Dokument qe Tregon Operacionet Luftarake Greke Kundrejt Shqiperis
3 posters
Faqja 1 e 1
Dokument qe Tregon Operacionet Luftarake Greke Kundrejt Shqiperis
ky dokument eshte nje kopje e origjinalit qe ndodhet ne arkiv te shytetit
une disponoj kopjen qe tregon mbi aktivitetet luftarake Greke kundrejt vendit tone dhe gjithashtu disa fotografi te ushtareve Grek te kapur rob nga ushtria popullore e komanduar nga komandanti i pergjithsesh E. Hoxha
me 4 gushte 1949 nje aeroplan luftarak Grek detyrohet te ulet ne fushen e finiqit
Dkumenti:
Deklarat
i nenshkruari Bellofis Panojatis i biri i Dhimitrit e i Anastasias lindur me 1906 ne fshatin nemes te Korinthit dhe banues ne Athine me profesion dirizhues avjoni dhe i dalluar dhe i dalluar per zbulime ushtarake me graden N/Klonel deklaroj sa me posht vijon:
Kame mbaruar akademin si pilot ne vitin 1927 kam sherbyer ne aviacionin ushtarak te Greqise ne graden si rreshter e me vone ne 1928 u gradova si kapterr ne 1930 aspirant ne 1933 nen toger ne 1936 toger ne 1939 kapiten ne 1944 major dhe ne 1946 N/ kolonel gjate luftes Italo Greke u njohjta si ushtarak i suksesshem qe kam patur ne vezhgime zbuluese
me daten 4. 8 1949 u ngarkova nga komanda me sherbim sekret te hy me avjon ne thellesi te tokes Shqiptare me qellim te zbuloja perqendrimet te trupave dhe levizjeve te tjera ushtarake Shqiptare ne pjesen jugore te kufirit Shqiptaro - Grek
U nisa nga aerodromi i Janines me avjon direkt per ne drejtim te Konispol Delvin Sarande
Kur hyra ne thellesi te tokes Shqiptare u godita pa pushim nga zjarri i artileris kundra ajrore Shqiptare. Bera te gjitha perpjekjet per te kryer misionin qe me qe ngarkuar duke ju larguar zjarrit te artileris, por ne cdo drejtim te ri qe nisesha gjendesha perball nje zjarri te denduar artilerie kundra ajrore
Me ne fund u gjenda i rrethuar nga cdo ane dhe ne rrezik qe te qellohesha per tu rrezuar
Per ti shpetuar ksaj fatkeqsie u detyrova te ulem ne fushen e Finiqit 30 km ne brendesi te territorit Shqiptar pa mundur te kryej misionin
kjo ishte deklarata e ktij piloti te zen rob por qe ne ate muaj gushti u be nje lufte frontale ushtarake midis Greqis dhe Shqiperise ku mbeten mjaft te vrar e te plagosur ,
Tentativa e ushtris greke deshtoj Shqiperia tashme kishte fituar integritet territorjal te pa kapercyeshem,
une disponoj kopjen qe tregon mbi aktivitetet luftarake Greke kundrejt vendit tone dhe gjithashtu disa fotografi te ushtareve Grek te kapur rob nga ushtria popullore e komanduar nga komandanti i pergjithsesh E. Hoxha
me 4 gushte 1949 nje aeroplan luftarak Grek detyrohet te ulet ne fushen e finiqit
Dkumenti:
Deklarat
i nenshkruari Bellofis Panojatis i biri i Dhimitrit e i Anastasias lindur me 1906 ne fshatin nemes te Korinthit dhe banues ne Athine me profesion dirizhues avjoni dhe i dalluar dhe i dalluar per zbulime ushtarake me graden N/Klonel deklaroj sa me posht vijon:
Kame mbaruar akademin si pilot ne vitin 1927 kam sherbyer ne aviacionin ushtarak te Greqise ne graden si rreshter e me vone ne 1928 u gradova si kapterr ne 1930 aspirant ne 1933 nen toger ne 1936 toger ne 1939 kapiten ne 1944 major dhe ne 1946 N/ kolonel gjate luftes Italo Greke u njohjta si ushtarak i suksesshem qe kam patur ne vezhgime zbuluese
me daten 4. 8 1949 u ngarkova nga komanda me sherbim sekret te hy me avjon ne thellesi te tokes Shqiptare me qellim te zbuloja perqendrimet te trupave dhe levizjeve te tjera ushtarake Shqiptare ne pjesen jugore te kufirit Shqiptaro - Grek
U nisa nga aerodromi i Janines me avjon direkt per ne drejtim te Konispol Delvin Sarande
Kur hyra ne thellesi te tokes Shqiptare u godita pa pushim nga zjarri i artileris kundra ajrore Shqiptare. Bera te gjitha perpjekjet per te kryer misionin qe me qe ngarkuar duke ju larguar zjarrit te artileris, por ne cdo drejtim te ri qe nisesha gjendesha perball nje zjarri te denduar artilerie kundra ajrore
Me ne fund u gjenda i rrethuar nga cdo ane dhe ne rrezik qe te qellohesha per tu rrezuar
Per ti shpetuar ksaj fatkeqsie u detyrova te ulem ne fushen e Finiqit 30 km ne brendesi te territorit Shqiptar pa mundur te kryej misionin
kjo ishte deklarata e ktij piloti te zen rob por qe ne ate muaj gushti u be nje lufte frontale ushtarake midis Greqis dhe Shqiperise ku mbeten mjaft te vrar e te plagosur ,
Tentativa e ushtris greke deshtoj Shqiperia tashme kishte fituar integritet territorjal te pa kapercyeshem,
Tonii- V.I.P Anëtarë
- Postime : 5860
Gjinia :
Anëtarësuar : 11/12/2009
Re: Dokument qe Tregon Operacionet Luftarake Greke Kundrejt Shqiperis
lexoni deklaraten e mesiperme qe neser ben buj ne shtyp
e qe do te shtypen mijra kopje gazetash
kte deklarat ja kam servirur forumit falas shum kohe me par , por thjesht nuk ditet ta shfrytezonit
e qe do te shtypen mijra kopje gazetash
kte deklarat ja kam servirur forumit falas shum kohe me par , por thjesht nuk ditet ta shfrytezonit
Tonii- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
Po pse thone historianet qe nuk ekzistojne dokumenta qe e vertetojne ate mesymje ushtarake.
(Kam lexuar dhe ato faktet i luftes NaCl qe ke sjelle Toni... T i ke sjelle para nje viti dhe ja si po dalin sot....une keto tema i lexoj me shume deshire pavaresisht qe ne shume prej tyre nuk komentoj)
Ariel i ke par reklamat e diteve te fundit ne tv? japin po kete informacion qe kam dhene une shum koh me par
fitojne para gazetat se njerezit kane shum kureshtje per keto gjera
Tonii- V.I.P Anëtarë
Gjinia :
Sinqerisht mome mbeta pa fjale edhe un se mezi e gjeta e lexova edhe me ben me shum habi se genjejne edhe thon ska dogumenta te tilla mi pse dreqin na genjejne
Posi jo...ky mhb ka nje jave neper tv...Tonii shkruajti:Ariel i ke par reklamat e diteve te fundit ne tv? japin po kete informacion qe kam dhene une shum koh me par
Prandaj po kerkojne per varret e ushtareve greke bazuar mbi kete fakt?
Kurse keta tanet thone ...ska pas nderhyrje ushtarake dhe ska pse kerkohet.
Ti i paske pas me kohe kto fakte dhe neper gazeta po i lexojme sot.
Sigurisht qe njerezit jane te interesuar per cdo fakt historik.
Une kam lexuar shume nga temat e tua...sepse i ke sjelle cdo gje me fakte konkrete sikur punon ne arkiven e shtetit
Duhet te te falenderojme per zotin, ta them sinqerisht Toni.
Similar topics
» Kërmilli inspirim për automjetet luftarake
» “Wikileaks” zbulon një tjetër dokument lidhur me Kosovën të misionit diplomatik amerikan në Gjermani.
» Kili intensifikon operacionet e shpëtimit
» Big Mama: Ju rrëfej për operacionet plastike
» GEZUAR 97-VJETORIN E PAVARESISE SE SHQIPERIS
» “Wikileaks” zbulon një tjetër dokument lidhur me Kosovën të misionit diplomatik amerikan në Gjermani.
» Kili intensifikon operacionet e shpëtimit
» Big Mama: Ju rrëfej për operacionet plastike
» GEZUAR 97-VJETORIN E PAVARESISE SE SHQIPERIS
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi