Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
"Dinosauri Vampir" mund te hedhe drite mbi shume gjera ne histori People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.

Join the forum, it's quick and easy

Klea Love Forum
Klea Love Forum - Welcome
"Dinosauri Vampir" mund te hedhe drite mbi shume gjera ne histori People-icon
Mirë se vini në Klea Love Forum, Ju ftojmë që të Regjistroheni, në mënyre që të keni aksese në të gjitha kategorit dhe temat, në Klea Love Forum, mund të gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe të huaj, Muzikën më të re 2013, DVD Humore shqip, Këshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet më të reja nga vendi dhe bota.

KleaLove.com / Staff.
Klea Love Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

"Dinosauri Vampir" mund te hedhe drite mbi shume gjera ne histori

2 posters

Shko poshtë

"Dinosauri Vampir" mund te hedhe drite mbi shume gjera ne histori Empty "Dinosauri Vampir" mund te hedhe drite mbi shume gjera ne histori

Mesazh nga Emona Mon 8 Oct 2012 - 11:46

"Dinosauri Vampir" mund te hedhe drite mbi shume gjera ne histori Vampir

Nje dinosaur i cuditshem ka patur dhembe te ngjashem me ato te vampirit, nje sqep si te zogut dhe gjemba. Krijesa antike, e cila eshte gjetur 50 vjet me pare ne Afriken Jugore por qe nuk terhoqi edhe aq shume vemendje deri tani, mund te hedhe drite mbi evolucionin e nje pjese te madhe dinosauresh ku perfshihen gjigande te famshem si Stegosauri dhe Tricertopi.

"Dinosauri 200 milion vjecar, ishte me dy kembe te shpejta, dhe kishte duar qe i sherbenin per te kapur."- tha kerkuesi Paul Sereno, nje paleontolog ne Universitetin e Cikagos.

"I quajtur Pagomastax Africanus, apo 'nofulla e trashe nga Afrika', ai ishte me pak se 0.6 metra i gjate dhe peshonte me pak se nje mace shtepie me maksimumin e peshes 6.8 kg. Pjesa me e madhe e tij ishte bishti dhe qafa." - tha Serano.

Ndersa gjembat e cuditshme jane shfaqur per here te pare tek i afermi i quajtur Tianyulong qe eshte zbuluar ne Kine. I varrosur ne sedimentet e liqenit dhe i mbuluar me hi vullkanik, Tianyulong eshte ruajtur me qindra gjemba qe mbulonin trupin e tij qe nga qafa e deri tek maja e bishtit.

Ndoshta gjembat Pegomastax nuk i sherbenin per mbrojtje pasi nuk ishin edhe aq te forte. Por megjithate ndoshta mbanin ngjyra dhe sherbenin per te dalluar speciet ndermjet tyre, ose ndoshta e benin ate te dukej me i madh nga sa ishte ne te vertete ne menyre qe grabitqareve te mundshem tu dukej me i madh.

Duke dale nga kafka e tij qe ngjante si ajo e nje papagalli, me sqepin qe ishte jo me shume se 5 centimetra i gjate, ishin te vendosur dhembe qeni 0.8 cm te gjate ne nofullat e tij te poshtme dhe te lartme.

"Do te dukej si Drakula" - tha Sereno per LiveScience.

Ky dinosaur eshte zbuluar ne nje gur te kuq prane kufirit te Lesotho dhe Afrikes Jugore nga kerkuesit e Harvardit ne vitet 1960. Sereno kohet e fundit rastisi ta gjente nderkohe qe po merrej me arkivat ne Harvard.

"Une isha i mahnitur," - kujton Sereno.

Megjithese kthetrat e tij sugjerojne qe Pegomastax ishte nje grabitqar, sqepi i tij si i papagallit sugjeron qe ai hante fara dhe arra, apo ndoshta edhe fruta. Kur nofullat mbylleshin, dhembet e frikshme rreshkisnin ne vendet e pershtatshme ne nofullen e te kundert, dhe nuk rreshkisnin pa njeri tjetrit ashtu si do te pritej nga njne mishngrenes.

"Dhembet e qenit ka shume mundesi te mos kene lidhje fare me ngrenien e mishit," - tha Serano.

Kur Pegomastax ishin gjalle, superkontinenti Pangea sapo kishte filluar te ndahej ne masat tokesore veriore dhe jugore.

"Pegomastax ndodhet prane bazes se pemes familjare te ornitiskianeve, dhe si i tille mund te hedhe drite mbi evolucionin e ketij grupi te madh."- tha Serano.

Emona
WebMaster
WebMaster

Postime Postime : 46759
Gjinia Gjinia : Female
Anëtarësuar Anëtarësuar : 12/03/2010

Mbrapsht në krye Shko poshtë

"Dinosauri Vampir" mund te hedhe drite mbi shume gjera ne histori Empty Re: "Dinosauri Vampir" mund te hedhe drite mbi shume gjera ne histori

Mesazh nga Anakonda Mon 8 Oct 2012 - 18:19

Sa qef i kam kta vampiret une.....
Anakonda
Anakonda
V.I.P Anëtarë
V.I.P Anëtarë

Vendbanimi Vendbanimi : Australia
Postime Postime : 31717
Gjinia Gjinia : Female
Anëtarësuar Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha Mosha : 34
Hobi Hobi : Once Upon A Time