Të Vërtetat e Fshehura
+5
dajti modh
Yll Qielli
exploreri
pexha
Alberti
9 posters
Faqja 11 e 11
Faqja 11 e 11 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Mistere, por te verteta !
First topic message reminder :
Marr nga: ExplorerUnivers
Autori: Exploreri & estilen
Misteri i fshatit me 440 binjake
Një ekip mjekësh indianë janë duke u përpjekur për të zgjidhur misterin e fshatit Kodinhi, në Kerala të Indisë, ku ka 440 binjakë të lindur nga dy mijë familje.
Ekspertët e udhëhequr nga dr.Krishnan Sribiju kanë udhëtuar për në fshatin e largët tropikal, por pa gjetur për momentin shpjegimin e bumit të binjakëve, të paktën gjashtë herë më shumë se mesatarja kombëtare.
Vetëm në 2008, në këtë fshat janë lindur 15 çifte binjakësh.
Gjatë pesë viteve të fundit, janë lindur 60 çifte binjakësh, një shifër që rritet nga viti në vit.
Për më tepër, konsiderohet se ka njëmospërputhje në mes të regjistrimit të lindjeve dhe numrit aktual,gje qe con ne idene se numri i binjakeve mund te jete ende me i larte nga ai i raportuari.
Marr nga: ExplorerUnivers
Autori: Exploreri & estilen
Misteri i fshatit me 440 binjake
Një ekip mjekësh indianë janë duke u përpjekur për të zgjidhur misterin e fshatit Kodinhi, në Kerala të Indisë, ku ka 440 binjakë të lindur nga dy mijë familje.
Ekspertët e udhëhequr nga dr.Krishnan Sribiju kanë udhëtuar për në fshatin e largët tropikal, por pa gjetur për momentin shpjegimin e bumit të binjakëve, të paktën gjashtë herë më shumë se mesatarja kombëtare.
Vetëm në 2008, në këtë fshat janë lindur 15 çifte binjakësh.
Gjatë pesë viteve të fundit, janë lindur 60 çifte binjakësh, një shifër që rritet nga viti në vit.
Për më tepër, konsiderohet se ka njëmospërputhje në mes të regjistrimit të lindjeve dhe numrit aktual,gje qe con ne idene se numri i binjakeve mund te jete ende me i larte nga ai i raportuari.
Edituar për herë të fundit nga BeLti në Fri 27 May 2011 - 8:47, edituar 3 herë gjithsej
Alberti- Legjendë
- Postime : 41743
Gjinia :
Anëtarësuar : 23/11/2009
Mosha : 36
Hobi : Tenisi
Re: Të Vërtetat e Fshehura
Zbulohen mjete prej guri qe rrezojne historine e meparshme te lundrimit
Keto mjete guri te gjetura në Kretë kanë shkaktuar një valë mjafte te forte diskutimesh midis Archeologeve.Arkeologët besojnë se ato tregojnë se njerëzit kane filluar me lundruar ne detra mijra vjet më parë se ata mendonin.
Provat e mëparshme per fillesat e lundrimit nga njerzit mendohej se ishte rreth 60 mije vjet më parë. Këto data rrezohen nga zbulimi i ketyre mjeteve te gurta.
Tashti arrihet ne perfundim se njerzimi ka filluar lundrimin para 130 mije - 700 mije vjetesh ne Krete,e cila u nda nga kontinenti para 5 milion vitesh
exploreri- Legjendë
- Postime : 451
Gjinia :
Anëtarësuar : 05/03/2011
Mosha : 43
Vende te quajtura 'misterioze'.
Qyteti fantazem i varrosur nen dhe
Kolmanskop eshte nje qytet fantazem ne Namibian e jugut, pak kilometra larg portit te Luderitz. Rreth viteve 1908 si kudo tjeter ne Afrike edhe ketu lindi deshira e diamanteve dhe shume njerez u spostuan drrejt shkretetires per te gjetur diamant dhe per tu bere te pasur ne menyre sa me te thjesht.
Brenda dy vitesh u ndertua ky qytet me shkolla, spital, kazino dhe zona rezidenciale. Problemi qendroi kur vlera e diamantit ra. Ne vitet 1950 qyteti u braktis dhe rera shkretetires mori çfare i takonte.
Kodra e Kryqeve
Ne Lituani ndodhet pikerisht kjo koder ku njerezit kane vene kryqet e tyre "personale". Ketu ka rreth 50000 Kryqe e ndryshme. Arsyeja perse njerezit ne veçanti meshkujt vendosnin nje kryq i bere posaçerisht per to ne kete koder eshte sepse mendohej se do ti ecte mbare kujtdo qe te vendoste nje kryq ketu. E gjitha kjo ka ndodhur perpara se ne Lituani ose ne Rusi te hynte feja katolike apo
ortodokse.
Porta e Ferrit
Porta per ne ferr. Keshtu quhet ky vend nga banoret e vendeve afer. Ndodhet ne Uzbekistan dhe ndodhet ne kete gjendje per 35 vjet. Nje here disa shkenctare po germonin token ne kete pozicion per studime te ndryshme dhe duke germuar zbuluan nje shpelle nen toke qe permbante gaz toksik.
I gjithe materiali tyre perfundoi ne kete shpelle por asnje nuk guxoi te hynte brenda per ti marre. Keshtu vendosen ti vejne flaken vendit ne menyre qe gazi te mos dilte ne siperfaqe dhe ka 35 vjet qe vazhdon digjet.
Vrimat ne Rusise
Nga vitet 1980 ne Pyllin e dendur te Rusise gjenden gropa te thella. Veçaneria e ketyre gropave qendron qe nuk eshte e mundur te jen bere nga makina germurese ose mjete te ndryshme sepse makinat nuk mund te kalojn ne keto vende.
Njerezit kan shkuar ne fund te tyre por kan ngelur te zhgenjyer kur kane gjetur thjeshte asgje. Pra keto jane thjeshte gropa me nje fund por qe ndodhen ne vende ku eshte veshtire qe te jen bere nga njerez.
Goja e ferrit
Goja e ferrit. Gjendet ne nje qytet ne Pensylvania , cili ka nje sasi shume te madhe qymyri nen tij. Ne 1962 nje flake e vogel u perhap ne kete qytet dhe u shua me sukses.
Ajo qe nuk dihej ne moment ishte qe kqymyri nen toke ishte ndezur. Qymyri vazhdoi te digjej per shume vjet aq sa njerezit u detyruan te largohen nga qyteti ne 1984.
Tani ky qytet mbete i pabanuar me tymin qe del vazhdimisht nga toka. Qyteti do te mbetet i tille per te pakten 250 vjet, kjo sepse sasi e qymyrit nen toke eshte kaq e madhe sa qe do te duhenin 250 vjet per tu djegur i gjithe.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Uji pluhur..???!!!!
Besoni ose jo, shkencëtarët kanë krijuar ujin pluhur, edhe pse ky term mund të duket kontradiktor. Kjo është një lëndë që i përngjan sheqerit pluhur dhe mund të paraqesë revolucion në mënyrën e përdorimit të kimikateve.
Sipas shkencëtarëve të Universitetit të Liverpulit, të cilët shpikën ujin pluhur, secili atom përmban një pikë ujë të mbështjellë me një mbështjellës prej silici, ndërsa 95 për qind e ujit të thatë në të vërtetë është “ujë i lëngshëm”.
Shkencëtarët mendojnë se ky zbulim do të jetë i dobishëm në luftën kundër ngrohjes globale, sepse uji pluhur mund të thithë dhe mbajë dyoksidin e karbonit dhe gazrat tjerë.
Pas hulumtimeve është konstatuar se uji pluhur është tri herë më i mirë në absorbimin e dyoksidit të karbonit sesa uji i zakonshëm. Po ashtu, uji pluhur mund të përdoret për pasurimin e metanit dhe zgjerimin e potencialit të gazit natyror.
Po ashtu, shkencëtarët besojnë se së shpejti do të jenë në gjendje të formojnë më shumë emulsione në pluhur, të përziejnë dy ose më shumë lëndë të cilat janë të patretshme, siç është nafta dhe uji, duke ndihmuar që transporti i materialeve të rrezikshme të jetë më i sigurt
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Restoranti qe punon me mish njeriu
Prej 8 shtatorit 2010 mund të konsumohet mish njeriu në Berlin. Ky është propozimi për klientët i një restoranti të ri brazilian.Lokali do të ofrojë kuzhinë kanibale të traditës më të mirë të Warimas dhe do të jetë restoranti i parë jashtë vendit i Eduardo Amado, që tashmë ka një në Brazil.
Lajmi është përhapur në Berlin duke ngjallur kuriozitet, zemërim dhe skepticizëm.Disa mendojnë se bëhet fjalë vetëm për një gjetje publicitare.Nuk komentohet se si ky restorant do te furnizohet me lenden e pare dhe se ku do jene burimet e e tij.Valle shteti gjerman ka dhe licens aktiviteti per kete menu....?
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2010/aug/27/cannibal-restaurant-hoax
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Ndal renies se flokeve...
Një grup shkencëtarët në Los Angelos besojnë se kanë gjetur ilaçin i cili shëron tullacërinë, ndërsa ilaçi do të mund të gjendet në treg madje për pesë vite.
Testimet laboratorike në Universitetin e Kalifornisë në Los Angeles në të cilat është shfrytëzuar astressin-B kanë treguar rezultate “befasuese” vetëm pas pesë ditëve.
Studiusit shprehen se ilaçi është zbuluar krejt rastësisht pasi janë bërë provat e para tek mijtë. Rezultatet kanë qënë të befasueshmë duke qenë se pas tre muajve muajve përsëri kanë fituar qime të shkëlqyera.
Pasi që testimi është kryer në minj, duhen testime të tjera shtesë në njerëz. Nëse gjithçka kalon pa efekte të rrezikshme anësore, ky lloj trajtimi mund të miratohet për rreth pesë vjet.
“Kjo do të hapte mundësi të ndryshme për shërim të tullacërisë tek njerëzit.”:- shprehen studiuesit e entuziasmuar.
http://www.europe1.fr/International/Calvitie-des-souris-au-poil-!-417751/
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Gruaja vampir
Është meksikane, 35 vjeçe, ka katër fëmijë dhe është avokate që mbron të drejtat e grave të keqtrajtuara. Por mbi të gjitha ajo është shumë e apasionuar pas tatuazheve, pirsing dhe protezave. Kjo është mënyra e jetesës së María José Cristerna.
Ka filluar rreth 20 vjet më përpara bërjen e pirsing dhe tatuazheve në trupin e saj. Më vonë i lind dhe një dëshirë e çuditshme, vënia e protezave të dhëmbëve si të një vampireje. Dhe në fund për t’i vënë qershinë mbi tortë Maria ka vënë edhe brirë me anë të një ndërhyrje kirurgjikale.
Ajo nuk ndihet aspak në siklet kur njerëzit e shohin në mënyrë të çuditshme sikur ajo të ishte një djall. Rregulli numër një për t’u respektuar nga të tjerët është t’i respektosh ata dhe nuk mund të pëlqehesh nga të gjithë- ka thënë María José Cristerna.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
shum gjera te bukura lexova ktu
Tonii- V.I.P Anëtarë
- Postime : 5860
Gjinia :
Anëtarësuar : 11/12/2009
ishte info interesante per sa i perket flokeve lol per 5 vjet sdo na ngele gje ne koke qa do mjellin 00027003 mire bahet per grate
Docteur- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Ne Afrike
Postime : 5764
Gjinia :
Anëtarësuar : 09/05/2011
Hobi : Ngacmime
Porta e ''Xhehennemit'' ose e ''Ferrit''
Njerëzit nuk lejohen të hyjnë këtu ne Malet me emrin Kunlun(Kine) sepse eshte deklaruar dhe sugjerohet si "Porta e Ferrit." Kjo luginë është qujtur një luginë vdekjeje,dhe më tej pretendohet se malet Kunlun jane"dyert e Xhehennemit."
Mbetjet e gjetura në këtë luginë janë kufoma, kocka , skelete ujqerish, arinjesh ,gjuetarësh dhe disa varre të shpërndara të vetmuar, duke i paraqitur botës një atmosferë të kobshme vdekjesh të tmerrshme.
Byroja Gjeologjise dhe i Burimeve Minerare te Xinjiang me një ekipi gjeologjike në Kinë,kishte regjistruar një histori te vërtetë në vitin 1983.Historia ben fjale per një kalë te uritur që ishte duke kullotur bar dhe papritmas u zhduk ne "dyert e Xhehennemit."
Një bari(pronari) shkoi në zonën e ndaluar të "Portes se ferrit" për të kërkuar kalin e tij. Pas pak ditësh, ai u zhduku, por kali i tij u shfaq në kodrinat e maleve Kunlun.
Më vonë, bariu u gjet i shtrirë në një kodër të vogël me rrobat e tij të grisur keq.Me sytë e zgurdulluar hodhi një vështrim të zemëruar,ku ne dore mbante një armë gjahu dhe tregonte se ai s'kishte dëshirë të vdesë.
Gjëja e mrekullueshme ishte se asnjë plagë apo shenje nuk i eshte gjetur rreth trupit të tij,fakt qe tregonte,se ai nuk kishte pasur ndonje sulm nga faktore te ndryshem.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Misteri i nje toke pa akull ne Antarktide..
Ky është një vend misterioz hasur në kontinentin ishull te Antarktides. Njerëzit e kane emertuar atë " lugina e thatë e pa mbuluar me borë ."
Antarktida është një vend me më pak banorë,por me disa ngjarje dhe fenomene te pashpieguara,qe per per vizitoret ngelen mister.Ky territor ose lugine pa bore,ben pjese ne siperfaqen prej rreth 14 milionë kilometrash katrorë të sipërfaqes totale të kontinentit Antarktik,qe janë te mbuluara me dëborë.
Kur shihet nga lartë,pjesa qendrore e pllajës se Antarktides është si një tenxhere e mbuluar me kapak. Sipërfaqja e saj eshte e mbuluar me borë me trashësinë duke arritur 2000m dhe ndonjëherë mund të arrijë trashësinë deri në 4800 m.
Në dimër, bora përreth kombinon me akullin nga deti për të formuar një pllajë të qetë, të madhe për të cilat njerëzit vështirë se mund të bëjnë dallimin në mes të tokës dhe detit.
Por per pjesen e tokes se pa mbuluar me akull dhe bore,s'ka nje pergjigje shkencore te dhene,pse ketu nuk bie bore..?Misteri vazhdon,brenda kufijeve hamndesore,por diku thuhet se nje temperature e ngritur e tokes nga nje vullkan i pa shperthyer,mund te beje qe territori te jete i ''zbuluar'' nga borerat
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Oret me te kushtueshme ne bote...
Watches(oret) e dores dhe te xhepit janë objekte elegante dhe ndoshta më te kërkuarat nga njerezit. Ora dores shton vlerën dhe statusin e personave mbajtes.Ka një numër të prodhuesve te oreve në botë. Cmimet e tyre variojne shumë në varësi të materialeve qe ajo është e përbërë. Megjithatë, një orë është padyshim një pajisje qe tregon personalitet tek poltikanet dhe drejtuesit e biznesit,te cilet kuptohet qe jane te vetmit qe mund te ''gjuajne''oret e shtrenjta.Këtu është një listë e oreve me kostot me te larta ne bote
1. Chopard 201-karat: $ 25 milion dollare
Kjo është ora më e shtrenjtë në botë.Chopardi 201-karat është me një kosto 25 milionë $. Kjo orë është bërë nga diamante dhe përmban në total 201 karat e diamante, e cila rastësisht u thirr me emrin qe shikojmë.
Ka tri diamante të mëdha ne forme zemre në qendër të cilat janë,një diamant 15 karat pink, 12 karat diamant blu dhe 11 karat diamanti i bardhë. Përveç kësaj ajo ka edhe diamante 163 karat të tjera të vogla të bardha dhe të verdha që rrethojnë qendrën.
2. Philippe Supercomplication Patek: $ 11 milion
Patek Philippe është një ore xhepi 18 karat ari, bërë në vitin 1932. U harxhua një kohë e gjatë për te prodhuar këtë orë antike Kushton $ 11 milionë, që e bën atë një nga më të kushtueshme në botë. Kjo orë u fut ne ankand në fund në 1999.
3. Platinum World Patek Philippe : 4 milion $
Platinum World Patek Philippe's Time eshte një orë e kufizuar ne prodhim e cila u bë jashtëzakonisht popullore në vitin 2002 kur ajo ishte shitur në një ankand për 4 miliona dollare.Karakteristike e kësaj ore super të veçantë është se ajo tregon oren ne 24 orë në te gjitha vendet e botes dhe kjo është me të vërtetë e lehtë për t'u lexuar. Tipari më i veçantë e kesaj orë është se ajo mund të dallojë faktorin dite dhe nate në të gjithë boten gjate 24 oreve,pra ka një implementim super teknologjie.
4. Vacheron Konstantin Tour de l'Ile: $ 1.500.mije
The Konstantin Vacheron Tour de l'Ile është një nga orat më komplekse të bëra ndonjëherë nga njerëzit në këtë botë. Ajo ka në total 834 pjesë e cila eshte montuarr për të funksionuar me rreth 10.mije ore garanci(41 vjet) per matje të kohës.
Shifrat duket se jane te pabesueshme, por e kush e ka parë kete marke ore,ka për të besuar atë. Tipar unik i kësaj nuk eshte vetem cmimi 1.500.mije$ ,por se kjo tregon kohën të dy anët e saj. Ora është aq komplekse se ajo është projektuar me dy kapak mbylles ne të dy anët plotësisht me ar. Kjo orë eshte prodhuar vetëm në 7 cope të gjithë globin.
5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon: $ 1.300.mije
The Philippe Patek Sky Moon Tourbillon është një ore me kosto 1.300. mije $,vlersohet si ora më komplekse në Serine Philippe Patek. Kjo është bërë me 688 pjesëve duke përfshirë edhe disa pjesë të vogla supermikroskopike.. The Tourbillion Mon Sky është një ore me të vërtetë shumë e ndërlikuar dhe vishet me një shtresë te jashtme platin. Ajo prodhohet vetëm dy njësi çdo vit.
6. Super Chopard Ice Cube: $ 1.100 mije
Emri erdhi nga forma e parë e cila është e ngjashme me një kub akulli. Super Chopard Ice Cube është bërë nga gemstones 66 karat të cilat janë gdhendur në formën e një kub akulli. Me pamjen e parë nuk mund të pëlqehet, por duke parë atë dhe guret e çmuar 66 karat,janë arsyeja qe koston e ka aq te larte..
7. Hublot Black Bang: $ 1.milion
The Black Hublot Bang është një tjetër watch komplekse prodhuar ndonjëherë. Kjo është bërë në përpjekje per arritjen e 2000 orëve të arta.
Shtresa e jashtme e parë është bërë me 18 karat ari i bardhë e cila është e kombinuar me 322 gure te çmuar të zinj. Zona e rripit është një pjesë e bukur të ari . Ngjyra e zezë me gur te çmuar te ngjitur e bën atë një produkt të veçantë.
8. Klasik Corum Tourbillion: $ 998 mije[/size]
Klasik Corum është një ore ultra që është prodhuar me 850 diamante. Kjo është një orë e bere me dorë me një diametër 46 mm Ora vjen në versione te shumta dhe ka katër variante të ndryshme. Kjo ore është me të vërtetë një orë e kufizuar ,prodhohet vetëm 10 copë orë të bukura në një vit.
[size=18]9. Magistralis Louis Moinet: $ 860 mije
The Moinet Louis Magistralis është unike dhe shumë e rralle me nje kosto 860. $ e cila është shumë e lartë me të vërtetë. Shtresë e jashtme është bërë me ar 18 karat dhe është e veçantë,qe e ben ate një orë shumë elegante. Materialet me te cilat ajo prodhohet,nuk gjenden ne asnje lloji ore tjeter, e bën të vështirë për t'u prodhuar në mënyrë të përsëritur. Kjo është një tjetër arsye qe ben kete ore nder me te kushtueshmet në botë.
10. Blancpain 1735,Grande: $ 800 mije
The Blancpain 1735, është një tjetër ore e Madhe dhe procedurat komplekse te zejtarise e bëjne ate një produkt te kushtueshëm. Shtresë e jashtme e kësaj orë të mrekullueshme është bërë platin ku si rrip perdoret lëkure krokodili.
Kjo është bërë tërësisht prej 740 pjesësh dhe komponente të punuar me dorë. Kjo është ajo që e bën atë një orë 800.mije $. The Blancpain 1735, Grande komplikacion është me të vërtetë një nga më të komplikuarat qe qarkullojne në botë.
Watches(oret) e dores dhe te xhepit janë objekte elegante dhe ndoshta më te kërkuarat nga njerezit. Ora dores shton vlerën dhe statusin e personave mbajtes.Ka një numër të prodhuesve te oreve në botë. Cmimet e tyre variojne shumë në varësi të materialeve qe ajo është e përbërë. Megjithatë, një orë është padyshim një pajisje qe tregon personalitet tek poltikanet dhe drejtuesit e biznesit,te cilet kuptohet qe jane te vetmit qe mund te ''gjuajne''oret e shtrenjta.Këtu është një listë e oreve me kostot me te larta ne bote
1. Chopard 201-karat: $ 25 milion dollare
Kjo është ora më e shtrenjtë në botë.Chopardi 201-karat është me një kosto 25 milionë $. Kjo orë është bërë nga diamante dhe përmban në total 201 karat e diamante, e cila rastësisht u thirr me emrin qe shikojmë.
Ka tri diamante të mëdha ne forme zemre në qendër të cilat janë,një diamant 15 karat pink, 12 karat diamant blu dhe 11 karat diamanti i bardhë. Përveç kësaj ajo ka edhe diamante 163 karat të tjera të vogla të bardha dhe të verdha që rrethojnë qendrën.
2. Philippe Supercomplication Patek: $ 11 milion
Patek Philippe është një ore xhepi 18 karat ari, bërë në vitin 1932. U harxhua një kohë e gjatë për te prodhuar këtë orë antike Kushton $ 11 milionë, që e bën atë një nga më të kushtueshme në botë. Kjo orë u fut ne ankand në fund në 1999.
3. Platinum World Patek Philippe : 4 milion $
Platinum World Patek Philippe's Time eshte një orë e kufizuar ne prodhim e cila u bë jashtëzakonisht popullore në vitin 2002 kur ajo ishte shitur në një ankand për 4 miliona dollare.Karakteristike e kësaj ore super të veçantë është se ajo tregon oren ne 24 orë në te gjitha vendet e botes dhe kjo është me të vërtetë e lehtë për t'u lexuar. Tipari më i veçantë e kesaj orë është se ajo mund të dallojë faktorin dite dhe nate në të gjithë boten gjate 24 oreve,pra ka një implementim super teknologjie.
4. Vacheron Konstantin Tour de l'Ile: $ 1.500.mije
The Konstantin Vacheron Tour de l'Ile është një nga orat më komplekse të bëra ndonjëherë nga njerëzit në këtë botë. Ajo ka në total 834 pjesë e cila eshte montuarr për të funksionuar me rreth 10.mije ore garanci(41 vjet) per matje të kohës.
Shifrat duket se jane te pabesueshme, por e kush e ka parë kete marke ore,ka për të besuar atë. Tipar unik i kësaj nuk eshte vetem cmimi 1.500.mije$ ,por se kjo tregon kohën të dy anët e saj. Ora është aq komplekse se ajo është projektuar me dy kapak mbylles ne të dy anët plotësisht me ar. Kjo orë eshte prodhuar vetëm në 7 cope të gjithë globin.
5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon: $ 1.300.mije
The Philippe Patek Sky Moon Tourbillon është një ore me kosto 1.300. mije $,vlersohet si ora më komplekse në Serine Philippe Patek. Kjo është bërë me 688 pjesëve duke përfshirë edhe disa pjesë të vogla supermikroskopike.. The Tourbillion Mon Sky është një ore me të vërtetë shumë e ndërlikuar dhe vishet me një shtresë te jashtme platin. Ajo prodhohet vetëm dy njësi çdo vit.
6. Super Chopard Ice Cube: $ 1.100 mije
Emri erdhi nga forma e parë e cila është e ngjashme me një kub akulli. Super Chopard Ice Cube është bërë nga gemstones 66 karat të cilat janë gdhendur në formën e një kub akulli. Me pamjen e parë nuk mund të pëlqehet, por duke parë atë dhe guret e çmuar 66 karat,janë arsyeja qe koston e ka aq te larte..
7. Hublot Black Bang: $ 1.milion
The Black Hublot Bang është një tjetër watch komplekse prodhuar ndonjëherë. Kjo është bërë në përpjekje per arritjen e 2000 orëve të arta.
Shtresa e jashtme e parë është bërë me 18 karat ari i bardhë e cila është e kombinuar me 322 gure te çmuar të zinj. Zona e rripit është një pjesë e bukur të ari . Ngjyra e zezë me gur te çmuar te ngjitur e bën atë një produkt të veçantë.
8. Klasik Corum Tourbillion: $ 998 mije[/size]
Klasik Corum është një ore ultra që është prodhuar me 850 diamante. Kjo është një orë e bere me dorë me një diametër 46 mm Ora vjen në versione te shumta dhe ka katër variante të ndryshme. Kjo ore është me të vërtetë një orë e kufizuar ,prodhohet vetëm 10 copë orë të bukura në një vit.
[size=18]9. Magistralis Louis Moinet: $ 860 mije
The Moinet Louis Magistralis është unike dhe shumë e rralle me nje kosto 860. $ e cila është shumë e lartë me të vërtetë. Shtresë e jashtme është bërë me ar 18 karat dhe është e veçantë,qe e ben ate një orë shumë elegante. Materialet me te cilat ajo prodhohet,nuk gjenden ne asnje lloji ore tjeter, e bën të vështirë për t'u prodhuar në mënyrë të përsëritur. Kjo është një tjetër arsye qe ben kete ore nder me te kushtueshmet në botë.
10. Blancpain 1735,Grande: $ 800 mije
The Blancpain 1735, është një tjetër ore e Madhe dhe procedurat komplekse te zejtarise e bëjne ate një produkt te kushtueshëm. Shtresë e jashtme e kësaj orë të mrekullueshme është bërë platin ku si rrip perdoret lëkure krokodili.
Kjo është bërë tërësisht prej 740 pjesësh dhe komponente të punuar me dorë. Kjo është ajo që e bën atë një orë 800.mije $. The Blancpain 1735, Grande komplikacion është me të vërtetë një nga më të komplikuarat qe qarkullojne në botë.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
:money:
dajti modh- V.I.P Anëtarë
- Postime : 17309
Gjinia :
Anëtarësuar : 19/01/2010
Me verte te shtyn kurjoziteti ti lexosh se ekzistojne disa mistere qe ne nuk i dime ..flm explorer
Paraja,'djalli' i ardhur nga barku i Tokes
Paraja ka një origjinë mitike. Më pas është përdorur si shenjë e sovranitetit të mbretërve. Së fundmi, ka ushqyer iluzionin se tregu mund të zëvendësonte shtetin. Tani është koha të mendohet për t'i dhënë një funksion politik.Rasti i madh? Euroja që shpreh njëherazi edhe një identitet.
Zoti dhe ari janë shfaqur shpesh në letërsi dhe në muzikë. Në"Faustin" e Gounod, Mefistofeli këndon: "Zot i arit dhe mbret i botës". Sipas një legjende që vjen nga sumerët dhe nga babilonasit,ari është nxjerrë nga barku i Tokës për llogari të perëndive që banojnë në një planet të largët dhe që përdorin skllevër njerëzorë për të nxjerrë ar në minierat e planetit blu.
Skllevër që nuk e shohin kurrë diellin, të vdekur që jetojnë. Por, disa prej tyre, duke u rebeluar ia kanë dhuruar arin njerëzve, sikundër Prometeu zjarrin, dhe për këtë janë shfarosur. Njerëzit kanë nxjerrë nga ari pluhurin e tij, të pajisur me një fuqi magjike. Në Testamentin e Vjetër quhet manna.
Por,perënditë e planetit misterioz kanë mbajtur me një pjesë të minatorëve një raport disi më të veçantë, për t'i përdorur ata në operacione të fshehta që kanë për qëllim sundimin e njerëzve. Në realitet, ari nuk është një zot i vetmuar. Ka metale të tjera që ia kanë kundërshtuar herë pas herë supremacinë: argjendi mbi të gjitha. Dhe shumë objekte të tjera (materiale dhe jomateriale) të cilave u është dhënë roli i parasë. Ari, megjithatë, nuk është vetëm monedhë.
Dhe monedhat nuk janë vetëm ar. Po çfarë është? Se çfarë janë ekzaktësisht monedhat, kjo është një çështje për të cilën diskutohet prej shekujsh, por jo gjithmonë me qartësi. Gilles de Muisis,abat i Tournait në treqindën dhe katërqindën, i konsideronte një gjë"shumë të errët".
"Ato,thoshte ai për monedhat, rriten dhe zvogëlohen në vlerë, luhaten dhe të shkaktojnë shumë zhgënjime". Edhe sot, shumë veta, ndër të cilët debitorët e pafat të kredive dytësore, mendojnë si ai. Në shekullin e gjashtë para Krishtit, mbreti i Lidias, Krezo, i dha monedhës formën që ka sot. Por, para dhe pas tij monedha ka pasur shumë forma. Guaska, perla, dhëmbë qeni, lëkurë dhe stofra, kripë, kakao, çaj dhe duhan, sëpata dhe thika. Një gjë është e qartë: monedha është shumë e rëndësishme në historinë e njerëzimit.
Mund të konsiderohet elementi qendror i ekonomisë. Qendror sepse përbën vendtakimin e dy subjekteve të mëdha të ekonomisë: tregut dhe shtetit. Monedha është e pakonceptueshme pa njërin apo pa tjetrin. Nuk e dimë mirë se përse grekë dhe latinë i dhanë Herës ose Junonës emrin e monedhës. "E vetmuar"? "Paralajmëruese"? Romakët i dedikuan një tempull në Kampidolio.
Zeusi-Jupiteri, nga ana tjetër, për ta dënuar për ndonjë të pabërë e vari ndërmjet qiellit dhe tokës të lidhur me një litar (ari natyrisht), nga i cili perëndia shumë dinake arriti të lirohej. Ndërmjet qiellitdhe tokës: të vjen të mendosh për një metaforë, ndërmjet shtetit dhe tregut, që sigurisht Zeusit nuk i ka rënë ndër mend. Megjithatë, ajo do të ishte pikërisht një metaforë e bukur për monedhën.
E lidhur gjithmonë me litarin e arit (mendoni për standardin e famshëm të arit), por gjithnjë duke u përpjekur për t'u çliruar, lind në të njëjtën kohë iniciativën e tregut dhe të shtetit. Herë pas here njëri triumfon ndaj tjetrit në sundimin e vet. Në historinë e re, për shembull, roli ishteteve në kontrollin e monedhave të botës ishte vendimtar në vitet pasuese të marrëveshjes së Bretton Vudsit, menjëherë pas luftës.
Pastaj, në vitet shtatëdhjetë dhe tetëdhjetë ishte tregu, nëpërmjet bankave, që mori një rol në rritje në kontrollin e monedhave, mbi të gjitha në sajë të liberalizimit të lëvizjeve të kapitalit.
Kontroll është si shprehje, sepse, duke hedhur poshtë parashikimet e ekonomistit të madh Milton Fridman, që kishte lajmëruar një epokë të një vetërregullimi të qetë të tregjeve monetare dhe valutore, këto nuk rezultojnë më jostabël dhe të çrregulluara si në vitet tetëdhjetë dhe nëntëdhjetë të shekullit të shkuar, deri në fillimet e shekullit tonë.
Në ditët tona, institucionet financiare (bankat dhe të gjithë ndërmjetësit e tjerë financiarë) janë shumëfishuar si kërpudha. Dhe në sajë të përhapjes së instrumenteve të tyre (siç janë tani derivatet e famshme) dhe masës së transaksioneve që ato bëjnë të mundur (rreth dhjetëfishi i prodhimit bruto botëror), monedha e përshkon sipërfaqen e tokës me shpejtësi fantastike, më shpejt se Junona.
Gjatë turbullirës më të fundit, të ashtuquajturës subprime (kredi hipotekare tepër të lehta, të lëshuara ndaj një klientele tepër të influencueshme),ka dalë në skenë aspekti i pushtetit tepër të madh të ushtruar nga bankat në administrimin e monedhës. Jo të asaj të arit,që nuk qarkullon më prej kohësh, as asaj të letrës, të shpikur nga kinezët dhe rishpikur nga një skocez i shtatëqindës, por asaj telefonike dhe elektronike.
Mekanizmat, përmes të cilave kanë shtrirë jashtëzakonisht zonën e kredisë (antropologu Karl Polanyi do të thoshte kanë "merkatizuar" hapësirën dhe kohën) janë teknikisht tërheqëse. Në veçanti, për sa i përket shpërndarjes së rreziqeve dhe pasojës së saj të dyfishtë për të mbrojtur efektivisht individët, duke e shpërndarë megjithatë rrezikun në sistem.
Pak ashtu si pluhuri i arit, manna legjendare, për të cilën flet Testamenti i Vjetër, që iu nevojit shumë popullit hebre për të shkatërruar në të njëjtën kohë armiqtë e tij (por këtu bëhet fjalë për banka dhe klientë). Është fakt se turbullira më e fundit ka hedhur më shumë se një dyshim mbi mundësinë e humbjes së kontrollit të sistemit monetar dhe të paradoksit që bankat qendrore, të krijuara për të garantuar stabilitetin e sistemit, janë të detyruara të ndërhyjnë me nxjerrje masive monedhash të reja për të evituar pasojat e destabilizimit të tyre.
Është rishfaqur problemi i raporteve ndërmjet "arit" dhe politikës,me të cilin kemi hapur këtë diskutim që po bëjmë, në një mënyrë akoma më të "çuditshme", duke risjellë një propozim heretik, i cili duhej të zgjidhte me themel problemin e teprimeve të çrregullimit bankar, duke eliminuar bankat.
Propozimi lind nga një provokim i një afaristi gjerman në vitet tridhjetë, Silvio Gezel, i cili propozoi, me qëllim eliminimin e harxhimit joproduktiv të akumulimit financiar, aplikimin e kredive me një interes negativ, me pagesën e një takse vjetore që do të reduktonte gradualisht vlerën.
Propozimi është bërë dhjetë vjet më parë nga i ashtuquajturi "Bromsgrove Group", ose grupi i "Money Reformers", në një formë më të artikuluar që përfshin të tërë politikën fiskale dhe monetare. E thënë ndryshe, në vend që të mbledhë të ardhura me taksa ose përmes kreditimeve, qeveria mund të krijojë monedhë për të financuar direkt investime publike ose konsumet individuale:monedhë të shpërndarë ala Keins dhe të ngarkuar me interes negativ ala Gezel, që do të ishte e shpenzuar shpejt në konsume dhe investime,duke shmangur një tepricë inflacioniste të kërkesës në sajë të rritjes së menjëhershme të ofertës dhe një mungesë të kërkesës në sajë të mungesës së kursimit.
Para se të buzëqeshni, mendoni një moment si na fton të veprojmë James-i i çmendur në një bisedë të këndshme imagjinare për Sëiftin,leximi i së cilës nuk është i këshillueshëm për bankierë me tension të lartë. Nuk do të jetë megjithatë e nevojshme që të kujdesen për"arteriet" e tyre, shumë të provuara në këto kohë. Ka metoda pak më të çuditshme për të rivendosur një kontroll të financës.
Për shembull, të ndërtojmë një farë rendi ndërkombëtar ala Breton Vuds, të paktën duke rimarrë dhe rinovuar idetë që atëherë Keinsit iu desh t'i braktiste, jo për të adoptuar një monedhë të vetme botërore, siç sugjeronte ai bankor-in, por për të realizuar me një marrëveshje të përbashkët një sistem të ekuilibruar dhe të rregulluar të raporteve të qëndrueshme ndërmjet monedhave botërore: sot dollari dhe euroja, nesër kush e di.
Sigurisht, do të duhej në Evropë një qeveri evropiane që të ishte në gjendje të përdorte monedhën e saj të fortë duke përforcuar me një politikë makroekonomike evropiane një ekonomi të dobët (të kundërtën e asaj që bën Amerika).Euroja ka lindur nga serendipity (rastësia fatlume).
Serendipi, një mbret mitik, u bë i famshëm sepse, duke kërkuar një gjë, gjente një tjetër akoma më të rëndësishme. Euroja duhej të ishte një "frangë" e fortë, asgjë më shumë. Në të kundërt, është bërë një monedhë botërore me qendër në Frankfurt. Euroja mund të jetë më shumë se një monedhë. Në fund të fundit, monedha është për vetë natyrën e saj, në histori, më shumë se një monedhë e thjeshtë. Është pjesë integrale e identitetit të një kombi.
Deri dje nuk ishte e mundur të mendohej Gjermania pa markën, Franca pa frangën, Greqia pa dhrahminë dhe deri Italia pa liretën e saj, së cilës i atribuohen sot nostalgji të padiskutueshme. Për këtë, akti me të cilin është krijuar euroja nuk bën pjesë vetëm në historinë monetare, por dhe në historinë e madhe.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Denimi i Niobit
Dikush lumturohet për vetë faktin që merr frymë, ndërsa një tjetër mund të trimerohet se ka mundur zotat..Ne lidhje me kete fakt ben fjale dhe legjenda e Noibit,nje legjende qe te ben te mendosh thelle ne jeten e perditeshme te aktivitetit njerzor....
Niobi, ishte një figurë e lashtë mitike, madje nga më tragjiket. Të dhënat e para për të na i jep Homeri në “Iliadë”. Mitet e saja, që filluan nga Teba dhe Azia e Vogël, shumë shpejt u bënë të njohura në të gjithë Greqinë e lashtë.
E konsideronin të bijën e mbretit të Frigjisë, Tantalit dhe Dionës ose Diës. U martua me një prej Dioskurëve të Tebës, Amfionin, me të cilin bëri gjashtë djem dhe gjashtë vajza (ndërsa Ovidi thotë se bëri katërmbëdhjetë fëmijë gjithësej, pra shtatë djem e shtatë vajza).
Por Niobi, si nënë e shumë fëmijëve që ishte, ndjeu një krenari të paparë, aq sa s’nguroi të mburrej para zotave, duke thënë se ishte më e zonja se Litoja që lindi vetëm dy fëmijë.
Litoja tejet e e fyer nga mënyra e të shprehurit të Niobit, vendosi të hakmerrej, duke vënë në armiqësi të bijtë e saj, Apollonin dhe hynjinë Artemidë me fëmijët e Niobit.
Artemida vrau me shigjeta brenda anaktorit të saj (Tebë) të bijat e Niobit, ndërsa Apolloni mori përsipër ekzekutimin e meshkujve të familjes, të cilët i gjeti tek gjuanin. Sipas poetëve më të rinj, nga kjo vrasje shpëtuan Amiklas dhe Melivia ose Amfioni dhe Hlorida që më vonë u martua me Nileun.
Për nëntë ditë me rradhë fëmijët e Niobit mbetën të pavarrosur, sepse çdokush që guxoi t’i varroste u shndërrua në gur (nga Zeusi). Ditën e dhjetë trupat e pajetë u varrosën nga vetë zotat e Olimpit.
Pas tragjedisë së ndodhur Niobi nuk arriti të vinte kurë në vete, e keqja e kishte mposhtur të tërën. Qëndroi pa folur dhe pa ushqim për shumë ditë dhe pastaj u kthye tek i ati, në Sipilo, ku u shndërrua në gur, siç u kishte kërkuar zotave.
Nga ai gur, që kishte formë gruaje, rridhnin ë të pashtershëm. Në malin Sipilo akoma dhe sot ekziston një gur në formën e gruas së trishtuar, ashtu siç e pa Pafsania në kohën e tij.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Tempull shqiptar ne Azerbajxhan..!?
Një tempull i lashtë shqiptar është zbuluar në Azerbajxhan 4 muaj më parë. Tempulli ka qenë në formën e gërmadhës për shkak të vjetërsisë dhe zona ku u zbulua nga arkeologët ka qenë në fshatin Zazaly në Samukh.
I thellë tre metra poshtë në tokë dhe i gjatë 35-40 metra në vijë të drejtë dhe 4-5 metra në gjerësi. Referuar burimeve nga departamenti i Kulturës dhe Turizmit në rajonin e Azerbajxhanit, bëhet fjalë për një koloni njerëzish në këtë rajon.
Në një apelim dërguar nga Akademia Kombëtare e Shkencave për kërkimet arkeologjike, i është kërkuar Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit restaurimi i memorialit.
Bëhet fjalë për një koloni shqiptarësh që kanë jetuar në këtë zonë shumë vite më parë, por ende nuk përcaktohet periudha se kur. Kërkimet e mëtejshme do të zbulojnë të dhëna të tjera.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Paranormale
Nusja fantazme....
Kjo ngjarje tregohet nga nje djalosh i Meksikes i quajtur Arturo Perera, i cili thote se :
Nje dite kisha vendosur te shkoj ne varreza,per te rregulluar e zbukuruar varrin e motres dhe t'ia coja disa lule qe asaj i pelqenin dhe me mua po vinin edhe prinderit e mi.
Pasi une kisha filluar ta rregulloj varrin -vazhdon Arturo, prinderit e mi ndenjen pak dhe shkuan,kurse une isha habitur duke rregulluar varrin dhe kisha harruar qe koha kishte kaluar.Mbas pak minutash vendosa te shkoj ne shtepi sepse me thene te drejten kisha filluar te ndjej pakez frike mbasi kishte varre te shumta dhe po me frikesonin, por kur u ngrita ne kembe te shkoja pash nje grua me fustan te bardh e cila fshihej mbas varrezave sikur po luante me mua kukafshehthi.
U çuditia por vendos te shkoj pas saj, ajo me doli perpara me erdhi nga afer dhe me puthi, une mbeta i shtangur dhe e pyeta si quhet, ajo me tha se quhej Agripina.
Pas pak desha tia bej edhe nje pyetje por ajo u fsheh pas nje varri i shkova atij varri por kot ajo ishte zhdukur.I habitur u afrova tek roja i varrezave dhe e pyeta, "mos e pe nje vajz me fustan te bardh duke kaluar kendej " jo tha ai kendej nuk kaloi askush dhe ske pse friksohesh ajo eshte nusja fantazme.
Cfare i thashe...?.nusja fantazme....? dhe nuk i besova,por roja fliste me bindje se ajo ishte fantzme pasi qe nuk isha i vetmi qe e kisha pare por edhe shume te tjere bile edhe ai vet.Si ka mundesi, i thash, ajo me puthi.Roja qeshi e me tha -paske pase fat qe te doli "nusja fantazme" se po te kishin dalur femijet fantazma ata te bejne deme dhe jane te rrezikshem.
Une i tregova rojes se ajo qe me ndodhi ishte e vertet bile ia tregova edhe emrin si e kishte, roja me tha qe te bindesha qe kishte takuar "nusen fantazme" te shkoja ne qytet ne nje lokal,ku ishte fotografia, data dhe historia se si ka vdekur "nusja fantazme" (Agripina).
Te nesermen shkova per ta verifikuar tek ai lokal qe roja me kishte treguar, pashe dhe fillova ta lexoj se Agripina ishte nje vajze qe kishte pasur shume lidhje me meshkujt dhe qe diten qe ishte martuar duke shkuar per muajin e mjaltit ajo kishte pesuar akisdent dhe kishte vdekur.Ajo qe me çuditi me se shumti ishte fotoja e vendosur,qe ishte e njejta me ate te asaj vajze qe me kishte puthur ne varreza dhe u binda qe kisha takuar "nusen fantazme".
Ky ishte tregimi i djaloshit Meksikan Arturo,i cili do ta rikujtoi deri ne vdekje kete histori sa fantastike,aq dhe rrenqethese..
Nusja fantazme....
Kjo ngjarje tregohet nga nje djalosh i Meksikes i quajtur Arturo Perera, i cili thote se :
Nje dite kisha vendosur te shkoj ne varreza,per te rregulluar e zbukuruar varrin e motres dhe t'ia coja disa lule qe asaj i pelqenin dhe me mua po vinin edhe prinderit e mi.
Pasi une kisha filluar ta rregulloj varrin -vazhdon Arturo, prinderit e mi ndenjen pak dhe shkuan,kurse une isha habitur duke rregulluar varrin dhe kisha harruar qe koha kishte kaluar.Mbas pak minutash vendosa te shkoj ne shtepi sepse me thene te drejten kisha filluar te ndjej pakez frike mbasi kishte varre te shumta dhe po me frikesonin, por kur u ngrita ne kembe te shkoja pash nje grua me fustan te bardh e cila fshihej mbas varrezave sikur po luante me mua kukafshehthi.
U çuditia por vendos te shkoj pas saj, ajo me doli perpara me erdhi nga afer dhe me puthi, une mbeta i shtangur dhe e pyeta si quhet, ajo me tha se quhej Agripina.
Pas pak desha tia bej edhe nje pyetje por ajo u fsheh pas nje varri i shkova atij varri por kot ajo ishte zhdukur.I habitur u afrova tek roja i varrezave dhe e pyeta, "mos e pe nje vajz me fustan te bardh duke kaluar kendej " jo tha ai kendej nuk kaloi askush dhe ske pse friksohesh ajo eshte nusja fantazme.
Cfare i thashe...?.nusja fantazme....? dhe nuk i besova,por roja fliste me bindje se ajo ishte fantzme pasi qe nuk isha i vetmi qe e kisha pare por edhe shume te tjere bile edhe ai vet.Si ka mundesi, i thash, ajo me puthi.Roja qeshi e me tha -paske pase fat qe te doli "nusja fantazme" se po te kishin dalur femijet fantazma ata te bejne deme dhe jane te rrezikshem.
Une i tregova rojes se ajo qe me ndodhi ishte e vertet bile ia tregova edhe emrin si e kishte, roja me tha qe te bindesha qe kishte takuar "nusen fantazme" te shkoja ne qytet ne nje lokal,ku ishte fotografia, data dhe historia se si ka vdekur "nusja fantazme" (Agripina).
Te nesermen shkova per ta verifikuar tek ai lokal qe roja me kishte treguar, pashe dhe fillova ta lexoj se Agripina ishte nje vajze qe kishte pasur shume lidhje me meshkujt dhe qe diten qe ishte martuar duke shkuar per muajin e mjaltit ajo kishte pesuar akisdent dhe kishte vdekur.Ajo qe me çuditi me se shumti ishte fotoja e vendosur,qe ishte e njejta me ate te asaj vajze qe me kishte puthur ne varreza dhe u binda qe kisha takuar "nusen fantazme".
Ky ishte tregimi i djaloshit Meksikan Arturo,i cili do ta rikujtoi deri ne vdekje kete histori sa fantastike,aq dhe rrenqethese..
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Energji elektrike nga Hena...
Energji elektrike nga Hëna...?Ndërtuesit japonez "Shimizu" kanë hedhur hapin e parë të projektimit të stacioneve elektrike në Hënë. Sipas njoftimit në faqen e ndërmarrjes në internet, "Shimizu" synon të përdorë teknologji të përparuara hapësinore për vendosjen e paneleve diellore në sipërfaqen e Hënës me anë të robotëve.
Projekti, i pari i këtij lloji në rang bote, mban emrin "Unaza e Hënës" dhe përfshin krijimin e një "rripi diellor" për 11 mije km përgjatë ekuatorit të Hënës. Rripi i shtruar me panele për grumbullimin e energjisë diellore do të ketë gjerësi fillestare disa km për t'u zgjeruar më vonë në 400 km në të dy anët e vijës ekuatoriale të satelitit.
Përcjellja e energjisë nga panelet do të bëhet me kabllo drejt stacioneve mbledhje-përçuese që me radhën e vet do ta dërgojnë atë drejt Tokës me antena me mikrovalë. Marrësit në Tokë do të jenë rektena të vendosura në pika të ndryshme të rruzullit, të cilët do të drejtojnë gjithashtu rrezatimin mes dy trupave qiellore me sinjalizim të posaçëm.
Projekti parashikon dhe transportin e mjeteve përgjatë ekuatorit të Hënës, si për ngritjen ashtu dhe për mirëmbajtjen e rripit diellor. Kabllot elektrikë do të vendosen nën rrugët transportuese që do të shtrohen për këto arsye.
Sakaq, panelet diellore që do të instalohen në satelitin tonë parashikohen të prodhohen në Hënë me lëndën e parë të saj në stacionet e atjeshme elektrike. Stacionet, madje, do të lëvizin automatikisht gjatë prodhimit të paneleve dhe instalimit të tyre përgjatë vijës ekuatoriale.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Arkivolet misterioze te vendosura ne shkemb !
Gjate vitit 1941, një grup i ekspertëve te antikitetit kinez, duke përfshirë Liang Sicheng, Lin Huiyin, Liu dhe Chen Dunzhen Mingda,kane arritur ne Sumawan,sot Rajoni Gongxian. Keta experte tregojnë që ju shfaq papritmas para syve te tyre ne nje shkemb nje pamje e pazakontë me rreth 100 arkivole druri,te cilet ishin mberthyer e vendosur në një shkëmb 600 metra të lartë. Akoma të tjerë pane në terren. Kush i kishte vënë ato? Pse? Si i kishin bërë?
Disa arkivole dukej qe i kishin varur poshtë me litarë nga maja e malit. Të tjerë sugjeruan hipotezën se ata që kishin bërë atje direkt në shkëmb. Ende të tjerët vënë si zgjidhje edhe perdorimin e shkallëve.
Li Jing, gjatë dinastisë Yuan (1279-1368), sugjeron një version te tijin se "arkivolet janë vendosur atje larte ne shkemb per te provuar nje profeci,ato arkivole që do të bien të paret në terrenin e poshtem, do të jenë ato më me fat.
" Kjo traditëi atribuohet pakicave etnike të Bo-ve, te cilat nuk ekzistojne më,por qe se kane banuar dikur ne zonën malore përgjatë kufirit midis Sichuan dhe Yunnan. Në vitet e fundit, përkatësisht në shtator të vitit 2002, dërgesat janë organizuar për të ruajtur këtë traditë të lashtë të cilat kanë humbur tashmë gjurmët.
Në vitin 2003, studimet janë në fund. 43 arkivole janë restauruar dhe 16 te tjere u gjetën në këtë zonë. Gjatë kësaj pune, detaje të reja kanë dalë në lidhje me kulturën e mistershme të Bo. Sipas Cui Chen, Yibin kurator Muzeu, arkivolet e varura janë tre lloje. Disa janë të vendosura në sipërfaqe prej druri. Disa janë të vendosura në shpella, ndërsa të tjerët janë bllokuar thjesht në shkëmb. Një Gongxian ju mund të gjeni të gjitha tre llojet e arkivolit.
Por ende ngelet perfundimisht mister se kush ka qene qellimi i vendosjes se arkivoleve ne faqen e shkembit 600 metersh te larte,kjo ishte tradita e varrosjes se popullit te etnitetit Bo,apo atje vendoseshin parija e fisit,ndoshta ne shkemb vendoseshin ata njerez qe denoheshin pas vdekjes..?Ende asnje pergjigje per te verteten
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Llamba magjike qe ndricon prej 110 vjetesh...
Ishte një llambë e thjeshtë, që iu dhurua zjarrfikësve për t‘i ndihmuar të gjenin fenerët me naftë në errësirë dhe që atëherë nuk është shuar më kurrë.
Ndriçon që prej 1.02 milion orësh, e zbehtë por besnike, si një "armë" për të luftuar frikën nga errësira të një vendi që sot e adhuron si një mishërim të shpresave të veta.
E në fakt, historia e kësaj llambe është thuajse e pabesueshme. Rekord "Guinness" apo thjesht një rastësi e denjë për t‘u ekspozuar në muzeun e gjërave të çuditshme.
Ishte prodhuar nga një shoqëri në Ohajo, në konkurrencë me Thomas Edison, "Shelby". Ajo "flluskë" e xhamtë me një filament karboni në brendësi, është një lutje laike, një kandil që vendi e ndez në momentet e pasigurisë dhe që konsiderohet si shenjë e vazhdimësisë dhe shpresës.
Është kujtuar dhe nderuar gjithnjë nga gazetat, radiot e televizionet, sa herë që Amerika kalonte momente të vështira, pasigurie ekonomike, luftërash të hidhura, dhe ka pasur efekte kuruese.
Ushtarët amerikanë vdesin në front, shtëpitë janë shtrenjtuar, bankat rrezikojnë të falimentojnë, por nëse llamba e zjarrfikësve vazhdon të funksionojë, do të kalojë edhe kjo natë, si shumë të tjera.
Është varur mbi një kordon 60 centimetra të gjatë, në tavanin e kazermës në numrin 4555 të "East Street", në Livermore, një lokalitet që bota e ka dëgjuar të përmendet për faktin e vetëm se mban edhe laboratorët e kërkimit më të sofistikuar për armët luftarake të të ardhmes e pra mbyll, si mes thonjëzash ironike, të djeshmen dhe të nesërmen e teknologjisë.
Për herë të parë, për llambën e famshme u shkrua në vitet ‘70, një prej dekadave më të hidhura të pasluftës amerikane, nga një gazetar i lodhur nga lufta, politika e katastrofat, dhe që kish vendosur t‘u dedikohej historive të vogla të jetës.
Më pas u rizbulua nga televizionet, revistat e përjavshme dhe tani është "Los Angeles Times" ajo që nxjerr sërish në dritë llambën e famshme. "Si ka mundësi që një llambë e prodhuar në 1901-shin, me mjetet dhe teknologjitë që tani duken primitive, të funksionojë pa u ndalur për një shekull të tërë?", pyet gazeta.
Janë mbledhur në fakt përreth saj një mori inspektorësh, inxhinierësh, skeptikësh dhe mosbesuesish, dhe të gjithë kanë arritur në një konkluzion: llamba Shelbi prej 4 vatësh funksionon efektivisht dhe pandërprerë që nga janari i 1901-shit.
Ekspertët hedhin hipotezën se voltazhi i ulët, pra mungesa e nxehtësisë intensive, dhe montimi perfekt i llambës që garanton vakumin brenda saj, shpeshtësia e filamentit të karbonit dhe fakti që nuk i është nënshtruar tronditjes së ndezjes dhe shuarjes që shkurton ndjeshëm jetën e llambave, mund të jenë sekreti i jetëgjatësisë së saj.
Por, zjarrfikësit e Livermorit buzëqeshin para këtyre hipotezave. Për ta, ajo llambë ka fuqi magjike. Nuk është një objekt i thjeshtë, por një relike. "Tek ajo, thotë shefi i batalionit të zjarrfikësve para mijëra vizitorëve që shkojnë ta shohin, ndriçon drita e kolegëve që kanë dhënë jetën e tyre për të shpëtuar të tjerët".
Fakti që ka fuqi mbinatyrore është në fakt një akt besimi i pademonstrueshëm, ashtu si për të gjitha reliket e tjera të famshme. Sot është rreptësishtë e ndaluar të preket. Por, për shumë dekada, kur Shelbi 4 vatëshe ishte një llambë e thjeshtë, i kishte mbijetuar gjithçkaje.
Zjarrfikësit argëtoheshin duke e qëlluar dhe llamba vazhdonte të funksiononte. Ngadalë legjenda filloi të përhapej dhe gjenerata të tëra të rinjsh, të thirrur në shërbim gjatë luftës së Vietnamit, ndaleshin atje vetëm për ta prekur, si për të thithur prej saj një lloj mbrojtjeje magjike. Vetë zjarrfikësit, kur binin sirenat e ndonjë zjarri, e preknin si fatsjellëse.
E nisur nga kjo u vendos që llamba të ngrihej më lart, në mënyrë që askush më të mos e prekte. U thirr një elektricist, ekspert, i cili nën sytë e mbushur me ankth të "miqve" të llambës, preu kordonin dhe e rilidhi sërish.
Kjo ishte hera e parë, dhe e vetme, që fluksi i elektroneve u ndërpre. Llamba qëndroi e shuar për 22 minuta, por nuk "vdiq".
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Domate dhe patllixhane ne nje peme shumevjecare
Nga Siçilia arrin një nga arritjet me te habiteshme,zbulim që mund të japë një ndihmë në zgjidhjen e problemit të krizës ushqimore botërore: Pema që prodhon patëllxhana dhe domate. Ideja dhe realizimi i saj është bërë nga një gjeometër palermitan me hobby-n e gjenetikës botanike.
Pema e perimeve, “solanum torvum” , është një drizë gjëmbaçe që rritet dhe në kushtet më të këqija klimatike, ju reziston sëmundjeve dhe mungesës së ujit. Ajo ka nevojë vetëm për krasitjen dimërore dhe jep prodhimet nga prilli në tetor.
Falë një shartimi natyral, dmth pa përdorur Ogm (organizma gjenetikisht të modifikuar), lind pema e patëllxhanit dhe e domates që jep një prodhim më të bollshëm dhe me “fruta” me përmasa më të mëdha dhe të një cilësie më të mirë se prodhimet e bahçes.
“Kam ndeshur një simbiozë perfekte – thotë autori Giuseppe Marino (në foto me pemën e patëllxhanave dhe domateve) – ndërmjet ‘Solanum torvum’ dhe domateve, që s’është tjetër veçse ‘Solanum licopersicum’.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Shtate historite me te medha misterioze.
Çfarë ka ndodhur me Amelia Earhart?
Amelia Earhart ka ngritur shpirtrat e epokës. Ajo u 'rrit' nëper librat me rekordin e aviacionit,me bëmat e lartësise, largësise dhe durimit. Gezimi i saj mori një kthesë të zymtë, kur ajo dhe Fred Noonan timonieri i saj u zhduken mbi Oqeanin Paqësor më 2 korrik 1937, gjatë një përpjekje per të fluturuar anembanë botës.Fati i tyre mbetet një nga misteret më të mëdha të pazgjidhura të aviacionit.
Teoritë e shumta:- Atyre ju mbarua karburanti dhe u përplasen në Oqeanin Paqësor. -Ata u kapën nga Japonezet dhe u ekzekutuan.-Ata mbijetuan, dhe Earhart e jetoi jetën e saj si një shtëpiake në New Jersey.
Një teori tjeter thote se ata i mbijetuan rrëzimit dhe uljes, por u vrane ne Castaways në Nikumaroro, një ishull i pabanuar në republikën e Kiribatit. Një ekspeditë në ishull në 2010 gjetën copa të një thike xhepi dhe një kavanoz qelqi që mund tu përkiste Castaways. Nëse analizat e ADN rezultonin te Erhart's, misteri mund të zgjidhej menjehere..
Ku janë varrosur Kleopatra dhe Mark Antony ?
Gërmimet në zhvillim e sipër në një tempull pranë Aleksandrise, Egjipt, mund të zbulojnë vendin e fundit ku prehen te dashuruarit e dënuar,Kleopatra dhe Mark Anthony. Mbretëresha e pergjitheshme egjiptiane dhe romake kryeu vetëvrasje në shek 30 p.e.s pas disfatës së tyre, në betejën Actium, për kontrollin e Perandorisë Romake. Por, ku u varrosën të dashuruarit,vendi është i panjohur.
Zahi Hawass, arkeolog i lartë i Egjiptit, beson se te dashuruarit ishin vënë për të pushuar në tempullin e Taposirisit Magna dhe nisi një gërmim te perbere nga një ekip Domenikane për të gjetur vendndodhjen e varrit.
"Kjo sipas mendimit tim, në qoftë se ky varr është gjetur, ajo do të jetë një nga zbulimet më të rëndësishme të shekullit të 21 për shkak të dashurisë midis Kleopatra dhe Mark Anthony, dhe për shkak te historise se trishtuar te vdekjes së tyre," u tha ai gazetarëve gjatë një konference per ta.Arkeologja Domenikane Kathleen Martinez ka treguar këtu një bust alabastër të Kleopatra's që është gjetur në vendgërmimin afër Aleksandrisë.
Ku është varrosur Genghis Khan..?
Genghis Khan ka bashkuar fiset ndërluftuese në 1206 dhe u bë udhëheqës i Mongolise, duke krijuar një perandori që shtrihej nga Kina deri në Hungari. Varri i luftëtarit te famshëm, megjithatë, ka mbetur një mister që prej vdekjes së tij në 1227.
Sipas legjendës, grupi i tij i varrimit vrau të gjithë ata që e panë procesionin.Robërit dhe ushtarët të cilët morën pjesë në funeralin u vranë gjithashtu.Kuajt qe do ishin dëshmi e varrimit,si dhe një lumë aty prane u shmangen per te rrjedhur mbi varr, i cili mendohet të shtrihen diku pranë vendlindjes se Genghis Khan në Khentii Aimag.
Ekspedita për të gjetur varrin,kanë ndërprerë punimet për shkak të shqetësimeve se gërmimet do të shkaterrojne vendin dhe do shqetesojne shpirtin që shërben si mbrojtës të tij.Në vitin 2004, arkeologët zbuluan pallatin e Genghis Khan-së, i treguar këtu, dhe ata dyshojnë se aty pranë eshte varri i gënjeshtra i tij.
A eshte e vertete qe familja Donner u njoh per kanibalizëm?
Ky është një tregim pikëllues i mbijetesës: Nje familje (Donner) e drejtuar për në Kaliforni në 1846 eshte mbërthyer në një mal nga te ftohtit, në Sierra Nevada dhe zhvilluan një kanibalizëm për ti mbijetuar dimrit.Pohohet se ata kane ''festuar'' me mish njeriu, të bazuara mbi një analizë te kockave të gjetur në një vatër te perbashket ne vendin Alder , ku të paktën disa nga familja Donner kish kaluar kohen e dimrit.
Analizat tregojne se familje Donner,ka ngrënë,si furnizim të qëndrueshëm, bagëtitë, drere dhe kuajt. Por nuk janë gjetur eshtra njerzish në vend. Ndërsa kanibalizmi mund të ketë ndodhur, në qoftë se gjindeshin kockat te trajtuara në mënyra të ndryshme.Apo ndoshta ata u vendosen në vatrën e fundit dhe kanë ngrene cdo gje..?, deklaron shkencëtari Gwen Robbins, një profesor i antropologjisë biologjike,në Universitetin Shteteror Appalachian .
Familja Donner dhe te mbijetuarit James Reed dhe gruaja e tij Margaret Reed janë paraqitur në këtë foto nga Vitet 1850.
Ku është varrosur Billy Kid.. ?
Legjenda thote se Billy Kid,Sherif ne Pat Garrett në vitin 1881,u dëbua dhe u vra,per tu varrosur në Fort Sumner NM. Një gur shënon varrin e tij, por një polemikë eshte zhvilluar që nga viti 1930, kur një njeri nga Arizona i quajtur, John Miller pohoi se ai ishte i debuari legjendar.Ne Pat Garrett, tha ai, u qëllua personi i gabuar dhe u gënjye në lidhje me të.Çështjet u bë edhe më e turbullt disa dekada më vonë, kur një Texan i quajtur "shkurre" erdhi dhe tha se ishte Billy Kid i vertete..
Nisi nje hetim për të zgjidhur rastin ne fjale, me zhvarrosjen e trupit të nënës Billy Kid's dhe krahasimin e ADN se saj me mitochondrite e materialit gjenetik nga tre burrat.Por hetimi është i diskutueshme per disa arsye.Varret janë zhvendosur gjatë dekadave dhe askush nuk është i bindur se ku eshte varri i Bill Kidit.. Përveç kësaj, nëse vërtetë Billy Kid rezulton të jetë varrosur në Teksas apo Arizona, kjo do të shuante një legjendë që i ndihmon ne tërheqjen e turistëve në varrezën New Mexico.
Kristofer Kolombi, a gjendet ne Spanje.?
Në vitin 1492, Christopher Colombi,i cili gjithmone ishte ne levizje, lundroi mbi oqean blu,deri sa vdiq në vitin 1509.Ai u varros fillimisht në qytetin spanjoll të Valladolidit, por kockat e tij janë dërguar në ishullin e Karaibeve të Hispanola ( Republika Dominikane dhe në Haiti) në 1537, në pajtim me vullnetin e tij. Kur spanjollet humben territoret nga pushtimet Franceze në 1795, e ata u larguan, varri i Kolombi mbetet në Kubë, ku qëndroi deri në Luftën Spanjo-Amerikane,kohe kur u be kthimi i kockave te tij Spanje në Sevilje ne vitin 1898. Varri është i treguar këtu.
Nga Republika Dominikane, thuhet se Kolombi qendron pergjithmone ne Hispanola. Në vitin 1877, një kuti ishte zbuluar në një katedrale,ne Santo Domingo me një mbishkrim identifikues që tregon se i përkasin të "shquarit mashkull Cristobal Colon (spanjisht për Christopher Columbin)."
Analiza e ADN e kockave të vëllait të Kolombit "Diego nga Sevilje mbeten dhe ato , nje prove perfekte. Kur studiuesit njoftuan këto përfundime në 2006, ata deklaruan se mosmarrëveshja shekullore u zgjidh.Por ADN nga Republika Domenikane mbetet ende për t'u studiuar, duke e lënë legjenden jo te mbyllur plotësisht.
ADN-ja vulos fatin e fëmijëve të Carit Rus
Kur bolsheviket vrane Carin e II te Rusis, Nikollën,vendendodhja e Perandoreshes Aleksandra dhe pesë fëmijët e tyre qe në vitin 1918, për gati 90 vjet mbeti e panjohur deri 2008. Kjo u zgjidh kur kockat e tyre u gjetën në një varr, tek pjesa tjetër e familjes Romanov pranë Ekaterinburgut në malet Ural, rreth 900 milje në lindje të Moskës.
Kockat nga varri i tyre ishin djegur në acid sulfurik, me sa duket për të fshehur identitetin e viktimave ose faktoret e vdekjes.Por shkencëtarët ishin në gjendje të shqyrtonin mitochondrite e ADN-se, e cila është duke kaluar poshtë nga nëna tek fëmijët. Ato gjithashtu shkonin deri tek kromozomi Y,nga Princi i kurorës Aleksei dhe Car Nikollës se II.
Car Nicholas II, majtas, dhe Princi i kurorës Aleksei, janë treguar duke prerë dru në këtë foto, të marra në një burg siberian,nje muaj para vrasjes së tyre në vitin 1918.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Litari ''magjik'' indian...
Kush ka degjuar te flitet per nje lloi magjie qe prej shekujsh ka lene pa goje njerzimin.Magjia ka te beje me trill.Për shekuj, historia është treguar në Indi dhe më gjerë në lidhje me një mashtrim te madh,ku ne një litar te zakonshëm qe ngrihet lart dhe një djalë i ri ngjitet neper te dhe zhduket.
Historia mund të ketë qenë frymëzuar pjesërisht nga përrallat e Mbretit Bhoja, i cili hedh një fill në qiell dhe pastaj ngrihet neper te. Ibn Battuta, një studiues i shekullit të 14,nje dijetar maroken, gjithashtu shkroi i pari per të tillë mashtrime të kryera në Kinë, ndërsa njohja zyrtare me dokument në Indi ishte bërë ne shekullin e 17-nga perandori indian Jahangir , të cilit i janë përkthyer kujtimet e para në 1829.
Në versionin historik-litari magjik tregohet si me poshte, pasi djali i ri ngjitet në litar, magjistari bën thirrje pas thirrjeje djalit dhe duke mos marrë asnjë përgjigje, me zemërim ngjitet në litar vetë me nje shpate ne brez. Pasi edhe ai zhduket,shihen nga publiku copat e trupt dhe gjymtyrët e prera te djalit qe bien në toke.Magjistari pastaj zbret poshtë nga litari, vendos pjeset e prera në shportën e tij, i mbulon me kapak dhe pas nje pushimi te një momenti dramatik me efekte maksimale- djalë i ri,del jashte nga koshi,i padëmtuar.
Megjithatë, dëshmi e mashtrimit ndonjëherë eshte vene re se jane sajuar me siguri. Në librin e tij, Ngritja ne litarin indian:Dr Peter Lamont, qe eshte vetë një magjistar, tregon se historia dhe mashtrimi me litarin ka filluare te marri vëmendje ndërkombëtare, vetëm pas vitit 1890, kur një gazetar raportoi në gazeten Chicago Tribune, se e kanë parë magjine e kryer me litar ne salla te mbyllura,ku nepermjet disa telave te maskuar ne ajer,kryhej magjia.
Ishamuddin Khan është një talent i shquar.U kthye në Indi ne vitin 1995, ky magjistar tradicional indian apo madari, e përfundoi proven e parë të magjise suksesshëm në natyrë qe deri ne ate kohe prej shekujsh nuk ishte zotëruar,pervec ne salla te mbyllura.
Para një audience te habitur,në skajin jugor të Delhit, Ishamuddin arriti një interpretim bindës dhe mashtrim legjendar me litarin indiane, ky fakt bëri bujë në mbarë botën,që duhet t'i ketë siguruar atij vendin në historinë e magjise boterore por njekohesisht ai fitoi atë njohje të qëndrueshme në Indi.
"Ne cdo kryeqytet të botës ku unë kam qenë nuk ka një ambjent për artistët e rrugës", thote 44-vjeçari, i cili jeton në një grup njerëz me shtëpi të vogla në perëndim te Delhi ,i njohur si 'Kathputli ose puppeteers ',ne një zonë të pasur me aftësi interpretuese, muzikantë dhe mjeshtra, por qe mungojnë objektet per ushtrimin e ketyre aftesive gjeniale.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Shkence
Kutite e zeza edhe ne automjetet personale
Duke filluar nga muaji qershor, çdo shofer në Shtetet e Bashkuara do të ketë te detyryeshme që të ketë një kuti te zezë në automjetin e tij.
National Highway Traffic Safety Administration, deklaron se të gjithë automobilat do te pajisen me kutine e zeze që të rregjistroje te dhënat reale te ngjarjes - të ngjashme me ato që gjenden në avionet - në mënyrë që të monitorojë menyren lëvizëse dhe të japë një pamje ne momentin e fundit, në qoftë se makina aksidentohet.
Keto pamje do të jenë në gjendje që të vertetojne se si drejtuesi i automjetit ka zbatuar ligjin,njekohesisht lehteson shoqëritë e sigurimit per te percaktuar fajtorin e aksidentit
Kritikët jane kunder perdorimit te kutise se zeze,mbasi e krahasojne ate si nje Big Brother,qe kontrollohet privatësia nga ana e qeverisë, ndërsa të tjerë besojnë se kjo është një mënyrë për të mbajtur shoferët nen kontroll te vazhdushem.
Kutia gjithashtu do të bëjë më të lehtë procesin për kompanitë e sigurimit për të zgjidhur pretendimet midis tyre,per të pasur qasje tek rrethanat e aksidentit te makinës.
Gjithashtu tani që transferimi i te dhenave është i shpejtë,ben te mundur qe nepermjet pajisjeve plotesuese ne kutine e zeze,te transmetohen pamje online,sidomos per personat me ngarkesa kriminale.Keto pajisje vihen ne mynyre te fshehte nga agjensite e zbulmit te krimit,te autorizuara nga prokuroria.
Daily Mail Online,25 maj 2011
Kutite e zeza edhe ne automjetet personale
Duke filluar nga muaji qershor, çdo shofer në Shtetet e Bashkuara do të ketë te detyryeshme që të ketë një kuti te zezë në automjetin e tij.
National Highway Traffic Safety Administration, deklaron se të gjithë automobilat do te pajisen me kutine e zeze që të rregjistroje te dhënat reale te ngjarjes - të ngjashme me ato që gjenden në avionet - në mënyrë që të monitorojë menyren lëvizëse dhe të japë një pamje ne momentin e fundit, në qoftë se makina aksidentohet.
Keto pamje do të jenë në gjendje që të vertetojne se si drejtuesi i automjetit ka zbatuar ligjin,njekohesisht lehteson shoqëritë e sigurimit per te percaktuar fajtorin e aksidentit
Kritikët jane kunder perdorimit te kutise se zeze,mbasi e krahasojne ate si nje Big Brother,qe kontrollohet privatësia nga ana e qeverisë, ndërsa të tjerë besojnë se kjo është një mënyrë për të mbajtur shoferët nen kontroll te vazhdushem.
Kutia gjithashtu do të bëjë më të lehtë procesin për kompanitë e sigurimit për të zgjidhur pretendimet midis tyre,per të pasur qasje tek rrethanat e aksidentit te makinës.
Gjithashtu tani që transferimi i te dhenave është i shpejtë,ben te mundur qe nepermjet pajisjeve plotesuese ne kutine e zeze,te transmetohen pamje online,sidomos per personat me ngarkesa kriminale.Keto pajisje vihen ne mynyre te fshehte nga agjensite e zbulmit te krimit,te autorizuara nga prokuroria.
Daily Mail Online,25 maj 2011
exploreri- Legjendë
Gjinia :
“Djepi i jetës” fshihet në një supernovë
Për herë të parë studiuesit kanë arritur të hedhin vështrimin e tyre mbi “djepin e jetës” që fshihet në zemrën e një supernove.
Rezultati i publikuar në revistën “Natyre” konfirmon se ingredientët bazë të jetës përhapen në univers nga supernovat.
Këto të fundit janë yje që, me të mbërritur në fund të jetës, përhapin elementët e tyre në hapësirë përmes një shpërthimi gjigand.
Kërkimi është koordinuar nga Universiteti i Stokholmit, në Suedi, me bashkëpunimin e universiteteve të vendeve të tjera.
Elementët që në tërësi kontribuojnë në ndërtimin e tullave të jetës janë identifikuar në shtresën e gazit dhe pluhurit që mbulon bërthamën kompakte të supernovës “SN1987A”, që ka shpërthyer rret 160 mijë vjet më parë, por që është zbuluar vetëm në vitin 1987.
Studiuesit kanë arritur ta mbikëqyrin deri në detaj, pasi ajo ndodhet shumë afër, në Renë e Madhe të Magelanit, 160 mijë vjet dritë nga Toka.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Druri më i shëmtuar në botë
Se natyra di të krijojë edhe vepra të shëmtuara, tregon më së miri shembulli i një peme ahu, e cila gjendet në shtëpinë e pleqve në Sufolk (Angli).
Drurin e ahut me pamje të pazakontë, i cili duket si fytyra e një personi me nofull të deformuar, dhëmbë të thyer dhe sy të theksuar, e vuri re David Garnham (49), derisa po dërgonte nënën në punë, transmeton “Daily Mail”.
John Catchpole, pronar i shtëpisë së pleqve, tha se druri gjendet këtu që shumë vjet, por gjatë viteve është goditur nga rrufetë dhe ka marrë një formë të veçantë. Ai tha se fëmijët që vizitojnë gjyshet e gjyshërit e tyre mund të luajnë në afërsi të drurit “nëse janë mjaft të guximshëm”.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Të mërkurën do të ndodh eklipsi më i gjatë i hënës
Të mërkurën do të shikojmë një eklips të plotë të hënës, më i gjati në dhjetë vitet e fundit. Gjatë kësaj dukurie hija e Tokes do të errësojë plotësisht hënën, pothuajse për një orë e 40 minuta. Që nga korriku i vitit 2000, eklipsi hënor nuk ka zgjatur kaq shumë, 11 vite më parë eklipsi ka zgjatur vetëm 11 minuta
Sipas specialistëve të astronomisë, hëna do të lind në orën 21.10, në orën 21.22 do të fillojë eklipsi, i cili do të zgjas deri më orën 23: 03. Hëna do të lind në juglindje dhe për të gjithë ata që nuk do të mund ta shikojnë dot nga vendi i tyre mund ta ndjekin drejtpërsëdrejti eklipsin në faqen e internetit
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Shkence
Airbus prezanton avionin e së ardhmes
Avioni i së ardhmes do të marrë hua nga zogjtë strukturën e skeletit të tyre, për të përforcuar pjesën ku vendoset motori dhe për të eleminuar dritaret, me qëllim që avioni të jetë i pajisur me vetrata panoramike.
Kjo do të arrihet edhe përmes faktit se klasët e fluturimit do të eleminohen, pak a shumë.
Në vend të klasit “bussines” dhe “turist” do të vendosen zona me opsione të ndryshme, që nga ato që ofrojnë shërbime estetike deri tek ato me shërbime ultra-teknologjike, në mënyrë që udhëtimi të kthehet nga një humbje kohe në një mundësi për të shijuar kohën e lirë.
Të paktën ky është vizioni i Airbus, që dje në Londër ka paraqitur para shtypit planin e tij “Concept Cabin” për vitin 2050.
Plani është një projekt edhe më ambicioz, të imagjinosh jo vetëm avionin e së ardhmes, por edhe një treg të ri referimi.
Ky i fundit, me sa duket, përvecse synon spostimin në një ambient më të rehatshëm, kërkon konsume më të ulëta dhe më shumë respekt për ambjentin.
Airbus prezanton avionin e së ardhmes
Avioni i së ardhmes do të marrë hua nga zogjtë strukturën e skeletit të tyre, për të përforcuar pjesën ku vendoset motori dhe për të eleminuar dritaret, me qëllim që avioni të jetë i pajisur me vetrata panoramike.
Kjo do të arrihet edhe përmes faktit se klasët e fluturimit do të eleminohen, pak a shumë.
Në vend të klasit “bussines” dhe “turist” do të vendosen zona me opsione të ndryshme, që nga ato që ofrojnë shërbime estetike deri tek ato me shërbime ultra-teknologjike, në mënyrë që udhëtimi të kthehet nga një humbje kohe në një mundësi për të shijuar kohën e lirë.
Të paktën ky është vizioni i Airbus, që dje në Londër ka paraqitur para shtypit planin e tij “Concept Cabin” për vitin 2050.
Plani është një projekt edhe më ambicioz, të imagjinosh jo vetëm avionin e së ardhmes, por edhe një treg të ri referimi.
Ky i fundit, me sa duket, përvecse synon spostimin në një ambient më të rehatshëm, kërkon konsume më të ulëta dhe më shumë respekt për ambjentin.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Kometa Elenin po afrohet vrullshem ne sistemin tone Diellor
Ka kohe qe flitet per afrimin e kometes Elenin.Reziku parashikohet jo i vogel.Nga perllogaritjet ekzakte rezultoi se me 27 shkurt 2011 kjo komete krijoi nje vije te drejte me Token dhe Diellin.Pasoja thuhet se ishte termeti katastrofik ne Japoni me 11 mars.
Perseri me perllogaritje matematikore precize kjo komete do te jete me 23 Nendor ne nje vije te drejte midis tokes dhe Diellit,por kete rradhe ne nje distance shume here me te afert se ajo e 11 marsit.Pasojat..? Askush nuk merr persiper te parashikoi.Nasa hesht ne nje kohe kur ajo ka te dhena shume te hershme per kalimin e kesaj komete.
Kush eshte i interesuar per te ditur me teper per kete fenomen atehere beni durim dhe ndiqeni deri ne fund kete video.Aty do te gjeni te gjithe trajektoren e kalimit te kesaj komete dhe distancat qe ajo do te kete midis Tokes dhe Diellit ne milion/km,ne data te ndryshme deri ne largimin perfundimtar te saj.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Pregatisin popullaten per katastrofa te ardheshme
Tërmeti dhe cunami që goditi Japoninë në muajin mars ka shërbyer si një sinjal dramatik që njerëzit kudo duhet të jenë të përgatitur për katastrofat e këtij lloji. Këtu në Shtetet e Bashkuara shkencëtarët thonë se Kalifornia mund të goditet nga një tërmet i fuqishëm.
Fëmijët ulen dhe gjejnë një strehë të sigurt në simulimet të cilat u kujtojnë banorëve të Kalifornisë të përgatiten për mbrojtje nga tërmete të mundshme.
Në vitin 1994, një tërmet me fuqi 6,7 ballë goditi lagjen Northridge të Los Anxhelosit duke shkaktuar vdekjen e 57 personave dhe plagosjen e shumë të tjerëve.
Ekspertët thonë se një tërmet më i fuqishëm, ndoshta i shkallës 7,8 ballë, ka të ngjarë të godas rajonin jugor të San Andreas afër Los Anxhelosit në vitet e ardhshme. Tërmeti mund të shkaktojë vdekjen e mijëra personave dhe dëme më vlerë prej miliarda dollarësh.
Edhe Kalifornia veriore mund të goditet, ndërkohë që qyteti i San Franciskos në vitin 1906 u godit nga një tërmet shkatërrimtar dhe zjarret.
Kryqi i Kuq Amerikan ka vënë në shitje pako me pajisje të nevojshme për katastrofat natyrore, që sipas specialistes së Kryqit të Kuq për edukim, Lisa Klink, secili person duhet të ketë një pako të tillë, që përmbajnë furnizime bazë për të mbijetuar në raste katastrofash.
“Mund të mbetesh i vetëm për disa ditë dhe duhet të jesh i përgatitur. Ne i këshillojmë njerëzit të kenë furnizime shtëpiake, ushqim dhe ujë për të paktën tre ditë, do të ishte mirë të kenë furnizime për një javë”.
Disa banorë të Kalifornisë e marrin me seriozitet këtë mesazh. Nicole Perzik, thotë se ajo është e përgatitur.
“Kam ujë dhe furnizime të llojeve të ndryshme në rast se ndodh diçka, kjo është veçanërisht e rëndësishme për ata që kanë kafshë shtëpiake. Kjo bënë të ndjehem më e ndërgjegjshme”.
Në Kaliforni jetojnë njerëz nga e gjithë bota, prandaj pjesë e kësaj sfide është dërgimi i mesazhit që këta njerëz duhet të jenë të përgatitur.
Disa prej tyre kanë parë katastrofa tjera, përfshirë ciklonet dhe vërshimet që kohët e fundit kanë goditur perëndimin e mesëm të Amerikës. Barry Goldenberg, i cili ka lëvizur nga ky rajon thotë se ai ka përvojë me katastrofat dhe është i përgatitur për tërmetet.
“Nuk shqetësohem sepse ndoshta unë jam mësuar me fatkeqësitë natyrore”.
Kalifornia ka një nga rregullat më të rrepta të ndërtimit në botë, por zyrtarët janë të shqetësuar rreth ndërtesave të shkollave dhe thonë se edhe në ndërtesat e sigurta njerëzit mund të plagosen.
Ata duhet të përgatiten, thotë Mark Benthien i cili punon për Qendrën e Kalifornisë Jugore për Tërmetet.
“Të parët që me të vërtetë përgjigjen gjatë katastrofave janë fqinjët tanë dhe vetë ne. Ekipet e para përgjegjëse të qeverisë janë zjarrfikësit të cilët nuk mund të arrijnë në vendin e ngjarjes aq shpejtë”.
Kryqi i Kuq Amerikan dhe departamentet vendase të zjarrfikësve ofrojnë trajnime përgatitore, dhe zyrtarët thonë se çdo njeri duhet ketë një plan emergjent para ndodhjes së një katastrofe.
Regjisori i filmit Stanley Issacs ka kryer kursin përgatitor dhe ai dhe bashkëshortja e tij ishin të përgatitur për tërmetin e vitit 1994 që goditi lagjen Northridge.
“Isha duke punuar në vendin ku regjistronim një film dhe kisha me vete një jelek, që e kam përdorur gjatë punës, i cili ishte i pajisur me një elektrik dore, pajisje dhe gjëra tjera. Natën kur ndodhi tërmeti e vesha jelekun dhe ia dhashë elektrikun e dorës dhe një radio dore bashkëshortes sime. Ajo u ndje mirë dhe nuk e ka harruar faktin që unë i dhashë asaj një elektrik dore në atë kohë”.
Ai tani ka krijuar dhe ka vënë në shitje të ashtuquajturin jelek mbijetues, të pajisur me furnizime të domosdoshme përfshirë ujë, një radio dore, dhe një elektrik dore.
Shkencëtarët thonë se një tërmet i fuqishëm do ta tronditë Kaliforninë. Pyetja është se kur do të ndodh dhe a do të jenë të përgatitur njerëzit.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
Bicikleta qe ka ''kutine e shpejtesise'' ne tru
Nje biciklete e prodhuar nga Deeplocal, kompani projektimi me baze ne Pittsburgh, te jep mundesine e nderrimit te marsheve me forcen e mendimit.
Projekti ka nisur nga Toyota, si pjese e projektit “nr 11” te Toyota Prius, e cila i ka vendosur bicikletes disa transmetues wireless qe lejojne nderrimin e marsheve me ane te nje celulari, transmeton BalkanWeb.
Deeplocal ne vend te celularit vendosi transmetuesit ne nje kaske dhe krijoi nje program qe lejon ndryshiin e marsheve me ane te mendjes. Teorikisht ciklistet do te ndryshojne marshet vetem duke e menduar.
Teoria eshte goxha larg nga praktika por ne nje te ardhme, sigurisht duke u menduar shume, nje gje e tille do arrihet te realizohet.
exploreri- Legjendë
Gjinia :
nga njera ane me duken thjesht si fantazi,por kur i lexova me kujdes mu duken si te verteta...
Anakonda- V.I.P Anëtarë
- Vendbanimi : Australia
Postime : 31717
Gjinia :
Anëtarësuar : 02/12/2011
Mosha : 34
Hobi : Once Upon A Time
Faqja 11 e 11 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Similar topics
» Informacionet sekrete te Al Qaeda, te fshehura ne nje porno (video)
» Shkencetari britanik zbulon 'mesazhe sekrete' te fshehura ne tekset antike te Platonit
» Të vërtetat rreth jetës seksuale
» Të vërtetat e hidhura rreth meshkujve
» Të gjitha të vërtetat e saj lakuriqe...paksa të frikshme
» Shkencetari britanik zbulon 'mesazhe sekrete' te fshehura ne tekset antike te Platonit
» Të vërtetat rreth jetës seksuale
» Të vërtetat e hidhura rreth meshkujve
» Të gjitha të vërtetat e saj lakuriqe...paksa të frikshme
Faqja 11 e 11
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi