 10 minuta, ndahet në kuleç, mbulohet me pecetë të lagur dhe
lihet 20-30 minuta që të zbuten proteinat dhe të fitojë elasticitet; në
këtë mënyrë petët do të hapen më mirë.
Prej çdo kulaçi bëhen petë të vogla, secila prej tyre përmiellet me niseshte dhe qiten 3-4 copë njëra mbi tjetrën, pastaj hapen petët e zakonshme. Këto
shikohen herë pas here që të mos ngjiten me njëra-tjetrën dhe u hidhet
nga pak niseshte.
Në tepsi të lyer me yndyrë shtrohet gjysma e
petëve, duke e spërkatur secilën me yndyrë, mbi to qitet mbushja dhe
mbulohet me pjesën tjetër të petëve të spërkatura me yndyrë, mbi to
qitet mbushja dhe mbulohet me pjesën tjetër të petëve të spërkatura me
yndyrë. Anët mbështillen nga brenda. Byrekuspërkatet me yndyrë dhe piqet
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Re: Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
Sallatë me patëllxhan dhe qepë
Përgatitja 15 min: Pjekja: 15 min. Kalori 137.
Përbërës për 4 persona:
* 2 qepë të bardha për porcion
* patëllxhanë të mëdha
* 2 thelpinj hudhre
* 20 ml verë e bardhë
* 30 ml uthull
* 4 lugë vaj ulliri* gjysmë speci i gjelbër
* gjethe mente
* kripë, piper
Përgatitja:
Qëroni
qepët dhe pritini në formë unaze gjysmë cm e trashë. Futi qepët për 15
min në një enë me ujë të ftohtë që të humbasin disi shijen e fortë,
pastaj kulloji dhe fshiji me letër kuzhine.
Qëroni patëllxhanët. Copëto specin e gjelbër dhe hudhrën prite në feta.
Pjekja:
Vendosni kubikët e patëllxhanit në 1 tenxhere. Lagi me verën, uthullën
dhe më shumë ujë derisa të lagen komplet. Kriposi dhe shtoni hudhrën.
Lërini të vlojnë për 15 min.Më pas kullojini mirë. Elimino hudhrën dhe lërini të ftohen.
Në një enë sallate bashkoni qepën e patëllxhanët. Shtoi kripën, piperin e gjethet e mentës.
Spërkati me vaj e serviri.
Përgatitja 15 min: Pjekja: 15 min. Kalori 137.
Përbërës për 4 persona:
* 2 qepë të bardha për porcion
* patëllxhanë të mëdha
* 2 thelpinj hudhre
* 20 ml verë e bardhë
* 30 ml uthull
* 4 lugë vaj ulliri* gjysmë speci i gjelbër
* gjethe mente
* kripë, piper
Përgatitja:
Qëroni
qepët dhe pritini në formë unaze gjysmë cm e trashë. Futi qepët për 15
min në një enë me ujë të ftohtë që të humbasin disi shijen e fortë,
pastaj kulloji dhe fshiji me letër kuzhine.
Qëroni patëllxhanët. Copëto specin e gjelbër dhe hudhrën prite në feta.
Pjekja:
Vendosni kubikët e patëllxhanit në 1 tenxhere. Lagi me verën, uthullën
dhe më shumë ujë derisa të lagen komplet. Kriposi dhe shtoni hudhrën.
Lërini të vlojnë për 15 min.Më pas kullojini mirë. Elimino hudhrën dhe lërini të ftohen.
Në një enë sallate bashkoni qepën e patëllxhanët. Shtoi kripën, piperin e gjethet e mentës.
Spërkati me vaj e serviri.
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Re: Cfare do te gatuanit per nje dite te vecante, speciale?
Filetë viçi me kërpudha
Materialet për 2 persona
* 2 fileta mish viçi (rreth 180-200 gr.)
* 2 lugë gjelle vaj ulliri
* 1 lugë gjelle gjalpë
* 1 filxhan kërpudha të prera
* 1 filxhan lëng mishi
* 2 lugë gjelle brandi
* hudhër
* kripë dhe piper i kuq dhe i zi.
Përgatitja1. I lyeni filetat nga të dy anët me kripë dhe piper e hudhër.
2.
Në vazhdim ngrohni gjalpin dhe vajin e ullirit në një tenxhere të
thellë dhe shtoni në të filetat e mishit. I skuqni nga të dy anët, dy
minuta për çdonjërën anë dhe menjëherë më pas i shuani me brandi. I
vendosni filetat në një pjatancë dhe kujdesuni që të ruhen të ngrohta.
3. I hidhni kërpudhat e prera si dhe piperin e kuq në salcën që ka mbetur në tenxhere.
4. Në vazhdim, shtoni lëngun e mishit dhe në fund, i spërkatni filetat me gjysmën e salcës.
I servirni menjëherë duke i shoqëruar me pure patatesh ose pilaf.
Materialet për 2 persona
* 2 fileta mish viçi (rreth 180-200 gr.)
* 2 lugë gjelle vaj ulliri
* 1 lugë gjelle gjalpë
* 1 filxhan kërpudha të prera
* 1 filxhan lëng mishi
* 2 lugë gjelle brandi
* hudhër
* kripë dhe piper i kuq dhe i zi.
Përgatitja1. I lyeni filetat nga të dy anët me kripë dhe piper e hudhër.
2.
Në vazhdim ngrohni gjalpin dhe vajin e ullirit në një tenxhere të
thellë dhe shtoni në të filetat e mishit. I skuqni nga të dy anët, dy
minuta për çdonjërën anë dhe menjëherë më pas i shuani me brandi. I
vendosni filetat në një pjatancë dhe kujdesuni që të ruhen të ngrohta.
3. I hidhni kërpudhat e prera si dhe piperin e kuq në salcën që ka mbetur në tenxhere.
4. Në vazhdim, shtoni lëngun e mishit dhe në fund, i spërkatni filetat me gjysmën e salcës.
I servirni menjëherë duke i shoqëruar me pure patatesh ose pilaf.
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Similar topics
» Sikur anetari/ja me lart, tju vinte si mysafir per darke, cfare ushqimi do te gatuanit per te?!
» Cfare libri po lexoni keto dite?!
» Çfarë duhet që të përjetosh intimitet të vërtetë me dikë? Çfarë është dashuria? Çfarë është intimiteti?
» Bredhi i veçante
» Cfare eshte per ju BURRERIA?!? Cfare ju ben te mendoni se jeni te tille??
» Cfare libri po lexoni keto dite?!
» Çfarë duhet që të përjetosh intimitet të vërtetë me dikë? Çfarë është dashuria? Çfarë është intimiteti?
» Bredhi i veçante
» Cfare eshte per ju BURRERIA?!? Cfare ju ben te mendoni se jeni te tille??
Klea Love Forum :: Arti dhe Kultura Tradicionale :: Kuzhina Tradicionale Shqiptare :: Kuzhinat e Huaja
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi