Receta gatimi
+13
Єямєℓiиdå
Tonii
Anonim
LADY D
Vig-ana
Gjarperesha
Xrisa
koli852
Roksana
WebMaster
metis
mela
Aristogata
17 posters
Faqja 5 e 9
Faqja 5 e 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Receta gatimi
First topic message reminder :
Embelsire me mjalt
Duhen:
Miell 2 gota uji ose 500g
Sheqer 1 gote uji
Mjalte 2-3 luge gjelle
Veze 2 kokrra
Sode nje luge kafeje
Arra 1-2 filxhane kafeje
Gjalpe 2 filxhan kafeje (i shkrire)
Vanilje, kakao nje luge gjelle plot
Dhe dy filxhane uje.
Per shurupin duhen.
Sheqer 3 gota uji
Uje 2.5 gota uji
Ne nje ene perzihen mire vezet, mjalti, gjalpi, uje dhe ne fund shtohen arrat. Pastaj hidhet miell i perzier me sode dhe pak kakao. Zihet brumi i cili nuk duhet te punohet shume, qe te mos behet elastik. Brumi i pergatitur vendoset ne nje tave te lyer me yndyre, rrafshohet me dore, lyhet siperfaqja me te verdhe veze, behen disa vijaska me pirun dhe piqet per 30-35 minuta. Pas pjekjes ftohet, pritet ne copa ne forme rombi dhe i hidhet shurup i vakur, jo shume i nxehte, i aromatizuar me vanilje. Per te permiresuar cilesine e embelsires ne vend te ujit te percaktuar ne normative, hidhet gjalpe, veze dhe mjalte tjeter. (Ujin mos e perdor fare).
Embelsire me mjalt
Duhen:
Miell 2 gota uji ose 500g
Sheqer 1 gote uji
Mjalte 2-3 luge gjelle
Veze 2 kokrra
Sode nje luge kafeje
Arra 1-2 filxhane kafeje
Gjalpe 2 filxhan kafeje (i shkrire)
Vanilje, kakao nje luge gjelle plot
Dhe dy filxhane uje.
Per shurupin duhen.
Sheqer 3 gota uji
Uje 2.5 gota uji
Ne nje ene perzihen mire vezet, mjalti, gjalpi, uje dhe ne fund shtohen arrat. Pastaj hidhet miell i perzier me sode dhe pak kakao. Zihet brumi i cili nuk duhet te punohet shume, qe te mos behet elastik. Brumi i pergatitur vendoset ne nje tave te lyer me yndyre, rrafshohet me dore, lyhet siperfaqja me te verdhe veze, behen disa vijaska me pirun dhe piqet per 30-35 minuta. Pas pjekjes ftohet, pritet ne copa ne forme rombi dhe i hidhet shurup i vakur, jo shume i nxehte, i aromatizuar me vanilje. Per te permiresuar cilesine e embelsires ne vend te ujit te percaktuar ne normative, hidhet gjalpe, veze dhe mjalte tjeter. (Ujin mos e perdor fare).
Re: Receta gatimi
Kek me rrush te thatë
5 kokrra veze
miell
Sheqer
1 gote kos
1 gote vaj
rrush te thate
kakao
Arra
Sode buke
Rrihen mire vezet dhe i hidhet kosi dhe vaji.
Pasi te jene perziere mire e mire, fillohet i hidhet mielli pak e nga pak, dhe sheqeri gjerisa brumi te behet gjysem i trashe, dhe te mos rreshkase kollaj nga luga. ( dhe nderkohe mund te filloni ta hani ashtu sic eshte pasi eshte shume e shijshme).
I hidhet dhe rrushi i thate.
Ne taven speciale ( nga ato me vrime) per kekun hidhet afersisht 90% e mases. ( ose 80% nese iu pelqen me shume brumi me kakoo)
mases qe ngelet i hidhet kakao , perziehet mire. Lepihet, hahet...dhe vihet ne furre me 220 Grade.
Pas 1 ore eshte gati...dhe me zemer te thyer hahet, se si brumi nuk ka!
5 kokrra veze
miell
Sheqer
1 gote kos
1 gote vaj
rrush te thate
kakao
Arra
Sode buke
Rrihen mire vezet dhe i hidhet kosi dhe vaji.
Pasi te jene perziere mire e mire, fillohet i hidhet mielli pak e nga pak, dhe sheqeri gjerisa brumi te behet gjysem i trashe, dhe te mos rreshkase kollaj nga luga. ( dhe nderkohe mund te filloni ta hani ashtu sic eshte pasi eshte shume e shijshme).
I hidhet dhe rrushi i thate.
Ne taven speciale ( nga ato me vrime) per kekun hidhet afersisht 90% e mases. ( ose 80% nese iu pelqen me shume brumi me kakoo)
mases qe ngelet i hidhet kakao , perziehet mire. Lepihet, hahet...dhe vihet ne furre me 220 Grade.
Pas 1 ore eshte gati...dhe me zemer te thyer hahet, se si brumi nuk ka!
Re: Receta gatimi
Kunguj me salce Shege
Duhen:
Tre kunguj
Pak mish viçi i prepë në copa të vogla
vaj ulliri
për salcën:
Lëng SHEGE (Shegën shtrydheni)
pak verë e kuqe
Pana
djath i thërrmuar.
Kungujt e prepë dhe mishi i viçit vihen në tigan dhe skuqen.
Kur ti vini për skuqja, kontrolloni nëse keni hap aspiratorin apo penxheret.
Ndërkohë që skuqen këto gjëra të mira, në një tenxhere të vogël, hidhet pana dhe djathi i thërrmuar. Sa ngrohen pak i hidhet lëngu i SHEGËS dhe vera e kuqe.
Lihet në zjarr për pak, sa të trashet. 3 minuta para se ta hiqni, hidhini pak kripë.
Duhen:
Tre kunguj
Pak mish viçi i prepë në copa të vogla
vaj ulliri
për salcën:
Lëng SHEGE (Shegën shtrydheni)
pak verë e kuqe
Pana
djath i thërrmuar.
Kungujt e prepë dhe mishi i viçit vihen në tigan dhe skuqen.
Kur ti vini për skuqja, kontrolloni nëse keni hap aspiratorin apo penxheret.
Ndërkohë që skuqen këto gjëra të mira, në një tenxhere të vogël, hidhet pana dhe djathi i thërrmuar. Sa ngrohen pak i hidhet lëngu i SHEGËS dhe vera e kuqe.
Lihet në zjarr për pak, sa të trashet. 3 minuta para se ta hiqni, hidhini pak kripë.
Re: Receta gatimi
Tavë Dimonçe
Ca behet? Kur duam te hame nga te gjitha....po jooooo....duhet me mbajt diete!
Tavë Dimonçe (Tavë kosi në ditë të djelë)
Duhen:
Mish Qëngji
3 presh të qëruar e të prerë
1 Patëllxhan i prerë
Kos 500ml
miell një lugë
2 kokrra vezë
Kripë, erëza
gjalp
Vaj ulliri
Mishi, preshi dhe patëllxhani vihen për tu zjerë, ndërkohë që ndizet furra.
Pasi rreth 20 minutash, hiqini nga zjarri dhe vendosini në një tavë TË LYER me gjalp ose me vaj ulliri.
Futeni tavën në furrë, duke e përzjerë herë pas here gjeri sa të piqet pak mishi.
Sa herë që shkoni për ta përzjerë (me delikatesë, që mos prishni prasin) nëse janë të thatë, mund ti hidhni pak nga lëngu i mishit. (nëse nuk e keni derdhur , kuptohet)
Kur duket se janë gati për tu pjekur në perfeksion,
Në një tas rrihni vezët dhe më pas hidhini kosin dhe miellin. Pasi të jetë bërë pak si masë e trashë, hidhini dhe kripën.
Këtë më pas e hidhni në furrë dhe e lini për 15 20 minuta.
Ca behet? Kur duam te hame nga te gjitha....po jooooo....duhet me mbajt diete!
Tavë Dimonçe (Tavë kosi në ditë të djelë)
Duhen:
Mish Qëngji
3 presh të qëruar e të prerë
1 Patëllxhan i prerë
Kos 500ml
miell një lugë
2 kokrra vezë
Kripë, erëza
gjalp
Vaj ulliri
Mishi, preshi dhe patëllxhani vihen për tu zjerë, ndërkohë që ndizet furra.
Pasi rreth 20 minutash, hiqini nga zjarri dhe vendosini në një tavë TË LYER me gjalp ose me vaj ulliri.
Futeni tavën në furrë, duke e përzjerë herë pas here gjeri sa të piqet pak mishi.
Sa herë që shkoni për ta përzjerë (me delikatesë, që mos prishni prasin) nëse janë të thatë, mund ti hidhni pak nga lëngu i mishit. (nëse nuk e keni derdhur , kuptohet)
Kur duket se janë gati për tu pjekur në perfeksion,
Në një tas rrihni vezët dhe më pas hidhini kosin dhe miellin. Pasi të jetë bërë pak si masë e trashë, hidhini dhe kripën.
Këtë më pas e hidhni në furrë dhe e lini për 15 20 minuta.
Re: Receta gatimi
Kunguj të mbushur
Duhen
4 kunguj
Patate të vogla të zjera
Djath të bardhë
hudhra
Kërpurdha
Kungujt priten për së gjati dhe më pas ndahen copat në dysh. Dmth çdo kungull i bie të nxjerri 4 copa.
Me një lugë i heqim të brendshmet, dhe formojmë një tip varke.
Patatet i zjejmë dhe i bëjmë si pure dhe i përziejmë me djathin dhe kripë a piper, ça tiu kapi dora.
Në një tigan skuqim hudhrat dhe kërpurdhat. Këto ua hedhim sipër patateve, dhe më pas mbushim kungujt.
I fusim në furrë të ngrohur për 15 minuta.
Duhen
4 kunguj
Patate të vogla të zjera
Djath të bardhë
hudhra
Kërpurdha
Kungujt priten për së gjati dhe më pas ndahen copat në dysh. Dmth çdo kungull i bie të nxjerri 4 copa.
Me një lugë i heqim të brendshmet, dhe formojmë një tip varke.
Patatet i zjejmë dhe i bëjmë si pure dhe i përziejmë me djathin dhe kripë a piper, ça tiu kapi dora.
Në një tigan skuqim hudhrat dhe kërpurdhat. Këto ua hedhim sipër patateve, dhe më pas mbushim kungujt.
I fusim në furrë të ngrohur për 15 minuta.
Re: Receta gatimi
Kunguj si torta
2 kokrra vezë
3 kunguj
një kokërr qepë
Djath i bardhë (ose parmiggiano)
kërpurdha
një thelpi hudhër
patate pure
thërrime buke
KUngujt i presim hollë hollë , gjithashtu dhe qepën dhe hudhrat dhe i vejmë të skuqen bashkë me kërpurdhat.
Vezët i rrahim dhe u hedhim puren e patateve dhe djathin.
Më pas i hedhim dhe të gjithë këto të skuqurat (pasi ti kemi pastruar për ti hequr yndryrën)
I vendosim në një tavë për Cup Cake, dhe u hedhim thërrime buke përsipër.
Lihen në furrë për 15 minuta.
2 kokrra vezë
3 kunguj
një kokërr qepë
Djath i bardhë (ose parmiggiano)
kërpurdha
një thelpi hudhër
patate pure
thërrime buke
KUngujt i presim hollë hollë , gjithashtu dhe qepën dhe hudhrat dhe i vejmë të skuqen bashkë me kërpurdhat.
Vezët i rrahim dhe u hedhim puren e patateve dhe djathin.
Më pas i hedhim dhe të gjithë këto të skuqurat (pasi ti kemi pastruar për ti hequr yndryrën)
I vendosim në një tavë për Cup Cake, dhe u hedhim thërrime buke përsipër.
Lihen në furrë për 15 minuta.
Re: Receta gatimi
pite me ton
Dita e fundit para pazarit.
kemi
një pite
një gjys kastraveci
pak djath
Ton
qepë
Ranch Sauce
Tonin dhe qepët i skuqa pak jo shumë, pa u bërë qepët shumë të verdha.
Piten lyejeni me ranch (më mirë salc kosi) dhe hidhini djathin dhe tonin me qepët.
Dita e fundit para pazarit.
kemi
një pite
një gjys kastraveci
pak djath
Ton
qepë
Ranch Sauce
Tonin dhe qepët i skuqa pak jo shumë, pa u bërë qepët shumë të verdha.
Piten lyejeni me ranch (më mirë salc kosi) dhe hidhini djathin dhe tonin me qepët.
Re: Receta gatimi
Buk me Salmon
Salmon i tymosur
Tapenadë
2 feta bukë të thekura
Djath
Piper
Akoma më e lehtë për tu bërë.
Në kohën që theken bukët, mund të prisni salmonin dhe ashtu me bukë të thekura, lyejini me tapenadë apo gjalp ose salcë kosi, dhe vendosni një fetë salmoni. Hmmmm
ose merrni salmonin, vendosini djath në mes, dhe rrotullojeni.
Nuk ka më shumë se 130 kalori.
Salmon i tymosur
Tapenadë
2 feta bukë të thekura
Djath
Piper
Akoma më e lehtë për tu bërë.
Në kohën që theken bukët, mund të prisni salmonin dhe ashtu me bukë të thekura, lyejini me tapenadë apo gjalp ose salcë kosi, dhe vendosni një fetë salmoni. Hmmmm
ose merrni salmonin, vendosini djath në mes, dhe rrotullojeni.
Nuk ka më shumë se 130 kalori.
Re: Receta gatimi
Tapenade
Unë mbaroj për Tapenadë ose ndryshe ulli të shtypur, kështu meqë më hipi kot në mendje para 2 javësh vendosa ta bëja vetë.
duhen:
150 gram Ullinj
50 gram Caperi
50 Gram cironka
2 thelpinj hudhra të shtypura
vaj ulliri
Kripë
Piper
Limon
Në një mixer vendosen 4 përbërësit e parë dhe lihen gjersa të bëhen si salcë.
Më pas mixerin ktheheni tek Shpejtësia më e ulët, dhe filloni ti hidhni vajin e ullirit nga lart. dhe pak lëng limoni.
Kujdes tani me Cironkat, se ndonjëherë janë shumë të kripura, kështu kripën vendoseni andej nga fundi, se ka mundësi të mos keni nevojë fare për kripë.
Shkon shumë me baguette të thekur.
P.s. unë nuk kisha baguette, por kam ende tapenade, në rast se do kem baguette.
Unë mbaroj për Tapenadë ose ndryshe ulli të shtypur, kështu meqë më hipi kot në mendje para 2 javësh vendosa ta bëja vetë.
duhen:
150 gram Ullinj
50 gram Caperi
50 Gram cironka
2 thelpinj hudhra të shtypura
vaj ulliri
Kripë
Piper
Limon
Në një mixer vendosen 4 përbërësit e parë dhe lihen gjersa të bëhen si salcë.
Më pas mixerin ktheheni tek Shpejtësia më e ulët, dhe filloni ti hidhni vajin e ullirit nga lart. dhe pak lëng limoni.
Kujdes tani me Cironkat, se ndonjëherë janë shumë të kripura, kështu kripën vendoseni andej nga fundi, se ka mundësi të mos keni nevojë fare për kripë.
Shkon shumë me baguette të thekur.
P.s. unë nuk kisha baguette, por kam ende tapenade, në rast se do kem baguette.
Re: Receta gatimi
Byrek me domate dhe qepë
Qërohen domatet he qepët ddhe priten shumë hollshëm e vihen në një tigan për tu pjekur.
Hapen petët ( të gatshme...i ka bërë frëngu ditë përpara)
dhe vendoset masa e përgatitur. mbështillet...unë bëj më së shumti tip trigonash, dhe futen në furrë në një temperaturë mesatare.
Byrek me djath dhe spinaq.
Djath
Vezë
Kos
Spinaq i zjerë
Përzihen të gjitha këto ingredientet, dhe si më sipër, masa i hidhet petëve, futen në furrë.
F!erkohen duart mirë e mirë dhe pritet sa të piqen.
Qërohen domatet he qepët ddhe priten shumë hollshëm e vihen në një tigan për tu pjekur.
Hapen petët ( të gatshme...i ka bërë frëngu ditë përpara)
dhe vendoset masa e përgatitur. mbështillet...unë bëj më së shumti tip trigonash, dhe futen në furrë në një temperaturë mesatare.
Byrek me djath dhe spinaq.
Djath
Vezë
Kos
Spinaq i zjerë
Përzihen të gjitha këto ingredientet, dhe si më sipër, masa i hidhet petëve, futen në furrë.
F!erkohen duart mirë e mirë dhe pritet sa të piqen.
Re: Receta gatimi
Speca dhe Domate të mbushura me mëlçi
Speca
Domate
Mëlçi
Djath
Kërpurdha
erëza
Krem Djathi
Oriz
Lëng Mishi
verë e kuqe
Specat dhe domatet, priten tek bishti dhe u hiqet pjesa e brendshme.
Mëlçitë skuqen në një tigan të gjerë, u hidhen erëzat, kërpurdhat dhe domatet. Përzihen me verën e kuqe dhe me kremin e djathit.
Pasi të jetë bërë pak masë e trashë i hidhet pak lëng mishi bashkë me orizin (orizin mund ta zieni disa minuta që përpara). Lihet në zjarr të vakët për pak minuta.
domateve. Mbushin
Më pas masa i hidhet specave dhe domateve dhe vendosen në një tavë dhe u hidhet dhe lëngu i mishit.
Mos i mbushni plot, pasi orizi kur zjen hapet si me qenë në supë.
Speca
Domate
Mëlçi
Djath
Kërpurdha
erëza
Krem Djathi
Oriz
Lëng Mishi
verë e kuqe
Specat dhe domatet, priten tek bishti dhe u hiqet pjesa e brendshme.
Mëlçitë skuqen në një tigan të gjerë, u hidhen erëzat, kërpurdhat dhe domatet. Përzihen me verën e kuqe dhe me kremin e djathit.
Pasi të jetë bërë pak masë e trashë i hidhet pak lëng mishi bashkë me orizin (orizin mund ta zieni disa minuta që përpara). Lihet në zjarr të vakët për pak minuta.
domateve. Mbushin
Më pas masa i hidhet specave dhe domateve dhe vendosen në një tavë dhe u hidhet dhe lëngu i mishit.
Mos i mbushni plot, pasi orizi kur zjen hapet si me qenë në supë.
Re: Receta gatimi
Tarte Tatin
4 mollë të qëruara
Verë e kuqe
Sheqer i kuq 150 gr
Gjalp 100 gr
Rrush i thatë
Bëhet njësoj si menuja e mërparshme që gjendet këtu, por ama, mollët pasi të jenë të qëruara lihen në një enë të mbushur me verë të kuqe. KJo i shton më shumë shijen.
Këtë herë, nuk përgatita brumin po e bleva të gatshëm.
Këtë uikend kam bërë 4 copë, dhe 1 orë e gjys vetëm duke qëruar...aiiiiii
Kjo ideja që i hodha verë, e bënte tarte Tatin shumë shumë më të shijshme.
Shoqërohet me krem apo me akullore ose ndryshe "a la mode".
Shkon shumë me konjak apo uiski.
4 mollë të qëruara
Verë e kuqe
Sheqer i kuq 150 gr
Gjalp 100 gr
Rrush i thatë
Bëhet njësoj si menuja e mërparshme që gjendet këtu, por ama, mollët pasi të jenë të qëruara lihen në një enë të mbushur me verë të kuqe. KJo i shton më shumë shijen.
Këtë herë, nuk përgatita brumin po e bleva të gatshëm.
Këtë uikend kam bërë 4 copë, dhe 1 orë e gjys vetëm duke qëruar...aiiiiii
Kjo ideja që i hodha verë, e bënte tarte Tatin shumë shumë më të shijshme.
Shoqërohet me krem apo me akullore ose ndryshe "a la mode".
Shkon shumë me konjak apo uiski.
Re: Receta gatimi
po na shton oreksin moj ne ket ore
Gjarperesha- I/e Regjistruar
- Postime : 130
Anëtarësuar : 30/12/2009
Re: Receta gatimi
veze e skuqur per merak
per dy persona nevojiten:
nje pule e gjalle e ngeshme ne riprodhim vezesh
voj ullini ose gjalp
shkrepse per zjarr
ftere
kryp
mbasi pula te kakarise dy here ne mengjes ben vezet e saj.... jamerr mceftas... nderkohe qe ne sobe em shkrepse i ke ven zjarrin fteres e zbutur me voj ullini...
rrokni dy vezet gjersa te thyhet njona dhe ndjaen ndysh e hidheni ne divan..... vezen qe ngel rrokeni ke fterja.... e rroke qe e rrok? pulltum brenda....
lere dy minuta se skuqet vete..
kripe sipas deshires
ju befte mire
kjo pjate keshillohet te shoqerohet me raki skrapari
per dy persona nevojiten:
nje pule e gjalle e ngeshme ne riprodhim vezesh
voj ullini ose gjalp
shkrepse per zjarr
ftere
kryp
mbasi pula te kakarise dy here ne mengjes ben vezet e saj.... jamerr mceftas... nderkohe qe ne sobe em shkrepse i ke ven zjarrin fteres e zbutur me voj ullini...
rrokni dy vezet gjersa te thyhet njona dhe ndjaen ndysh e hidheni ne divan..... vezen qe ngel rrokeni ke fterja.... e rroke qe e rrok? pulltum brenda....
lere dy minuta se skuqet vete..
kripe sipas deshires
ju befte mire
kjo pjate keshillohet te shoqerohet me raki skrapari
koli852- I/e Regjistruar
- Vendbanimi : katunet e milanos
Postime : 731
Gjinia :
Anëtarësuar : 21/11/2009
Re: Receta gatimi
koli852 shkruajti:veze e skuqur per merak
per dy persona nevojiten:
nje pule e gjalle e ngeshme ne riprodhim vezesh
voj ullini ose gjalp
shkrepse per zjarr
ftere
kryp
mbasi pula te kakarise dy here ne mengjes ben vezet e saj.... jamerr mceftas... nderkohe qe ne sobe em shkrepse i ke ven zjarrin fteres e zbutur me voj ullini...
rrokni dy vezet gjersa te thyhet njona dhe ndjaen ndysh e hidheni ne divan..... vezen qe ngel rrokeni ke fterja.... e rroke qe e rrok? pulltum brenda....
lere dy minuta se skuqet vete..
kripe sipas deshires
ju befte mire
kjo pjate keshillohet te shoqerohet me raki skrapari
ato vezet duhen direkt nga pula, po me i ble ne dyqan ka ndonje gje :p
Re: Receta gatimi
snuk snuk.... per nje shijim me t ekendshem preferohet e fresket... e sapo bere dmth
koli852- I/e Regjistruar
- Vendbanimi : katunet e milanos
Postime : 731
Gjinia :
Anëtarësuar : 21/11/2009
Re: Receta gatimi
Pergatitja :
Mishi pasi lahet ,fshihet ,pritet ne racione vihet
ne nje tave dhe i hidhet gjysma e gjalpit dhe kripa dhe piperi .Piqet
ne furre me teperature 180° duke i sperkatur pjeset e mishit me lengun
e tij . (me pare mishi te zihet per 30 min ) .Para se te perfundoje
Pjekja (15 min ) hidhet mbi tave orizi dhe pak leng mishi 1/2 gote uji
e nxehte . Hiqet nga furra dhe lihet qe te ftohet pak.nderkohe ne nje
tas porcelani hidhet kosi dhe kripa,Punohen mire shtohen vezet nje nga
nje dhe mielli pa e ndaluar perzierjen . Ne fund i hidhet pjesa e
mbetur e gjalpit. Kjo mase vihet ne tave ,perzihet mire qe te trazohet
me copat e mishit dhe Orizin dhe futet serish ne furre per rreth 15
min... Ju befte mire ...
Per 4 vete ;
MIsh QIngji Ose keci me mire qingji 500 gr
kos 1 lt ; Oriz 1/2 filxhan kafeje ;veze 3 kokrra ;gjalpe 100 gr;Miell 2 luge gjelle ;k
Mishi pasi lahet ,fshihet ,pritet ne racione vihet
ne nje tave dhe i hidhet gjysma e gjalpit dhe kripa dhe piperi .Piqet
ne furre me teperature 180° duke i sperkatur pjeset e mishit me lengun
e tij . (me pare mishi te zihet per 30 min ) .Para se te perfundoje
Pjekja (15 min ) hidhet mbi tave orizi dhe pak leng mishi 1/2 gote uji
e nxehte . Hiqet nga furra dhe lihet qe te ftohet pak.nderkohe ne nje
tas porcelani hidhet kosi dhe kripa,Punohen mire shtohen vezet nje nga
nje dhe mielli pa e ndaluar perzierjen . Ne fund i hidhet pjesa e
mbetur e gjalpit. Kjo mase vihet ne tave ,perzihet mire qe te trazohet
me copat e mishit dhe Orizin dhe futet serish ne furre per rreth 15
min... Ju befte mire ...
Per 4 vete ;
MIsh QIngji Ose keci me mire qingji 500 gr
kos 1 lt ; Oriz 1/2 filxhan kafeje ;veze 3 kokrra ;gjalpe 100 gr;Miell 2 luge gjelle ;k
Vig-ana- I/e Regjistruar
- Postime : 1365
Gjinia :
Anëtarësuar : 18/10/2009
Re: Receta gatimi
[td valign="top"]
Sallatë me rrepa
Për 500 gr rrepa duhen:
* vaj 3-4 lugë,
* uthull 2 lugë
* pak majdanoz
* kripë
* sipas dëshirës dhe mundësisë shtohet edhe salcë kosi.
Përgatitja:
Kjo sallatë përdoret më tepër në stinën e dimrit, sepse rrepat janë më të shijshme dhe më të lëngshme.
Pasi u hiqet lëvorja dhe lahen mirë, ata grihen në rende, u kullohet lëngu duke i shtrydhur lehtë, vendosen në pjatë dhe u hidhet vaj, uthull, kripë e majdanoz i grirë hollë.
Shënim: Në këtë sallatë është mirë të hidhet dhe pak salcë kosi e përzier me hudhra të shtypura.
Sallatë me rrepa
Për 500 gr rrepa duhen:
* vaj 3-4 lugë,
* uthull 2 lugë
* pak majdanoz
* kripë
* sipas dëshirës dhe mundësisë shtohet edhe salcë kosi.
Përgatitja:
Kjo sallatë përdoret më tepër në stinën e dimrit, sepse rrepat janë më të shijshme dhe më të lëngshme.
Pasi u hiqet lëvorja dhe lahen mirë, ata grihen në rende, u kullohet lëngu duke i shtrydhur lehtë, vendosen në pjatë dhe u hidhet vaj, uthull, kripë e majdanoz i grirë hollë.
Shënim: Në këtë sallatë është mirë të hidhet dhe pak salcë kosi e përzier me hudhra të shtypura.
Re: Receta gatimi
Pilaf me gjalpë
Për 4-5 persona duhen:
* 2 filxhanë çaji oriz
* 4 filxhanë lëng mishi ose ujë
* 2 lugë gjelle gjalpë
* kripë, piper i zi.
Përgatitja:
Orizi qërohet, lahet, kullohet dhe skuqet në yndyrë të nxehtë, pastaj hidhet lëng mishi ose ujë i vluar, kripë, mbulohet dhe lihet në zjarr të ngadaltë 15-20 minuta. Pasi të ketë pirë gjithë lëngun dhe në sipërfaqe të jenë krijuar vrima, hiqet nga zjarri, lihet i mbuluar me kapak për 10-15 minuta, sepse avulli e zbut dhe shkriftohet më mirë. Kur qitet në pjatë, pilafit mund t'i hidhet gjalpë i shkrirë ose salcë domatesh, e përgatitur si për makarona. Gjithashtu mund të bëhet edhe me yç dhe në këtë rast përgatitet njësoj si më sipër.
Pilafi mund të bëhet edhe pa e kaurdisur orizin, në këtë rast përdoret vetëm gjalpi.
Në lëngun e mishit ose në ujë të vluar me kripë, në sasi të caktuar, hidhet orizi i pastruar e i larë, përzihet pak dhe mbulohet me kapak, lihet të zihet në zjarr të ngadaltë për 10-15 minuta dhe kur të ketë pirë gjithë lëngun e në sipërfaqe të krijohen vrima, hidhet gjalpë i shkrirë, përzihet, mbulohet me kapak dhe lihet në një anë të shporetit. Kur qitet në pjata i hidhet piper i zi.
Për 4-5 persona duhen:
* 2 filxhanë çaji oriz
* 4 filxhanë lëng mishi ose ujë
* 2 lugë gjelle gjalpë
* kripë, piper i zi.
Përgatitja:
Orizi qërohet, lahet, kullohet dhe skuqet në yndyrë të nxehtë, pastaj hidhet lëng mishi ose ujë i vluar, kripë, mbulohet dhe lihet në zjarr të ngadaltë 15-20 minuta. Pasi të ketë pirë gjithë lëngun dhe në sipërfaqe të jenë krijuar vrima, hiqet nga zjarri, lihet i mbuluar me kapak për 10-15 minuta, sepse avulli e zbut dhe shkriftohet më mirë. Kur qitet në pjatë, pilafit mund t'i hidhet gjalpë i shkrirë ose salcë domatesh, e përgatitur si për makarona. Gjithashtu mund të bëhet edhe me yç dhe në këtë rast përgatitet njësoj si më sipër.
Pilafi mund të bëhet edhe pa e kaurdisur orizin, në këtë rast përdoret vetëm gjalpi.
Në lëngun e mishit ose në ujë të vluar me kripë, në sasi të caktuar, hidhet orizi i pastruar e i larë, përzihet pak dhe mbulohet me kapak, lihet të zihet në zjarr të ngadaltë për 10-15 minuta dhe kur të ketë pirë gjithë lëngun e në sipërfaqe të krijohen vrima, hidhet gjalpë i shkrirë, përzihet, mbulohet me kapak dhe lihet në një anë të shporetit. Kur qitet në pjata i hidhet piper i zi.
Edituar për herë të fundit nga ARISTOGATA në Thu 28 Jan 2010 - 1:32, edituar 1 herë gjithsej
Re: Receta gatimi
Pite misri me djathë
Për 4-5 persona duhen:
* 1/2 kg miell misri
* 2 di qumësht
* pak kripë
* 10 gr. sheqer
* l tharm i bukës;
Për yç:
* 1/2 kg djathë
* 250 gr sheqer
* 3 ve
* l qese vanilje
* 2 lugë miell
* rrush i tharë.
Përgatitja:
Mielli gatuhet me qumësht të vluar dhe i qitet sheqer e kripë, e pastaj edhe tharmi i bukës.
Përzihet dhe lihet të vijë. Ndërkohë tunden të kuqtë e vesë bashkë me sheqer, në të hidhet djathi i copëtuar dhe mielli, në fund rrushi i tharë dhe shkuma e fituar nga të bardhët e vesë.
Në tepsinë e lyer me yndyrë hidhet gjysma e brumit të përgatitur nga mielli i misrit, pastaj mbi këtë sipërfaqe hidhet yçi prej djathit si dhe pjesa tjetër e brumit të mbetur. Tërë kjo piqet në zjarr jo të fortë.
Pasi të jetë pjekur, i hidhet në sipërfaqe sheqer vanilje që të duket më bukur dhe serviret.
Për 4-5 persona duhen:
* 1/2 kg miell misri
* 2 di qumësht
* pak kripë
* 10 gr. sheqer
* l tharm i bukës;
Për yç:
* 1/2 kg djathë
* 250 gr sheqer
* 3 ve
* l qese vanilje
* 2 lugë miell
* rrush i tharë.
Përgatitja:
Mielli gatuhet me qumësht të vluar dhe i qitet sheqer e kripë, e pastaj edhe tharmi i bukës.
Përzihet dhe lihet të vijë. Ndërkohë tunden të kuqtë e vesë bashkë me sheqer, në të hidhet djathi i copëtuar dhe mielli, në fund rrushi i tharë dhe shkuma e fituar nga të bardhët e vesë.
Në tepsinë e lyer me yndyrë hidhet gjysma e brumit të përgatitur nga mielli i misrit, pastaj mbi këtë sipërfaqe hidhet yçi prej djathit si dhe pjesa tjetër e brumit të mbetur. Tërë kjo piqet në zjarr jo të fortë.
Pasi të jetë pjekur, i hidhet në sipërfaqe sheqer vanilje që të duket më bukur dhe serviret.
Re: Receta gatimi
Supë orizi me vezë dhe me limon
Për 4-5 persona duhen:
* lëng mishi 1,5 litra
* oriz 4 lugë gjelle
* gjalpë 10 gr ose l lugë gjelle
* 1 të verdhë veze
* 1/2 kokrre limon
* majdanoz, kripë, piper i zi.
Përgatitja:
Në lëngun e mishit hidhet orizi i larë e i pastruar, kripa dhe lihen të ziejnë në zjarr të ngadaltë rreth 30 minuta. Në fund supës i shtohet pak lëvore limoni e grirë me rende; i jepet një valë, hiqet nga zjarri dhe pas 5-6 minutash rregullohet me të verdhën e vezëve. Për këtë, në një enë porcelani hidhet e verdha e vezës, rrihet mirë dhe duke e rrahur i shtohet lëng limoni ose limontoz i tretur në ujë dhe pak e nga pak lëng supe. Në fund rregullohet me majdanoz të grirë hollë dhe piper të zi, sipas dëshirës.
Për 4-5 persona duhen:
* lëng mishi 1,5 litra
* oriz 4 lugë gjelle
* gjalpë 10 gr ose l lugë gjelle
* 1 të verdhë veze
* 1/2 kokrre limon
* majdanoz, kripë, piper i zi.
Përgatitja:
Në lëngun e mishit hidhet orizi i larë e i pastruar, kripa dhe lihen të ziejnë në zjarr të ngadaltë rreth 30 minuta. Në fund supës i shtohet pak lëvore limoni e grirë me rende; i jepet një valë, hiqet nga zjarri dhe pas 5-6 minutash rregullohet me të verdhën e vezëve. Për këtë, në një enë porcelani hidhet e verdha e vezës, rrihet mirë dhe duke e rrahur i shtohet lëng limoni ose limontoz i tretur në ujë dhe pak e nga pak lëng supe. Në fund rregullohet me majdanoz të grirë hollë dhe piper të zi, sipas dëshirës.
Re: Receta gatimi
Koktej shampanje
Për 8 persona. Përgatitja: 5 minuta
Nevojiten:
* 1 shishe shampanjë
* pak brendi
* 8 katrorka sheqeri
* pak liker
* 1 portokall
* 2 limona
Përgatitja:
Katrorkat e sheqerit qiten në gota për kokteje, të ftohura më parë në frigorifer. Në secilën katrorkë qitet nga një pikë liker dhe nga një lugëz brendi. Gotat mbushen ngadalë me shampanjë të ftohur.
• Koktejet shërbehen të zbukuruara me fizalisë (kjo egzotë mund të blihet edhe në tregtoret tona ), me feta portokalli dhe me lëvore limoni.
• Nëse dëshirohet koktej pak më i ëmbël, brendi mund të zëvendësohet me liker portokalli. Ky koktej mund të përgatitet edhe në një enë të madhe, porse duhet shërbyer menjëherë, që të mos humbin flluskat.
Për 8 persona. Përgatitja: 5 minuta
Nevojiten:
* 1 shishe shampanjë
* pak brendi
* 8 katrorka sheqeri
* pak liker
* 1 portokall
* 2 limona
Përgatitja:
Katrorkat e sheqerit qiten në gota për kokteje, të ftohura më parë në frigorifer. Në secilën katrorkë qitet nga një pikë liker dhe nga një lugëz brendi. Gotat mbushen ngadalë me shampanjë të ftohur.
• Koktejet shërbehen të zbukuruara me fizalisë (kjo egzotë mund të blihet edhe në tregtoret tona ), me feta portokalli dhe me lëvore limoni.
• Nëse dëshirohet koktej pak më i ëmbël, brendi mund të zëvendësohet me liker portokalli. Ky koktej mund të përgatitet edhe në një enë të madhe, porse duhet shërbyer menjëherë, që të mos humbin flluskat.
Re: Receta gatimi
Pulë e mbushur me gështenja
Për 4-5 persona duhen:
* 500 gr pulë
* l filxhan çaji gështenja të qëruara
* 2 filxhanë kafeje
* oriz l lugë gjelle
* rrush i thatë
* l kokërr qepë
* 50 gr gjalpë
* kripë, piper i zi, kanellë.
Përgatitja:
Zgjidhet një pulë mesatare, e majme dhe e re. Pula pastrohet, lahet dhe bëhet mbushja.
Zgjidhen gështenja të mëdha, zihen për 5 minuta, qërohen nga lëvozhga e cipa e brendshme; copëtohen në katërsh, ndërsa rrushi i thatë ose fara vendoset në ujë të vakët që të zbutet e të by­mehet ose bajamet të cilat qërohen nga cipa dhe priten.
Në tenxhere me gjalpë kaurdiset qepa, hidhen mëlçitë e pulës (të grira), orizi dhe kaurdisen së bashku. Shtohen gështenjat ose bajamet, rrushi i thatë, pak kripë dhe lëng pule ose ujë. Lihet në zjarr derisa të ketë pirë lëngun dhe të jetë bërë një pilaf i shkrifët dhe i papërfunduar mirë. Hiqet nga zjarri, hidhet kanellë e bluar dhe me këtë masë mbushet barku, kurse gusha e pulës qepet.
Pula lyhet me gjalpë, kripë, piper të zi dhe piqet në furrë.
Pas pjekjes ndahet në pjata dhe spërkatet me lëngun e mbetur nga pjekja.
Për 4-5 persona duhen:
* 500 gr pulë
* l filxhan çaji gështenja të qëruara
* 2 filxhanë kafeje
* oriz l lugë gjelle
* rrush i thatë
* l kokërr qepë
* 50 gr gjalpë
* kripë, piper i zi, kanellë.
Përgatitja:
Zgjidhet një pulë mesatare, e majme dhe e re. Pula pastrohet, lahet dhe bëhet mbushja.
Zgjidhen gështenja të mëdha, zihen për 5 minuta, qërohen nga lëvozhga e cipa e brendshme; copëtohen në katërsh, ndërsa rrushi i thatë ose fara vendoset në ujë të vakët që të zbutet e të by­mehet ose bajamet të cilat qërohen nga cipa dhe priten.
Në tenxhere me gjalpë kaurdiset qepa, hidhen mëlçitë e pulës (të grira), orizi dhe kaurdisen së bashku. Shtohen gështenjat ose bajamet, rrushi i thatë, pak kripë dhe lëng pule ose ujë. Lihet në zjarr derisa të ketë pirë lëngun dhe të jetë bërë një pilaf i shkrifët dhe i papërfunduar mirë. Hiqet nga zjarri, hidhet kanellë e bluar dhe me këtë masë mbushet barku, kurse gusha e pulës qepet.
Pula lyhet me gjalpë, kripë, piper të zi dhe piqet në furrë.
Pas pjekjes ndahet në pjata dhe spërkatet me lëngun e mbetur nga pjekja.
Re: Receta gatimi
Qengj i furrës me patate
Për 6-8 persona nevojiten:
* 2 kg mish qengji tul (kofshë ose gjoks)
*1 kg patate
* 5 thelpinj hudhra të prera hollë
* 1 degë rozmarinë të freskët
* lëng i 1 limoni
* vaj ulliri
* kripë e piper
Përgatitja:
1. Lani mirë mishin, fshijeni dhe rregullojeni me kripë e piper. Vendoseni në një tepsi pireks ose në enë balte.
2. Pastroi patatet dhe prijini sipas dëshirës. Rregullojini me kripë e piper dhe shpërndajini në tepsi, rreth e përqark mishit.
3. Hidhni nga lart degën e rozmarinës, të prerë në 3-4 pjesë, hudhrat, lëngun e limonit dhe 1 gotë ujë.
4. Mbulojeni tepsinë me letër alumini dhe piqeni ngadalë për rreth 1 orë.
5. Në vazhdim, hiqeni letrën e aluminit dhe gradojeni furrën në zjarr të fortë. Piqni për akoma 30 min, derisa mishi dhe patatet të marrin ngjyrë.
6. Shërbejeni gjellën të ngrohtë.
Për 6-8 persona nevojiten:
* 2 kg mish qengji tul (kofshë ose gjoks)
*1 kg patate
* 5 thelpinj hudhra të prera hollë
* 1 degë rozmarinë të freskët
* lëng i 1 limoni
* vaj ulliri
* kripë e piper
Përgatitja:
1. Lani mirë mishin, fshijeni dhe rregullojeni me kripë e piper. Vendoseni në një tepsi pireks ose në enë balte.
2. Pastroi patatet dhe prijini sipas dëshirës. Rregullojini me kripë e piper dhe shpërndajini në tepsi, rreth e përqark mishit.
3. Hidhni nga lart degën e rozmarinës, të prerë në 3-4 pjesë, hudhrat, lëngun e limonit dhe 1 gotë ujë.
4. Mbulojeni tepsinë me letër alumini dhe piqeni ngadalë për rreth 1 orë.
5. Në vazhdim, hiqeni letrën e aluminit dhe gradojeni furrën në zjarr të fortë. Piqni për akoma 30 min, derisa mishi dhe patatet të marrin ngjyrë.
6. Shërbejeni gjellën të ngrohtë.
Re: Receta gatimi
HMM ari cfar receta moj
LADY D- I/e Regjistruar
- Vendbanimi : itali
Postime : 1025
Gjinia :
Anëtarësuar : 19/11/2009
Mosha : 40
Re: Receta gatimi
Ëmbëlsirë festive
Për 8 persona • Përgatitja: 45 minuta • Zierja: 1 orë
Nevojiten:
* 1.6 dl verë të ëmbël
* 5 të kuq të veve
* 60 g sheqer ajkë e ëmbël
* 1 lugë niseshte
* 300 g shllig
* 150 g krem të gatshëm të lajthive (për shembull nutellë)
* 20 g fletë xhelatine për biskotën e gatuar nga të bardhët e veve
* 300 g sheqer pluhur
* 250 g lajthi të fërguara
* 5 të bardhë të veve
Përgatitja:
Përgatiten biskotat nga të bardhët e veve: lajthitë e fërguara dhe të prera në copa të mëdha përzihen me sheqer dhe qiten në një enë të gjerë me fund të trashë, u shtohet shkuma e fortë e të bardhëve të veve. Pastaj kjo masë nxehet në temperaturë të ulët kujdesshëm, duke e përzier me lugë të drunjtë, rreth 10 minuta, përderisa masa të bëhet si një krem ngjyrëçelur.
• Në letër që shërben për pjekje, vizatohen me laps 2 rrathë, me perimetër prej 28 cm. Secili rreth i letrës qitet në tepsi të veçantë. Masa e të bardhëve të veve, e përzier me lajthi, qitet, me anë të shpatullës, në letrat e parapërgatitura dhe sheshohen mirë. Piqen 45-50 minuta në furrë të nxehur në 150 shkallë C.
• Të kuqtë e veve miksohen me sheqer, u shtohet niseshteja dhe vera, masa nxehet në avull, duke e përzier pandërprerë.
• Fletët e xhelatinës zbuten në ujë të ftohtë, ulen me 4 lugë ajkë të nxehtë. Kjo masë i shtohet kremit të lajthive, por së pari zbutet në avull, lihet për t'u ftohur, pastaj shtohen edhe 120 g shllag.
• Biskatat (nga të bardhët e vezëve) lyhen me kremin në të cilin është shtuar vera.
Ëmbëlsira zbukurohet me "lule" shllagu dhe futet në frigorifer, derisa të shërbehet.
Për 8 persona • Përgatitja: 45 minuta • Zierja: 1 orë
Nevojiten:
* 1.6 dl verë të ëmbël
* 5 të kuq të veve
* 60 g sheqer ajkë e ëmbël
* 1 lugë niseshte
* 300 g shllig
* 150 g krem të gatshëm të lajthive (për shembull nutellë)
* 20 g fletë xhelatine për biskotën e gatuar nga të bardhët e veve
* 300 g sheqer pluhur
* 250 g lajthi të fërguara
* 5 të bardhë të veve
Përgatitja:
Përgatiten biskotat nga të bardhët e veve: lajthitë e fërguara dhe të prera në copa të mëdha përzihen me sheqer dhe qiten në një enë të gjerë me fund të trashë, u shtohet shkuma e fortë e të bardhëve të veve. Pastaj kjo masë nxehet në temperaturë të ulët kujdesshëm, duke e përzier me lugë të drunjtë, rreth 10 minuta, përderisa masa të bëhet si një krem ngjyrëçelur.
• Në letër që shërben për pjekje, vizatohen me laps 2 rrathë, me perimetër prej 28 cm. Secili rreth i letrës qitet në tepsi të veçantë. Masa e të bardhëve të veve, e përzier me lajthi, qitet, me anë të shpatullës, në letrat e parapërgatitura dhe sheshohen mirë. Piqen 45-50 minuta në furrë të nxehur në 150 shkallë C.
• Të kuqtë e veve miksohen me sheqer, u shtohet niseshteja dhe vera, masa nxehet në avull, duke e përzier pandërprerë.
• Fletët e xhelatinës zbuten në ujë të ftohtë, ulen me 4 lugë ajkë të nxehtë. Kjo masë i shtohet kremit të lajthive, por së pari zbutet në avull, lihet për t'u ftohur, pastaj shtohen edhe 120 g shllag.
• Biskatat (nga të bardhët e vezëve) lyhen me kremin në të cilin është shtuar vera.
Ëmbëlsira zbukurohet me "lule" shllagu dhe futet në frigorifer, derisa të shërbehet.
Re: Receta gatimi
LADY D shkruajti:HMM ari cfar receta moj
hajde bujrum lady d se sot kemi shtruar tavolinen plot
Re: Receta gatimi
Omëletë me domate
Nevojiten:
* 4 vezë
* 4 domate
* 1 qepë
* vaj
* kripë dhe pak sheqer
Përgatitja:
Omëleta me domate përgatitet sikur omëleta e zakonshme, por më pare përgatiten domatet.
Domatet qërohen me një thikë të mprehtë, priten rriska-rriska të holla dhe qiten në fultere ku është fërguar qepa e grirë shumë hollë me gjalpë.
U shtohet kripa, piperi dhe pak sheqer dhe lihen në zjarr të ngadalshëm derisa ta pinë tërë lëngun e të bëhen si një salcë e trashë, duke i trazuar nga një herë që të mos ngjiten.
Pas kësaj përgatisim omëletën: rrihen vezët, u shtohet pak kripë dhe qiten në fulteren e gjerë me yndyrë që të piqen rreth 5 minuta në zjarr mesatar. Omëleta e përgatitur qitet në një pjatë të gjerë, sipër saj qitet pureja e përgatitur e domates dhe paloset dyfish.
Mund ta dekoroni me majdanoz e erëza që ju pëlqejnë.
Nevojiten:
* 4 vezë
* 4 domate
* 1 qepë
* vaj
* kripë dhe pak sheqer
Përgatitja:
Omëleta me domate përgatitet sikur omëleta e zakonshme, por më pare përgatiten domatet.
Domatet qërohen me një thikë të mprehtë, priten rriska-rriska të holla dhe qiten në fultere ku është fërguar qepa e grirë shumë hollë me gjalpë.
U shtohet kripa, piperi dhe pak sheqer dhe lihen në zjarr të ngadalshëm derisa ta pinë tërë lëngun e të bëhen si një salcë e trashë, duke i trazuar nga një herë që të mos ngjiten.
Pas kësaj përgatisim omëletën: rrihen vezët, u shtohet pak kripë dhe qiten në fulteren e gjerë me yndyrë që të piqen rreth 5 minuta në zjarr mesatar. Omëleta e përgatitur qitet në një pjatë të gjerë, sipër saj qitet pureja e përgatitur e domates dhe paloset dyfish.
Mund ta dekoroni me majdanoz e erëza që ju pëlqejnë.
Re: Receta gatimi
Makarona me fasule dhe mish
Nevojitet:
* 450 gram mish lope
* 2 lugë gjelle vaj ulliri
* 1 qepë e mesme, e prerë hollë
* 4 thelpinj të grirë hudhrash
* 4 kërcej selinoje, të prerë hollë
* 500 gr domate të prera
* gjysmë luge çaji piper i kuq
* 1 kuti fasule të kuqe
* 1 kuti fasule të bardha
* 2 l lëng mishi
* 450 gr salcë domate
* 2 lugë majdanoz i tharë
* kripë dhe piper për shije
* 150 gr makarona, sipas preferencave
Përgatitja:
Në një tenxhere të madhe, në zjarr mesatar, skuq mishin duke e përzier gjatë gatimit. Kur të skuqet, hiqe nga tenxherja me një lugë si kullesë dhe pastro grimcat që mbeten në tenxhere.
Shto 2 lugë gjelle vaj ulliri po aty dhe shto qepën, hudhrën, selinon e salcën në nxehtësi mesatare, sa perimet të zbuten.
Shto mishin në tenxhere, hidh përmbajtjen e domateve të pakulluara dhe piperin e kuq. Zieji për 10- 15 minuta.
Shto fasulet, lëngun e mishit, salcën e domateve dhe erëzat e tjera. Përzieje mirë. Rrite nxehtësinë dhe çoje për të zier. Më vonë ul nxehtësinë, mbuloje dhe zieje për 30 minuta.
Shto makaronat dhe lëre në zjarr në temperaturë të ulët për 30 minuta të tjera.
Shërbeje të ngrohtë.
Nevojitet:
* 450 gram mish lope
* 2 lugë gjelle vaj ulliri
* 1 qepë e mesme, e prerë hollë
* 4 thelpinj të grirë hudhrash
* 4 kërcej selinoje, të prerë hollë
* 500 gr domate të prera
* gjysmë luge çaji piper i kuq
* 1 kuti fasule të kuqe
* 1 kuti fasule të bardha
* 2 l lëng mishi
* 450 gr salcë domate
* 2 lugë majdanoz i tharë
* kripë dhe piper për shije
* 150 gr makarona, sipas preferencave
Përgatitja:
Në një tenxhere të madhe, në zjarr mesatar, skuq mishin duke e përzier gjatë gatimit. Kur të skuqet, hiqe nga tenxherja me një lugë si kullesë dhe pastro grimcat që mbeten në tenxhere.
Shto 2 lugë gjelle vaj ulliri po aty dhe shto qepën, hudhrën, selinon e salcën në nxehtësi mesatare, sa perimet të zbuten.
Shto mishin në tenxhere, hidh përmbajtjen e domateve të pakulluara dhe piperin e kuq. Zieji për 10- 15 minuta.
Shto fasulet, lëngun e mishit, salcën e domateve dhe erëzat e tjera. Përzieje mirë. Rrite nxehtësinë dhe çoje për të zier. Më vonë ul nxehtësinë, mbuloje dhe zieje për 30 minuta.
Shto makaronat dhe lëre në zjarr në temperaturë të ulët për 30 minuta të tjera.
Shërbeje të ngrohtë.
Re: Receta gatimi
Ëmbëlsira nga çokollata dhe bajamet
Nevojiten:
* 2 lugë bajame të bluara
* 100 gr çokollatë për zierje
* 3 lugë kafe turke të fortë
* 2 lugë miell
* 70 gr sheqer i kafenjtë
* 3 vezë
* gjalpë
Për lyerje: 70 gr çokollatë për zierje, 1 dl ajkë të ëmbël, 2 lugë kafe turke të fortë, 4 toptha akullore vanilje.
Përgatitja:
Katër këllëf ëmbëlsirash lyhen me gjalpë ndërsa fundin dhe anët lyeni me bajame të bluara. Çokollatën e copëtoni, e përvëloni me kafe dhe e lini të shkrihet ngadalë. Pastaj i shtoni miellin, gjysmën e sheqerit dhe të kuqtë e vezëve. Të bardhtë i tundni mirë bashkë me sasinë tjetër të sheqerit, derisa të formohet një shkumë e fortë.
Shkumën ia shtoni masës me çokollatë e miell, duke e përzier ngadalë nga fundi deri në sipërfaqe. E tërë masa ndahet në katër këllëfët e përgatitur (me gjalpë e bajame), mbulohen me foli dhe lihen në temperaturë të dhomës të qëndrojnë rreth 1 orë. Futen në furrën e nxehur dhe piqen rreth 20 minuta, derisa masa të mbushë këllëfin dhe të forcohet.
Në ndërkohë përgatitet yçi (masa për lyerje). Ajka nxehet deri në vlim, hiqet nga zjarri, shtohet çokollata e thërrmuar dhe përzihen derisa të fitohet një masë e lëmuar. Shtohet kafeja dhe përzihet përsëri. Pasi të jenë pjekur dhe nxjerrë nga furra, ëmbëlsirat lihen të ftohen, rrotullohen në pjatat ku do të shërbehen dhe sipër ju qitet yçi (masa për lyerje). Anash shtohet nga një topth akullore nga vanilja dhe ndonjë kokërr bajame.
Nevojiten:
* 2 lugë bajame të bluara
* 100 gr çokollatë për zierje
* 3 lugë kafe turke të fortë
* 2 lugë miell
* 70 gr sheqer i kafenjtë
* 3 vezë
* gjalpë
Për lyerje: 70 gr çokollatë për zierje, 1 dl ajkë të ëmbël, 2 lugë kafe turke të fortë, 4 toptha akullore vanilje.
Përgatitja:
Katër këllëf ëmbëlsirash lyhen me gjalpë ndërsa fundin dhe anët lyeni me bajame të bluara. Çokollatën e copëtoni, e përvëloni me kafe dhe e lini të shkrihet ngadalë. Pastaj i shtoni miellin, gjysmën e sheqerit dhe të kuqtë e vezëve. Të bardhtë i tundni mirë bashkë me sasinë tjetër të sheqerit, derisa të formohet një shkumë e fortë.
Shkumën ia shtoni masës me çokollatë e miell, duke e përzier ngadalë nga fundi deri në sipërfaqe. E tërë masa ndahet në katër këllëfët e përgatitur (me gjalpë e bajame), mbulohen me foli dhe lihen në temperaturë të dhomës të qëndrojnë rreth 1 orë. Futen në furrën e nxehur dhe piqen rreth 20 minuta, derisa masa të mbushë këllëfin dhe të forcohet.
Në ndërkohë përgatitet yçi (masa për lyerje). Ajka nxehet deri në vlim, hiqet nga zjarri, shtohet çokollata e thërrmuar dhe përzihen derisa të fitohet një masë e lëmuar. Shtohet kafeja dhe përzihet përsëri. Pasi të jenë pjekur dhe nxjerrë nga furra, ëmbëlsirat lihen të ftohen, rrotullohen në pjatat ku do të shërbehen dhe sipër ju qitet yçi (masa për lyerje). Anash shtohet nga një topth akullore nga vanilja dhe ndonjë kokërr bajame.
Re: Receta gatimi
Tortë me lajthi
Nevojiten (për 6 veta):
* 150 gr gjalpë në copa
* 150 g sheqer
* 4 vezë
* 100 g miell
* 1 qese tharm pluhur
* 100 g lajthi të pjekura
* 200 g çokollatë për gatim
* pak kripë
Për mbushje: 100 ml ajkë
Për shtresën e sipërme:
* 150 gr çokollatë për gatim
* disa pika esencë vanilje
* 60 ml ajkë e lëngshme
Përgatitja:
Me anë të miksit punojeni gjalpin me sheqerin derisa të bëhet si shkumë. Shtoni të verdhat e vezëve, një nga një, miellin e situr (duke e hedhur si shi) dhe në fund tharmin.
Ngjizni lajthitë dhe çokollatën e grirë bashkë; rriheni si borë të bardhën e vezëve me pak kripë dhe shtojani përzierjes, duke u kujdesur që të mos ulet. Hidheni brumin në tavën e bërë me gjalpë dhe miell dhe piqeni në furrën tashmë të nxehtë për afro 50 minuta.
Ndërsa ëmbëlsira është në furrë, rrihni ajkën. Për të bërë shtresën e sipërme të tortës, shkrini çokollatën në banjomaria (enë mbi enë me ujë) dhe punojeni me një shpatull duke i shtuar ca pika esencë vanilje dhe ajkë të lëngshme.
Kur ëmbëlsira të jetë pjekur, vëreni të ftohet në rrjetën për ëmbëlsira, pastaj ndajeni në dy disqe. Mbusheni me ajkë të fryrë dhe mbulojeni me shtresën e kremit të përgatitur duke e zbukuruar me lajthi të copëzuara.
Nevojiten (për 6 veta):
* 150 gr gjalpë në copa
* 150 g sheqer
* 4 vezë
* 100 g miell
* 1 qese tharm pluhur
* 100 g lajthi të pjekura
* 200 g çokollatë për gatim
* pak kripë
Për mbushje: 100 ml ajkë
Për shtresën e sipërme:
* 150 gr çokollatë për gatim
* disa pika esencë vanilje
* 60 ml ajkë e lëngshme
Përgatitja:
Me anë të miksit punojeni gjalpin me sheqerin derisa të bëhet si shkumë. Shtoni të verdhat e vezëve, një nga një, miellin e situr (duke e hedhur si shi) dhe në fund tharmin.
Ngjizni lajthitë dhe çokollatën e grirë bashkë; rriheni si borë të bardhën e vezëve me pak kripë dhe shtojani përzierjes, duke u kujdesur që të mos ulet. Hidheni brumin në tavën e bërë me gjalpë dhe miell dhe piqeni në furrën tashmë të nxehtë për afro 50 minuta.
Ndërsa ëmbëlsira është në furrë, rrihni ajkën. Për të bërë shtresën e sipërme të tortës, shkrini çokollatën në banjomaria (enë mbi enë me ujë) dhe punojeni me një shpatull duke i shtuar ca pika esencë vanilje dhe ajkë të lëngshme.
Kur ëmbëlsira të jetë pjekur, vëreni të ftohet në rrjetën për ëmbëlsira, pastaj ndajeni në dy disqe. Mbusheni me ajkë të fryrë dhe mbulojeni me shtresën e kremit të përgatitur duke e zbukuruar me lajthi të copëzuara.
Re: Receta gatimi
Ëmbëlsirë me çokollatë të zezë dhe të bardhë
Nevojiten (për 24 copë):
* 400 a margarinë
* 400 g çokollatë për gatim
* 8 vezë
* lëkura e renduar e 1 limoni
* 2 lugë lëng limoni
* sheqer vanilje
* 2 lugë kafe të bluar
* 2 lugë niseshte misri
* 275 g miell
* 100-150 g çokollatë të bardhë të thyer në copëza
* 100-150 g çokollatë qumështi e thyer në copëza
* 3 lugë sheqer pluhur
Përgatitja:
Margarina dhe çokollata për gatim shkrihen në avull. Të verdhat e vezëve ndahen, të bardhat miksohen, bëhet një shkumë e fortë, së cilës i shtohet lëngu i limonit.
Të verdhat e vezëve miksohen me sheqer, me lëvoren e limonit, me sheqerin e vaniljes dhe me instantin e kafesë, në këtë masë shtohet edhe çokollata e shkrirë. Pastaj i shtohen shkuma e të bardhave, mielli dhe niseshtja e misrit, të gjitha përzihen mirë.
Kallëpi mbështillet me letër për pjekje, në të derdhen 2/3 e masës së përgatitur.
Mbi masën qiten copëzat e çokollatës së bardhë dhe të çokollatës qumështore, pastaj derdhet pjesa tjetër e masës. Piqet në furrë të nxehur në 180 gradë C për 45 minuta. Sipërfaqja e ëmbëlsirës përmiellet me sheqerin pluhur, lihet për t'u ftohur.
Shërbehet e prerë në kube.
Nevojiten (për 24 copë):
* 400 a margarinë
* 400 g çokollatë për gatim
* 8 vezë
* lëkura e renduar e 1 limoni
* 2 lugë lëng limoni
* sheqer vanilje
* 2 lugë kafe të bluar
* 2 lugë niseshte misri
* 275 g miell
* 100-150 g çokollatë të bardhë të thyer në copëza
* 100-150 g çokollatë qumështi e thyer në copëza
* 3 lugë sheqer pluhur
Përgatitja:
Margarina dhe çokollata për gatim shkrihen në avull. Të verdhat e vezëve ndahen, të bardhat miksohen, bëhet një shkumë e fortë, së cilës i shtohet lëngu i limonit.
Të verdhat e vezëve miksohen me sheqer, me lëvoren e limonit, me sheqerin e vaniljes dhe me instantin e kafesë, në këtë masë shtohet edhe çokollata e shkrirë. Pastaj i shtohen shkuma e të bardhave, mielli dhe niseshtja e misrit, të gjitha përzihen mirë.
Kallëpi mbështillet me letër për pjekje, në të derdhen 2/3 e masës së përgatitur.
Mbi masën qiten copëzat e çokollatës së bardhë dhe të çokollatës qumështore, pastaj derdhet pjesa tjetër e masës. Piqet në furrë të nxehur në 180 gradë C për 45 minuta. Sipërfaqja e ëmbëlsirës përmiellet me sheqerin pluhur, lihet për t'u ftohur.
Shërbehet e prerë në kube.
Re: Receta gatimi
Bakllava feste
Për një tepsi, nevojiten:
• 1 kg petë të bakllavasë
• 250 g margarinë ose gjalpë
Për shtresën e parë nevojiten:
* 125 g margarinë
* 2 vezë
* gjysmë gote (uji) sheqer
* gjysmë luge bakin.
Të gjitha këto përzihen mirë, pastaj shtohen 8-10 lugë miell të egër. Krejt kjo përzihet mirë, fitohet një masë homogjene dhe lihet anash.
Për shtresën e dytë nevojiten:
* 300 g arra të bluara
* 2 vezë
* gjysmë gote sheqer
* lëngu i një limoni.
Përzihen mirë dhe lihen anash. Lyhet tepsia me yndyrë.
Petët ndahen në 3 pjesë (nga 10 sosh). Shtrohet pjesa e parë e petëve në tepsi dhe secila stërpiket me pak margarinë (pjesa tjetër e margarinës mbetet për lyerje sipër).
Mbi këto petë qitet shtresa e parë e masës së përgatitur. Shtrihet mirë në gjithë sipërfaqen. Mbi këtë shtresë shtrohet pjesa e dytë e petëve si dhe shtresa e dytë - arrat e parapërgatitura.
Përfundojmë me shtresën e tretë të petëve. Pasi të jetë përvëluar thika, pritet bakllavaja në formë trekëndëshash.
Pastaj i hidhet sipër margarina e shkrirë dhe futet për t'u pjekur kujdesshëm, në temperaturë mesatare. Pasi të piqet, bakllavaja lihet për t'u ftohur mirë.
Sherbeti: 1 kg sheqer, 2-3 gota ujë dhe 3 vanilje. Sapo të vlojë (sheqeri shkrihet mirë), hiqet nga temperatura, që sheqeri të mos trashet. Me këtë sherbet të nxehtë ulet bakllavaja e ftohur.
Shërbehet të nesërmen!
Për një tepsi, nevojiten:
• 1 kg petë të bakllavasë
• 250 g margarinë ose gjalpë
Për shtresën e parë nevojiten:
* 125 g margarinë
* 2 vezë
* gjysmë gote (uji) sheqer
* gjysmë luge bakin.
Të gjitha këto përzihen mirë, pastaj shtohen 8-10 lugë miell të egër. Krejt kjo përzihet mirë, fitohet një masë homogjene dhe lihet anash.
Për shtresën e dytë nevojiten:
* 300 g arra të bluara
* 2 vezë
* gjysmë gote sheqer
* lëngu i një limoni.
Përzihen mirë dhe lihen anash. Lyhet tepsia me yndyrë.
Petët ndahen në 3 pjesë (nga 10 sosh). Shtrohet pjesa e parë e petëve në tepsi dhe secila stërpiket me pak margarinë (pjesa tjetër e margarinës mbetet për lyerje sipër).
Mbi këto petë qitet shtresa e parë e masës së përgatitur. Shtrihet mirë në gjithë sipërfaqen. Mbi këtë shtresë shtrohet pjesa e dytë e petëve si dhe shtresa e dytë - arrat e parapërgatitura.
Përfundojmë me shtresën e tretë të petëve. Pasi të jetë përvëluar thika, pritet bakllavaja në formë trekëndëshash.
Pastaj i hidhet sipër margarina e shkrirë dhe futet për t'u pjekur kujdesshëm, në temperaturë mesatare. Pasi të piqet, bakllavaja lihet për t'u ftohur mirë.
Sherbeti: 1 kg sheqer, 2-3 gota ujë dhe 3 vanilje. Sapo të vlojë (sheqeri shkrihet mirë), hiqet nga temperatura, që sheqeri të mos trashet. Me këtë sherbet të nxehtë ulet bakllavaja e ftohur.
Shërbehet të nesërmen!
Re: Receta gatimi
Oriz me perime
Përbërësit (për 4 persona):
* 1 qepë mesatare,
* 1 karotë mesatare,
* bizele të ziera,
* 1 domate mesatare (ose pakë salce),
* 3 filxhanë çaji (mesatarë) oriz,
* 11ugë supe gjalpë i freskët,
* 3-4 lugë supe vaj çfarëdo,
* 6 filxhanë çaji (mesatarë) me ujë të nxehtë.
Përpara se të fillojë përgatitja e gjellës përfundimtare, karotat dhe bizelet duhet të ziejnë përreth 30 min secila.
Mënyra e gatimit:
Hedhim në një tenxhere me fund të gjerë (apo në një tigan të madh me kapak) 1 lugë supe të mbushur me gjalpë. Pa u skuqur gjalpi shtojmë qepët e prera kubik. I trazojmë ato me një lugë druri pasi lënë të skuqen e aq më tepër të nxihen.
Ky është momenti që përcakton shijen e gjellës që do të përgatisim, prandaj njerëz kini kujdes mos e lini kurrë qepën në zjarr e të bëhet vetë. Kur të bjerë zilja e derës apo e telefonit largoni tenxheren nga zjarri pasi ta keni shuar atë.
Pasi janë zverdhur e zbutur pak qepët, hedhim karotat e prera kubik (ashtu si dhe qepët). Në fund shtojmë domatet, te cilat i kemi prerë përsëri kubik (pasi t'i kemi hequr lëkurën dhe farat).
Pasi i kemi rrotulluar dhe pak domatet shtojmë bizelet e ziera, kripën dhe pak piper
të zi. Në masën e perimeve hedhim sasinë e orizit dhe ujë të përvëluar sa dyfishi i orizit. E përhapim masën në ujë në mënyrë të njëtrajtshme, i shtojmë sasinë e vajit dhe
e mbulojmë me kapak.
Nëse uji ndërkohë ka filluar të vlojë e ulim gradacionin e nxehtësisë, të cilin më vonë e kalojmë në minimum. Nuk duhet ta trazojmë masën e gatuar derisa të vaket. Me vonë, nëpërmjet një luge të sheshtë tavash e kthejmë pjesë-pjesë në mënyrë që yndyra të përhapet njëtrajtësisht.
Përbërësit (për 4 persona):
* 1 qepë mesatare,
* 1 karotë mesatare,
* bizele të ziera,
* 1 domate mesatare (ose pakë salce),
* 3 filxhanë çaji (mesatarë) oriz,
* 11ugë supe gjalpë i freskët,
* 3-4 lugë supe vaj çfarëdo,
* 6 filxhanë çaji (mesatarë) me ujë të nxehtë.
Përpara se të fillojë përgatitja e gjellës përfundimtare, karotat dhe bizelet duhet të ziejnë përreth 30 min secila.
Mënyra e gatimit:
Hedhim në një tenxhere me fund të gjerë (apo në një tigan të madh me kapak) 1 lugë supe të mbushur me gjalpë. Pa u skuqur gjalpi shtojmë qepët e prera kubik. I trazojmë ato me një lugë druri pasi lënë të skuqen e aq më tepër të nxihen.
Ky është momenti që përcakton shijen e gjellës që do të përgatisim, prandaj njerëz kini kujdes mos e lini kurrë qepën në zjarr e të bëhet vetë. Kur të bjerë zilja e derës apo e telefonit largoni tenxheren nga zjarri pasi ta keni shuar atë.
Pasi janë zverdhur e zbutur pak qepët, hedhim karotat e prera kubik (ashtu si dhe qepët). Në fund shtojmë domatet, te cilat i kemi prerë përsëri kubik (pasi t'i kemi hequr lëkurën dhe farat).
Pasi i kemi rrotulluar dhe pak domatet shtojmë bizelet e ziera, kripën dhe pak piper
të zi. Në masën e perimeve hedhim sasinë e orizit dhe ujë të përvëluar sa dyfishi i orizit. E përhapim masën në ujë në mënyrë të njëtrajtshme, i shtojmë sasinë e vajit dhe
e mbulojmë me kapak.
Nëse uji ndërkohë ka filluar të vlojë e ulim gradacionin e nxehtësisë, të cilin më vonë e kalojmë në minimum. Nuk duhet ta trazojmë masën e gatuar derisa të vaket. Me vonë, nëpërmjet një luge të sheshtë tavash e kthejmë pjesë-pjesë në mënyrë që yndyra të përhapet njëtrajtësisht.
Re: Receta gatimi
Mish tul me patate dhe vezë
Përbërësit për 6 persona:
* 1 kg patate
* 150 g mish tul
* 4 qepë
* 6 vezë
* majdanoz
* salcë
* vaj
* kripë
* piper i zi
Përgatitja:
1. Pastrojini qepët, lajini dhe grijini. Lajini edhe patatet, qërojini dhe pritini në kubikë të vegjël.
2. Në një tenxhere hidhni vajin dhe vendoseni në zjarr, shtoni qepën dhe kaurdiseni sa të zverdhet bashkë me mishin e grirë. Më pas hidhni salcën, kripën, piperin e zi pluhur, majdanozin e grirë hollë, lëngun e mishit (ose ujë) dhe lërini që të marrin valë në zjarr të ngadaltë.
3. Në një tigan skuqini kubikët e patate ve me pak vaj dhe hidhini në tenxheren, ku keni kaurdisur mishin me qepën.
4. Pasi të marrin një valë, hidhini në një tavë, vendosini sipër vezët me radhë dhe lërini në furrë të nxehtë derisa të mpiksen vezët.
Kima me vezë i serviret e ngrohtë çdo personi
Përbërësit për 6 persona:
* 1 kg patate
* 150 g mish tul
* 4 qepë
* 6 vezë
* majdanoz
* salcë
* vaj
* kripë
* piper i zi
Përgatitja:
1. Pastrojini qepët, lajini dhe grijini. Lajini edhe patatet, qërojini dhe pritini në kubikë të vegjël.
2. Në një tenxhere hidhni vajin dhe vendoseni në zjarr, shtoni qepën dhe kaurdiseni sa të zverdhet bashkë me mishin e grirë. Më pas hidhni salcën, kripën, piperin e zi pluhur, majdanozin e grirë hollë, lëngun e mishit (ose ujë) dhe lërini që të marrin valë në zjarr të ngadaltë.
3. Në një tigan skuqini kubikët e patate ve me pak vaj dhe hidhini në tenxheren, ku keni kaurdisur mishin me qepën.
4. Pasi të marrin një valë, hidhini në një tavë, vendosini sipër vezët me radhë dhe lërini në furrë të nxehtë derisa të mpiksen vezët.
Kima me vezë i serviret e ngrohtë çdo personi
Re: Receta gatimi
Sufle me çokollatë
Materialet:
* 250 gr. çokollatë (e fortë, pa qumësht)
* 250 gr. gjalpë
* 4 vezë
* 4 të kuq vezësh
* 120 gr. sheqer
* 40 gr. miell
Përgatitja
1. Në fillim shkrijmë çokollatën duke përdorur vaskën me ujë të ngrohtë. Për këtë në kushtet e shtëpisë mund të përdorni dy enë me madhësi të ndryshme: njëra duhet të jetë më e madhe, aq sa mund të zërë enën tjetrën brenda. Enën e parë e mbushni me ujë (jo plotësisht) dhe e vini në zjarr. Brenda saj vendosni enën e dytë, e cila ka madhësi më të vogël, ku keni hedhur masën e çokollatës. Në këtë mënyrë çokollata shkrin nga ngrohtësia e ujit dhe jo e zjarrit. Sapo të fillojë të shkrijë, në çokollatë shtojmë gjalpin dhe e përziejmë për disa minuta derisa të marrë formë të njëtrajtshme.
2. Ndërkaq në një mikse rrahim vezët, të kuqet dhe sheqerin derisa masa të shkumëzohet, të zbardhet dhe të mpikset. Shtojmë në të masën prej çokollate dhe hedhin pak nga pak sasinë e miellit.
3. Lyejmë me gjalpë dhe miell fundin e 8-10 formave ose taseve dhe i mbushim me masën e mësipërme, jo plotësisht por gati një gisht më poshtë buzëve. Më pas i pjekim ato në furrë në temperaturë 230 gradë celsius për rreth 8 minuta. I lëmë të ftohen për 2 minuta; i heqim nga forma dhe me kujdes i shërbejmë menjëherë.
Materialet:
* 250 gr. çokollatë (e fortë, pa qumësht)
* 250 gr. gjalpë
* 4 vezë
* 4 të kuq vezësh
* 120 gr. sheqer
* 40 gr. miell
Përgatitja
1. Në fillim shkrijmë çokollatën duke përdorur vaskën me ujë të ngrohtë. Për këtë në kushtet e shtëpisë mund të përdorni dy enë me madhësi të ndryshme: njëra duhet të jetë më e madhe, aq sa mund të zërë enën tjetrën brenda. Enën e parë e mbushni me ujë (jo plotësisht) dhe e vini në zjarr. Brenda saj vendosni enën e dytë, e cila ka madhësi më të vogël, ku keni hedhur masën e çokollatës. Në këtë mënyrë çokollata shkrin nga ngrohtësia e ujit dhe jo e zjarrit. Sapo të fillojë të shkrijë, në çokollatë shtojmë gjalpin dhe e përziejmë për disa minuta derisa të marrë formë të njëtrajtshme.
2. Ndërkaq në një mikse rrahim vezët, të kuqet dhe sheqerin derisa masa të shkumëzohet, të zbardhet dhe të mpikset. Shtojmë në të masën prej çokollate dhe hedhin pak nga pak sasinë e miellit.
3. Lyejmë me gjalpë dhe miell fundin e 8-10 formave ose taseve dhe i mbushim me masën e mësipërme, jo plotësisht por gati një gisht më poshtë buzëve. Më pas i pjekim ato në furrë në temperaturë 230 gradë celsius për rreth 8 minuta. I lëmë të ftohen për 2 minuta; i heqim nga forma dhe me kujdes i shërbejmë menjëherë.
Re: Receta gatimi
Sallatë me spinaq dhe me mollë
Materialet për 6 persona:
* 2 lugë gjelle lëng i freskët portokalli
* 2 lugë gjelle lëng i freskët limoni
* 2 lugë çaji mustardë
* 2 lugë çaji mjaltë
* 1/4 lugë çaji kripë
* 1/8 lugë çaji piper
* 1/2 filxhani me qepë të kuqe të grira vertikalisht disa fletë spinaq i freskët dhe i larë mirë
* 1 kokërr mollë e prerë në copa të holla
* 1/4 filxhan djathë i grirë hollë
Përgatitja:
1. Përzieni 6 përbërësit e parë duke i rrahur fort me një rrahëse vezësh.
2. Hidhni në një enë qepët, spinaqin dhe mollët dhe spërkatini me salcën e përgatitur. Shtojini sipër dhe djathin e grirë.
Materialet për 6 persona:
* 2 lugë gjelle lëng i freskët portokalli
* 2 lugë gjelle lëng i freskët limoni
* 2 lugë çaji mustardë
* 2 lugë çaji mjaltë
* 1/4 lugë çaji kripë
* 1/8 lugë çaji piper
* 1/2 filxhani me qepë të kuqe të grira vertikalisht disa fletë spinaq i freskët dhe i larë mirë
* 1 kokërr mollë e prerë në copa të holla
* 1/4 filxhan djathë i grirë hollë
Përgatitja:
1. Përzieni 6 përbërësit e parë duke i rrahur fort me një rrahëse vezësh.
2. Hidhni në një enë qepët, spinaqin dhe mollët dhe spërkatini me salcën e përgatitur. Shtojini sipër dhe djathin e grirë.
Re: Receta gatimi
Kallamar i tiganisur me salcë jeshile dhe hudhër
Materialet për 4 persona
* 1 filxhan arra të shtypura
* 2 feta të holla buke pa kore të prera në pjesë të vogla
* 3/4 e filxhanit verë e bardhë
* 3-4 thelpinj hudhre
* 1/2 tufë majdanoz
* 3-4 lugë gjelle vaj ulliri
* kripë dhe piper
* 1/2 kg kalamar i pastruar dhe i prerë në rrathë
* 1/2 filxhan miell
* vaj për skuqje
Përgatitja
Vëmë të gjitha materialet së bashku në një tas dhe i shtypim me dorë deri sa të bëhen një masë mbulojeni dhe rruajeni në frigorifer.
Lyeni me miell rrathët e prera të kallamarit nga të gjitha anët dhe vërini të tiganisen në një tigan të madh, në të cilin kini hedhur më parë vajin të digjet.
Kujdes që të tiganisen mirë mos hidhni shumë copa bashkë sepse bije temper­atura , dhe në vend që të bëhen kërce ngjiten me njëra tjetrën.
Hiqini nga tigani dhe shtrojini në një letër pirëse.
Vendosen në një pjatë dhe zbukurohen me majdanoz, gjithashtu vëmë salcën në një pjatë të veçantë me qëllim që të marrë secili aq sa dëshiron.
Materialet për 4 persona
* 1 filxhan arra të shtypura
* 2 feta të holla buke pa kore të prera në pjesë të vogla
* 3/4 e filxhanit verë e bardhë
* 3-4 thelpinj hudhre
* 1/2 tufë majdanoz
* 3-4 lugë gjelle vaj ulliri
* kripë dhe piper
* 1/2 kg kalamar i pastruar dhe i prerë në rrathë
* 1/2 filxhan miell
* vaj për skuqje
Përgatitja
Vëmë të gjitha materialet së bashku në një tas dhe i shtypim me dorë deri sa të bëhen një masë mbulojeni dhe rruajeni në frigorifer.
Lyeni me miell rrathët e prera të kallamarit nga të gjitha anët dhe vërini të tiganisen në një tigan të madh, në të cilin kini hedhur më parë vajin të digjet.
Kujdes që të tiganisen mirë mos hidhni shumë copa bashkë sepse bije temper­atura , dhe në vend që të bëhen kërce ngjiten me njëra tjetrën.
Hiqini nga tigani dhe shtrojini në një letër pirëse.
Vendosen në një pjatë dhe zbukurohen me majdanoz, gjithashtu vëmë salcën në një pjatë të veçantë me qëllim që të marrë secili aq sa dëshiron.
Faqja 5 e 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» Guzhina per ju ,dhe a dini te gatuani....?
» GATIMI I PESHKUT DHE PRODHIMEVE TE DETIT
» Receta per nje vit te mbar :D
» Receta te shpejta.
» Dietat...ja ca receta dhe keshilla
» GATIMI I PESHKUT DHE PRODHIMEVE TE DETIT
» Receta per nje vit te mbar :D
» Receta te shpejta.
» Dietat...ja ca receta dhe keshilla
Faqja 5 e 9
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
|
|