Receta gatimi
+13
Єямєℓiиdå
Tonii
Anonim
LADY D
Vig-ana
Gjarperesha
Xrisa
koli852
Roksana
WebMaster
metis
mela
Aristogata
17 posters
Faqja 4 e 9
Faqja 4 e 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Receta gatimi
First topic message reminder :
Embelsire me mjalt
Duhen:
Miell 2 gota uji ose 500g
Sheqer 1 gote uji
Mjalte 2-3 luge gjelle
Veze 2 kokrra
Sode nje luge kafeje
Arra 1-2 filxhane kafeje
Gjalpe 2 filxhan kafeje (i shkrire)
Vanilje, kakao nje luge gjelle plot
Dhe dy filxhane uje.
Per shurupin duhen.
Sheqer 3 gota uji
Uje 2.5 gota uji
Ne nje ene perzihen mire vezet, mjalti, gjalpi, uje dhe ne fund shtohen arrat. Pastaj hidhet miell i perzier me sode dhe pak kakao. Zihet brumi i cili nuk duhet te punohet shume, qe te mos behet elastik. Brumi i pergatitur vendoset ne nje tave te lyer me yndyre, rrafshohet me dore, lyhet siperfaqja me te verdhe veze, behen disa vijaska me pirun dhe piqet per 30-35 minuta. Pas pjekjes ftohet, pritet ne copa ne forme rombi dhe i hidhet shurup i vakur, jo shume i nxehte, i aromatizuar me vanilje. Per te permiresuar cilesine e embelsires ne vend te ujit te percaktuar ne normative, hidhet gjalpe, veze dhe mjalte tjeter. (Ujin mos e perdor fare).
Embelsire me mjalt
Duhen:
Miell 2 gota uji ose 500g
Sheqer 1 gote uji
Mjalte 2-3 luge gjelle
Veze 2 kokrra
Sode nje luge kafeje
Arra 1-2 filxhane kafeje
Gjalpe 2 filxhan kafeje (i shkrire)
Vanilje, kakao nje luge gjelle plot
Dhe dy filxhane uje.
Per shurupin duhen.
Sheqer 3 gota uji
Uje 2.5 gota uji
Ne nje ene perzihen mire vezet, mjalti, gjalpi, uje dhe ne fund shtohen arrat. Pastaj hidhet miell i perzier me sode dhe pak kakao. Zihet brumi i cili nuk duhet te punohet shume, qe te mos behet elastik. Brumi i pergatitur vendoset ne nje tave te lyer me yndyre, rrafshohet me dore, lyhet siperfaqja me te verdhe veze, behen disa vijaska me pirun dhe piqet per 30-35 minuta. Pas pjekjes ftohet, pritet ne copa ne forme rombi dhe i hidhet shurup i vakur, jo shume i nxehte, i aromatizuar me vanilje. Per te permiresuar cilesine e embelsires ne vend te ujit te percaktuar ne normative, hidhet gjalpe, veze dhe mjalte tjeter. (Ujin mos e perdor fare).
Re: Receta gatimi
Për 4-6 persona
● 1 patëllxhan, 2 kunguj, 2 presh*, 1 spec jeshil, 1 spec i kuq, 30 gram mashurka** të pastruar dhe të prera në formë shkopinjsh
● 2 lugë gjelle majdanoz të prerë hollë
● 2 lugë gjelle margarinë
● 1 lugë gjelle gjalpë
● 8 petë byreku (lazanja)
Për kremin
● 3 lugë gjelle margarinë
● 3 lugë gjelle miell
●1/2 kg. qumësht i nxehtë
● 2 vezë të rrahura
● 250 gr. djathë i grirë (kaçkavall apo parmezan), kripë dhe piper.
Përgatitja
1 - Vendosni perimet në një tenxhere ku më parë keni hedhur margarinën dhe gjalpin. I lini deri sa të zbuten. Hidhini nga pak kripë dhe piper, majdanoz dhe 2-3 lugë gjelle djathë dhe hiqeni tenxheren nga zjarri.
2 - Për kremin beshamel, shkrini në një tenxhere margarinën, shtoni sasinë e miellit të nevojshëm dhe vazhdoni ta përzieni deri sa të shkrijë i gjithi. Hidhni pak nga pak qumështin e nxehtë, duke e përzier vazhdimisht, në mënyrë që të mos bëhet topa-topa. E lini për pak minuta në zjarr dhe ndërsa e hiqni e lini për pak momente që të ftohet. Më pas hidhni në të vezët, kripën, piperin dhe djathin e grirë, përveç 2 lugëve. E përzieni masën me kujdes.
3 - Vini fletët në një formë të lyer me parë me gjalpë dhe hapni në to gati gjysmën e masës me perime. I mbuloni përsëri me fletë, duke vendosur edhe gjysmën tjetër të mbushjes me perime dhe në fund i mbuloni me fletët e mbetura. Hidhni përsipër kremin beshamel, duke i spërkatur me 2 lugët e gjellës me djathë të grirë.
I lini të piqen në temperaturën 200 gradë celsius për rreth 40 minuta. I servoni menjëherë pas pjekjes.
Re: Receta gatimi
Për 6 persona
● 3-4 patëllxhanë* të mëdhenj
● ½ kg mish i grirë viçi
● 1 qepë me madhësi mesatare e grirë
● 3 lugë gjelle margarinë
● 2-3 domate të prera hollë
● 2 lugë majdanoz të prerë hollë
● 2 lugë gjelle arne (fara nga boça e pishës)
● 3 lugë gjelle rrush të thatë të bardhë
● 2-3 lugë gjelle djathë (parmezan), kripë dhe piper
Përgatitja
[color:5870="Black"]1 - Prisni patëllxhanët në feta të holla të gjata dhe i vendosni për rreth një orë në ujë me kripë, për të larguar shijen e hidhur që kanë. I shpëlani, i shtrydhni lehtë dhe i skuqni. Pas skuqjes i lini të kullojnë.
[color:5870="Black"]2 - Hidhni mishin e grirë, qepen e grirë dhe margarinën në një tenxhere. Shtoni domatet, majdanozin, pak ujë (nëse është e nevojshme), kripën dhe piperin dhe e lini kimën të ziejë disi. Pak përpara se ta hiqni nga zjarri, shtoni arnenë (farat nga boça e pishës) dhe rrushin e thatë.
[color:5870="Black"]3 - Vendosni pak nga masa e kimës në çdo fetë patëllxhani dhe i mbështillni rolo.
[color:5870="Black"]4 - I vini në një tepsi lyer më parë me gjalpë, i mbuloni me djathin e grirë dhe i lini të piqen në temperaturën 200 gradë celsius, për rreth 45 minuta.
Mund t'i servoni të nxehta të shoqëruara me salcë domatesh.
*Patëllxhani është një bimë barishtore që mbill
Re: Receta gatimi
o Aristokfgopbdoivgdik amon me qafsh mu ku i ke vjedh kto receta
UshqIM Fukarai
merret nje fete buke e cila vendoset mbi nje sobe druri te ndezur me pare... e leme buken te theket derisa te marre ngjyren e saj... hiqeni buken nga zjarri dhe e lyeni me pak vaj ulliri duke i shtuar pak kripe siper.... nese deshironi dicka me shume mund te shtoni edhe ndonje qepe te njomedhe nje cope djath 300 lekesh...
keshillohet te shoqerohet me nje teke raki rrushi, mundesisht te bere veTE:::
Ju befte mire
UshqIM Fukarai
merret nje fete buke e cila vendoset mbi nje sobe druri te ndezur me pare... e leme buken te theket derisa te marre ngjyren e saj... hiqeni buken nga zjarri dhe e lyeni me pak vaj ulliri duke i shtuar pak kripe siper.... nese deshironi dicka me shume mund te shtoni edhe ndonje qepe te njomedhe nje cope djath 300 lekesh...
keshillohet te shoqerohet me nje teke raki rrushi, mundesisht te bere veTE:::
Ju befte mire
koli852- I/e Regjistruar
- Vendbanimi : katunet e milanos
Postime : 731
Gjinia :
Anëtarësuar : 21/11/2009
Re: Receta gatimi
koli852 shkruajti:o Aristokfgopbdoivgdik amon me qafsh mu ku i ke vjedh kto receta
UshqIM Fukarai
merret nje fete buke e cila vendoset mbi nje sobe druri te ndezur me pare... e leme buken te theket derisa te marre ngjyren e saj... hiqeni buken nga zjarri dhe e lyeni me pak vaj ulliri duke i shtuar pak kripe siper.... nese deshironi dicka me shume mund te shtoni edhe ndonje qepe te njomedhe nje cope djath 300 lekesh...
keshillohet te shoqerohet me nje teke raki rrushi, mundesisht te bere veTE:::
Ju befte mire
hahahahahha nuk tregohet nga merren recetat,sekret profesional hahahahha
Re: Receta gatimi
Patate te mbushura
Shpirti nuk mbahet me patlixhana, - tha. Me se e vertete, - themi ne. Keshtu qe po kalojme tek patatet. Ato te mbushura. Alla Jamie. Alla italianita. Alla verore. Me nje touch gjysheje. Per kete recete ju duhen patate mesatarishit te medha. Nje lugeze e vogel per te hapur vrima patatesh. Salbei. Hudhra. Vaj ulliri. Kripe. Sardele konservash ne vaj ulliri (e ku tjeter!). DHE! Speck! Te prere holle, horizontalisht.
Fillimisht hapuni patateve nga nje vrime tejepertej. Mos i hidhni poshte indet e patates se germuar, lerini per momentin menjane. Merrni ingredientet e siperpermendur dhe filloni operacionin e meposhtem. Nje cope speck. Siper speckut, nje gjethe salbei. Siper salbeit, feta e hudhres e prere holle. Siper hudhres, nje sardele (ose nje cope sardele).
Rrotullojini duke i mbeshtjellur brenda speckut keto delikatesa. Derisa te duket si ne figuren e meposhtme.
Kini parasysh qe ky cilinder gjerash do futet brenda patateve, te sperkatura paraprakisht me vaj ulliri. Mbushini te gjitha patatet dhe rreshtojini ne tave. Shperndajini ato patatet e germuara dhe te lena menjane midis. Sperkatini me vaj e kripe. Hop ne taven e paranxehur ne 200°C. Degjoni Franz Ferdinandin per rreth 1 ore, dhe kthejuni patateve qe jane pjekur e ngjyrosur si per merak te stomakut.Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Imam bajalldi
Vera mesdhetare nuk shfaqet tek asnje gatim tjeter kaq mbreterore sa tek imam bajalldi. Eshte mbi te gjitha ne shijen e domateve dhe te patllixhaneve, ku vera mesdhetare shfaqet e padiskutueshme. Nje domate e pjekur ne Zvicer, edhe pse njelloj e kuqe, nuk arrin kurre te fiksoje te njejten sasi dielli ne shijen e saj, nuk arrin kurre te kete shijen opake te nje domateje mesdhetare. Nje patlixhane serash, nuk arrin kurre te kete konsistence te njejte mishtore me sispecien e vet mesdhetare, nuk arrin dot t'i shmanget athtesise se artificiales. Nje vere mesdhetare pa imam bajalldi, cfare vere eshte kjo?
Per kater persona:
dy-tre kokrra te medha qepesh
4-5 thelbinj hudhre
3-4 domate te pjekura mire
4 patlixhana te medha
Per jo vegjetarianet:
500g mish te prere ne kubike te vegjel
vaj ulliri
kripe
piper i zi
majdanoz
Vera mesdhetare nuk shfaqet tek asnje gatim tjeter kaq mbreterore sa tek imam bajalldi. Eshte mbi te gjitha ne shijen e domateve dhe te patllixhaneve, ku vera mesdhetare shfaqet e padiskutueshme. Nje domate e pjekur ne Zvicer, edhe pse njelloj e kuqe, nuk arrin kurre te fiksoje te njejten sasi dielli ne shijen e saj, nuk arrin kurre te kete shijen opake te nje domateje mesdhetare. Nje patlixhane serash, nuk arrin kurre te kete konsistence te njejte mishtore me sispecien e vet mesdhetare, nuk arrin dot t'i shmanget athtesise se artificiales. Nje vere mesdhetare pa imam bajalldi, cfare vere eshte kjo?
Per kater persona:
dy-tre kokrra te medha qepesh
4-5 thelbinj hudhre
3-4 domate te pjekura mire
4 patlixhana te medha
Per jo vegjetarianet:
500g mish te prere ne kubike te vegjel
vaj ulliri
kripe
piper i zi
majdanoz
Ndajini patlixhanet ne gjysem dhe, me nje luge te vogel, hiquani tulin. Kete te fundit, priteni ne copa te vogla dhe lereni menjane per me vone. Sipas deshires, mund t'u jepni patlixhanave nje te skuqur te lehte.
Ne nje tenxhere te madhe hidhni me bollek vaj ulliri, dhe kur ky te jete nxehur, hidhni per t'u kaurdisur qepet e grira holle dhe hudhrat. Kur qepa te kete marre nje ngjyre te lehte te arte, shtoni copat e mishit. Kaurdisini mire deri sa uji qe leshon mishi te jete avulluar. Ata qe e duan vegjetariane, le te kalojne direkt tek hapi tjeter.
Shtoni domatet e prera holle dhe majdanozin e grire. Domatet, perpara se t'i grini, hidhini ne uje te nxehte per disa minuta derisa t'u hapet cipa. Hiqeni cipen e domates me thike dhe tulin priteni ne copa te vogla. Eshte mire ta shmangni cipen e domates sepse eshte pak e sikletshme gjate ngrenies dhe aspak estetike ne gjelle. Shtoni, se fundmi, edhe tulin e patlixhaneve qe hoqet menjane ne fillim. Lerini te ziejne te gjitha se bashku per nja 10 minuta, shtoni kripen dhe piperin e zi. Hiqeni nga zjarri, lereni te ftohet pak dhe filloni dhe mbushni patlixhanat. Tepricen shperndajeni midis patlixhanave dhe siper tyre.
Futeni ne furre, ne 220°C dhe piqeni deri sa te marri nje kore te lehte te kuqe siper.
Ju befte mire!
Ne nje tenxhere te madhe hidhni me bollek vaj ulliri, dhe kur ky te jete nxehur, hidhni per t'u kaurdisur qepet e grira holle dhe hudhrat. Kur qepa te kete marre nje ngjyre te lehte te arte, shtoni copat e mishit. Kaurdisini mire deri sa uji qe leshon mishi te jete avulluar. Ata qe e duan vegjetariane, le te kalojne direkt tek hapi tjeter.
Shtoni domatet e prera holle dhe majdanozin e grire. Domatet, perpara se t'i grini, hidhini ne uje te nxehte per disa minuta derisa t'u hapet cipa. Hiqeni cipen e domates me thike dhe tulin priteni ne copa te vogla. Eshte mire ta shmangni cipen e domates sepse eshte pak e sikletshme gjate ngrenies dhe aspak estetike ne gjelle. Shtoni, se fundmi, edhe tulin e patlixhaneve qe hoqet menjane ne fillim. Lerini te ziejne te gjitha se bashku per nja 10 minuta, shtoni kripen dhe piperin e zi. Hiqeni nga zjarri, lereni te ftohet pak dhe filloni dhe mbushni patlixhanat. Tepricen shperndajeni midis patlixhanave dhe siper tyre.
Futeni ne furre, ne 220°C dhe piqeni deri sa te marri nje kore te lehte te kuqe siper.
Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Shija supreme e gjerave te thjeshta
E djele. Mengjes. Qiell i paster blu. Dielli i plote dhe i ngrohte. Hap dritaren. E di. Kjo eshte nje nga ato ditet qe njeriu duhet ta jetoje me te gjitha shqisat. Mbyll syte. Degjon kengen e zogjve dhe feshferimen e gjetheve. Ndjen eren e lehte te te ledhatoje e, teksa ben keshtu, te heq gjumin, meraqet, ankthet. Fillon dhe nuhat. Eren e tokes. Te pemeve. Dhe fillon te shkosh neper mend te gjitha llojet e mundshme te shijeve per te gjetur ato qe i shkojne kesaj dite. Jo gatime kulinarike. Gatime te thjeshta qe i ngelen besnike tokes qe i prodhon. Gatime qe te bejne te ndihesh plotesisht bir i natyres.
1. Patate ne tave
Patatet qerohen, lahen, thahen, priten ne formen e deshiruar (jo shume te trasha), sperkaten me kripe, vaj ulliri, hapen ne tave, hidhet rozmarine e fresket, futen ne furren e parangrohur ne 220°C, piqen derisa te marrin nje ngjyre te arte deri ne te kuqerremte.
2. Qofte
(per 4 persona) 500 - 700gr mish i grire, 1 qepe e grire ne rende, 1 hudher e shtypur, 1 patate (e qeruar dhe pastruar) e grire ne rende, 2 veze, tule te 2 feta buke te thermuara imet (lagini paksa por kullojeni mire ujin). Perziejini mire.
Shtoni kripe, piper te zi, majdanoz, koper, menderz (mente) te gjitha te prera holle. Perziejini mire. Me mira do te ishte ta linit kete perzierje per disa ore te qete, qe shijet te fillojne dhe te shkrijne tek njera-tjetra; por behen te mira edhe kur gatuhen shpejteshpejt. Formoni me masen toptha apo peta te ciles madhesi t'ua doje qejfi. Rrotullohini ne miell dhe verini te skuqen ne nje tigan te madh me vaj ullirite nxehur mire deri sa miqi te jete pjekur tejpertej. Kombinoini me patatet.
3. Sallate me domate
Qofte me patate ndoshta do te mjaftonte, por eshte paksa e thate dhe minimaliste. Nje sallate me domate do te ishte kompensatori me i mire. Domate te pjekura, por jo qulle, pritini ne formen qe ju deshiron estetika juaj ose sipas estetikes se gjyshes. Grini nje qepe holle, shtypni nje hudher, hidhini te dyja ne nje filxhan me vaj farash kungulli (ne se nuk e keni perdorni vajin e ullirit) dhe aceto balsamico. Lerini te flene pak bashke. Para se ta hani sallaten e domateve sperkatini ato me perzierjen e filxhanit.
Per pak me shume tangerllik, pritni djathe te bardhe ne copa te vogla, zbukurojeni me feta vezesh te ziera mire dhe me koper.
Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Qofte me Ricotta
Qofte me Ricotta eshte nje recete shume e thjeshte dhe shume e shpejte; pergatitja dhe gatimi nuk marrin me shume se 15 min. Per 2-3 veta duhen:
250 g Ricotta
2 Luge gjelle (LG) parmesan i grire
1.5 LG miell
1 veze
kripe
piper
1 thelb hudhre
vaj ulliri
Qofte me Ricotta eshte nje recete shume e thjeshte dhe shume e shpejte; pergatitja dhe gatimi nuk marrin me shume se 15 min. Per 2-3 veta duhen:
250 g Ricotta
2 Luge gjelle (LG) parmesan i grire
1.5 LG miell
1 veze
kripe
piper
1 thelb hudhre
vaj ulliri
Me nje luge gjelle hidhen ne nje tigan, ku paraprakisht eshte nxehur vaji i ullirit. Lihet hapesire midis tyre, dhe me luge shtypen siper qe te behen petashuqe. Kjo mundeson skuqjen me te shpejte por edhe lehteson kthimin pa prishur formen e petullave.
Ne fund, sperkaten me pamesan te grire, ose te prera ne feta te holla; shoqerohen me sallaten e stines dhe nje gote vere te kuqe (psh, Gigondas 1997). Kjo recete mund te perdoret ne vend te aperitivit ose si menu kryesore ne nje darke te lehte. Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Fasule
Per 4 persona:
1/2 kg fasule
1 doze salce domateje
1 qepe mesatare
3 gjethe dafine
rigon
piper i zi
kripe
vaj ulliri
Per 4 persona:
1/2 kg fasule
1 doze salce domateje
1 qepe mesatare
3 gjethe dafine
rigon
piper i zi
kripe
vaj ulliri
Fasulet lerini gjate gjithe nates ne nje ene te thelle me uje. Diten tjeter, para se t'i gatuani, derdheni ujin, shplajini fasulet mire dhe hidhini ne nje tenxhere me presion me uje, aq sa masa e ujit (niveli i ujit) te jete sa dyfishi i mases (nivelit) te fasuleve. Llogarisni rreth 30 minuta kohe zjerjere. Kujdes, kjo kohe zjerrjeje vlen vetem ne se ndiqni pike per pike kete procedure.
Ne nje tigan te thelle hidhni vajin e ullirit dhe kthejeni celesin e pjates se sobes ku po gatuani ne maksimum. Kur vaji te jete nxehur shume hidhini qepet e prera ne kubike te vegjel dhe kaurdisini aq sa te marrin nje ngjyre te verdhe ne te arte. Shtoni purene e domate dhe lerini te shkrijne tek njera-tjetra per aq kohe sa eshte e nevojshme. Kur qepa dhe domatja te jene shnderruar ne nje mase te trashe, shtoni kripen, piperin e zi dhe rigonin. Nje pjese te kesaj salce shtrojeni mbi nje cope buke dhe shuani urine e vockel (pa prekur ate te madhen). Shtojeni salcen ne tenxheren ku keni gatuar fasulet, shtoni gjethet e dafines, shikoni ne se fasulet kane uje mjaftueshem dhe lerini te ziejne se bashku deri sa lengu i fasuleve te jete paksa i trashe.
Ne nje tigan te thelle hidhni vajin e ullirit dhe kthejeni celesin e pjates se sobes ku po gatuani ne maksimum. Kur vaji te jete nxehur shume hidhini qepet e prera ne kubike te vegjel dhe kaurdisini aq sa te marrin nje ngjyre te verdhe ne te arte. Shtoni purene e domate dhe lerini te shkrijne tek njera-tjetra per aq kohe sa eshte e nevojshme. Kur qepa dhe domatja te jene shnderruar ne nje mase te trashe, shtoni kripen, piperin e zi dhe rigonin. Nje pjese te kesaj salce shtrojeni mbi nje cope buke dhe shuani urine e vockel (pa prekur ate te madhen). Shtojeni salcen ne tenxheren ku keni gatuar fasulet, shtoni gjethet e dafines, shikoni ne se fasulet kane uje mjaftueshem dhe lerini te ziejne se bashku deri sa lengu i fasuleve te jete paksa i trashe.
Re: Receta gatimi
Fergese
Per fergese ju duhen:
qepe te fresketa
domate ose salce domateje
speca
veze
djath i bardhe
vaj ulliri
kripe
piper i zi
Te gjithe ingredientet pastrohen mire dhe priten imet.
Ne vajin e nxehte skuqen qepet dhe pastaj shtohen specat.
Kaurdisen mire deri sa specat te marrin nje kore te arte.
Shtohen domatet apo salca e domateve. Kaurdiset mire me specat. Pas disa minutash shtohet djathi i prere ne copa te vogla. Kur ingredientet te jene lidhur mire me njeri-tjetrin shtohen vezet e rrahura dhe perzihen mire .
Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Karkaleca deti ne krem qumeshti
Per dy veta:
250 g karkaleca deti te pastruar
2,5 dl krem qumeshti (panna, sanne)
2 dl vere e bardhe (gatimi)
dy thelbinj hudhre te shtypur
1 luge gjalpe gatimi
kripe
majdanoz
Per dy veta:
250 g karkaleca deti te pastruar
2,5 dl krem qumeshti (panna, sanne)
2 dl vere e bardhe (gatimi)
dy thelbinj hudhre te shtypur
1 luge gjalpe gatimi
kripe
majdanoz
Re: Receta gatimi
Sallate dimri
Per sallatat e dimrit mund te perdoren sallata te sezonit te dimrit apo lloje te ndryshme lakrash si dhe karotat.
Priteni sallaten apo lakren ne fije te holla
Grini karoten
Pergatisni salcen e sallates ne kete menyre. Vaj ulliri aq sa te arrije per sallaten, aceto balsamico di Modena 1/2 e sasise se vajit te ullirit.
Shtojini salces senf (nje e shtypur tubi) dhe dy thelbinj hudhre te shtypur. Kripe dhe piper te zi.
Perzijini ingredientet mire dhe hidhjani sallates siper. Kujdes! Per ata qe nuk e durojne hudhren mund ta lini jashte recetes. Perndryshe, sasite e ingredienteve mund t'i provoni per te gjetur masen e tyre te sakte sipas shijes suaj. Perzierja e rekomanduar me siper eshte relativisht e shijes se forte.
Ju befte mire!
Priteni sallaten apo lakren ne fije te holla
Grini karoten
Pergatisni salcen e sallates ne kete menyre. Vaj ulliri aq sa te arrije per sallaten, aceto balsamico di Modena 1/2 e sasise se vajit te ullirit.
Shtojini salces senf (nje e shtypur tubi) dhe dy thelbinj hudhre te shtypur. Kripe dhe piper te zi.
Perzijini ingredientet mire dhe hidhjani sallates siper. Kujdes! Per ata qe nuk e durojne hudhren mund ta lini jashte recetes. Perndryshe, sasite e ingredienteve mund t'i provoni per te gjetur masen e tyre te sakte sipas shijes suaj. Perzierja e rekomanduar me siper eshte relativisht e shijes se forte.
Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Byrek me presh
Byreku eshte nje nga sportet me popullore shqiptare. Byreket i gatuan gjithe Ballkani, edhe pse origjinen e ka ne Turqi. Por, byreket me te mire nuk i gjen ne Turqi, por, e ku tjeter, ne kuzhinen e gjyshes. Gjyshet jane shume krijuese dhe kane shpikur byreke me permbajtje nga me te ndryshmet: me salce domate, me spinaq, me gjize e veze, me mish pule, me laker turshi. Me poshte jepet receta e byrekut me presh, gjize dhe veze. Ka shume menyra per ta pergatitur byrekun. Gjyshja e kesaj faqeje preferon ate trekendeshen, per arsye estetike dhe per arsye strategjike: nuk ka femije te madh apo te vogel, sado i llastuar qe te jete, qe i reziston!Preshin (4-5 cope), pasi ta pastroni, priteni ne rrathe te holle. Ne nje tigan te thelle hidhni pak gjalpe dhe vereni ne zjarr te mesem. Shtoni preshin dhe kaurdiseni derisa te zbutet mire. Shtojini pak qumesht. Kur qumeshti te jete pire nga preshi, hiqeni tiganin nga zjarri dhe lereni te ftohet.
Ne nje ene te thelle hidhen dy veze, gjize (rrethe 300g, mund ta zevendesoni me te njejten sasi djathi te bardhe te therrmuar) dhe, sipas deshires, edhe nje gote uji kos. Perziejini te gjitha mire me njera - dhe shtojini ne fund preshin e ftohur.
Filloni te mbushni petet. Petet mund te pergatiten vete ose blihen te gatshme. Ne dyqanet e turqve gjeni me siguri pete te gatshme. Mbushja e pergatitur, nje-dy luge gjelle, vendoset ne mes te petes. Me pas peta paloset sic tregohet ne fotot e meposhtme.
Re: Receta gatimi
Avokado (per te rregulluar gojen)
Per nje ose dy persona:
1 avokado e pjekur
Kripe
Vaj ulliri
Aceto Balsamico (uthull vere)
Avokadoja ndahet pergjysem dhe i hiqet fara. Gropa e fares mbushet me vaj ulliri, uthull dhe kripe. Avokadoja eshte gati per ta ngrene. Perdorni nje luge caji, futeni ne tulin e avokados, lyejeni me perzierjen e vajit, uthulles dhe kripes dhe ... hop ne goje. Levozhga e avokados nuk hahet. Ju befte mire.
Per nje ose dy persona:
1 avokado e pjekur
Kripe
Vaj ulliri
Aceto Balsamico (uthull vere)
Avokadoja ndahet pergjysem dhe i hiqet fara. Gropa e fares mbushet me vaj ulliri, uthull dhe kripe. Avokadoja eshte gati per ta ngrene. Perdorni nje luge caji, futeni ne tulin e avokados, lyejeni me perzierjen e vajit, uthulles dhe kripes dhe ... hop ne goje. Levozhga e avokados nuk hahet. Ju befte mire.
Re: Receta gatimi
Melci te shuara me vere
Kjo lloj recete eshte shume e shpejte. Si e tille, e pershtatshme per ata qe nuk kane kohe, por duan te hane mire; por edhe per ata qe i ka marre uria e duan ta shuajne shpejt e shpejt.
Ju duhen:
melci vici (300g per dy persona)
qepe
gjalpe
vere e bardhe
majdanoz
kripe
piper i zi
Ne nje tigan, shkrini gjalpin dhe hidhni qepet e grira imet. Skuqini qepet derisa te marrin nje ngjyre te bukur te arte. Shtoni melcite dhe skuqini shpejt. Hidhni veren e bardhe (2dl) dhe perziejini mire. Kur vera te jete avulluar, shtoni kripen dhe piperin e zi Perziejini mire, lereni dhe nja 10 sekonda ne zjarr dhe hiqeni nga zjarri. Shtoni majdanozin siper dhe shperndajeni neper pjata. Sekreti i keaj recete eshte qe melcite nuk duhen lene gjate ne zjarr sepse forcohen e mezi kafshohen. Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Pule me zarzavate
Ju nevojiten:
pule
qepe
speca
hudhra
karrota
ose cfare zarzavateje verore qe t'ju doje zemra.
Pastrojini zarzavatet, pritini ne copa te medha. Pastrojeni pulen dhe cajeni ne menyre te tille qe e hapurte duket si lakuriq nate (shih foton). Shtrojini zarzavatet ne tave, hidhini kripe, piper dhe vaje ulliri. Beni te njejten gje me pulen. Futeni taven ne furre te paranxehur ne 180°C dhe piqeni derisa sa pula te kete marre nje ngjyre te bukur ari. Ndajeni pulen ne thela, shoqerojeni ne pjate me zarzavate, dhe sipas deshires mund ta shoqeroni me rizoto ose thjesht me buke.
Edituar për herë të fundit nga ARISTOGATA në Sun 3 Jan 2010 - 10:19, edituar 1 herë gjithsej
Re: Receta gatimi
Supe me miell dhe mish pule
Per 4 veta:
Per 4 veta:
4 krahe pule
2 luge gjelle miell
1L uje
2 luge gjelle gjalpe
2 thelbinj hudhre
kripe
piper
majdanoz
1 kokerr limon
Krahet e pules skuqen mire ne nje tenxhere te thelle me 1 luge gjelle gjalp, ne nxehtesi mesatare, derisa mishi brenda te mos jete me i kuq dhe perjashta te kete zene nje kore me ngjyre te verdhe ne te kuqerremte. Para se mishi te hiqet nga zjarri sperkatet me kripe.
Pasi hiqet mishi nga zjarri, ne yndyren e tij shtohet mielli, hudhrat e shtypura dhe pjesa e ngelur e gjalpit, dhe kaurdisen derisa mielli dhe hudhrat te marrin ngjyre te verdhe.
Shtohet uji dhe perziehet me miellin e kaurdisur. Zakonisht gjate kesaj procedure formohen shume kokrra mielli te cilat ne fund duhet te jene tretur plotesisht. Per ta pershpejtuar kete proces, mund te perdoret nje mixer. Pasi mielli te jete tretur ne menyre te njetrajtshme lihet ne zjarr mesatar per rreth 10-15 minuta te tjera. Gjate kesaj kohe supa merr shijen e mishit dhe te hudhres dhe trashet paksa. Nese supa trashet shume shtojini pak uje. Ne fund, supes i shtohen kripe dhe piper i zi, shperndahet e nxehte neper pjata supe, zbukurohet me majdanoz, sipas deshires, i shtohet gjalp i skuqur dhe limon, si edhe copat e mishit.
Keshilla praktike:
1. Majdanozi, limoni, gjalpi i skuqur shtohen sipas deshires. Edhe pa to supa eshte shume e shijshme.
2. Ne vend te kraheve te pules mund te perdoren edhe kofshet, kercinjte, apo gjoksi i prere ne copa te vogla.
3. Eshte e rendesishme qe pula te skuqet me zjarr jo shume te nxehte sepse ne kete menyre nxehtesia deperton mishin shume mire dhe ul rrezikun e te semurit nga salmonela.
4. Eshte e keshillueshme te perdoret gjalpi i gatimit, por ne mungese te tij mund te perdoret edhe gjalpit i bukes.
Re: Receta gatimi
Risotto me fenkel, lule laker dhe speck
Jeni ne nje gjendje te papercaktuar. Thoni tere kohes se c'me hahet. Se c'me hahet, por nuk ja vini dot gishtin. Ose jeni ne situaten tjeter, jeni ndare jo mire nga gjysma juaj me e mire. Doni t'i jepni te kuptoje qe e shkuara eshte e kaluar. Por si ta beni kete ne menyre elegante? Futeni njehere koken tek kuzhina e gjyshes dhe hidhini nje sy kesaj fotografise. Te leshoi goja leng? E mendon si nje ftese pajtimi te mundshme? Atehere, mos perto dhe futju punes, sepse eshte jo vetem e lehte per ta gatuar. Eshte gjithashtu ekonomike. Eshte edhe origjinale (mendo nje kombinim si rrenje fenkeli dhe lulelaker). E mbi te gjitha : Eshte e shijshme.
Per ta gatuar ju duhen te gjitha ingredientet qe keni perdorur tek risotto, plus fenkel (funnel, lexo me poshte), lulelaker, speca te kuq djeges, majdanoz dhe speck. Procedura eshte gjithashtu e njejte, me keto ndryshime. Lulelakren laheni dhe ndaheni ne luleza. Hidhini te ziejne me bujonin. Po keshtu, priteni rrenjen e fenkel ne copa te vogla pasi ta keni pastruar nga gjethet, dhe hidheni te zieje ne bujon. Si fenkel ashtu edhe lulelakra i shtohen risottos me bujonin, pasi te jene zjere per rreth 10 minuta. Ne nje tigan skuqni speckun deri sa t'i jete shkrire dhjami. Vegjetarianet mund ta zevendesojne speckun me buke te thermuar dhe te skuqur. Kur risotto te jete bere gatindajeni neper pjata dhe shtojini majdanoz te grire holle, spec te kuq djeges te pastruar nga fara dhe te prere ne shirita te holle (mos harroni te lani duart para se te ferkoni syte) dhe speck te skuqur. Ju befte mire!
Kjo bima ketu, qe ne Shqipei me rezulton e papare, quhet fenkel ne boten gjermane, funnel ne ate angleze. Kundermon dhe i ka gjethet si bima e uzos. Fenkelit i hahet rrenja. Mund te hahet e pagatuar ne sallate, si kontorno (e zjere apo e pjekur) neper meny te ndryshme, apo si ingredient.
Jeni ne nje gjendje te papercaktuar. Thoni tere kohes se c'me hahet. Se c'me hahet, por nuk ja vini dot gishtin. Ose jeni ne situaten tjeter, jeni ndare jo mire nga gjysma juaj me e mire. Doni t'i jepni te kuptoje qe e shkuara eshte e kaluar. Por si ta beni kete ne menyre elegante? Futeni njehere koken tek kuzhina e gjyshes dhe hidhini nje sy kesaj fotografise. Te leshoi goja leng? E mendon si nje ftese pajtimi te mundshme? Atehere, mos perto dhe futju punes, sepse eshte jo vetem e lehte per ta gatuar. Eshte gjithashtu ekonomike. Eshte edhe origjinale (mendo nje kombinim si rrenje fenkeli dhe lulelaker). E mbi te gjitha : Eshte e shijshme.
Per ta gatuar ju duhen te gjitha ingredientet qe keni perdorur tek risotto, plus fenkel (funnel, lexo me poshte), lulelaker, speca te kuq djeges, majdanoz dhe speck. Procedura eshte gjithashtu e njejte, me keto ndryshime. Lulelakren laheni dhe ndaheni ne luleza. Hidhini te ziejne me bujonin. Po keshtu, priteni rrenjen e fenkel ne copa te vogla pasi ta keni pastruar nga gjethet, dhe hidheni te zieje ne bujon. Si fenkel ashtu edhe lulelakra i shtohen risottos me bujonin, pasi te jene zjere per rreth 10 minuta. Ne nje tigan skuqni speckun deri sa t'i jete shkrire dhjami. Vegjetarianet mund ta zevendesojne speckun me buke te thermuar dhe te skuqur. Kur risotto te jete bere gatindajeni neper pjata dhe shtojini majdanoz te grire holle, spec te kuq djeges te pastruar nga fara dhe te prere ne shirita te holle (mos harroni te lani duart para se te ferkoni syte) dhe speck te skuqur. Ju befte mire!
Kjo bima ketu, qe ne Shqipei me rezulton e papare, quhet fenkel ne boten gjermane, funnel ne ate angleze. Kundermon dhe i ka gjethet si bima e uzos. Fenkelit i hahet rrenja. Mund te hahet e pagatuar ne sallate, si kontorno (e zjere apo e pjekur) neper meny te ndryshme, apo si ingredient.
Re: Receta gatimi
Pizzocheri
Pizzoccheri eshte nje nga gjellet e mia me te preferuara. Eshte e thjeshte per t'u gatuar, behet shpejt dhe eshte shume e shijshme. Receten e saj e zbulova ne nje dyqan delikatesash italian. Pizoccheri eshte nje lloj makarone, e bere me miell te ashper, specialitet i italianeve qe popullojne alpet midis Italise dhe Zvicres. Gatuhet se bashku me ingrediente qe, sic mund ta merrni me mend, jane tipike per zona malore: patate, djath, gjalp, pazi (mund te zevendesohet edhe me presh ose laker), hudhra dhe salbai (salbei ne gjermanisht, emri latinisht Salvia officinalis). Une nuk e di se si i thone salbeit ne shqip, sepse nuk e njihja deri ne momentin qe erdha ne Zvicer. Me sa kam kuptuar kuzhina shqiptare nuk e njeh ose nuk e perdor. Por salbai ka ne Shqiperi me tonelata, rriten te egra neper kodra shkembore dhe i jep kundermimin e mrekullueshem gjithe bregdetit jonian. Kete e zbulova para disa vitesh teksa i bija Shqiperise rretheverdalle me miq zvicerane. Rruges per nga Saranda deri ne Llogara beme shume ndalesa, sepse pamjet ishin perrallore dhe te gjithe donin t'i fiksonin neper aparatet e tyre. Diku, para Llogarase, teksa fotografonim frynte nje puhize e lehte. Na ledhatonte floket dhe na sillte nje arome qe na hoqi perqendrimin nga Joni. Filluam te kerkonim burimin e aromes dhe perfunduam disa qindra metra me tutje ne nje kodrinez ku harbohej salbei. Filluam te mbledhim buqeta salbei kur dikur degjojme zerin kurioz te shoferit qe kerkonte te dinte se perse e mblidhnim kete bime te eger. I shpjeguam qe e donim ta merrnim me vete dhe ta perdornim per ta gatuar. Zeri i shoferit nga kurioz u be i merakosur dhe ne nje te dhjeten e sekondes na tha qe te mos i perdornim ne asnje menyre per te gatuar se do na helmonte. Kjo bime eshte helmuese, nuk pushonte se theni ai. Qeshem pak, por edhe u cuditem qe salbei ne Shqiperi konsiderohej bime helmuese. Akoma edhe sot nuk e di persene e ketij keqkuptimi popullor. Megjithate, per gatimin e pizzoccherit, salbei eshte shume i rendesishem, sepse i kombinuar me gjalpin dhe hudhren i jep pizzocherit nje shije eksplozuese. Nuk te ngelet vetem te mbyllesh syte dhe te mrekullohesh teksa e rrotullon kafshaten qoshe me qoshe si per t'ja shtrydhur me mire esencen. Per Pizzoccherin ju duhen ingredientet e paraqitur ne foto:
500gr pizzoccheri
500gr pazi
8-9 kokrra mesatare patate
dy kokrra hudhre
nje tufe salbei
200gr gjalpe
300gr djath Fontina
Pizzoccheri eshte nje nga gjellet e mia me te preferuara. Eshte e thjeshte per t'u gatuar, behet shpejt dhe eshte shume e shijshme. Receten e saj e zbulova ne nje dyqan delikatesash italian. Pizoccheri eshte nje lloj makarone, e bere me miell te ashper, specialitet i italianeve qe popullojne alpet midis Italise dhe Zvicres. Gatuhet se bashku me ingrediente qe, sic mund ta merrni me mend, jane tipike per zona malore: patate, djath, gjalp, pazi (mund te zevendesohet edhe me presh ose laker), hudhra dhe salbai (salbei ne gjermanisht, emri latinisht Salvia officinalis). Une nuk e di se si i thone salbeit ne shqip, sepse nuk e njihja deri ne momentin qe erdha ne Zvicer. Me sa kam kuptuar kuzhina shqiptare nuk e njeh ose nuk e perdor. Por salbai ka ne Shqiperi me tonelata, rriten te egra neper kodra shkembore dhe i jep kundermimin e mrekullueshem gjithe bregdetit jonian. Kete e zbulova para disa vitesh teksa i bija Shqiperise rretheverdalle me miq zvicerane. Rruges per nga Saranda deri ne Llogara beme shume ndalesa, sepse pamjet ishin perrallore dhe te gjithe donin t'i fiksonin neper aparatet e tyre. Diku, para Llogarase, teksa fotografonim frynte nje puhize e lehte. Na ledhatonte floket dhe na sillte nje arome qe na hoqi perqendrimin nga Joni. Filluam te kerkonim burimin e aromes dhe perfunduam disa qindra metra me tutje ne nje kodrinez ku harbohej salbei. Filluam te mbledhim buqeta salbei kur dikur degjojme zerin kurioz te shoferit qe kerkonte te dinte se perse e mblidhnim kete bime te eger. I shpjeguam qe e donim ta merrnim me vete dhe ta perdornim per ta gatuar. Zeri i shoferit nga kurioz u be i merakosur dhe ne nje te dhjeten e sekondes na tha qe te mos i perdornim ne asnje menyre per te gatuar se do na helmonte. Kjo bime eshte helmuese, nuk pushonte se theni ai. Qeshem pak, por edhe u cuditem qe salbei ne Shqiperi konsiderohej bime helmuese. Akoma edhe sot nuk e di persene e ketij keqkuptimi popullor. Megjithate, per gatimin e pizzoccherit, salbei eshte shume i rendesishem, sepse i kombinuar me gjalpin dhe hudhren i jep pizzocherit nje shije eksplozuese. Nuk te ngelet vetem te mbyllesh syte dhe te mrekullohesh teksa e rrotullon kafshaten qoshe me qoshe si per t'ja shtrydhur me mire esencen. Per Pizzoccherin ju duhen ingredientet e paraqitur ne foto:
500gr pizzoccheri
500gr pazi
8-9 kokrra mesatare patate
dy kokrra hudhre
nje tufe salbei
200gr gjalpe
300gr djath Fontina
Pizzoccheri te krahines Valtellina (Lombardi), patatet, gjalpi, salbei me hudhren dhe djathin ne qender, pazia. Gjethet e salbeit jane te ngjashme me ate te cajit te malit, vetem se me te medhaja.
Pritini patatet, djathin, salbein dhe pazine ne copa te vogla. Per pazine, najini fillimisht gjethet jeshile nga kercelli i bardhe, dhe pastaj pritini. Mbajini te ndara nga njera tjetra sepse kane kohe te ndryshme zierjesh. Kur te keni mbaruar kete faze, merrni nje tenxhere te thelle, mbusheni me uje, hidhini kripe dhe vereni ne zjarr te forte. Njesoj sic beni per makaronat.
Derisa te behet uji: Ne nje tigan hidhni gjalpin, lereni te shkrihet ne zjarr te avashem. Shtoni salbein dhe hudhrat e shtypura. Kaurdisini per disa minuta, hiqeni nga zjarri dhe lereni menjane. Nderkohe ne tenxheren me ujin qe vlon shtoni pizzoccheri, patatet dhe kercellin e pazise. Lereni te zjeje per rreth 10 minuta. Shtoni gjethet e pazise dhe lerini te zjejne shume shkurt, rreth 5 minuta. Hiqeni tenxheren nga zjarri, kulloni ujin.
Merrni nje tave furre dhe filloni te shtroni ingredientet ne shtresa: nje shtrese pizzoccheri, patate, pazi, sperkatini me salbei, hudher dhe gjalpe te skuqur, shtojini nje shtrese Fontina. Perseriteni disa here kete ritual, derisa t'i keni mbaruar te gjitha ingredientet. Futeni ne furren e paranxehur ne 220°C dhe lereni te piqet aq sa te kete marre nje kore te arte siper. Hiqeni nga furra dhe ndajeni neper pjata. Nje gote vere e kuqe, e rende (Rioja), i shkon per mrekulli si shoqeruese.
Ju befte mire!
Pritini patatet, djathin, salbein dhe pazine ne copa te vogla. Per pazine, najini fillimisht gjethet jeshile nga kercelli i bardhe, dhe pastaj pritini. Mbajini te ndara nga njera tjetra sepse kane kohe te ndryshme zierjesh. Kur te keni mbaruar kete faze, merrni nje tenxhere te thelle, mbusheni me uje, hidhini kripe dhe vereni ne zjarr te forte. Njesoj sic beni per makaronat.
Derisa te behet uji: Ne nje tigan hidhni gjalpin, lereni te shkrihet ne zjarr te avashem. Shtoni salbein dhe hudhrat e shtypura. Kaurdisini per disa minuta, hiqeni nga zjarri dhe lereni menjane. Nderkohe ne tenxheren me ujin qe vlon shtoni pizzoccheri, patatet dhe kercellin e pazise. Lereni te zjeje per rreth 10 minuta. Shtoni gjethet e pazise dhe lerini te zjejne shume shkurt, rreth 5 minuta. Hiqeni tenxheren nga zjarri, kulloni ujin.
Merrni nje tave furre dhe filloni te shtroni ingredientet ne shtresa: nje shtrese pizzoccheri, patate, pazi, sperkatini me salbei, hudher dhe gjalpe te skuqur, shtojini nje shtrese Fontina. Perseriteni disa here kete ritual, derisa t'i keni mbaruar te gjitha ingredientet. Futeni ne furren e paranxehur ne 220°C dhe lereni te piqet aq sa te kete marre nje kore te arte siper. Hiqeni nga furra dhe ndajeni neper pjata. Nje gote vere e kuqe, e rende (Rioja), i shkon per mrekulli si shoqeruese.
Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Supe me vongole
Nuk e di si i thone ne shqip vongole. Ne librat e kuzhines shqiptare takoj vetem fjalen midhje, por midhjet per mua jane nje gje tjeter. Vongole jane te perhapura ne Adriatik, por me te mirat fare kapen e perpunohen ne Venecia. Kjo recete vjen nga nje restorant venecian. Eshte e thjeshte dhe e shpejte. Per shije, provojeni vete. Nje here vongole, gjithmone vongole.
Per dy veta:
500gr vongole
hudher
nje cope e vogel ginger
2dl prosecco
uje
vaj ulliri
kripe
piper
Vongolet pastrohen me uje te bollshem te ftohte. Ato me guacke te hapur, te prishur hidhen poshte. Shtypni hudhren pasi ta keni qeruar. Gingerit i hiqet lekura dhe pritet shume imet. Ne nje ene te thelle hidhet vaji i ullirit, nxehet dhe shtohen ne te hudhra dhe ginger. Pasi jane skuqur pak shtohen vongolet dhe lihen per dy-tre minuta. Shuhen me prosecco dhe me te njejten sasi uji. Lihen te zjejne bashke per disa minuta. Vongolet hapen, te pahapurat hidhen poshte. Sperkaten me kripe dhe piper. Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Supe me vongole
Nuk e di si i thone ne shqip vongole. Ne librat e kuzhines shqiptare takoj vetem fjalen midhje, por midhjet per mua jane nje gje tjeter. Vongole jane te perhapura ne Adriatik, por me te mirat fare kapen e perpunohen ne Venecia. Kjo recete vjen nga nje restorant venecian. Eshte e thjeshte dhe e shpejte. Per shije, provojeni vete. Nje here vongole, gjithmone vongole.
Per dy veta:
500gr vongole
hudher
nje cope e vogel ginger
2dl prosecco
uje
vaj ulliri
kripe
piper
Vongolet pastrohen me uje te bollshem te ftohte. Ato me guacke te hapur, te prishur hidhen poshte. Shtypni hudhren pasi ta keni qeruar. Gingerit i hiqet lekura dhe pritet shume imet. Ne nje ene te thelle hidhet vaji i ullirit, nxehet dhe shtohen ne te hudhra dhe ginger. Pasi jane skuqur pak shtohen vongolet dhe lihen per dy-tre minuta. Shuhen me prosecco dhe me te njejten sasi uji. Lihen te zjejne bashke per disa minuta. Vongolet hapen, te pahapurat hidhen poshte. Sperkaten me kripe dhe piper. Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Karkaleca deti ne krem qumeshti
Per dy veta:
250 g karkaleca deti te pastruar
2,5 dl krem qumeshti (panna, sanne)
2 dl vere e bardhe (gatimi)
dy thelbinj hudhre te shtypur
1 luge gjalpe gatimi
kripe
majdanoz
Per dy veta:
250 g karkaleca deti te pastruar
2,5 dl krem qumeshti (panna, sanne)
2 dl vere e bardhe (gatimi)
dy thelbinj hudhre te shtypur
1 luge gjalpe gatimi
kripe
majdanoz
Karkalecat skuqen ne gjalpe se bashku me hudhrat e shtypura.
Shuhen me veren e bardhe.
Shtohet kremi i qumeshtit dhe lihen ne zjarr te avashem derisa kremi te trashet paksa. Shtohet kripe dhe majdanoz. Ju befte mire!
Keshilla praktike:
Karkalecat mund te hahen ne kete forme te shoqeruar me buke. Por, mund te kombinohen me patate ose me pilaf, plus zarzavate.
Shuhen me veren e bardhe.
Shtohet kremi i qumeshtit dhe lihen ne zjarr te avashem derisa kremi te trashet paksa. Shtohet kripe dhe majdanoz. Ju befte mire!
Keshilla praktike:
Karkalecat mund te hahen ne kete forme te shoqeruar me buke. Por, mund te kombinohen me patate ose me pilaf, plus zarzavate.
Re: Receta gatimi
Tave kosi
... ose e vetmja gjelle me te vertete shqiptare.
Ne fillimet e mia ne Zvicer, njerezit akoma te pamesuar me emrin Shqiperi, me pyesnin se cfare kuzhine gatuanim. Une filloja, immam bajalldi ... kjo eshte turke, ma kthente miku im Andi, nje mjeshter i vertete gatimi. Byrek ... vazhdoja une ... kjo eshte turke, ma kthente Andi. E deshperuar, me gjysem zeri, i them: tave kosi! Kete s'e kam degjuar. Si gatuhet? , u be kurioz. Dhe une ja shpjegova dhe ... hurra ... ai nuk e njihte. Keshtu qe, kuptohet, kur e ftova per darke Andit i gatova tave kosi. Qe ate mbremje, tava e kosit eshte bere nje nga gjellet e tij me te preferuara, te cilen ai nuk perton t'ua gatuaje miqve te tij, miqve te miqve te tij. Dhe, ja sot, ne kete premiere te fytyres se re te kuzhines se gjyshes, perpara jush, e bukur, e shijshme, asnjehere e merzitshme, ajo, e vetmja gjelle shqiptare, e madherishmja: Tava e Kosit!
Per nje tave te shijshme kosi ju duhen:
kotoleta qingji te cilesise shume te mire
kos i pakastruar nga yndyra (une blej kos grek shume te yndyrshem)
veze
pak oriz (nje grusht)
miell
gjalpe
kripe
piper
Futeni mishin (per 4 persona rreth 1kg, kotoletat kane kocka prandaj merrni pak me shume mish se zakonisht) ne tave, sperkaten me gjalpe dhe futeni ne furre derisa te piqet e te marre nje ngjyre te bukur te kuqerremte. Hiqeni mishin nga tava. Ne nje tenxhere hidhni gjalpe dhe kur ai te jete tretur e nxehur shtoni dy-tre luge miell. Kur mielli te kete marre ngjyre te arte shtoni lengun e mishit dhe perziejini mire. Ne se salca eshte shume e trashe shtoni pak uje. Eshte shume e rendesishme qe salca te mos kete kokrriza! Prandaj, perdorni nje mixer per te tretur miellin mire. Ne nje ene te thelle shtoni kosin (rreth 1L per 4 persona), dy veze, salcen e miellit, orizini, kripe, piper. Perziejini te gjitha shuem mire dhe shtojani mishit ne tave. Futeni taven ne furre dhe kur te kete marre ngjyren e kuqerremte hiqeni nga zjarri. Ju befte mire!
Keshilla praktike
Suksesi i taves se kosit varet nga konsistenca. Sa me kompakte te jete tava e kosit, aq me kollaj eshte te pritet e te ruaje formen. Prandaj, kosin merreni me perqindjen mete larte te mundshme te yndyres dhe salcen e miellit beheni relativisht te trashe. Po keshtu, orizi perdoret per te ndihmuar taven e kosit te marri konsistencen e duhur.
Re: Receta gatimi
Curry i kuq tailandez
Currin thailandez (te kuq dhe jeshil) e njoha jashte Shqiperise. Por, me sa jam e informuar, kane filluar ta njohin edhe ne Shqiperi, ne restorantet aziatike apo indiane qe po fillojne te shfaqen ne Tirane. Gjyshet shqiptare te se nesermes ndoshta do ta kene neper librat e tyre kete lloj gatimi. Mbase.
Curri Thailandez eshte jashtemase i thjeshte per t'u gatuar. Te pakten kjo receta qe po sjell ketu eshte shume e thjeshte (nje me te sofistikuar do ta sjell me vone). Ju duhen ingredientet e meposhtem, te cilet gjenden ne dyqane kineze, thailandeze apo indiane.Ne figure shikoni, misra bebusha, patlixhana thailandeze (duken si domate jeshile, nuk jane!), bamje, qepujka kineze dhe curri i kuq qe mund ta blini te gatshem.
Ju duhen gjithashtu dy kanace me qumesht arre kokosi.
Ne kuszhinen kineze, thailandeze dhe indiane ka nje rregull te arte: Asnjehere mos filloni te
gatuani pa i bere gjerat gati. Puna e pare pastroni e prisni zarzavatet qe keni menduar te gatuani. Kur cdo gje eshte gati filloni. Gatimi ka tempon e tij. Ne fillim hidhni ne vajin e lulediellit te nxehur dy luge curry. Numrin e lugeve duhet ta zgjidhni vete. Ata qe e duan shume pikante mund t'i hedhin edhe tre, ata qe nuk e duan pikante mudn t'i hedhin edhe nje. Kur curry te jete skuqur pak, hidhni nje nga nje zarzavatet. I kaurdisni pak. I shuani me qumeshtin e kokosit dhe i lini te ziejne per rreth 30 min ne zjarrte mesem.
Ju befte mire!
Keshilla praktike
1. Gatimi ne guzhinen kineze behet me nje enet te posacme qe quhet wok. Megjithate, ju mund te gatuani edhe ne nje tigan.
2. Ky lloj ushqimi shoqerohet me oriz kinez (te zjere, sigurisht)
Re: Receta gatimi
Qofte me Ricotta
Qofte me Ricotta eshte nje recete shume e thjeshte dhe shume e shpejte; pergatitja dhe gatimi nuk marrin me shume se 15 min. Per 2-3 veta duhen:
250 g Ricotta
2 Luge gjelle (LG) parmesan i grire
1.5 LG miell
1 veze
kripe
piper
1 thelb hudhre
vaj ulliri
Qofte me Ricotta eshte nje recete shume e thjeshte dhe shume e shpejte; pergatitja dhe gatimi nuk marrin me shume se 15 min. Per 2-3 veta duhen:
250 g Ricotta
2 Luge gjelle (LG) parmesan i grire
1.5 LG miell
1 veze
kripe
piper
1 thelb hudhre
vaj ulliri
Me nje luge gjelle hidhen ne nje tigan, ku paraprakisht eshte nxehur vaji i ullirit. Lihet hapesire midis tyre, dhe me luge shtypen siper qe te behen petashuqe. Kjo mundeson skuqjen me te shpejte por edhe lehteson kthimin pa prishur formen e petullave.
Ne fund, sperkaten me pamesan te grire, ose te prera ne feta te holla; shoqerohen me sallaten e stines dhe nje gote vere te kuqe (psh, Gigondas 1997). Kjo recete mund te perdoret ne vend te aperitivit ose si menu kryesore ne nje darke te lehte. Ju befte mire!
PS: Receta origjinale vjen nga Jamie Oliver. Gjyshja e modifikoi receten duke ulur sasine e riccotes dhe shtuar hudhren. Per gjyshen, hudhra ja prish monotonine ricottes dhe i jep pak karakter. Ndoshta, nje alternative gatimi ne vere do te ishte , pa hudher por me basilicum.
PS: Receta origjinale vjen nga Jamie Oliver. Gjyshja e modifikoi receten duke ulur sasine e riccotes dhe shtuar hudhren. Per gjyshen, hudhra ja prish monotonine ricottes dhe i jep pak karakter. Ndoshta, nje alternative gatimi ne vere do te ishte , pa hudher por me basilicum.
Re: Receta gatimi
Mish i shuar me vere te kuqe
Kjo eshte nje recete qe zakonisht shoqerohet me nje recete tjeter. Me nje fjale, kur behet mishi i shuar me vere ai behet per t'u shoqeruar ose me patate te furres, ose me pure patate ose me makarona. Por ka edhe mundesira te tjera, keto jane keto qe m'u kujtuan tani. Per receten e treguar ne foto kam perdorur:
1kg mish vici i prere ne copa te vogla
1 kokerr qepe
1 karote
1 rrenje selinoje
2-3 thelbinj hudhre
1 luge miell
vere te kuqe gatimi
vaj ulliri
kripe
ereza (majdanoz)
Nje tenxhere me parete te trasha
Mishi ndahet ne porcione te vogla dhe skuqet ne vajin e paranxehur. E rendesishme: skuqja duhet te behet ne temperatura te larta. Pasi te kete marre ngjyre te kafenjte dhe nje korre te kuqerremte nga te gjitha anet, largojini porcionet dhe vendosini ne nje pjate menjane. Vazhdoni me porcionin tjeter te mishit. Keshtu me radhe deri sa te mbarohet i gjithe mishi.
Pasi te jete skuqur i gjithe mishi, hidheni perseri ne tenxheren me ene te trasha ku u be skuqja dhe sperkatini me miell te situr. Perziejini mire dhe shuajeni me vere te kuqe. Lereni mishin ta pije veren per disa minuta.
Pastaj shtojini edhe zarzavatet e pastruara dhe prere ne copa te vogla paraprakisht. Shtojini uje, uleni zjarrin ne te avashem dhe verini kapakun. Lereni keshtu per te pakten 1 ore.
Kjo eshte nje recete qe zakonisht shoqerohet me nje recete tjeter. Me nje fjale, kur behet mishi i shuar me vere ai behet per t'u shoqeruar ose me patate te furres, ose me pure patate ose me makarona. Por ka edhe mundesira te tjera, keto jane keto qe m'u kujtuan tani. Per receten e treguar ne foto kam perdorur:
1kg mish vici i prere ne copa te vogla
1 kokerr qepe
1 karote
1 rrenje selinoje
2-3 thelbinj hudhre
1 luge miell
vere te kuqe gatimi
vaj ulliri
kripe
ereza (majdanoz)
Nje tenxhere me parete te trasha
Mishi ndahet ne porcione te vogla dhe skuqet ne vajin e paranxehur. E rendesishme: skuqja duhet te behet ne temperatura te larta. Pasi te kete marre ngjyre te kafenjte dhe nje korre te kuqerremte nga te gjitha anet, largojini porcionet dhe vendosini ne nje pjate menjane. Vazhdoni me porcionin tjeter te mishit. Keshtu me radhe deri sa te mbarohet i gjithe mishi.
Pasi te jete skuqur i gjithe mishi, hidheni perseri ne tenxheren me ene te trasha ku u be skuqja dhe sperkatini me miell te situr. Perziejini mire dhe shuajeni me vere te kuqe. Lereni mishin ta pije veren per disa minuta.
Pastaj shtojini edhe zarzavatet e pastruara dhe prere ne copa te vogla paraprakisht. Shtojini uje, uleni zjarrin ne te avashem dhe verini kapakun. Lereni keshtu per te pakten 1 ore.
Pas nje ore provojeni mishin nese eshte bere gati. Nese po shtojini kripen dhe erezat dhe lereni edhe nje 10 minutesh tjeter perpara se ta hiqni nga zjarri.
Ju befte mire!
Keshilla praktike:
1. Eshte e rendesishme te perdorni mish te cilesise se mire per kete recete. Mish i mire eshte ai qe nuk nxjerr leng gjate skuqjes.
2. Nje moment i rendesishem eshte edhe temperatura e mishit. Ne se mishin e keni mbajtur ne frigorifer, lejojini te marre se pari temperaturen e dhomes perpara se ta skuqni. Keshtu mishi e ruan lengun me mire.
Ju befte mire!
Keshilla praktike:
1. Eshte e rendesishme te perdorni mish te cilesise se mire per kete recete. Mish i mire eshte ai qe nuk nxjerr leng gjate skuqjes.
2. Nje moment i rendesishem eshte edhe temperatura e mishit. Ne se mishin e keni mbajtur ne frigorifer, lejojini te marre se pari temperaturen e dhomes perpara se ta skuqni. Keshtu mishi e ruan lengun me mire.
Re: Receta gatimi
Fasule
Per 4 persona:
1/2 kg fasule
1 doze salce domateje
1 qepe mesatare
3 gjethe dafine
rigon
piper i zi
kripe
vaj ulliri
Keshilla praktike:
1. Ne vere zevendesojeni dozen e purese se domates me domate te fresketa, te pjekura mire.
2. Erezat qe mund te shtoni ne fasule mund te jene nga me te ndryshmet. Borziloku, psh, funksionon shume mire. Ne boten gjermane per fasulet perdorin kryesisht te ashtequajtur Bonnenkraut, nje erez tipike per fasulet. E kam provuar dhe shkon shume mire edhe me menyren shqiptare te gatimit te fasuleve.
3. Ne se doni ta pershpejtoni procesin e trashjes se lengut te fasuleve atehere merrni nje luge gjelle fasuleje dhe shtypini. Hidheni masen e shtypur prape tek fasulet dhe perziejeni mire. Lereni te zieje pak dhe duhet te jete gati.
4. Fasulet mund te hahen ne vere dhe ne dimer. Te shoqeruara me buke, si supe, apo e kombinuar me pilaf.
5. Ne dimer, ne kohe gripi, fasuleve mund t'i hidhni pak spec djeges. Eshte si balsam per trupin dhe shpirtin (djeg nje cike, por te sheron, ama)
Per 4 persona:
1/2 kg fasule
1 doze salce domateje
1 qepe mesatare
3 gjethe dafine
rigon
piper i zi
kripe
vaj ulliri
Fasulet lerini gjate gjithe nates ne nje ene te thelle me uje. Diten tjeter, para se t'i gatuani, derdheni ujin, shplajini fasulet mire dhe hidhini ne nje tenxhere me presion me uje, aq sa masa e ujit (niveli i ujit) te jete sa dyfishi i mases (nivelit) te fasuleve. Llogarisni rreth 30 minuta kohe zjerjere. Kujdes, kjo kohe zjerrjeje vlen vetem ne se ndiqni pike per pike kete procedure.
Ne nje tigan te thelle hidhni vajin e ullirit dhe kthejeni celesin e pjates se sobes ku po gatuani ne maksimum. Kur vaji te jete nxehur shume hidhini qepet e prera ne kubike te vegjel dhe kaurdisini aq sa te marrin nje ngjyre te verdhe ne te arte. Shtoni purene e domate dhe lerini te shkrijne tek njera-tjetra per aq kohe sa eshte e nevojshme. Kur qepa dhe domatja te jene shnderruar ne nje mase te trashe, shtoni kripen, piperin e zi dhe rigonin. Nje pjese te kesaj salce shtrojeni mbi nje cope buke dhe shuani urine e vockel (pa prekur ate te madhen). Shtojeni salcen ne tenxheren ku keni gatuar fasulet, shtoni gjethet e dafines, shikoni ne se fasulet kane uje mjaftueshem dhe lerini te ziejne se bashku deri sa lengu i fasuleve te jete paksa i trashe.
Ne nje tigan te thelle hidhni vajin e ullirit dhe kthejeni celesin e pjates se sobes ku po gatuani ne maksimum. Kur vaji te jete nxehur shume hidhini qepet e prera ne kubike te vegjel dhe kaurdisini aq sa te marrin nje ngjyre te verdhe ne te arte. Shtoni purene e domate dhe lerini te shkrijne tek njera-tjetra per aq kohe sa eshte e nevojshme. Kur qepa dhe domatja te jene shnderruar ne nje mase te trashe, shtoni kripen, piperin e zi dhe rigonin. Nje pjese te kesaj salce shtrojeni mbi nje cope buke dhe shuani urine e vockel (pa prekur ate te madhen). Shtojeni salcen ne tenxheren ku keni gatuar fasulet, shtoni gjethet e dafines, shikoni ne se fasulet kane uje mjaftueshem dhe lerini te ziejne se bashku deri sa lengu i fasuleve te jete paksa i trashe.
Keshilla praktike:
1. Ne vere zevendesojeni dozen e purese se domates me domate te fresketa, te pjekura mire.
2. Erezat qe mund te shtoni ne fasule mund te jene nga me te ndryshmet. Borziloku, psh, funksionon shume mire. Ne boten gjermane per fasulet perdorin kryesisht te ashtequajtur Bonnenkraut, nje erez tipike per fasulet. E kam provuar dhe shkon shume mire edhe me menyren shqiptare te gatimit te fasuleve.
3. Ne se doni ta pershpejtoni procesin e trashjes se lengut te fasuleve atehere merrni nje luge gjelle fasuleje dhe shtypini. Hidheni masen e shtypur prape tek fasulet dhe perziejeni mire. Lereni te zieje pak dhe duhet te jete gati.
4. Fasulet mund te hahen ne vere dhe ne dimer. Te shoqeruara me buke, si supe, apo e kombinuar me pilaf.
5. Ne dimer, ne kohe gripi, fasuleve mund t'i hidhni pak spec djeges. Eshte si balsam per trupin dhe shpirtin (djeg nje cike, por te sheron, ama)
Re: Receta gatimi
Dy Salca Makaronash
Makaronat, sic i njohim ne shqip, bejne pjese tek ato gjerat qe ose i do ose nuk do t'i shohesh me sy (njoh dike qe po t'i thuash "makarona" i iken uria ne sekonde). Gjithashtu, makaronat bejne pjese ne llojin e gjerave qe perdoren gati ne te gjithe boten. Ku me shume e ku me pak. Vendin e pare per sasine e konsumimit e mban Italia, te dytin Zvicra. Atje, ne Itali (por edhe ne Zvicer e perreth), nuk i quajne thjesht makarona sepse, me qe italianet kane qelluar shume te ngeshem, kane shpikur edhe nja njeqind lloje te tilla, me apo pa ngjyra. Per t'i mbajtur mend emrat e tyre te duhet nje manual. Makaronat jane shume te dashura per nje pjese te madhe te popullsise sepse jane te lira, te mira dhe gatuhen shume shpejt. Sidomos per studentet makaronat jane lende e pare ushqimi. Por nuk ka vetem njeqind lloje makaronash. Ka, te pakten, po kaq lloje salcash qe bejne te mundur qe makaronat te mos na shpifen por te na duket se po hame cdo here nje gje te re. Dikur, kur gjyshja ishte studente dhe jetonte me ca fecka te tjera po studente, kishin nje rregull: ne shtepi nuk duhet te mungonin asnjehere ingredientet per nje salce te shpejte makaronash dhe makaronat. Vjen njera vone nga biblioteka, tak i fut nje pjate me makarona dhe salce domatesh dhe bota duket prape me ngjyra. Sot gjyshja do ju tregoje receten e nje salce te kuqe dhe te nje salce jeshile.
1. Salce me domate dhe ullinj
Me pak fjale: Pergatiteni salcen e domates ashtu si per fasulet, por 10 minuta para heqjes nga zjarri shtojini ullinj te prera ne copa te vogla.
2. Salce Pesto
2 filxhane caji borzilok (bazilikum)
2 filxhane caji vaj ulliri
2 domate
120gr fara pishe
kripe
piper
sipas deshires: 1 peperoncini (spec i vogel djeges)
Makaronat, sic i njohim ne shqip, bejne pjese tek ato gjerat qe ose i do ose nuk do t'i shohesh me sy (njoh dike qe po t'i thuash "makarona" i iken uria ne sekonde). Gjithashtu, makaronat bejne pjese ne llojin e gjerave qe perdoren gati ne te gjithe boten. Ku me shume e ku me pak. Vendin e pare per sasine e konsumimit e mban Italia, te dytin Zvicra. Atje, ne Itali (por edhe ne Zvicer e perreth), nuk i quajne thjesht makarona sepse, me qe italianet kane qelluar shume te ngeshem, kane shpikur edhe nja njeqind lloje te tilla, me apo pa ngjyra. Per t'i mbajtur mend emrat e tyre te duhet nje manual. Makaronat jane shume te dashura per nje pjese te madhe te popullsise sepse jane te lira, te mira dhe gatuhen shume shpejt. Sidomos per studentet makaronat jane lende e pare ushqimi. Por nuk ka vetem njeqind lloje makaronash. Ka, te pakten, po kaq lloje salcash qe bejne te mundur qe makaronat te mos na shpifen por te na duket se po hame cdo here nje gje te re. Dikur, kur gjyshja ishte studente dhe jetonte me ca fecka te tjera po studente, kishin nje rregull: ne shtepi nuk duhet te mungonin asnjehere ingredientet per nje salce te shpejte makaronash dhe makaronat. Vjen njera vone nga biblioteka, tak i fut nje pjate me makarona dhe salce domatesh dhe bota duket prape me ngjyra. Sot gjyshja do ju tregoje receten e nje salce te kuqe dhe te nje salce jeshile.
1. Salce me domate dhe ullinj
Me pak fjale: Pergatiteni salcen e domates ashtu si per fasulet, por 10 minuta para heqjes nga zjarri shtojini ullinj te prera ne copa te vogla.
2. Salce Pesto
2 filxhane caji borzilok (bazilikum)
2 filxhane caji vaj ulliri
2 domate
120gr fara pishe
kripe
piper
sipas deshires: 1 peperoncini (spec i vogel djeges)
Domateve hiquani lekuren dhe farat.
Futini domatet e pastruara si me siper, borzilokun, farat e pishave dhe vajin e ullirit ne nje te thelle dhe shtypini me nje mixer derisa te behet nje mase homogjene. Shtojini dy luge nga uji i makaronave dhe salca eshte gati. Mos harroni t'i shtoni djath te grire para se ta hani.
Ju befte mire!
Futini domatet e pastruara si me siper, borzilokun, farat e pishave dhe vajin e ullirit ne nje te thelle dhe shtypini me nje mixer derisa te behet nje mase homogjene. Shtojini dy luge nga uji i makaronave dhe salca eshte gati. Mos harroni t'i shtoni djath te grire para se ta hani.
Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Raclette
Raclette eshte nje recete tipike zvicerane. Zakonisht konsumohet ne dimer, sepse i shkon shume te ftohtit. Elementi baze i raclettes eshte djathi me te njejtin emer, karakteristike e te cilit eshte sasia e madhe e yndyres. Djathi, vendoset ne ca lopatez metalike, futet ne nje lloj aparati-tave enkas per raclette qe mundeson qe djathi te shkrihet. Kur djathi shkrihet ai, me ndihmen e nje luge druri shtyhet per ne pjate, ku paraprakisht jane vendosur patatet e ziera. Zakonisht, shoqerohet me turshi; qepujka, misra dhe kastraveca. Por, njerezit e kane shtyre kreativitetin me tutje dhe kane shpikur nje aparat raclette te shoqeruar me funksion grille. Kjo mundeson qe pervecse recetes tradicionale me patate, djath e turshi, pjates t'i shtohen edhe mish i pjekur ne grill, apo speck, apo kerpudha dhe qepe. Secili tregon kreativitetin dhe preferencat e tij. Nje sekuence raclette tregohet me poshte. Ju befte mire!
Caji eshte shume i rendesishem gjate ngrenies se Raclette: ekuilibron djathin. Keshillohen sasi te konsiderueshme caji, perndryshe djathi bie shume i rende ne stomak dhe kenaqesia shnderrohet ne nje mundim. Sigurisht, vera e bardhe eshte gjithmone ne elementin e vet prane raclettes.
Re: Receta gatimi
Vera mesdhetare nuk shfaqet tek asnje gatim tjeter kaq mbreterore sa tek imam bajalldi. Eshte mbi te gjitha ne shijen e domateve dhe te patllixhaneve, ku vera mesdhetare shfaqet e padiskutueshme. Nje domate e pjekur ne Zvicer, edhe pse njelloj e kuqe, nuk arrin kurre te fiksoje te njejten sasi dielli ne shijen e saj, nuk arrin kurre te kete shijen opake te nje domateje mesdhetare. Nje patlixhane serash, nuk arrin kurre te kete konsistence te njejte mishtore me sispecien e vet mesdhetare, nuk arrin dot t'i shmanget athtesise se artificiales. Nje vere mesdhetare pa imam bajalldi, cfare vere eshte kjo?
Per kater persona:
dy-tre kokrra te medha qepesh
4-5 thelbinj hudhre
3-4 domate te pjekura mire
4 patlixhana te medha
Per jo vegjetarianet:
500g mish te prere ne kubike te vegjel
vaj ulliri
kripe
piper i zi
majdanoz
Per kater persona:
dy-tre kokrra te medha qepesh
4-5 thelbinj hudhre
3-4 domate te pjekura mire
4 patlixhana te medha
Per jo vegjetarianet:
500g mish te prere ne kubike te vegjel
vaj ulliri
kripe
piper i zi
majdanoz
Ndajini patlixhanet ne gjysem dhe, me nje luge te vogel, hiquani tulin. Kete te fundit, priteni ne copa te vogla dhe lereni menjane per me vone. Sipas deshires, mund t'u jepni patlixhanave nje te skuqur te lehte.
Ne nje tenxhere te madhe hidhni me bollek vaj ulliri, dhe kur ky te jete nxehur, hidhni per t'u kaurdisur qepet e grira holle dhe hudhrat. Kur qepa te kete marre nje ngjyre te lehte te arte, shtoni copat e mishit. Kaurdisini mire deri sa uji qe leshon mishi te jete avulluar. Ata qe e duan vegjetariane, le te kalojne direkt tek hapi tjeter.
Shtoni domatet e prera holle dhe majdanozin e grire. Domatet, perpara se t'i grini, hidhini ne uje te nxehte per disa minuta derisa t'u hapet cipa. Hiqeni cipen e domates me thike dhe tulin priteni ne copa te vogla. Eshte mire ta shmangni cipen e domates sepse eshte pak e sikletshme gjate ngrenies dhe aspak estetike ne gjelle. Shtoni, se fundmi, edhe tulin e patlixhaneve qe hoqet menjane ne fillim. Lerini te ziejne te gjitha se bashku per nja 10 minuta, shtoni kripen dhe piperin e zi. Hiqeni nga zjarri, lereni te ftohet pak dhe filloni dhe mbushni patlixhanat. Tepricen shperndajeni midis patlixhanave dhe siper tyre.
Futeni ne furre, ne 220°C dhe piqeni deri sa te marri nje kore te lehte te kuqe siper.
Ju befte mire!
Ne nje tenxhere te madhe hidhni me bollek vaj ulliri, dhe kur ky te jete nxehur, hidhni per t'u kaurdisur qepet e grira holle dhe hudhrat. Kur qepa te kete marre nje ngjyre te lehte te arte, shtoni copat e mishit. Kaurdisini mire deri sa uji qe leshon mishi te jete avulluar. Ata qe e duan vegjetariane, le te kalojne direkt tek hapi tjeter.
Shtoni domatet e prera holle dhe majdanozin e grire. Domatet, perpara se t'i grini, hidhini ne uje te nxehte per disa minuta derisa t'u hapet cipa. Hiqeni cipen e domates me thike dhe tulin priteni ne copa te vogla. Eshte mire ta shmangni cipen e domates sepse eshte pak e sikletshme gjate ngrenies dhe aspak estetike ne gjelle. Shtoni, se fundmi, edhe tulin e patlixhaneve qe hoqet menjane ne fillim. Lerini te ziejne te gjitha se bashku per nja 10 minuta, shtoni kripen dhe piperin e zi. Hiqeni nga zjarri, lereni te ftohet pak dhe filloni dhe mbushni patlixhanat. Tepricen shperndajeni midis patlixhanave dhe siper tyre.
Futeni ne furre, ne 220°C dhe piqeni deri sa te marri nje kore te lehte te kuqe siper.
Ju befte mire!
Re: Receta gatimi
Domate me Djath
Domate me djath të bardhë apo gjizë
3 a 4 kokrra domate të vogla
djath i bardhë
Mustardë
Qepë të njoma
Domatet pasi u prihet pjesa e sipërme pak vihen në një tenxhere të vogël dhe zihen për 10 minuta.
Ndërkohë qe vlon uji dhe domatet bashkë në një enë përzihet djathi i bardhë i shkërrmuar, pak mustardë dhe qepë të njoma të prera hollë.
Pasi të zjejnë domatet, i hiqet lëkura (sipas dëshirës kjo) dhe mbushen me djathin e gjëra të mira. Mund të shtoni dhe ndonjë arrë të qëruar.
E mira është të lihen pak në friforifer e të shërbehet të ftohta.
Me buke te thekur ..dhe ajt ca qejfi
shkruajti K. në orën
Domate me djath të bardhë apo gjizë
3 a 4 kokrra domate të vogla
djath i bardhë
Mustardë
Qepë të njoma
Domatet pasi u prihet pjesa e sipërme pak vihen në një tenxhere të vogël dhe zihen për 10 minuta.
Ndërkohë qe vlon uji dhe domatet bashkë në një enë përzihet djathi i bardhë i shkërrmuar, pak mustardë dhe qepë të njoma të prera hollë.
Pasi të zjejnë domatet, i hiqet lëkura (sipas dëshirës kjo) dhe mbushen me djathin e gjëra të mira. Mund të shtoni dhe ndonjë arrë të qëruar.
E mira është të lihen pak në friforifer e të shërbehet të ftohta.
Me buke te thekur ..dhe ajt ca qejfi
shkruajti K. në orën
Re: Receta gatimi
Darke per 0-2
Darke per 2:
Njerez: 2
KARrige: 0-2
Mish: 2 cope, pot e blere gati Cordon Blue
Sallate? Po sallate jeshile me portokall dhe me balsamic me mustarde
Biles, biles, dhe sallate Domate Mozzarella
Pjata e pare?
Penne al pesto me panna dhe kerpurdha!!!
Penne al Pesto dhe Panna me Kerpurdha
Vihet uji ne zjarr. Kur te zjeje uji mire, hidhet kripa dhe makaranat, me fal, Pennet!
Nderkohe ne nje tigan te gjere, me zjarr te ulet hidhet pak fare, po fare fare pak vaj ulliri, dhe panna. Lihet te perzihen pak me njera tjetren dhe me pas hidhet pesto dhe kerpurdhat. Ideja eshte qe te behet e mire dhe e trashe, keshtu qe duhet me e perzje gjate gjithe kohes. Nese keni djath tkackavall te grire mund ti hidhni pak, sa per ta trashur.
Kur tjene bere pennet, hidhen ne tigan dhe lihen ne zjarr me gjithe salcen per 3-4 minuta.
Darke per 2:
Njerez: 2
KARrige: 0-2
Mish: 2 cope, pot e blere gati Cordon Blue
Sallate? Po sallate jeshile me portokall dhe me balsamic me mustarde
Biles, biles, dhe sallate Domate Mozzarella
Pjata e pare?
Penne al pesto me panna dhe kerpurdha!!!
Penne al Pesto dhe Panna me Kerpurdha
Vihet uji ne zjarr. Kur te zjeje uji mire, hidhet kripa dhe makaranat, me fal, Pennet!
Nderkohe ne nje tigan te gjere, me zjarr te ulet hidhet pak fare, po fare fare pak vaj ulliri, dhe panna. Lihet te perzihen pak me njera tjetren dhe me pas hidhet pesto dhe kerpurdhat. Ideja eshte qe te behet e mire dhe e trashe, keshtu qe duhet me e perzje gjate gjithe kohes. Nese keni djath tkackavall te grire mund ti hidhni pak, sa per ta trashur.
Kur tjene bere pennet, hidhen ne tigan dhe lihen ne zjarr me gjithe salcen per 3-4 minuta.
Re: Receta gatimi
Pilaf me Veze dhe Mish
Oriz ( 100 gram )
Mish vici
2 kokrra veze
Domate te thata
Basilic
Kripe piper etj….
Zjehet mishi dhe me lengun e mishit pergatitet dhe pilafi.
(pilafi i ka masat 1 me 2. DMth 1 gote oriz do 2 gota uje te ngrohte. Ne fillim vihet pak gjalp apo vaj ulliri dhe perzihet orizi gjeri sa te marri nje ngjyre tjeter ( dmth te lyhet n’voj) dhe ii hidhet uji) ( Ne rast se sdoni te perdorni vajra, atehere mund ta beni me vere te bardhe)
Nderkohe qe pilafi zjen me zjarr te ulet per 20 minuta, mishi vihet per tu skuqur.
Pasi te kene mbaruar te jgitha keto. Pilafi hidhet ne nje pjate te gjere.
Rrihen vezet dhe mund ti hidhni ereza dhe barishte, dhe perzihet me orizin.
Hahet sa me shpejt, se te jete me e shijshme
Oriz ( 100 gram )
Mish vici
2 kokrra veze
Domate te thata
Basilic
Kripe piper etj….
Zjehet mishi dhe me lengun e mishit pergatitet dhe pilafi.
(pilafi i ka masat 1 me 2. DMth 1 gote oriz do 2 gota uje te ngrohte. Ne fillim vihet pak gjalp apo vaj ulliri dhe perzihet orizi gjeri sa te marri nje ngjyre tjeter ( dmth te lyhet n’voj) dhe ii hidhet uji) ( Ne rast se sdoni te perdorni vajra, atehere mund ta beni me vere te bardhe)
Nderkohe qe pilafi zjen me zjarr te ulet per 20 minuta, mishi vihet per tu skuqur.
Pasi te kene mbaruar te jgitha keto. Pilafi hidhet ne nje pjate te gjere.
Rrihen vezet dhe mund ti hidhni ereza dhe barishte, dhe perzihet me orizin.
Hahet sa me shpejt, se te jete me e shijshme
Re: Receta gatimi
Bukë Misri
Duhen:
1/3 gotës (cup) Miell
1 1/3 gotës Miell Misri
Pak sheqer, Kripë
1 gotë Kos apo Sour cream
1 kokërr vezë
2 lugë vaj ulliri
Një lugë sodë buke
NJë lugë Baking Powder
Përzihen të thatat bashkë.
Në një pjatë të veçantë përzihet kosi veza dhe vaji i ullirit. Unë zakonisht këto kriprat dhe sheqernat i hedh bashkë me vezën. Këtë përzierje ua hedhim miellit, dhe i punojmë së bashku ( më mirë me një lugë apo spatul) gjerisa mos të ketë ngelur gjë e thatë.
Nëse nuk qullen të gjitha, mund ti hidhni pak ujë të ngrohtë.
Ndërkohë që punojmë brumin (merr fare pak kohë, max 10 minuta) ndezim furrën në 400 Gradë Farhenheit, dhe fusim tavën ku do të vendosim brumin.
Pasi ta kemi përgatitur brumin,
Marrim tavën (e nxehtë tava tashi, kuptohet)
I fusim brumin dhe e lejmë në furrë po me 400 gradë për 20 a 25 minuta,
Hahet ashtu e nxehtë me gjalp, djath dhe qepë të njoma.
Updejt
Del shumë e mirë gjithashtu dhe me Pesto dhe me Parmiggiano.
Apo me djath të bardhë të grirë dhe me domate të thata.
Oh...çna gjeti..vetëm bukë misri duke ngrënë.
Duhen:
1/3 gotës (cup) Miell
1 1/3 gotës Miell Misri
Pak sheqer, Kripë
1 gotë Kos apo Sour cream
1 kokërr vezë
2 lugë vaj ulliri
Një lugë sodë buke
NJë lugë Baking Powder
Përzihen të thatat bashkë.
Në një pjatë të veçantë përzihet kosi veza dhe vaji i ullirit. Unë zakonisht këto kriprat dhe sheqernat i hedh bashkë me vezën. Këtë përzierje ua hedhim miellit, dhe i punojmë së bashku ( më mirë me një lugë apo spatul) gjerisa mos të ketë ngelur gjë e thatë.
Nëse nuk qullen të gjitha, mund ti hidhni pak ujë të ngrohtë.
Ndërkohë që punojmë brumin (merr fare pak kohë, max 10 minuta) ndezim furrën në 400 Gradë Farhenheit, dhe fusim tavën ku do të vendosim brumin.
Pasi ta kemi përgatitur brumin,
Marrim tavën (e nxehtë tava tashi, kuptohet)
I fusim brumin dhe e lejmë në furrë po me 400 gradë për 20 a 25 minuta,
Hahet ashtu e nxehtë me gjalp, djath dhe qepë të njoma.
Updejt
Del shumë e mirë gjithashtu dhe me Pesto dhe me Parmiggiano.
Apo me djath të bardhë të grirë dhe me domate të thata.
Oh...çna gjeti..vetëm bukë misri duke ngrënë.
Re: Receta gatimi
Ali Baba
Imam Bajëlldi po hë,
Po kot mu kujtu Ali baba!
2 a 3 patëllxhana
çerek kile mish të grirë
Gjysëm qepe ose një
4 thelpinj hudhre
Pak kos
Pak djath
Kërpurdha
Patëllxhanët priten përsëgjati dhe skuqen në vaj të nxehtë.
Pasi ti keni pastruar mund ti bëni një kanal të vogël në mes.
Ndëkohë skuqet dhe mishi i grirë me qepët dhe hudhrat.
Si gjithmonë, në fillim vihen qepët dhe hudhrat, dhe më pas mishi i grirë që të marrin më shumë shije.
Këtë e përziejmë dhe me kërpurdhat, pak djath dhe pak fare kos, ( nuk kisha salcë domate) dhe i vejmë mbi patëllxhanët.
I fusim në furrë mesatare për 20 minuta.
SHkojnë shumë mirë me kos.
Imam Bajëlldi po hë,
Po kot mu kujtu Ali baba!
2 a 3 patëllxhana
çerek kile mish të grirë
Gjysëm qepe ose një
4 thelpinj hudhre
Pak kos
Pak djath
Kërpurdha
Patëllxhanët priten përsëgjati dhe skuqen në vaj të nxehtë.
Pasi ti keni pastruar mund ti bëni një kanal të vogël në mes.
Ndëkohë skuqet dhe mishi i grirë me qepët dhe hudhrat.
Si gjithmonë, në fillim vihen qepët dhe hudhrat, dhe më pas mishi i grirë që të marrin më shumë shije.
Këtë e përziejmë dhe me kërpurdhat, pak djath dhe pak fare kos, ( nuk kisha salcë domate) dhe i vejmë mbi patëllxhanët.
I fusim në furrë mesatare për 20 minuta.
SHkojnë shumë mirë me kos.
Re: Receta gatimi
Bukë me gërsheta
Ku iku dieta??
Ku iku dieta?
Dieta në frigorifer plot me shenja yndyre.
Tani kjo është buka ime e preferuar, sidomos në Zvicër kushtonte 2.80 Franga tek Migros. Oh, sa e mirë ishte. Quhet Zöpf më duket andej.
Shih sa kollaj bëhet
Gjys Kile Miell
3.5 Dl Qumësht
Gjalp 50 gram (ose më pak)
Kripë/sheqer
Sodë Buke
Maja birre
Një të verdhë veze
Ato të gjitha më sipër përveç të verdhës së vezës mixohen për disa minuta, gjersa të marri formë brumi. Dmth përvishen mëngët dhe fillohet puna .
Dhe kuptohet pse të gjithë bukpjekësit janë më së shumti meshkuj, se do duar mashkulli ajo punë dhe do energji.... sa për femrat, hm... ja gurabijet mirë shkojnë.
Pasi të bëhet brumi, lihet për një orë i mbuluar me një copë leckë.
Pas një ore, ose dhe më vonë ska problem, fillojmë punën.
Në fillim,
DO bëjmë shiritat
3 a 4 shirita për bukë. ( lëvizja për 4 cope , njëshi pas treshit, katra pas njëshit, dhe kështu me rradhë) (ose me tre, bëni gërsheta)
Pasi të ketë marrë formën e bukur bukur, lihet dhe pak jashtë që të fryhet më shumë, dhe para se të futet në furrë me 200 gradë celsius,lyhet sipër me të verdhën e vezës.
Hahet e ngrohtë dhe me djath.
Ku iku dieta??
Ku iku dieta?
Dieta në frigorifer plot me shenja yndyre.
Tani kjo është buka ime e preferuar, sidomos në Zvicër kushtonte 2.80 Franga tek Migros. Oh, sa e mirë ishte. Quhet Zöpf më duket andej.
Shih sa kollaj bëhet
Gjys Kile Miell
3.5 Dl Qumësht
Gjalp 50 gram (ose më pak)
Kripë/sheqer
Sodë Buke
Maja birre
Një të verdhë veze
Ato të gjitha më sipër përveç të verdhës së vezës mixohen për disa minuta, gjersa të marri formë brumi. Dmth përvishen mëngët dhe fillohet puna .
Dhe kuptohet pse të gjithë bukpjekësit janë më së shumti meshkuj, se do duar mashkulli ajo punë dhe do energji.... sa për femrat, hm... ja gurabijet mirë shkojnë.
Pasi të bëhet brumi, lihet për një orë i mbuluar me një copë leckë.
Pas një ore, ose dhe më vonë ska problem, fillojmë punën.
Në fillim,
DO bëjmë shiritat
3 a 4 shirita për bukë. ( lëvizja për 4 cope , njëshi pas treshit, katra pas njëshit, dhe kështu me rradhë) (ose me tre, bëni gërsheta)
Pasi të ketë marrë formën e bukur bukur, lihet dhe pak jashtë që të fryhet më shumë, dhe para se të futet në furrë me 200 gradë celsius,lyhet sipër me të verdhën e vezës.
Hahet e ngrohtë dhe me djath.
Re: Receta gatimi
Kala Dibronçe me Patëllxhana dhe Kunguj
Dhe djath...dhe shumë gjëra të tjera....
2 patëllxhanë
1 kungull
Djath Danez
Arra të qëruara
1 k... Domate
Një qepë të ndarë me fletat
Erëza
një Zemër të mirë
dhe nerva për të gatuar
dhe një furrë dhe tigan
Patëllxhanët dhe kungujt priten vertikalisht që të bëhen rrathë rrathë, lihen në kullesë për gjysëm ore dhe vihen për tu skuqur në një tigan me vaj për 5 minuta.
Mund ti vini dhe në furrë gjithashtu me ujë për 30 minuta dhe ti lini të piqen atje, po kjo puna e tiganit është më e shpejtë.
Më pas, (angari o angari) fshijini mirë e mirë që të mos u lini shumë yndyrë.
Sa më i nxehtë të jetë vaji i skuqjes aq më pak thithin këto vaj, po sërish xhelatinë bëhen dreçkat.
Djathin Daney (danez nga ai i buti, apo double cream feta në US) e përziejmë me arrat dhe me erëza. (kam kohë që i kam gatuar smë kujtohet mirë)
Bëjmë shtrimin. Dmth unë bëra shtrimin..
Një rrumbullake Patëllxhan
NJë rrumbullake kungull
Një fletë qepë
Djathi me arrat
NJë rrumbullake patëllxhan apo kungull
Një copë domate.
Ashtu vihen në furrë për 15 minuta.
Dhe djath...dhe shumë gjëra të tjera....
2 patëllxhanë
1 kungull
Djath Danez
Arra të qëruara
1 k... Domate
Një qepë të ndarë me fletat
Erëza
një Zemër të mirë
dhe nerva për të gatuar
dhe një furrë dhe tigan
Patëllxhanët dhe kungujt priten vertikalisht që të bëhen rrathë rrathë, lihen në kullesë për gjysëm ore dhe vihen për tu skuqur në një tigan me vaj për 5 minuta.
Mund ti vini dhe në furrë gjithashtu me ujë për 30 minuta dhe ti lini të piqen atje, po kjo puna e tiganit është më e shpejtë.
Më pas, (angari o angari) fshijini mirë e mirë që të mos u lini shumë yndyrë.
Sa më i nxehtë të jetë vaji i skuqjes aq më pak thithin këto vaj, po sërish xhelatinë bëhen dreçkat.
Djathin Daney (danez nga ai i buti, apo double cream feta në US) e përziejmë me arrat dhe me erëza. (kam kohë që i kam gatuar smë kujtohet mirë)
Bëjmë shtrimin. Dmth unë bëra shtrimin..
Një rrumbullake Patëllxhan
NJë rrumbullake kungull
Një fletë qepë
Djathi me arrat
NJë rrumbullake patëllxhan apo kungull
Një copë domate.
Ashtu vihen në furrë për 15 minuta.
Faqja 4 e 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» Guzhina per ju ,dhe a dini te gatuani....?
» GATIMI I PESHKUT DHE PRODHIMEVE TE DETIT
» Receta per nje vit te mbar :D
» Receta te shpejta.
» Dietat...ja ca receta dhe keshilla
» GATIMI I PESHKUT DHE PRODHIMEVE TE DETIT
» Receta per nje vit te mbar :D
» Receta te shpejta.
» Dietat...ja ca receta dhe keshilla
Faqja 4 e 9
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi