erdhi koha e turshive...........
+3
WebMaster
qershicka
sycka
7 posters
Faqja 1 e 1
erdhi koha e turshive...........
si te bejme GOGOZHARE turshi: per 5kg speca gogozhare ose speca te kuqe,duhen: nje filxhan caji kripe,1 filxhan kafe sheqer,vaj ulliri,gjethe dafine ,hudhra e piper te zi.Duhet dhe nje bidon nga ata me acid ushqimorUthull sipas deshires. Veme shelliren te zjeje ne nje tenxhere te madhe dhe hedhim specat pasi i kemi pastruar nga bishtat dhe farat per pak minuta sa te nderojne ngjyre,I heim nga tenxherja dhe i vendosim ne nje ene qelqi ose bidona qe jane per turshI.Shelliren bashke me erezat pasi te jete ftohur ia hedhim siper specave diten tjeter pasi ato duhet te zene vend mire.Embyllim mire qe te mos mari ajer dhe pas 10 ditesh jane gati. ps.: kush i provon do mbetet shume i kenaqur.
sycka- I/e Regjistruar
- Postime : 1316
Gjinia :
Anëtarësuar : 23/09/2009
Mosha : 68
Re: erdhi koha e turshive...........
...aman moj sycke...na ver dhe ne ca se sic duket ju i beni shume te mira turshite...lum kush i provon...
qershicka- Princeshë
- Vendbanimi : Ku ka diell
Postime : 1560
Gjinia :
Anëtarësuar : 15/09/2009
Mosha : 72
Hobi : Mesuese .Muzika,letersia,turizmi
Re: erdhi koha e turshive...........
moj qershicke qe je kaq e embel ju ne qytetin tuaj shquheni per turshite me gjithate ju dergoini se une do jua qaj.Dakort moj qershicke qe je gjithmone ne krye te shportes.qershicka shkruajti:...aman moj sycke...na ver dhe ne ca se sic duket ju i beni shume te mira turshite...lum kush i provon...
sycka- I/e Regjistruar
- Postime : 1316
Gjinia :
Anëtarësuar : 23/09/2009
Mosha : 68
Re: erdhi koha e turshive...........
lakra te regjura
Më parë përgatitet shëllira. Për 10 litra ujë 2 1/2 filxhanë çaji me kripë Zihet dhe lihet të qëndrojë 12 orë. Zgjidhen lakra të ngjeshura të bardha, u hiqen gjethet jeshile, koçani i tepërt, lihen të tëra ose ndahen përgjysmë. Në fuçi druri, balte ose qelqi shtrohen gjethe lakre, vendosen kokat e lakrës të ngjeshura njëra pranë tjetrës, hidhen gjethe selinoje e kopër, dhe sipër gjethe lakre. Vihet një kapak prej dërrase me nj peshë të rëndë (gur të pastër) pastaj hidhet shëllirë dhe uthull ose më mirë pak acid acetik. Mbulohet sipër me napë të pastër, lidhet gryka e enës dhe lihet 8-10 ditë. Herë pas here i hiqet cipa që krijohet në sipërfaqe dhe pas 10-12 ditësh i kullohet lëngu një ditë po, një ditë jo dhe i hidhet përsëri sipër. Shëllira sipër lakrës duhet të jetë rreth 10 cm. Lakra është gati pas 20 ditësh dhe ruhet në vënde të freskëta. Sipas dëshirës, gjatë përgatitjes së saj mund t'i shtohen karotaose panxharë. Në disa krahina të vendit tonë lakrës turshi i hedhin edhe speca.
Për 10 kg lakër duhen :
Më parë përgatitet shëllira. Për 10 litra ujë 2 1/2 filxhanë çaji me kripë Zihet dhe lihet të qëndrojë 12 orë. Zgjidhen lakra të ngjeshura të bardha, u hiqen gjethet jeshile, koçani i tepërt, lihen të tëra ose ndahen përgjysmë. Në fuçi druri, balte ose qelqi shtrohen gjethe lakre, vendosen kokat e lakrës të ngjeshura njëra pranë tjetrës, hidhen gjethe selinoje e kopër, dhe sipër gjethe lakre. Vihet një kapak prej dërrase me nj peshë të rëndë (gur të pastër) pastaj hidhet shëllirë dhe uthull ose më mirë pak acid acetik. Mbulohet sipër me napë të pastër, lidhet gryka e enës dhe lihet 8-10 ditë. Herë pas here i hiqet cipa që krijohet në sipërfaqe dhe pas 10-12 ditësh i kullohet lëngu një ditë po, një ditë jo dhe i hidhet përsëri sipër. Shëllira sipër lakrës duhet të jetë rreth 10 cm. Lakra është gati pas 20 ditësh dhe ruhet në vënde të freskëta. Sipas dëshirës, gjatë përgatitjes së saj mund t'i shtohen karotaose panxharë. Në disa krahina të vendit tonë lakrës turshi i hedhin edhe speca.
Për 10 kg lakër duhen :
- kripë 2 1/2 filxhanë çaji,
- ujë 10 l,
- selino 4-5 gjethe,
- kopër,
- uthull 4 gota ose acid acetik 1/2 gote.
Re: erdhi koha e turshive...........
o bo bo patrixhxhan te regjur jam duke heng
Genti- I/e Regjistruar
- Vendbanimi : atu ku duhet :P,,,
Postime : 1270
Gjinia :
Anëtarësuar : 23/08/2009
Mosha : 38
Hobi : Futbolli
Re: erdhi koha e turshive...........
sa per laker turshine shume mire e ka spjegu Klea por po te doni qe te behet me shpejt e hedhim shelliren te nxehte dhe ajo eshte gati brenda javes.mpo te doni mund ta beni sallate te perzier me laker,karote domate jeshile,speca te kuq,gjethe dafine,piper te zi.masa eshte e barabarte me te gjitha,lakra grihet ripa,domatja ne thela po ashtu edhe specate karotat,pasi i kemi grire i vendosim se bashku ne nje tave dhe i perziejme se bashku me kripe.masen e pergatitur e vendosim ne vazo qelqi dhe i hedhim shelliren .
sycka- I/e Regjistruar
- Postime : 1316
Gjinia :
Anëtarësuar : 23/09/2009
Mosha : 68
Re: erdhi koha e turshive...........
E paskeshin ngrene turshine e Qershiave!!!
feneri- I/e Regjistruar
- Postime : 556
Anëtarësuar : 27/09/2009
Re: erdhi koha e turshive...........
Une do vehem te ai qe ben me mir turshi se une nuk di te bej
Vizitor- Vizitor
Re: erdhi koha e turshive...........
E di je specialiste ! Te Mali i Robit ka vene tinaret ! Dhe ne Korce ka mbushur hambarët !
Gjakushi- I/e Regjistruar
- Postime : 706
Anëtarësuar : 11/02/2009
Re: erdhi koha e turshive...........
E me keto turshite filluat tashme.
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Similar topics
» Ndoshta erdhi koha te flas pak per veten..
» Nga erdhi uji?
» Nga Erdhi Jeta?
» Tironci sapo erdhi
» Ehh me ne fund ju erdhi Engjellushja.!
» Nga erdhi uji?
» Nga Erdhi Jeta?
» Tironci sapo erdhi
» Ehh me ne fund ju erdhi Engjellushja.!
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi