Ja cilat ushqime shkaktojnë dhimbjen e kokës
Ja cilat ushqime shkaktojnë dhimbjen e kokës
Para çdo gjeje duhet te kujdesemi per shendetin tone. Shume here ndihemi me dhimbje koke. Ndoshta nga puna, lodhja, stresi.
Por a keni menduar ndonjehere se dhimbja e kokes mund te vije dhe nga ushqimet qe ju konsumoni ? Sipas eskperteve te shendetesise dhimbja e kokes vjen kur ju kosnumoni rrush, djathe, apo pini vere te zeze, ndaj mundohuni ti konsumoni sa me pak.
Sipas tyre është tiramina, derivat i aminoacideve natyrore i cili shfaqet pas rënies së nivelit të proteinave.
Tek njerëzit e ndjeshëm ndaj kësaj molekulë, tiramina shkakton rritjen e shtypjes së gjakut e më pas rritja e shtypjes së gjakut shkakton dhimbjen e kokes.
Simptomat e tiraminës shkaktojnë reaksione alergjike dhe migrenë, ndërsa që studimet tregojnë se më shumë se 20% e migrenës shkaktohet si mostolerancë ndaj tiraminës.
Ushqimet që përmbajnë tiraminë: djathërat e fermentuara, vera e zezë, tharmi i bukës, rrushi i zi, birra, çokollata, agrumet, lakra turshi.
Për tretje më të lehtë të ushqimeve që përmbajnë këtë substancë ndihmojnë artikujt e pasur me squfur si qepa, hudhra dhe brokoli.
07.02.2013
Burimi: 24OreInfo
» Livanda aromatike largon dhimbjen e kokës
» 10 ushqime te efektshme kunder gripit dhe te ftohurit .
» Cilat ushqime përkeqësojnë migrenën?
» Cilat jane ato 3 gjera pa te cilat s'dilni dot nga shtepia???